Akılları Karıştıran Soru: Virüsler Canlı Mıdır Yoksa Cansız Mı?
Virüs Nedir?
Virüs, konak yani sadece canlı hücrelerde çoğalıp (replike olmak) bulunduğu canlıyı enfekte eden enfeksiyon ajanlarıdır. Hücre yapısına sahip olmadıklarından dolayı biyolojik ajan olarak adlandırılırlar. Üremesi için konak hücreye ihtiyaç duyması onu hücre içi zorunlu parazit (obligat) olarak tanımlamamıza neden olur.
Virüsler, prokaryot ve ökaryot hücre fark etmeksizin konak canlıyı enfekte edebilirler. Bu canlılara hayvanlar ve bitkiler dahildir. Bazı virüsler konak hücreyi sadece belli bir canlı seçerken (örneğin bir bitki virüsü sadece bitkiyi enfekte edebilir) bazıları hem hayvan hem de insanları enfekte edebilir (örneğin kuduz virüsü).
Virüsler bulundukları hücrelere göre isimlendirilirler:
- Bakteriyofaj: bakteri virüsleri
- Siyanofaj: alg virüsleri
- Fitofaj: çiçekli ve tohumlu bitki virüsleri
- Zoofaj: insan ve hayvan virüsleri
- Arthropodafaj: böcek virüsleri
Bitki virüsleri, bitkide oluşan yaralardan girerek bitkileri enfekte ederler. Bu yaralar böcekler tarafından veya otçul hayvanların meydana getirdiği yaralar olabilir.
Virüsler, konak hücre olmaksızın dışarıda ''paketçikler'' içinde yaşayan zararsız yapılardır. Paketçikler, DNA ya da RNA olan kapsid adında kapsülle çevrili genetik etken bulunduruyor.
Kısaca Virüs Morfolojisi
Virüsler, elektron mikroskobunda görülmektedir. Boyutları nanometre ile ifade edilir. Hücre yapısı içermezler, organelleri yoktur. Nükleik asit çekirdekleri ve bunu saran protein kılıfları bulunur (kapsid).
Virüslerde üç temel yapı şunlardır: Kapsomer veya kapsid, zarf, nükleik asit.
Nanometrenin ne kadar küçük olduğunu anlamamız için şöyle diyebiliriz: 1 nm = 10-6 mm =10-9m'dir. 1 nanometre milimetrenin milyonda biri olarak kabul edilir. Virüslerin şekilleri değişkendir. Bazı virüsler yuvarlak, yassı veya çubuk şeklinde olabilirler. sahip oldukları genoma göre DNA virüsü veya RNA virüsü olarak tanımlanırlar.
Virüslerin Yol Açtığı Bazı Hastalıklar:
- Grip: influenza A virüsü.
- Suçiçeği: varisella zoster virüsü.
- Uçuk: herpes simpleks virüsü.
- Kuduz: Rhabdoviruslar grubundan RNA'lı Lyssavirus genusundan bir rhabdovirus'tur.
- Ebola: filovirüsler ailesinden bir RNA virüsüdür.
- AIDS (HIV): HIV virüsü
- Sars: Coronaviridae ailesinden koronavirüs (CoV)
Bulaşma yolları arasında hava yoluyla, damlacık teması, oral bulaşma, cinsel yolla bulaşma, direkt temas, Fekal-oral bulaşma yaygın olanlarıdır. Virüsler, kitlesel yok oluşlara sebep olarak tehlikeli organizmalar arasındadır. İspanyol gribi, Sarıhumma, AIDS, COVID-19 bunlara örnektir. Yakın zamanda hepimizi etkisi altına alan COVID-19 birçok ölüme sebep olarak dünyaca kaosa sebep olan pandemilerden biridir. Sadece bireylerin ölümüne değil, toplumun psikolojisi, ekonomi, sosyal ve siyasi sonuçlar gibi çokça sonucu beraberinde getirmektedir.
Virüsler: Canlılık veya Cansızlık, İşte Bütün Mesele Bu!
Virüslerin canlı mı yoksa cansız mı oldukları hala araştırma ve merak konusu.
Makromolekül sentezleme veya enerji üretme gibi organelleri yoktur. ATP üretemez. Üreme biçimleri tam olarak ''üremek'' değildir. Çoğalmak için replikasyon gerçekleştirirler, bu da kendini kopyalamak anlamına gelmektedir. Hücreler ise bölünerek çoğalırlar. Canlılığın tanımında beslenme, solunum, büyüme, üreme gibi enerji gerektiren olaylar bulunmaktadır. Bu enerji ATP tarafından oluşturulur. Dediğimiz gibi, virüslerde ATP sentezi gerçekleşmez.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Virüsler konak dışı cansız olarak nitelendirilip, konak içinde canlı konumuna geçiyor diyebiliriz.
Bütün bu sebeplerle virüslere cansız doğal, organik, mikroskobik, kimyasal robotlar diyerek işin içinden çıkmak pek mümkün değil. Bu kafa karıştırıcı ve bir o kadar da dayanıklı organizmalar, hala tam olarak konumlandırılamamış durumdalar. Hem canlı ''taklidi'' hem de cansız ''taklidi'' bilim insanları tarafından belli bir sınıfa koymak için zor bir durum. Sonuç olarak biyologlar virüsleri yarı canlı sınıfına sokuyor. Bu da gerçek bir türler sınıflandırması (taksonomi) terimi değil. Sadece biz virüslerin ne olduğuna karar verene kadar kullanacağımız bir kavram.
- 8
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. B. Akademisi. Virüsler, Viral Pandemileri Etkileyen Faktörler Ve Sonuçları. Alındığı Tarih: 10 Ekim 2023. Alındığı Yer: TÜBA | Arşiv Bağlantısı
- Prof. Dr. Kozan Demircan. Virüsler Canlı Mı Ve Rna Yaşamın Kökeni Mi? » Kozan Demircan. (19 Mart 2020). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
- Biyoloji Eğitim. Virüsler. Alındığı Tarih: 10 Ekim 2023. Alındığı Yer: Biyoloji Eğitimi Web Sayfası | Arşiv Bağlantısı
- New Scientist. The Good Virus Review: Could Viruses Cure Deadly Infections?. (5 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2023. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:23:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15859
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.