Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Akılları Karıştıran Soru: Virüsler Canlı Mıdır Yoksa Cansız Mı?

3 dakika
2,480
Akılları Karıştıran Soru: Virüsler Canlı Mıdır Yoksa Cansız Mı? Fred Hutch Cancer Center
  • Blog Yazısı
Virüs şekilleri
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Virüs Nedir?

Virüs, konak yani sadece canlı hücrelerde çoğalıp (replike olmak) bulunduğu canlıyı enfekte eden enfeksiyon ajanlarıdır. Hücre yapısına sahip olmadıklarından dolayı biyolojik ajan olarak adlandırılırlar. Üremesi için konak hücreye ihtiyaç duyması onu hücre içi zorunlu parazit (obligat) olarak tanımlamamıza neden olur.

Virüsler, prokaryot ve ökaryot hücre fark etmeksizin konak canlıyı enfekte edebilirler. Bu canlılara hayvanlar ve bitkiler dahildir. Bazı virüsler konak hücreyi sadece belli bir canlı seçerken (örneğin bir bitki virüsü sadece bitkiyi enfekte edebilir) bazıları hem hayvan hem de insanları enfekte edebilir (örneğin kuduz virüsü).

Virüsler bulundukları hücrelere göre isimlendirilirler:

Tüm Reklamları Kapat

  • Bakteriyofaj: bakteri virüsleri
  • Siyanofaj: alg virüsleri
  • Fitofaj: çiçekli ve tohumlu bitki virüsleri
  • Zoofaj: insan ve hayvan virüsleri
  • Arthropodafaj: böcek virüsleri

Bitki virüsleri, bitkide oluşan yaralardan girerek bitkileri enfekte ederler. Bu yaralar böcekler tarafından veya otçul hayvanların meydana getirdiği yaralar olabilir.

Virüsler, konak hücre olmaksızın dışarıda ''paketçikler'' içinde yaşayan zararsız yapılardır. Paketçikler, DNA ya da RNA olan kapsid adında kapsülle çevrili genetik etken bulunduruyor.

Kısaca Virüs Morfolojisi

Virüsler, elektron mikroskobunda görülmektedir. Boyutları nanometre ile ifade edilir. Hücre yapısı içermezler, organelleri yoktur. Nükleik asit çekirdekleri ve bunu saran protein kılıfları bulunur (kapsid).

Virüslerde üç temel yapı şunlardır: Kapsomer veya kapsid, zarf, nükleik asit.

Tüm Reklamları Kapat

Nanometrenin ne kadar küçük olduğunu anlamamız için şöyle diyebiliriz: 1 nm = 10-6 mm =10-9m'dir. 1 nanometre milimetrenin milyonda biri olarak kabul edilir. Virüslerin şekilleri değişkendir. Bazı virüsler yuvarlak, yassı veya çubuk şeklinde olabilirler. sahip oldukları genoma göre DNA virüsü veya RNA virüsü olarak tanımlanırlar.

virüsler ve şekilleri
virüsler ve şekilleri
bioninja

Virüslerin Yol Açtığı Bazı Hastalıklar:

  • Grip: influenza A virüsü.
  • Suçiçeği: varisella zoster virüsü.
  • Uçuk: herpes simpleks virüsü.
  • Kuduz: Rhabdoviruslar grubundan RNA'lı Lyssavirus genusundan bir rhabdovirus'tur.
  • Ebola: filovirüsler ailesinden bir RNA virüsüdür.
  • AIDS (HIV): HIV virüsü
  • Sars: Coronaviridae ailesinden koronavirüs (CoV)

Bulaşma yolları arasında hava yoluyla, damlacık teması, oral bulaşma, cinsel yolla bulaşma, direkt temas, Fekal-oral bulaşma yaygın olanlarıdır. Virüsler, kitlesel yok oluşlara sebep olarak tehlikeli organizmalar arasındadır. İspanyol gribi, Sarıhumma, AIDS, COVID-19 bunlara örnektir. Yakın zamanda hepimizi etkisi altına alan COVID-19 birçok ölüme sebep olarak dünyaca kaosa sebep olan pandemilerden biridir. Sadece bireylerin ölümüne değil, toplumun psikolojisi, ekonomi, sosyal ve siyasi sonuçlar gibi çokça sonucu beraberinde getirmektedir.

Virüsler: Canlılık veya Cansızlık, İşte Bütün Mesele Bu!

Virüslerin canlı mı yoksa cansız mı oldukları hala araştırma ve merak konusu.

Makromolekül sentezleme veya enerji üretme gibi organelleri yoktur. ATP üretemez. Üreme biçimleri tam olarak ''üremek'' değildir. Çoğalmak için replikasyon gerçekleştirirler, bu da kendini kopyalamak anlamına gelmektedir. Hücreler ise bölünerek çoğalırlar. Canlılığın tanımında beslenme, solunum, büyüme, üreme gibi enerji gerektiren olaylar bulunmaktadır. Bu enerji ATP tarafından oluşturulur. Dediğimiz gibi, virüslerde ATP sentezi gerçekleşmez.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Virüsler konak dışı cansız olarak nitelendirilip, konak içinde canlı konumuna geçiyor diyebiliriz.

virüsler ve konak hücre
virüsler ve konak hücre
New Scientist

Bütün bu sebeplerle virüslere cansız doğal, organik, mikroskobik, kimyasal robotlar diyerek işin içinden çıkmak pek mümkün değil. Bu kafa karıştırıcı ve bir o kadar da dayanıklı organizmalar, hala tam olarak konumlandırılamamış durumdalar. Hem canlı ''taklidi'' hem de cansız ''taklidi'' bilim insanları tarafından belli bir sınıfa koymak için zor bir durum. Sonuç olarak biyologlar virüsleri yarı canlı sınıfına sokuyor. Bu da gerçek bir türler sınıflandırması (taksonomi) terimi değil. Sadece biz virüslerin ne olduğuna karar verene kadar kullanacağımız bir kavram.

Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:23:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15859

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close