Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Su Ayıları (Lat: Tardigrad) Nasıl Dünyanın En Dayanıklı Hayvanı Haline Geldi? Onlardan Öğreneceklerimiz Var!

5 dakika
200
Su Ayıları (Lat: Tardigrad) Nasıl Dünyanın En Dayanıklı Hayvanı Haline Geldi? Onlardan Öğreneceklerimiz Var! new scientist
  • Blog Yazısı
Su Ayısı (Lat: Tardigrad)
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Su Ayıları, bilim dünyasının ve medyasının gözde mikroskobik hayvanlarından biri. Bilim insanları, kaplıcalarda, Himalayaların tepesinde, 5 metrelik katı buz katmanlarının altında ve okyanus çökeltilerinde varlıklarını bildirdiler. En zor koşullarda bile hayatta kalmayı başaran bu canlılar, nasıl oldu da dünya üzerindeki en dayanıklı hayvan olabilme potansiyeline ulaşabildi?

Tanım

Su ayıları olarak da bilinen tardigradlar, dört çift bacağı olan mikroskobik su hayvanlarıdır. Deniz, tatlı su veya limno-karasal ortamlar gibi çeşitli habitatlardan 1000'den fazla tür rapor edilmiştir. Tüm tardigradlar büyümek ve çoğalmak için çevredeki suya ihtiyaç duyar, ancak bazı türler (tipik olarak limno-karasal ortamlarda yaşayanlar) neredeyse tamamen susuz kalmayı tolere etme yeteneğine sahiptir. Uzunlukları 0,1 mm ila 1 mm arasında değişen küçük omurgasızlardır. 1773 yılında zoolog August Ephraim Goeze tarafından ilk gözlemleri sırasında, yürüme hareketleri bir ayınınkine benzediğinden küçük su ayıları olarak tanımlandılar. Bir tardigradın vücudunda beş bölüm vardır ve her bacağın ucunda emici disk pençeleri olan dört çift eklemsiz bacak vardır (Romano III 2003). Tardigrad'ın başı sertleştirilmiş bir stilet, sondaya benzer bir ağız parçası ve beslenme için kullanılan kaslı bir farenksten oluşur.

Elektron mikroskobunda Su Ayısı.
Elektron mikroskobunda Su Ayısı.
pix11

2008 yılında yapılan bir deneyde tardigratların hayatta kalabildiği ve uzay boşluğuna maruz kaldıktan sonra iyileşebildiği keşfedilmiştir (Jönsson ve ark. 2008). Genellikle ekoloji, ekstremofiller ve genetik ile ilgili bilimsel araştırmalar için model organizma olarak kullanılırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Üç ana sınıfı oluşturan 1.300'den fazla tanımlanmış tardigrad türü vardır: Eutardigrada, Mesotardigrada ve Heterotardigrada. Bu tardigrad sınıfları, fizyolojik özellikleri ve yaşadıkları habitatlarla ayırt edilir. Farklı sınıflardaki tardigratlar kafa büyüklüğü, segmentasyon şekli ve sayısı ve her ayak parmağındaki pençe sayısı bakımından farklılık gösterir.

Uzayda bir Tardigrad:

Dayanıklılıkları en büyük testlerden birine tabi tutulan tardigradların, uzaya maruz kaldıktan sonra hayatta kaldıkları gösterildi. 2007 yılında, FOTON-M3 misyonunun bir parçası olarak susuz kalmış tardigratlar alçak Dünya yörüngesine götürüldü. 10 gün boyunca ya dış uzayın sert vakumuna (ve UV radyasyonundan korunan) ya da vakum ve güneş UV radyasyonuna maruz bırakıldılar. UV ışınlarına karşı korunan su ayıları, Dünya'ya döndükten sonra 30 dakikalık rehidrasyon işlemiyle yeniden canlandırıldı. Daha sonra ölüm oranı yüksekti, ancak birçoğu ölmeden önce yaşayabilir embriyolar üretebildi.

2017 yılında Oxford ve Harvard Üniversitelerinden araştırmacılar, farklı yaşam biçimlerinin asteroitler, süpernova patlamaları ve gama ışını patlamaları gibi potansiyel astrofizik olaylara karşı ne kadar dirençli olduğunu test etmeye karar verdiler. Elbette insanların hiç şansı yoktu. Ama kim orada kaldı? Tardigradlar. Bu küçük organizmaların çoğu durumda hayatta kalabildiğini buldular; bu da onların, insanlar yok olduktan çok sonra bile Dünya'da hayatta kalma potansiyeline işaret etti.

Uzayda bir Su ayısı dijital çizimi.
Uzayda bir Su ayısı dijital çizimi.
The Daily Beast

Astrokimyacı Alejandra Traspas ve astrofizikçi Mark Burchell, Su ayılarını silahlara (laboratuvar düzeyinde iki aşamalı, hafif gaz tabancaları) yükleyip kum torbalarına ateşlediler. Daha sonra tardigradlar toplandı, su verildi ve yeniden canlanmaları izlendi. Sonuçlar, tardigradların saniyede 900 metreye kadar darbelere ve 1,14 gigapaskal şok basıncına dayanabildiğini gösterdi. Bu da, Su ayılarının meteor çarpışmalarına dayanabileceği alt yapısını düşündürttü.

Tüm Reklamları Kapat

Su Ayılarının Olağanüstü Hayatta Kalma Becerileri: Kriptobiyoz

Tüm canlı organizmalar metabolizmayı tamamlamak, kimyasal bileşikleri hayatta kalmak için gerekli olan kullanılabilir enerjiye dönüştürmek için enzimler kullanır. Ancak bazı organizmalar metabolizmalarını ''askıya alma'' yeteneğine sahiptir.

Kriptobiyoz (ing: cryptobiosis), olumsuz çevresel koşullara yanıt olarak bir tür aşırı hareketsizlik durumudur. Kriptobiyotik durumda tüm metabolik prosedürler durur, üreme, gelişme ve onarım engellenir. Kriptobiyozda bir organizma çevre koşullarının iyileşmesini beklerken neredeyse süresiz olarak yaşayabilir. Neredeyse 10 yıl boyunca metabolizmalarını askıya alıp kriptobiyoza düşebilirler. Bu adaptasyon, tardigratların aşırı sıcaklık, basınç, dehidrasyon ve hatta radyasyon koşullarında hayatta kalmasına olanak tanır.

“Yarı ölü” derken neyi kastediyoruz? Yaşamın tüm geleneksel tanımlarına göre, bir tür üreme ve metabolizmanın söz konusu olması gerekir. Uyum halindeyken tardigratlar canlı olmakla ilişkilendirebileceğimiz hiçbir şey yapmıyorlar, hiçbir şekilde ATP üretmiyor veya tüketmiyorlar.

sify

Kriptobiyoz Türleri

Anhidrobiyoz: Susuz ortam

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kriyobiyoz: Çok düşük sıcaklık

Ozmobiyoz: Yüksek tuz oranı

Anoksibiyoz: Oksijenin bulunmaması

Dsup Proteinine Yakından Bakmak

2016 yılında bir grup bilim insanı, yüksek enerjili radyasyona karşı en dayanıklı su ayısı türlerinden biri olan Ramazzottius varieornatus'un DNA haritasını çıkardı. Gen analizleri sonucunda su ayılarının DNA’larını radyasyonun zararlı etkilerinden koruyan ve hasar gören DNA’nın onarılmasını sağlayan “Dsup” adlı bir protein keşfettiler. Bu protein, hücrenin çekirdeğindeki DNA’ya bağlanıyor.[1]

gelecek bilimde

Dsup (hasar baskılayıcı) adı verilen tardigradlara özgü bir proteinin, DNA'yı radyasyon ve radikallerin ürettiği hasardan koruduğu keşfi, bunun biyoteknoloji ve tıptaki potansiyel uygulamalarına ilişkin beklentileri artırdı.

Dsup'un yanı sıra, tardigradlara bazı hayatta kalma taktikleri kazandırıyor gibi görünen iki benzersiz protein grubunu daha ortaya çıkardı: sitoplazmik olarak bol miktarda ısıda çözünebilen (CAHS) proteinler ve salgısal olarak bol miktarda ısıda çözünebilen (SAHS) proteinler. CAHS ve SAHS'nin, membranlardaki fosfolipid çift katmanlarıyla birleşerek su ayılarını koruyabileceği ve yapılarının korunmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Son derece kuru koşullarda, CAHS proteinleri, tardigrat hücrelerini şekilsiz ve esnek durumdan , proteinleri ve molekülleri yeniden sulanana kadar bir arada tutan bir "biyocam"a dönüştürebilir .

Tüm Reklamları Kapat

Onlardan Ne Öğrenebiliriz?

Bilim insanları, Dsup proteini genini zaten laboratuvarda insan hücrelerine yerleştirdi. Bu değiştirilmiş hücrelerin çoğu, sıradan hücreleri öldüren X-ışınları veya peroksit kimyasallarından sağ kurtuldu.

Gıda bitkileri için deneysel bir model olan tütün bitkilerine eklendiğinde Dsup geni, bitkileri etil metansülfonat adı verilen DNA'ya zarar veren bir kimyasala maruz kalmaktan koruyor gibi görünüyordu. Ekstra gene sahip olan bitkiler, olmayanlara göre daha hızlı büyüdü. Dsup'lı bitkiler ayrıca ultraviyole radyasyona maruz kaldıklarında daha az DNA hasarına maruz kaldı.

Araştırmacıların 18 Mart tarihli ACS Sentetik Biyoloji dergisinde bildirdiğine göre, bu proteinleri üretecek şekilde değiştirildiğinde insan hücreleri, hücre öldürücü bir kemoterapi ajanı olan kamptotesine (ing:Camptothecin) karşı dirençli hale geldi . Tardigrad proteinleri bunu, genellikle zararlı kimyasallara veya radyasyona maruz kalmayla tetiklenen hücresel bir kendi kendini yok etme programı olan apoptozu (programlanmış hücre ölümü) engelleyerek yaptı.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç

Su ayıları, inanılmaz yaşam koşullarına dayanabilmesiyle hala popülerliğini koruyor. Tardigradları taklit etmek bir gün insanların uzayda koloni kurmasına yardımcı olabilir. Gıda bitkileri, maya ve böcekler, tardigrad proteinler üretecek şekilde tasarlanabilir ve bu organizmaların, Dünya'ya kıyasla radyasyon seviyelerinin yüksek olduğu uzay gemilerinde daha verimli bir şekilde büyümesine olanak sağlanabilir. Ayrıca Radyasyona maruz kalan çalışanların veya radyoterapi alan kansrr hastalarının radyasyonu daha iyi tolere edebilmeleri veya daha az hasar almalarını sağlayabilir. Tardigradlardan öğreneceğimiz çok şey var!

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:03:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16137

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close