Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel Biyolojide Organ Körelmesi: Tavuklar, Uçamamalarına Rağmen Neden Hala Kanatları Körelmiyor?

6 dakika
104
Evrimsel Biyolojide Organ Körelmesi: Tavuklar, Uçamamalarına Rağmen Neden Hala Kanatları Körelmiyor? healthline
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hayatımızın her döneminde protein kaynağı olarak tükettiğimiz birincil besin kaynaklarımızdan biri. İnsan - tavuk arasındaki bağ çoğu zaman tüketim yönünde olsa da bazen mahalle pazarlarında evcil hayvan olarak aldığımız, bahçemizde beslediğimiz, dinozorlarla bağlantısı bizleri hayrete düşüren, belki de gözümüzde ''basit'' olan tavukların aslında evrimsel biyoloji açısından önemli yere sahip olduklarını, kanatlarının ''uçamamasına'' rağmen neden hala var olduğunu ve körelmediğini bu içerikte işleyeceğiz.

Dinozorlardan Günümüze: Tavukların Evrimi

Tavuklar ve tüm kuşlar dinozorlarla aynı evrimsel atayı paylaşıyor. Spesifik olarak bunların, Velociraptors ve Tyrannosaurus rex gibi ünlü türleri de içeren iki ayaklı, etobur dinozorlardan oluşan, theropodlar olarak bilinen bir grup dinozordan evrimleştiğine inanılıyor. Kuşlar ve dinozorlar arasındaki bu bağlantı fosil kanıtları, genetik çalışmalar ve anatomik benzerliklerle desteklenmektedir.

i.pinimg

Onlarca yıldır paleontologların kuşlarla dinozorlar arasındaki tek fosil bağı, tüylü kanatları olan, ancak dişleri ve bir dinozorun uzun kemikli kuyruğu olan melez bir yaratık olan Archaeopteryx'ti. Görünüşe göre bu hayvanlar, kuşlara benzer özellikleri (tüyler, kanatlar ve uçma) sadece 10 milyon yıl içinde, yani evrimsel zaman içinde çok kısa bir sürede kazanmış gibi görünüyordu.

Tüm Reklamları Kapat

“Bir kuş, T. rex'ten bir gecede evrimleşmedi; kuşların klasik özellikleri birer birer evrimleşti; Önce iki ayaklı hareket, sonra tüyler, sonra lades kemiği, sonra tüy kalem tüylerine benzeyen daha karmaşık tüyler, sonra da kanatlar" dedi Brusatte. "Sonuç, dinozorlar ve kuşlar arasında nispeten kusursuz bir geçiş; öyle ki, bu iki grup arasında kolay bir çizgi çizemezsiniz."

Bu karmaşık süreç sonucu, insanlar tavukları evcilleştirdi ve dünyada en çok tüketilen besin haline geldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayınladığı verilere göre ise 2020 itibariyle dünya üzerinde yaklaşık olarak 33 milyar tavuk bulunuyor.

Tavuk Dış Anatomisi

Bir tavuğun temel dış kısımları arasında gaga, gerdanlık, kulaklar, gözler, göz halkaları, kanatlar, kuyruk, uyluklar, dizler, incikler, mahmuzlar, pençeler ve parmakları bulunur. Erkekler ve dişiler arasındaki farklar arasında ibik ve gerdanların boyutu, mahmuzların boyutu (yaşlı kuşlarda) ve tüy ve pelerin tüylerinin özellikleri yer alır. Erkeklerin tüy ve pelerin tüylerinin uçları sivri, dişilerinki ise yuvarlaktır. Ayrıca erkeklerin kuyruklarında orak tüyler ve sırtlarında tüyler bulunurken dişilerde yoktur.

tavuk dış anatomisi
tavuk dış anatomisi
learn poultry

Kuşlar olgunlaştıkça ibik ve gerdanlar büyür ve tavuktaki cinsel olgunluğa ibiklerin kızarması da eşlik eder. Tavuktaki en önemli organ sistemleri beslenme ve üreme yollarıdır. Soluk borusu, akciğerler ve kalp diğer hayvan türlerinden pek farklı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Canlılarda Organ Körelmesi Nedir?

İşlevini tamamen veya önemli ölçüde yitirmiş, ama halen canlıların vücutlarında bulunan organlar ilk olarak Charles Darwin’in ilgisini çekmişti. Türlerin Kökeni'nde Darwin, körelmiş organları evrimi destekleyen kanıtlardan biri olarak göstermiş ve filogenetik ağacı şekillendirirken bu organlardan çokça faydanlanmıştı.

"Körelmiş” kelimesi, bir organın işe yaramadığı anlamına gelmez. Kalıntı (körelti), “kaybolan veya yok olan bir yapıdan geriye kalan iz veya gözle görülür işaret” anlamına gelir. Biyolojiden örnek verirsek: Yılanların bacak kemikleri, kör kaya balıklarının göz kalıntıları (Yamamoto and Jeffery 2000), atların fazladan ayak parmağı kemikleri, uçmayan kuşların ve böceklerin kanat çıkıntıları ve yarasaların azı dişleri bu tanıma uyar.

Konuyu daha iyi kavramamız adına kendi cinsimiz olan Homo Sapiens için körelmiş bazı yapılara örnek verecek olursak:

  • Üçüncü göz kapağı: İnsanlarda oldukça küçülmüş bu organ, bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin. Primat türleri içinde üçüncü gözkapağını fonsiyonel olarak kullanan tek primat ise Batı Afrikada yaşayan Calabar angwantibo.
  • Yirmi yaş dişleri: İlk insanlar birçok bitki türüyle besleniyordu ve gün boyunca ihtiyaç duydukları tüm gıdaları almak için yeterli miktarda bitkiyi, yeterince hızlı şekilde yemeye ihtiyaç duyuyorlardı. Bilim insanlarına göre, bu sebeple, daha geniş bir ağzı daha üretken kılmak için ilave bir takım azı dişleri mevcuttu. Selülozun vücut tarafından yeterli şekilde sindirilmesi kabiliyetinden yoksun olunduğu için bu özellikle gerekliydi. Evrim tercihlerini yaptıkça gıdalarımız değişti, çenemiz uygun bir şekilde küçüldü ve üçüncü azı dişlerimiz gereksiz hale geldi.

İşlevsiz Olduğunu Düşündüğümüz Tavukların Kanatları Neden Körelmiyor?

Tavuklar genel olarak uzun mesafelere uçamazlar ancak kısa uçuşlarda, duvar veya çit gibi engellerin üzerinden atlarken veya tırmanırken kanatları onlara yardımcı olur. Kötü uçmalarının nedenleri, kanatlarının küçük olması, vücutlarının bu ağırlığı kaldıramaması ve ağırlıklarını azaltmak için kemiklerinin içleri boş olmasıdır. Tavuklar sadece mücadele, güvenlik, kur yapma, kaçma ve tehlike anlarında havalanabilir. Bu durumlarda havalansalar dahi havada uzun süre kalamazlar. Tavuklar için bilinen aralıksız en uzun uçma mesafesi 230 metredir. Oldukça az olan bu verilere bakınca aslında tavukların tıpkı deve kuşu ve penguenler gibi kuş sınıfında yer alan, kanatlı ama uçucu olmayan bir tür olduğunu anlıyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Genellikle seri üretim fabrikalarında ve çiftliklerde bulunan tavuklar değil uçmak bazen adım atacak dahi alan bulamıyorlar. Bu durum da onları uçma fikri ve eyleminden fazlasıyla uzaklaştırıyor. Kim bilir, belki de gelecekte uçabilen bir türe tekrardan dönüşürler ve onları gökyüzünde süzülürken görme şansını elde ederiz.

İşte, Tavuk Kanatlarının Hala Körelmemesinin ve Kullanılmak İçin Var Olduklarını Gösteren Bazı İşlevleri:

Kendini Korumak: Tavuklar kanatlarını kullanarak tilki, kedi, rakun, porsuk gibi yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini savunurlar. Bir yırtıcı onlara yaklaştığında daha büyük görünmek için kanatlarını açarlar. Yırtıcılardan kaçmak için hızlı hareketler ve yüksek hız oluşturmak amacıyla kanatlarını kuvvetli bir şekilde çırparlar.

Dengede Durmak: Tavuğun kanatları yalnızca ağaçlarda dengede durmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çiftleşmede de kritik bir rol oynar. Horoz, tavukla çiftleştiğinde sırtüstü tırmanacak ve kanatları olmadan dengesini tam olarak sağlayamayacaktır. Dolayısıyla horozun kanatları çiftleşme sırasında duruşunu korumasına yardımcı olur, bazı tavuklar da pozisyonlarını korumak için kanatlarını açarlar.

Yavruları ve Yumurtaları Korumak / Isı Dengesi: Civcivlerin annelerinin kanatları altında saklandığını görmüşsünüzdür. Anne tavuklar genellikle yavrularını yağmurdan korumak için kanatlarını açarlar ve ayrıca geceleri ve soğuk havalarda civcivleri sıcak tutmaya da yararlar. Yumurta içindeki embriyonun gelişimi için olan sıcaklığı sağlarlar.

chicken and chickins

Hakimiyet: Horozlar genellikle daha büyük görünmek için ve kendi bölgelerindeki diğer erkekleri savuşturmak için bir saldırganlık işareti olarak kanatlarını çırparlar. Kanatlar ayrıca diğer erkeklerle olan kavgalarında onlara yardımcı olur ve onları rakiplerinin pençeleri ve mahmuzlarından yaralanmaktan korur.

Çiftleşme Çağrısı ve Cinsel Seçilim: Özellikle horozların büyüleyici renkleri vardır. Erkekler genellikle kanatlarını renklerini ve güzelliklerini sergilemek, dişileri etkilemek ve sadece gösteriş amacıyla kullanırlar. Diğer hayvanlarda olduğu gibi dişi, erkek bireyin rengine, parlaklığına, kanat açıklığına vb. dış özelliklerine bakarak eşini seçer. Burada kanatların büyük rolü vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç:

Enerji verimliliği düşük veya hiç olmayan organlar, körelir. Burada tavuk kanatlarının aslında kötü de olsa havalanmaya ve daha birçok daha işlevi beraberinde sağlamaya yarıyor. Bu işlevler bir organın körelmemesi için iyi bir sebepler. İnsanlar tavukları endüstriyel olarak ürettikleri, ağırlıklarını farklı yollarla fazlalaştırmak amacıyla ''normal'' tavuktan çok daha iri tavuklara sahip olarak, onların uçma olanaklarını daha çok elinden aldı gibi görünüyor. Tüm bunlar, bizlere kanatların ''işlevsiz'' olduğunu, neden hala tamamen körelmediklerini aklımıza getiriyor.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:05:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16058

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close