Matematik ve Satranç
Bir Evrim Ağacı Makalesinin Düşündürdükleri
Başlığa konu olan makale şurada:
Bu makaleye aşağıdaki iki maddeyi eklemenin önemli olduğunu düşünüyorum:
1) Stanford Üniversitesi Matematik Eğitimi Profesörü Jo Boaler'in Koç Üniversitesi yayınlarından çıkmış olan "Sınırsız Zihin" kitabını tüm okurlara önemle tavsiye ederim. Nispeten yeni çıkmış olan bu kitapta birçok kişiden örnek var fakat özellikle şu iki örnek çok etkileyici: matematiği anlamakta zorluğa neden olan diskalkuli teşhisine rağmen Berkeley California Üniversitesinde İstatistik okumuş Dylan Lynn, ortaokuldayken öğretmenleri tarafından öğrenme güçlüğü teşhisi konmuş olmasına rağmen Oxford Üniversitesinde Uygulamalı Matematik doktorası yapmış olan Nicholas Letchford. Yazarın nörobilimciler ile yaptığı araştırmaların sonucu şöyle: bazı insanların "sayısal zekaya sahip" olduğu, bazılarının ise olmadığı düşüncesi, doğru olmayan zararlı söylencelerden kaynaklanıyor.
Not: Koç Üniversitesi yayınlarının bilim serisinden çıkan "Zekanın Bilimi ve İdeolojisi" kitabını da mutlaka okumalısınız. Zekânın tanımlanmış, doğuştan gelen ve testlerle ölçülebilen bir özellik olamayacağını; bu tür testlerin hem ideoloji vb. düşüncelerden kaynaklandığını hem de genetik ve nöroloji alanlarındaki son bilimsel veriler ile uyuşmadığını ortaya koyuyor. Kitabın aytıntılı açıklaması şu bağlantıda: https://press.ku.edu.tr/kitap/zekanin-bilimi-ve-ideolojisi/
Evrim Ağacı yazısı bunu iddia etmiyor zaten ama satrancı, üstüne basa basa "bu bir zeka oyunudur, zekiler oynayabilir" düşüncesi ile anlatan bazı kişiler çocukların gelişimine zarar veriyor. Satranç oynarken zorlandıkları zaman "sanırım yeteri kadar zeki değilim" algısı oluşmaya başlıyor; başarılı olsa bile, ileriki safhalarda zorlandığı zaman gelişimini durduruyor. Üstteki paragrafı o yüzden yazdım; matematik ile alakalı olarak görünse bile, bu nörobilimsel bulgular satranca da pek ala uyarlanabilir. Bazı insanlar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşündüğüm Evrim Ağacı makalesinden bir bölüm ise şöyle:
Özellikle bazı çalışmalar vardır ki, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi daha da ileri götürerek; satranç oynayan nüfusun, satranç oynamayanlara göre daha zeki olduğu kanısına varılmıştır.[1] Ancak bu çalışmalar bizleri, satrancın zekayı geliştirdiği sonucuna götürmez. Çünkü nedenselliğin yönü belirsizdir. Aslında bunun birkaç alternatif açıklaması vardır: Örneğin yüksek bir IQ, yüksek bir satranç yeteneğinin nedeni olabilir. Bir başka deyişle; zeki bir birey, satranç ileri derecede analitik düşünme becerisi gerektirdiği için, satranca daha çok ilgi duyabilir ve daha ileri düzey satranç yeteneği kazanabilir.
Aşağıdaki ikinci paylaşımım, yüksek IQ ile satranç-matematik-bulmaca vs. gibi alanlar arasındaki bağlantının belirsizliğini daha net gösteriyor:
2) Çevirmen arkadaşımın yardımıyla Fields, Abel ve Kraliyet Ödülü kazanmış şu üç matematikçi ile gmail üzerinden yaptığım konuşmalar bahsettiğim belirsizliğe ışık tutuyor: Karen Uhlenbeck, Richard Thomas ve Martin Hairer. Üç matematikçinin ortak noktası şu: çocukluk/gençlik çağlarında zeka oyunları ve satranç ile aralarının iyi olmaması... Richard Thomas bunun en ileri örneği olabilir: gençken acele edip heyecanlandığı için bulmaca çözmüyor, satranç ile uğraşmıyormuş. Karen Uhlenbeck gençlik yıllarında satrancı bırakıp yapboz oyunlarına yönelmiş. Martin Hairer ise satrançta iyi olmadığını söyledi sadece.
Ek: Google Translate ve DeepL araçları ile iletişime geçtiğim matematiksel fizikçi ve matematik profesörü John C. Baez (Vikipedi'den araştırabilirsiniz) bana şöyle bir cevap vermişti: "Zeka oyunlarından, matematik bulmacalarından ve yarışmalardan hep hoşlanmamışımdır. Ben sadece evrendeki en büyük gizemleri çözmek istedim. Ayrıca hızlı olmam gerektiğini hissetmekten de hoşlanmıyorum. Yalnız değilim: Ünlü matematikçi Gelfand 'Hızlı olmak sadece pire yakalamak istiyorsanız iyidir' demiş."
Ayrıca aşağıdaki makalenin öğrenmede etkili olduğunu savunduğu "doğal yetenek" faktörünün de konuya hakim olmayanlar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşündüğüm için, bu makaleye, önerdiğim kitaptaki bilgiler ile yaklaşmak yararlı olabilir:
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yeni nörobilimsel bulgular ışığında bu konuları çok daha akılcı bir şekilde değerlendirmemizi sağlıyor Sınırsız Zihin kitabı. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
- 6
- 4
- 4
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 11:00:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13053
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.