Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Delilikle Normallik Arasındaki İnce Çizgi

2 dakika
11
Delilikle Normallik Arasındaki İnce Çizgi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Son yıllarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan (DEHB) biriktirme bozukluğuna kadar pek çok psikiyatrik bozukluk tanımlandı. Peki, neyin bozukluk neyin normal olduğuna nasıl karar veriyoruz?

“Delilik” ifadesinin doğru bir ifade olup olmaması bir yana, delilikle normallik arasında net bir sinir olmadığı hep söylenir. Ancak 2013'te “Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı”nın 5. baskısının (DSM — 5) yayınlanmasıyla birlikte aradaki ayrım daha da belirsizleşti. Amerikan Psikiyatri Derneği’nin (APA) yayınladığı bu kitap, sağlık dünyasının “kutsal kitaplarından biri olarak kabul ediliyor.

Fakat DSM — 5 çıktıktan sonra pek çok eleştiri aldı. Kitabı eleştirenler, olağan bazı davranışların “delilik” olarak sınıflandırıldığını savunuyordu. İngiliz Psikoloji Derneği, normal deneyimlerin “tıbbi olarak fişlenebileceği” ve bunların “potansiyel olarak zararlı müdahaleler” ile sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Tartışmaların sebebi yeni baskıya dahil edilen 15 yeni ruhsal bozukluk. Sevdiğimiz biri öldüğünde kedere boğulmak artık “majör depresif bozukluk” olarak tanımlanıyor. Topluluk önünde konuşma yapmadan önce çok gergin oluyorsanız “performans gerektiren ortamlarda sosyal anksiyete bozukluğu”ndan muzdarip olabilirsiniz. Eski eşyalarınızı atmıyorsanız da “biriktirme bozukluğu”nuz olabilir.

En çok tartışılan konu, “yas istisnası”nın kaldırılması oldu. Önceki baskılarda yer alan bu istisna, sevilen birinin ölümünü izleyen iki ay boyunca kişilere “majör depresyon” tanısı koymamayı öneriyordu.

Bu kararı eleştirenlere göre DSM — 5 bu istisnayı ortadan kaldırarak kederi delilik olarak tanımlıyor. Fakat DSM — 5 komitesinin başkanı Dr. David Kupfer bu kararı savunuyor. Kupfer’a göre istisna yararsız çünkü “yas tutmanın kişiyi majör depresyondan koruduğu” izlenimini yaratarak bazı hastaların yardım almasını zorlaştırıyor.

DSM komitesinin başkanı Dr. Allen Frances da güncellenen kılavuzun “normal” kapsamını daralttığını düşünüyor. “Yas tutmak ‘majör depresif bozukluk’ oldu, hasta olma endişesi ‘somatik semptom bozukluğu’, öfke nöbetleri ‘yıkıcı duygudurum düzenleyememe bozukluğu’, oburluk ‘aşırı yeme bozukluğu’ oldu.” diyor.

Tüm Reklamları Kapat

DSM’in sürekli genişleyen kapsamı karşısında duyduğu endişeyi dile getiren tek kişi Frances değil. King’s College London Psikiyatri Enstitüsü’nden Prof. Simon Wessely, “Tanıların sayısı sessizce artıp duruyor.” diyor.

1917'de APA’in tanıdığı sadece 59 psikiyatrik bozukluk varken bugün kılavuzda yaklaşık 300 bozukluk sıralanıyor. Aradaki büyük fark, normalliğin sınırlarının daraltıldığını gösteriyor.

Maalesef neyin delilik neyin normal olduğuna karar verirken kullanabileceğimiz objektif bir yöntem yok. Psikolojideki bu sorundan sağlık bilimleri de payını alıyor. Dolayısıyla gelecek yıllarda çıkacak DSM kitaplarına da pek çok eleştiri geleceği muhakkak.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/05/2025 16:33:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20385

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close