Neptün'ün uyduları neden düzenli uydu değil?

-
Blog Yazısı
Blog Yazısı Nedir?
Bu yazı, bir Evrim Ağacı okuru tarafından yazılmış bir blog yazısıdır. Herkes Evrim Ağacı'nda kendi blog yazılarını yayınlayabilir. Blog yazıları, Evrim Ağacı editörleri tarafından denetlenmemektedir ve dolayısıyla bilgilerin doğruluğu konusunda herhangi bir garanti verilmemektedir. Blog yazılarının her türlü sorumluluğu blog yazarına aittir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
/evrimagaci.org%2Fpublic%2Fcontent_media%2F0d915dd86bf1d1caae15824e0ea497ed.jpeg)
Neptün
Güneş sistemi'nin 8. gezegeni olan Neptün Güneş'e en uzak gezegendir.[1]Uyduları ve gezegenin soğukluğu oldukça dikkat çekmektedir.Neptün'ün keşfi Uranüs'ün yörünge hareketlerinde gariplikler algılanmasıyla başlamıştır.Uranüs'ün matematiksel yörünge rotasına uymaması Uranüs'e başka bir gezegenin etki ettiği anlamına gelir.Matematikçi Le Verrier, Uranüs'ün yörüngesini bozan gezegenin yerini ve büyüklüğünü kâğıt üzerinde belirlemeyi başarmıştır.1846 yılındaysa Le Verrier'in verdiği koordinatlar ışığında; Berlin Rasathanesi'nde Gottfried Galle ve yardımcısı Heinrich Louis d’Arrest'ın yapmış olduğu gözlemler sonucunda Neptün keşfedilmiştir. Böylece Neptün, keşfi öncesinde matematiksel olarak ilk kez tahmin edilen gezegen olarak literatüre geçmiş ve bu keşfi sayesinde, Isaac Newton'un kütleçekim teorisinin belli sınırlardaki başarısını doğrulamıştır.
Neptün'ün uyduları
Neptün'ün bilinen 14 tane uydusu vardır.[1] Bunlar sırasıyla:
Despina
Galatea
Halimede
Hippocamp
Laomedeia
Larissa
Naiad
Nereid
Neso
Proteus
Psamathe
Sao
Thalassa
Triton
14 uydudan yalnızca 7 tanesi düzenli uydu sınıfına girebilmektedir.
Triton
Bunlardan en çok bilineni Triton'dur.Triton, 1846 yılında William Lassell tarafından keşfedilmiştir.[2] Triton diğer Neptün'ün uyduların yörüngelerin aksine ters bir rota izlemektedir.
Düzenli Uydu
Bir uydunun düzenli uydu olabilmesi için:
Ana gezegenine yakın olması.
Dairesel bir yörüngede dönmesi.
Çok düşük eğimli bir yörüngede olması gerekmektedir.[3]
Neptün'ün bu kriterlere uyan yalnızca 7 uydusu vardır.
Bir düzensiz uydu ana gezegeninin etrafında eksantrik bir yörüngeye sahiptir ve ana gezegeninin aksi yönünde dönerler.
Neptün'ün yörüngesine hapsolmuş cüce gezegen: Triton
Triton Güneş Sistemin'deki diğer büyük uyduların aksine gezegeninin tam tersi yönünde doner ve 130° derecelik bir eksen eğikliğine sahiptir.Bu da Triton'u düzensiz uydu sınıfına sokmaktadır.[1]
Bu bilgiler bize Triton'un kökeni hakkında çok önemli ipuçları vermekte.Örneğin Triton eskiden kuiper kuşağında olan bir cüce gezegen olabileceğini ancak daha sonra Neptün'ün kütle çekimi tarafından yakalandığını göstermekte.Triton ve Plüton'u kıyaslayacak olsanız benzerlik gösterecektir.Çapları ve yoğunlukları oldukça yakındır bu da onları aynı yerde oluşmuş olabileceğini göstermektedir.Ama tüm bunlar bir hipotez olarak geçmektedir.Bu hipotez Neptün'ün çok küçük ve küresel olmayan uydularını mantıklı bir şekilde açıklamaktadır.
Bu blog yazısıyla ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b c Nasa. Neptune. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Nasa | Arşiv Bağlantısı
- ^ Britannica. Triton. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Crida, et al. Formation Of Regular Satellites.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/06/2023 16:21:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12304
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.