Neptün'ün uyduları neden düzenli uydu değil?
Neptün
Güneş sistemi'nin 8. gezegeni olan Neptün Güneş'e en uzak gezegendir.[1]Uyduları ve gezegenin soğukluğu oldukça dikkat çekmektedir.Neptün'ün keşfi Uranüs'ün yörünge hareketlerinde gariplikler algılanmasıyla başlamıştır.Uranüs'ün matematiksel yörünge rotasına uymaması Uranüs'e başka bir gezegenin etki ettiği anlamına gelir.Matematikçi Le Verrier, Uranüs'ün yörüngesini bozan gezegenin yerini ve büyüklüğünü kâğıt üzerinde belirlemeyi başarmıştır.1846 yılındaysa Le Verrier'in verdiği koordinatlar ışığında; Berlin Rasathanesi'nde Gottfried Galle ve yardımcısı Heinrich Louis d’Arrest'ın yapmış olduğu gözlemler sonucunda Neptün keşfedilmiştir. Böylece Neptün, keşfi öncesinde matematiksel olarak ilk kez tahmin edilen gezegen olarak literatüre geçmiş ve bu keşfi sayesinde, Isaac Newton'un kütleçekim teorisinin belli sınırlardaki başarısını doğrulamıştır.
Neptün'ün uyduları
Neptün'ün bilinen 14 tane uydusu vardır.[1] Bunlar sırasıyla:
Despina
Galatea
Halimede
Hippocamp
Laomedeia
Larissa
Naiad
Nereid
Neso
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Proteus
Psamathe
Sao
Thalassa
Triton
14 uydudan yalnızca 7 tanesi düzenli uydu sınıfına girebilmektedir.
Triton
Bunlardan en çok bilineni Triton'dur.Triton, 1846 yılında William Lassell tarafından keşfedilmiştir.[2] Triton diğer Neptün'ün uyduların yörüngelerin aksine ters bir rota izlemektedir.
Düzenli Uydu
Bir uydunun düzenli uydu olabilmesi için:
Ana gezegenine yakın olması.
Dairesel bir yörüngede dönmesi.
Çok düşük eğimli bir yörüngede olması gerekmektedir.[3]
Neptün'ün bu kriterlere uyan yalnızca 7 uydusu vardır.
Bir düzensiz uydu ana gezegeninin etrafında eksantrik bir yörüngeye sahiptir ve ana gezegeninin aksi yönünde dönerler.
Neptün'ün yörüngesine hapsolmuş cüce gezegen: Triton
Triton Güneş Sistemin'deki diğer büyük uyduların aksine gezegeninin tam tersi yönünde doner ve 130° derecelik bir eksen eğikliğine sahiptir.Bu da Triton'u düzensiz uydu sınıfına sokmaktadır.[1]
Bu bilgiler bize Triton'un kökeni hakkında çok önemli ipuçları vermekte.Örneğin Triton eskiden kuiper kuşağında olan bir cüce gezegen olabileceğini ancak daha sonra Neptün'ün kütle çekimi tarafından yakalandığını göstermekte.Triton ve Plüton'u kıyaslayacak olsanız benzerlik gösterecektir.Çapları ve yoğunlukları oldukça yakındır bu da onları aynı yerde oluşmuş olabileceğini göstermektedir.Ama tüm bunlar bir hipotez olarak geçmektedir.Bu hipotez Neptün'ün çok küçük ve küresel olmayan uydularını mantıklı bir şekilde açıklamaktadır.
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b c Nasa. Neptune. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Nasa | Arşiv Bağlantısı
- ^ Britannica. Triton. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Britannica | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Crida, et al. Formation Of Regular Satellites.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/01/2025 06:16:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12304
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.