REFLEKS OLUŞUMU
KLİNİK AÇIDAN ÖNEMLİ BAZI REFLEKSLER
Bir uyartıya isteğimiz dışında kendiliğinden cevap vermeye refleks denir. Refleksin oluşmasında reseptörler uyarılır ve effektörlerde (kas,bez) istem dışı hareket oluşur.
Bir refleks arkının oluşmasında bir reseptör organ, bir afferent nöron, bir merkez (beyin ve omurilikte), bir efferent nöron, bir effektör organ (kalp ve düz kas, iskelet vb.) yer alır. Refleks arkı refleksin meydana geldiği anatomik yapıdır.
Refleksler medulla spinalis ve beyin kökü yoluyla meydana gelir ancak çoğunu beyin korteksi kontrol eder.
Refleksler gelişimine göre (kalıtsal ve kazanılmış), tepki organına göre (somatik ve visseral), refleks organının kompleksliğine göre (monosinaptik, polisinaptik) ve yürütücü yapıya göre (spiral-kas, kranial-kornea,timpanik) sınıflandırılır.
Klinik açıdan önemli bazı refleksler şunlardır;
Patella Refleksi: Bir refleks çekici ile patella tendonuna hafifçe vurularak uygulanır. Bu işlem dört başlı uyluk kasını gererek dinamik gerilme refleksini başlatır ve alt bacağın ileri doğru fırlamasına neden olur. Bu ve buna benzer refleksler beynin motor alanlarındaki lezyonlardan sonra görülen kas spazmının bulunup bulunmadığını öğrenmek için kullanılır.
Abdominal Refleks: Karnın yan taraflarına vurma ile karın kaslarının kontraksiyonu görülür. Bu refleksin yokluğunda omuriliğin trokal bölgesinde problem olduğu anlaşılır.
Planter Refleks (Topuk jerki): Calcaneal tendonuna hafifçe vurularak ayak topuğunda fleksiyon görülür. Bu refleksin yokluğu posterior bacak kaslarına giden sinirlerde ya da lumbosakral bölgedeki nöronlarda hasar olduğunu düşündürür.
Babinski Refleksi: Ayak tabanının dış tarafına uygulanan darbe sonucu ayak parmakları özellikle baş parmağın yukarı doğru kalktığı görülür. Bu refleksin yokluğu üst motor nöronlarda hasar olduğunu gösterir.
Brudzinki Refleksi: Boyuna yaptırılan güçlü fleksiyon bacak ve femur civarındaki kasların fleksiyonuna neden olur. Bu refleksin varlığı, beyin zarlarında hasarı gösterir.
- 3
- 3
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/01/2025 14:08:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12560
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.