Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlara Eziyet ile Antisosyal Davranış Arasındaki İlişki Var mı?

3 dakika
247
Hayvanlara Eziyet ile Antisosyal Davranış Arasındaki İlişki Var mı?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Eleonora Gullone'un Palgrave Macmillan Hayvan Etiği Serisinin bir parçası olarak yayınlanan Hayvan Zulmü, Antisosyal Davranış ve Saldırganlık: Bağlantıdan Daha Fazlası adlı kitabı, farklı istismar türlerini bağlayan güçlü empirik kanıtların olduğunu gösteriyor. Günümüzde, hayvanlara ve insanlara yönelik davranışlar arasında büyük bir bağ olduğu düşünülüyor. Bu kitap ise hayvanlara ve insanlara olan istismar türleri arasındaki ilişki konusunda, birçok okuyucumuzun ilgisini çekebilecek oldukça kapsamlı bir kaynak.

Farklı İstismar Türleri Arasındaki Bağlantı

Melbourne'daki Monash Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Doçent Doktor olan Eleonora Gullone, kitabını çok sayıda akademik araştırmayla destekliyor. Bu yaklaşım, hayvan istismarı ve antisosyal davranış arasındaki bağ konusunda bildiklerimizi ve bilmediklerimizi analiz edebilmemizi sağlıyor. Aradaki bağlantı, kişiler arası şiddetin sıklıkla hayvanlara şiddet ile birlikte veya birbirini takip ederek meydana geldiğini ve bunu bize gösterebilecek işaretleri de görmezden geldiğimizi anlatmaktadır.

Gullone'un kitabı, "Hayvana Şiddetin Tarihsel ve Güncel Olarak Kavramsallaştırılması", "Antisosyal Davranışın Gelişimi", "Biyolojik ve Bireysel Farklılığın Risk Faktörleri", "Çevresel Risk Faktörleri" ve "Hayvan Zulümünün Etiyolojik Hesapları" gibi 10 başlıktan oluşuyor. Son bölümünde bazı genel sonuçlara ulaşıyor ve gelecekteki araştırmalarda nelerin gerekli olduğunu vurguluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan bir alan, hayvana şiddet davranışının gelişimidir. Bunun sebebi, hala hayvana şiddetin normatif gelişimini inceleyen bir çalışmanın olmamasıdır. Daha fazla kültürler arası çalışmaya gereksinim vardır çünkü "Hayvana şiddetin sapkınlık olarak kavramsallaştırılması, kültürün hayvanlara olan davranış standartlarına göre her zaman geçerli olmayabilir." Hayvan zulmü hakkında daha fazla araştırmaya yapmaya ihtiyacımız var ve hayvanların yasal sistemlerdeki mülkiyet statülerini kaldırmamız da oldukça önemlidir. Şu anda hayvanlar da tıpkı bir bisiklet, sırt çantası gibi birer mülk olarak kabul edilmektedir.

Gullone, insana olan şiddetin geleneksel ve devamlı olarak hayvana şiddeti gölgede bırakmasına rağmen iki durumun birbiriyle olan güçlü bağından ötürü hayvana şiddete gösterilen ihmallerin azaltılmasıyla insanlığın acımasızlığının etiyolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğimizi savunmaktadır. Bu nedenle, hayvana şiddet benzeri davranışlarının kabul edilebilir ve izole birer çocukluk dönemi sebebiyle olduğunu değil de aslında diğer antisosyal davranış süreçlerine dahil olduğunu kabul ederek yalnızca hayvanlara yapılan eziyetleri azaltmakla kalmayız, hem de insan güvenliğini ve her türlü saldırganlığa olan algımızı geliştirebiliriz. Ek olarak bu yönde de çalışmalara başlanmıştır. ABD'deki elli eyaletin kırk yedisinde hayvana şiddeti suç olarak kabul eden yasalar mevcuttur. Hayvana şiddet kamu medyasında daha fazla dikkat çekmektedir. Gullone, "İnsanlara yönelik işlenebilecek birçok suç daha öncesinde hayvanlara karşı meydana gelen davranışlar sayesinde öngörülüp engellenebilir." sözleriyle bu konudaki artan farkındalığın iyiye işaret olduğunu vurgulamıştır. (Syf.135-136)

Sonuç olarak, Gullone'un hayvana şiddet ve diğer suçlar arasında güçlü ampirik bağlar olduğu fikri oldukça ciddiye alınması gereken bir konu olarak kendini göstermiştir. Gullone kitabını şu sözlerle noktalamıştır: “... yasalar, suçluları, işledikleri suçun ciddiyetine göre, belirli bir suçun hedef türüne dayalı ayrımcılık yapmadan cezalandırmalıdır.” (Syf.139) Ona göre, farklı istismar ve şiddet türleri arasındaki sağlam bağlantı nedeniyle, bu konudaki bir algı farklılığından insanlar dahil olmak üzere bütün canlılar yararlanacaktır.

Bu alana dair fazla bilgim olmamasına rağmen fazlasıyla okumaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap, hayvanlara daha fazla yasal koruma sağlanmasının ve hayvana şiddetin olduğundan çok daha fazla ciddiye alınmasının gerekliliğini gözler önüne seriyor ve bu sayede, yazarın da dediği gibi yarar sağlayanlar yalnızca insanlar da olmayacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 04:04:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12747

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close