Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim ve Felsefenin Ortaya Çıkışı

2 dakika
117
Bilim ve Felsefenin Ortaya Çıkışı Felsefe ve Bilim
  • Blog Yazısı
Felsefe ve Bilimin Ortaya Çıkışı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazımda merak duyduğum iki alan hakkında yazacağım: Felsefe ve bilim. İkisi de, birazdan değineceğim üzere, aynı yerde ve aynı zamanda ortaya çıkmıştır.

M.Ö 7. yüzyılda İyonya uygarlığında önemli bir liman kenti ve ticaret merkezi olan Miletos’ta (Milet) ortaya çıkmışlardır. Diyebilirsiniz ki “Neden, Mısır vardı, Çin vardı; bunlarda felsefe ya da bilim yok muydu?” Hayır, yoktu. Çünkü felsefe ve/veya bilimin ortaya çıkması için bazı şartların karşılanması gerekir. Bunlar: özgürlük, özgüven, merak, bilgi ve eleştiridir. Yukarıda saydığım özelliklerin tümü Mısır’da, Çin’de var mıydı?

Felsefenin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen İyonya, Anadolu’da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil kısmına Antik Çağ’da verilen addır.

Tüm Reklamları Kapat

M.Ö 7. yüzyıla değin insanlar doğa olaylarını mitolojik şeylerle açıklıyorlardı. ”Yıldırımı Zeus yaptı, depremleri Poseidon yaptı.” diyorlardı. Hasta olunca Asklepios’a horozlar kesiyorlardı.

Thales
Thales
Pinterest

Thales -ilk bilim adamı ve felsefeci- ilk kez tüm bunların böyle olmadığını söyledi. Zeus’a ne kadar kurban verilirse verilsin; yıldırımlar, fırtınalar can almaya devam ediyordu. Poseidon’a ne kadar kurban verseler de depremler olmaya ve canları almaya devam ediyordu.

Thales’in tüm bu fikirlere yaptığı Mısır yolculuğu sonrasında vardığı anlaşılıyor. Thales, Mısır’da -Nil Nehri’nin her yıl taşması üzerine- kadastrocuların ölçümler yaptığını ve insanların tarlalarının yerlerini yeniden belirlediklerini gördü.

Thales, Mısır’da piramitlerin boyunu ilk defa ölçtü: Kendi gölgesi boyuna denk olduğu zaman, piramidin gölgesini ölçtü.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra Thales, yurdu Miletos’a geri döner ve öğrendiklerini arkadaşı ve öğrencisi Anaximandros’a anlatır. Bir şeylerin tanrılar olmadan da yapılabileceğini söyler. Bunun üzerine sorular sormaya başlarlar: Depremler neden oluyor?

Thales, Sümerlerden öğrendiği tahmin edilen “tarkullu” kuramını öne sürer: Bu teoriye göre Dünya bir disk gibi suyun üzerinde yüzer ve okyanusta oluşan dalgalar Dünya’ya vurup dünyayı salladığı zaman depremler olur.

Tarkullu kuramı
Tarkullu kuramı
Alxblog

Daha sonra Thales, Anaximandros’tan bu görüşü tenkit etmesini ister. Anaximandros, bunun gerçekçi olmadığını söyler. “Dünya suda nasıl yüzer?” der. Thales, “peki sen ne düşünüyorsun?” der Anaximandros’a hitaben. Anaximansros, "Dünya’nın boşlukta asılı olduğunu" söyler. Bunun ne kadar büyük bir şey olduğunu düşünün lütfen. İlk defa bir insan Dünya'nın boşlukta asılı olduğunu söylüyor...

Daha sonra Anaximandros bir dünya haritası yapar ve limana asar. Seferden gelen kaptanlara bu haritayı "tenkit" etmelerini ister..

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Eğer keman, müzik enstrümanlarının en kusursuzu ise; Antik Yunan, insan düşüncesinin kemanıdır. Helen Keller

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/05/2025 08:34:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15738

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close