Dünyadan 100 ışık yılı uzaklıkta suyla kaplı bir gezegen: TOI-1452 b
Montreal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Charles Cadieux liderliğindeki bir grup araştırmacı, Dünya'dan daha fazla büyüklüğe sahip, yıldızından ise hayat koşullarına elveriş sağlayacak (Dünya'dan da 100 ışık yılı)kada uzak bir konumda bulunan bir ötegezegen keşfetti.
TOI-1452 b, Dünya'dan boyut ve kütle olarak biraz daha büyüktür ve yıldızından, yüzeyinde sıvı su bulundurması için sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bir bir mesafede bulunur. Gökbilimciler, Jüpiter'in(Ganymede, Europa, Callisto) ve Satürn'ün(Enceladus, Mimas, Dione) bazı uydularına benzer şekilde, tamamen kalın bir "okyanus gezegeni (ocean planet)" olabileceğini düşünüyorlar.
Ev sahibi yıldız TOI-1452, Güneş'ten çok daha küçüktür. İki yıldız da birbirinin yörüngesinde dönüyor ve o kadar küçük bir mesafeyle(97 astronomik birim veya Güneş ile Plüton arasındaki mesafenin yaklaşık 2,5 katı) ayrılıyor ki TESS teleskobu onları tek bir ışın noktası olarak görüyor.
TESS'ten gelen bir sinyalin her 11 günde bir parlaklığını hafif bir şekilde düşürmesi sayesinde keşfedilen gezegen, Dünya'dan yaklaşık %70 daha fazla büyüklüğe sahip.
Cadieux,
TOI-1452 b, bugüne kadar bulduğumuz bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri. Yarıçap ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegenden beklenebilecek seviyeden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor.
ifadelerini kullanırken, Montreal Üniversitesi'nde görev yapan Mont-Mégantic Gözlemevi(OMM) direktörü René Doyon ise,
Bu keşiften son derece gurur duyuyorum çünkü araştırmacılarımızın ve araçlarımızın yüksek kabiliyetlerini gösteriyor. OMM ve araştırma ekibimiz tarafından laboratuvarımızda tasarlanan SPIRou adlı özel bir aracın sağladı yenilikçi bir analitik yöntem sayesinde, türünün tek örneği olan bu ötegezegeni tespit edebildik.
ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre (muhtemelen)Dünya gibi kayalık özelliklere sahip olsa da yarıçapı, kütlesi ve yoğunluğu bakımından gezegenimizden farklılık gösteriyor " TOI-1452". Dünya'yı yüzeyinin yaklaşık %70'i okyanusla kaplı olduğu için bazen "Mavi Gezegen" olarak adlandırsak da aslında su kütlesi Dünya'nın yaklaşık %1'ini oluşturuyor. Analizler "TOI-1452 b" gezegeninin kütlesinin ise %30'unun sudan oluşmuş olabileceğini gösteriyor.
Mümkün olan en kısa sürede, bu garip ve harika dünyayı gözlemlemek için Webb'de zaman ayıracağız.
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ B. Batur. Toi-1452 B Could Be The First Ocean Planet - Ungo. (27 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: UNGO | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Cowing. Toi-1452 B: An Extrasolar World Covered In Water? - Astrobiology. (24 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2022. Alındığı Yer: Astrobiology | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 03:37:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12363
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.