Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
NGC 6888: Hilal Bulutsusu

Hilal Bulutsusu olarak da bilinen NGC 6888 parlak ve yüksek kütleli merkezi yıldızından rüzgarlarla saçılan yaklaşık 25 ışık yılı genişliğe sahiptir. Üçlü astro-görüntücülerden oluşan bir ekip (Joe, Glenn, Russell) kozmik balonun bu keskin portresini yarattı. Üçlünün teleskobik işbirliği, hidrojen ve oksijen atomlarının ışığını izole eden 30 saatten fazla dar bant görüntü verisi topladı. Oksijen atomları, ayrıntılı kıvrımları ve filamentleri kaplıyor gibi görünen mavi-yeşil tonu üretmektedir. NGC 6888’in bulutsunun içerisinde görülebilen merkezi yıldızı, Worf-Rayet yıldızı (WR 136) olarak sınıflandırılmıştır. Yıldız, dış kabuğunu her 10.000 yılda bir Güneş’in kütlesine eşdeğer miktarda saçan kuvvetli bır yıldız rüzgarıyla atmaktadır. Bulutsunun karmaşık yapıları, muhtemelen bu kuvvetli rüzgarın daha erken bir aşamada atılan malzeme ile etkileşiminin sonucudur. Yakıtını müthiş bir hızda yakan ve ömrünün sonuna doğru ilerleyen bu yıldız, sonunda muhteşem bir süpernova olarak patlamalıdır. Bulutsu bakımından zengin takımyıldız Kuğu’da bulunan NGC 6888, yaklaşık 5.000 ışık yılı uzaktadır.

17 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: Joe Navara, Glenn Clouder, Russell Discombe
Çeviren: Ege Can Karanfil
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Ocak 2015 27 dk.

İnsanın evrimi söz konusu olduğunda hep sözü edilen canlılar şempanzeler ve gorillerdir. Şanslılarsa, bonobolar ve orangutanların da az biraz lafı edilir. Ancak evrimle ilgili tartışmalarda tarafların evrimsel biyolojiyle ilgili teknik donanımı oldukça eksik olduğundan bundan pek öteye geçilemez. Uzaktan veya yakından akrabası olduğumuz yüzlerce maymun türü olsa da, şempanze, bonobo, goril ve orangutan dışındakilere "Maymun işte..." diyip geçeriz. 

Peki kim bu maymunlar? Bizim şempanzeler ve gorillerden öte, en yakın akrabalarımız kimler? Gelin, bu videoda hep birlikte insanın Evrim Ağacı üzerindeki en yakın dallarını, yani evrimsel olarak en yakın akrabalarımızı tanıyalım.

131
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hüseyin Aça
Hüseyin Aça
43K UP
Yazar 31 Ocak 2019 13 dk.

Çoktan seçmeli matematik sınavlarında, eğer cevaba ulaşacak analitik yaklaşım geliştiremediysek, seçenekleri deneyerek çözüme ulaşma yoluna gideriz. Aslında hayatta karşılaştığımız birçok problemi deneme yanılma yöntemi ile çözeriz. Dil öğrenme, enstrüman çalma, bisiklete binme, araba kullanma gibi birçok becerinin analitik sihirli bir formülü yoktur. Eylemi ne kadar çok deneyimlersek, o alanda o kadar uzmanlaşırız. 

Sulama kanalları, matematik, bilardo ve evrim konuları birbirleriyle alakasız görünseler de deneme yanılma yönteminin sıra dışı gücü onları ortak bir paydada birleştirir. 

83
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Meltem Çetin Sever
Çeviren 30 Nisan 2020 4 dk.

Cinsel özelliklerin genetik temeline ilişkin bugüne kadar yapılan en büyük çalışma ile, insan genomunda aynı cins birlikteliklerdeki davranışlara bağlı olan beş gen bulundu ancak hiçbiri bireylerin cinsel özelliklerini tahmin edecek kadar güvenilir değil. [Ç.N.: Aynı cins birliktelikler, eşcinsellik veya homoseksüellik olarak adlandırılır ve bu ilişkiler romantik veya cinsel olabilir. Bu konuyla ilgili olarak Cinsiyetler, Üreme ve Cinsellik yazı dizimizi okuyabilirsiniz.] [E.N.: Bu çalışma, daha önceden Psychological Medicine dergisinde yayınlanan ve Evrim Ağacı'nda yer verdiğimiz diğer bir çalışmayla benzer sonuçlar verdi.]

Science’da yayınlanan ve yaklaşık 500.000 kişinin genomlarına dayanan bulgular, daha önceki küçük çalışmaların sonuçlarını da ortaya koyuyor ve birçok bilim insanının şüphelerini doğruluyor: Cinsel yönelimin genetik bir bileşeni olmasına rağmen, hiçbir gen tek başına cinsel davranışlar üzerinde etkili değildir. MIT Broad Institute ve Harvard'da bir genetik uzmanı olan ve makalenin baş yazarı olan Andrea Ganna şöyle diyor:

76
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Çağatay Duruk
Gözlemi Yapan 3 gün önce Türkiye, Kırklareli
Pınarhisar ilçesi, Yenice köyü sınırları içinde, Çıplak tepe mevkiinde 03.05.2025 tarihinde gözlemledim. Burada rakım 840 metredir. Çıplak tepe bazı haritalarda gözükmez, tüm haritalarda gözüken Mahya tepenin yakınındadır.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Pedram Türkoğlu
Uyarlayan 20 Kasım 2019 1 dk.

Bilimin katı ve veri-odaklı doğasına yoğunlaşırken, bilim insanlarının "insan" tarafları gözden kaçabiliyor. Bilim, oldukça çetrefilli ve zor bir iş; ancak kimi zaman (hele ki o zorlukların üstesinden gelinebildiğinde) adeta bir oyun gibi keyifli ve heyecan verici olabiliyor.

Bunu en net olarak görebileceğiniz yer, E/V Nautilus isimli muazzam bir derin deniz projesi. Az sonra bu projenin detaylarını vereceğiz; ancak aşağıdaki videodan, bu aracı kullanan bilim insanlarının 2019 yılındaki gözlemlerini izleyebilirsiniz (video ne yazık ki İngilizce). Fakat videoyu izlerken, özellikle de incelemeyi yapan bilim insanlarının anlık tepkilerini ve heyecanlarını gözden kaçırmayın:

41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Sevim .
Sevim .
1,224 UP
İnceleyen 5 Mart 2023
Kitap belki size sıkıcı gelebilir ama aslında bize ebeveynlerin çocuklarına inanmamasının ne kadar kırıcı bir şey olduğunu, aslında çocukların yalan söylemediğini ve hayal güçlerinin ne kadar gelişik olup ebeveynlerinin onlara kötü davranmasına rağmen çocukların hayal güçleri ile ne kadar çok şeyi atlatıp kendilerini mutlu edebildiklerini bize gösteriyor. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onları anlamamız lazım. Bu tür kitapları okuyun okutturun derim
9.5/10
(192 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : O Meu Pé de Laranja Lima
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
24
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolga Sazak
Tolga Sazak
3,315 UP
Çeviren 13 Ağustos 2017 12 dk.

Hayvan göçü, binlerce yıldır insanların ilgisini çekmektedir. Kıyı çamur çulluğunun Pasifik Okyanusu boyunca 9 günlük kesintisiz uçuşu gibi dayanıklılığın en şaşırtıcı girişimlerinden bazılarının uzak mesafe göçmenleri tarafından gerçekleştirilmesi bu ilginin geçerli bir sebebidir. 

Çoğu insan, göçü bir kuş sürüsünün üreme ve konaklama bölgeleri arasındaki mevsimsel hareketi olarak düşünür. Aslında, kuş göçü muhtemelen halk arasında en çok ilgi çeken biyolojik fenomendir ve ayrıca biyolojideki yerleşik bilimsel araştırma yöntemleri arasında en eski geçmişe sahip dallardan biridir (Berthold 2001). Fakat hayvan göçünün doğu batı arasındaki yolculuklar, kara ve okyanus içeren karmaşık gidiş dönüşler, okyanus ve göllerin su kolonları boyunca gerçekleştirilen düşey hareketler ve inişli çıkışlı yüksek dağ yolculukları gibi daha başka birçok şekli vardır (Hoare 2009). Göçü diğer hareket biçimlerinden ayıran şey, göçün tipik olarak bir tür yaşam alanından diğerine geçişi içermesidir (Aidley 1981).

63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
97K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 6 gün önce Sen de Cevap Ver

Bilinçdışı Düşünme "A theory of unconscious thougt"

Bu metinde şunlara yer verdim:

  1. Bilinçli ve Bilinçdışı Düşünme Nedir?
  2. Beyin En Başından Beri Neden Bilinçdışı Düşünme Yeteneğine Sahip?
  3. Bilinçdışı ve Bilinçli Düşünce Arasındaki Farklar Nedir?
  4. Ne Gibi Durumlarda Bilinçdışı Düşünmeyi Kullanırız?
  5. Kısaca İstemediğimiz Düşüncelerin Varlığı Ne Anlama Gelir?

Beynimizin kabuk kısmı, uyaranlara uzun vadede cevap verme yani planlama gibi işlere yarar. Ancak insan tarih boyunca her zaman uzun vadeli planlardan daha öte bir soruna sahipti: güncel sorunlar... Uyaranların genel amacı anlık tepkiler oluşturmak üzerindedir. Yani ileti -> cevap. Öte yandan insan için "ileti -> cevap" ilişkisi uzun vadeli düşünüldüğünde daha kârlı olabilmektedir. Yani insanın temelinde bahsettiğimiz iradesiz düşünce vardır. İradesiz düşüncenin daha planlı bir hâl almasına bilinç diyebiliriz. Aynı zamanda ritmik olarak beyin 3-6 Hz aralıklarla arka plan taraması yapar. Bu sayede bilinçdışı eylemler için odaklanmış nöronlar hazırlanır.[1][2]

Beyin En Başından Beri Neden Bilinçdışı Düşünme Yeteneğine Sahip?

Tüm Reklamları Kapat

Bunun sebebi hayatın kaotik yapıda olmasına bağlayabiliriz. Bir sürü farklı değişken ve olasılık bilinçli beynin hesaplayabileceği düzeyde değildir. Bu yüzden bilinçten de önce gelen bir yapı söz konusudur. Biz buna "bilinçdışı düşünce teorisi" diyoruz. Hayatta karşılaştığımız bazı kavramlar beynimizde nöronlar arasında diğerlerine kıyasla daha sıkı bağlanabilir. Bu sıkı bağlantı farkında olsak da olmasak da bütününde bilinçaltını oluşturur. Bundan dolayı irade dışı düşünmeye sahibizdir. Çünkü en temelinde beynimizin iradesiz işlemleri yatar.

Bilinçdışı ve Bilinçli Düşünce Arasındaki Farklar Nedir?

Bilinçli düşünme kavramların uzun süreli etkisini inceleme konusunda iyi bir sinir bağlantısına sahiptir. Ancak beynin derinliklerinde çalışan daha ritmik ve sıkı bağlantılar da bulunur. İşte bu sıkı bağlantıların oluşturduğu düşünce bizim için "bilinçdışı" oluyor. Aynı zamanda bu temel bağlantılarımız bilinçli kabuk kısmının aksine, daha içgüdüsel ve daha çıkarım odaklı yaklaşıyor. Bundan dolayı bilinçdışı daha çok ilişkiyi paralel yürütür.

Ne Gibi Durumlarda Bilinçdışı Düşünmeyi Kullanırız?

Tüm Reklamları Kapat

Bilinçli davranışlar günlük hayatın uzun vadeli yorumunu yapabilmemizi sağlar. Ancak bilinçdışı bizim için anlam kısmını oluşturur. Örneğin bazı kavramlar bizim için daha ciddiyse beyin bunu arka planda işler. Özellikle bilinçdışı düşüncenin neye benzediğini öğrenmek istiyorsanız bu soruyu uykuda aramalısınız. Uyku bilinçli faaliyetlerin duraksadığı bir evredir. Bu durumda beynimiz paralel bir şekilde sıkı bağlantıları inceler. Beynimiz bu kavramlar arasındaki ilişkiyi incelerken olası senaryolar oluşturur. Bundan dolayı aslında beynin bir bakıma istemsiz düşünce yaratmasının sebebi olası senaryoları oluşturmaya meyilli olmasıdır. Uyku vaktinde oluşturulan yoğun senaryolar; iyiyse rüya, kötüyse kâbus dediğimiz beyin aktivitesidir.

Kısaca İstemediğimiz Düşüncelerin Varlığı Ne Anlama Gelir?

Düşünceyi istememekten kaynaklanmaz. O düşünceyi oluşturan bağların fazla sıkı olması bir anlam taşıma ihtimalinden dolayı beyin tarafından sürekli işlenir. Bu beyni en kötü senaryolara hazırlamasını sağlar.

Kaynaklar

  1. linkedin. Your Brain Is Still Working For You On A Break. Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2025. Alındığı Yer: linkedin | Arşiv Bağlantısı
  2. ResearchGate. A Theory Of Unconscious Thought. Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2025. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tuğçe Çakmak
Uyarlayan 29 Kasım 2020 4 dk.

İtiraf edelim, insanoğlu olarak zombilere karşı korku ile karışık bir hayranlık besliyoruz. Eğer bilim insanları ölüleri başarıyla diriltebilselerdi, toplumun nasıl değişebileceğini hiç düşündünüz mü?

Ölüleri hayata döndürme fikri (ve belki de ölümsüzlük fikri), Mary Shelley’nin Frankenstein romanından, yaygın olarak işlenen yağmacı zombi sürülerine kadar, yüz yıllardır insanlığın ilgisini çekmiştir. Ancak, her şeyin olduğu gibi bilimin de sınırları vardır. Tıpta ise bu sınır, ölümdür.

63
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
351K UP
Aktaran 2 Şubat 2 dk.

Artık bir penguenin gözünden okyanusu görmek mümkün. 28 Ocak'ta PeerJ dergisinde yayınlanan bir çalışmada Uluslararası bir araştırma ekibi, penguenlerin ne kadar av yemeleri gerektiğini, balıkların nerede bulunduğunu ve yemeklerine ulaşmak için ne kadar enerji harcadıklarını takip etmelerine yardımcı olabilecek yeni bir hayvana takılan kamera sistemi olan PenguCams isimli bir cihaz geliştirdiklerini belirtti.[1]

PenguCams ve National Geographic'in Crittercam'i gibi hayvanlara takılan kameralar, araştırmacıların normalde gözlemlenmesi oldukça zor olan davranışları inceleyebilmesine olanak tanıyor. İncelenen bu davranışlar arasında penguenlerin avlarıyla etkileşimi de bulunuyordu. Genellikle penguenlerin dışkı örnekleri veya ölü kuşların mide içeriğinin incelenmesiyle yapılsa da uzmanlar bu yeni yöntemin penguenlerin yiyeceğe ulaşmak için ne kadar çaba harcadıklarını anlamaya yardımcı olacağının altını çiziyor. Ayrıca bir hayvanın nasıl avlandığını ve ne kadar av tüketmesi gerektiğini anlamak, belirli bölgelerde belirli avlar için beslenme davranışı değişikliğinin nedenlerini anlamaya katkıda bulunabilir.

35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Batuhan Aslan
Batuhan Aslan
20K UP
Alıntıyı Ekleyen 1 gün önce
Bir tembellik ve zevk yaşamını kabul etmek, insan yaşamının ancak bir zevk aracı olarak değer taşıdığı varsayımını fiilen kabullenmek demektir.
Kaynak: İrade Eğitimi, Sayfa 89 (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları)
9.6/10
(24 Kişi)
Puan Ver
"Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim." -Cemil Meriç
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Murat Kurt
5 gün önce
Bugün sizin Çoklu Evrenler videosunu gördüm ve aklıma bir söz geldi (Doctor Strange Multiverse) 
Doctor Strange: “Bunun hiçbir anlamı yok” The ancient one: “Her şeyin olması gerekmiyor, Doctor Strange” (seviliyorsunuz)

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen10 7 Kasım 2023
İzleyicisine aksiyonu doruk doruğa yaşatan, bilimsel bir tabanı hissettiren ve gerim gerim gerdiren sahneleri bulunan tadı damakta kalan eşsiz bir film. Bu kadar övmemin belki de en iyi sebeplerinden birisi meslektaşım olan bir viroloğun 3 cümleyle akılda kalıcı bir temel atması olabilir. Tabi filmde ölümündeki absürtlüğü görmesek daha iyi olabilirdi jdjdjdj.

Gelelim biraz filmden düşünsel yorumlamaya. Şimdi dünyadaki yaşamı tehdit eden epidemi ve pandemi gibi etkili salgınların olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Sadece kendi türümüz için düşünürsek bencillik etmiş oluruz doğadaki tüm canlılar için işleyen bir süreç ve hatta bazı canlıların geçmişe dönük genetiği incelendiğinde darboğaz etkilerinin olduğunu ve şu anda da bazı canlılar için oluyor olduğunu da görebilmekteyiz. Bu bir canlının aslında tolerans ve kapasitesini zorlama gibi kavramlarla anlamlandırmak lazım bir canlı çok kapasiteli olmakta bir şeylerden feragat edip virüs gibi bir canlı da toleransı düşük olduğundan hemen etkilenebilmekte insan gibi. Yani yüzeysel bir anlatımla böyle bir bakış açısı bile epidemi ve pandeminin işleyişini ve oluşumunu anlamakta yeteceğini düşünmekteyim. "Doğadaki dengeler bozulmamalı, bozanın da başına bela olmalı." demek geldi içimden nedense!? Konudan oldukça saptık ama bir o kadar da yakınız aslında. Vücudunuzda halihazırda gezinen canlıları bilmek bir tık uzağınızda bence bir bakın. Korkacaksanız, hiç bakmayın!

Kısacası, filmdeki viroloğun cümleleriyle (ufak ekleme çıkarma olmuştur) bitirmek isterim monoloğumu. Biraz şiirsel bir şekilde bitireceğim.
Bazen güçlü gibi gözüken yönlerimiz zaaflarımız olabilmekte,
Algılamak için 10 yıl eğitim önerilmekte.
Gözler kırıntıları bulmak için takip etmekte,
Sonuca varınca en büyük kederi bile kamufle edebilmekte.
9.0/10
(27 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : World War Z
Yönetmen: Marc Forster
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
14
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bunu sadece Evrim Ağacı'nın eskileri bilir. 2010 yılında kurulan Evrim Ağacı'nın en önemli parçalarından biri, evrim ve ilgili konularda ürettiğimiz devasa Makale Arşivi'mizdi. Bu arşivimiz, her geçen gün daha da büyüyen şekilde yoluna devam ediyor. Nostalji yapmak isteyenlere önerilir!

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close