Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi!

2 dakika
165
Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Artık bir penguenin gözünden okyanusu görmek mümkün. 28 Ocak'ta PeerJ dergisinde yayınlanan bir çalışmada Uluslararası bir araştırma ekibi, penguenlerin ne kadar av yemeleri gerektiğini, balıkların nerede bulunduğunu ve yemeklerine ulaşmak için ne kadar enerji harcadıklarını takip etmelerine yardımcı olabilecek yeni bir hayvana takılan kamera sistemi olan PenguCams isimli bir cihaz geliştirdiklerini belirtti.[1]

PenguCams ve National Geographic'in Crittercam'i gibi hayvanlara takılan kameralar, araştırmacıların normalde gözlemlenmesi oldukça zor olan davranışları inceleyebilmesine olanak tanıyor. İncelenen bu davranışlar arasında penguenlerin avlarıyla etkileşimi de bulunuyordu. Genellikle penguenlerin dışkı örnekleri veya ölü kuşların mide içeriğinin incelenmesiyle yapılsa da uzmanlar bu yeni yöntemin penguenlerin yiyeceğe ulaşmak için ne kadar çaba harcadıklarını anlamaya yardımcı olacağının altını çiziyor. Ayrıca bir hayvanın nasıl avlandığını ve ne kadar av tüketmesi gerektiğini anlamak, belirli bölgelerde belirli avlar için beslenme davranışı değişikliğinin nedenlerini anlamaya katkıda bulunabilir.

Çalışma kapsamında, Yeni Zelanda'daki Humboldt, Tawaki ve Kral penguenlerine hafif kameralar yerleştirildi. Ekip, penguenlerin gagası ile kamera arasındaki bilinen mesafeyi kullanarak bir "düzeltme faktörü" (gözlemlenen değeri ayarlayan bir sayı) belirledi. Bilim insanları, avın yenmeden hemen önce kaydedilen bir görüntü karesinde avın piksel cinsinden boyutlarını (uzunluk veya yükseklik) ölçebiliyor. Ardından bu piksel değerleri milimetreye dönüştürülerek penguenlerin her avlanma seferinde ne kadar enerji depoladığı hesaplanabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, video kayıtlarını analiz etmek için bilinen boyutlara sahip bir ızgara gibi bir referans nesnesi kullanarak bu testleri farklı mesafelerde, su tuzluluğu seviyelerinde ve açılarda gerçekleştirdi. Ardından bu verileri kullanarak, test edilen mesafe aralığının ötesindeki uzaklıklar için düzeltme faktörlerini tahmin eden doğrusal modeller oluşturdular. Geliştirilen bu yeni faktör; mesafe, ışık kırılması ve görüntü bozulmasını hesaba katarak su altında hassas ölçüm yapmayı mümkün kılıyor.

Araştırma, ışık kırılmasındaki farklılıklar nedeniyle düzeltme faktörlerinin hava ve su ortamlarında belirgin ölçüde değiştiğini gösterdi. Ancak tuzlu ve tatlı sularda bu faktörler tutarlılığını koruduğundan, uzmanlar yöntemin gelecekte birçok farklı deniz habitatında kullanılabileceği öngörüyor. Çalışmanın ortak yazarlarından Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nde öğrenci olan Owen Dabkowski yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Hayvanlara takılan kamera görüntüleriyle deniz yırtıcılarını incelemek için yeni bir yöntem geliştirdik. Düzeltme faktörü, basit bir yöntemle video görüntülerinden doğrudan ölçüm alınmasını sağlıyor. Bu yenilikçi teknik, avın enerji değerinin hesaplanmasına olanak vererek yırtıcıların avlanma sırasındaki karar mekanizmalarını anlamaya yardımcı olabilir.

Yeni yöntem ayrıca su ve havadaki görüntü bozulma etkilerini de dikkate alarak daha hassas ölçümler sunuyor. Ekip, diğer bilim insanlarının kullanımı için hızlı başvuru tabloları ve yöntemin gerçek senaryolarda nasıl işlediğini gösteren örnek videolar hazırladı.

PenguCams ile geliştirilen düzeltme faktörleri, ekolojik etkileşimlerin daha doğru incelenmesini mümkün kılabilir. Bu veriler, tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan türler için koruma önlemlerinin şekillenmesine katkı sağlayabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ O. Dabkowski, et al. (2025). Correction Factors For Prey Size Estimation From Pengucams. PeerJ, sf: e18598. doi: 10.7717/peerj.18598. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/02/2025 13:00:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19725

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi!. (2 Şubat 2025). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19725
Derin, U., Derin, U. (2025, February 02). Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved February 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19725
U. Derin, et al. “Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Feb. 2025, https://evrimagaci.org/s/19725.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Araştırmacılar, Penguenlerin Avlanma Davranışlarını Anlamak İçin Gözlük Geliştirdi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 02, 2025. https://evrimagaci.org/s/19725.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close