Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ebrar Özgen Arslan
Aktaran 3 gün önce 3 dk.

Bilim insanları Mars'ın güney yarımküresinde 15 bin kilometreyi aşan uzunlukta antik nehir yatakları keşfetti. Bu izlerin Mars'taki diğer su kalıntılarından farklı olarak buzulların erimesi ile değil, doğrudan bir yağış sonucu oluşmuş olabileceği düşünülüyor. Bu bulgular kızıl gezegenin geçmişte nasıl bir su döngüsü olduğu hakkında merak uyandırmakla birlikte Mars iklimine dair yeni tartışmalar da ortaya çıkardı.

Bu araştırma, Open University doktora öğrencisi Adam Losekoot liderliğinde yürütüldü ve Birleşik Krallık Uzay Ajansı tarafından finanse edildi. Losekoot araştırmasının sonuçlarını Durham'da düzenlenen 2025 Kraliyet Astronomi Derneği Ulusal Astronomi Toplantısı'nda sundu.

17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Esat Kudret
İnceleyen 21 Kasım 2022
'Yarin yanağından gayrı her yerde her şeyde hep beraber."
Herkesin düş dediği bir zamanda ve daha, ustalarca bilimsel temelleri atılmamış iken sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın o; "herkese yeteneğine göre iş ve ihtiyacı kadar her şey" bu bir düş değildir, gözümüze kirpiğimiz denli yakın ve fakat ayna tutmalı görebilmek için kendimize dönük diyerek, kolları sıvadı.
Kardeş sofrasında kimler yoktu ki, ceberut olanlar hariç.
Ve fakat yenildi fiziken, fikirlerin sınandığı yer yaşamdır, ve bir kere, olur mührünü bastımıydı yaşam, o fikir değil, o fikri bulunduğu karanlık kuyulardan öldürme derdine düşenler ölür.
İdam edilirken Serez'in esnaf çarşısında celladı son sözünü söyler: Görüyorum ki, sararıp solmaktasın. (Serez, Yunanistan, orta Makedonya- o dönem Osmanlı toprağı idi…)
Cevap gecikmez: "Bütün güneşler batarken solar ve fakat tekrar doğacaklardır." Ancak bu son sözü olmaz. Tarihe şu notu düşer: " Mademki bu kerre mağlubuz, netsek neylesek zait. Mademki bu fetva bize ait, verin basak bağrına mührümüzü.”
Şeyh Bedrettin, namı diğer, Simavne kadısı oğlu şeyh Bedrettin..
Varidat adlı kitabı ile yüzlerce yıl öncesinden eşitliğin, emeğin, hakkın ve adaletin salt söylemde kalmayacağını, doğanın işleyişi denli söylem ve eylem ( teori ve pratik) birlikteliğinin temel bir yasa olduğunu somutlamış bir bilge...
Azap Ortakları( iki cilt), o dönemi bütün yalınlığıyla ve büyüleyici bir dil ile anlatmış.
Elinizden bırakamayacak ve o döneme kesinlikle gideceksiniz.
Eline, diline, yüreğine sağlık Erol Toy. Işıklar yoldaşın olsun...
7.8/10
(4 Kişi)
Puan Ver
Yazar: Erol Toy
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
8
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nida Yıldırım
Öğrenci 2 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Yusuf Asaf Güven tarafından sorulmuştur.

İnsanoğlu bir bakımdan da bu yüzden üretiyor mu geride bırakacak en kolay şey belki de ama aynı durumu yaşayan benim için çözüm ileriyi hedeflemek ve bugün adı unutulmayan o bilim insanlarından biri olma hayali oldu, bazen dini inançlarda bu tür şeylerin anlamsızlığın üstesinden gelmemize yardımcı oluyor evrim ağacının bu konuyla alakalı olarak sosyal kimlik videosu da bence yardımcı olur özetle beri millete sahip olmak bile bazen seni bir kimliğe büründürdüğü için bu türden endişeleri yatıştırabilir zaten insanlar bu yüzden kabilelere, halklara, devletlere ve dinlere bağlı çok fazla üye barındıran dinler özellikle çokça özelleşmiş olanlar oluyor bu yüzden kuralcılık ve kanunlar insanları belirli sınırlar altında yakınlaştırıyor kanımca.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Müge Gül
Müge Gül
53K UP
İnceleyen 21 saat önce
Fareler ve İnsanlar... Aslında kaderleri birbirine ne kadar da çok benzer. Yaşam denen sonsuz an döngüsünün çile yüklü patikalarında birbirlerini takip ederler.

Her zaman bir önderleri vardır. Onlara ne yapmaları gerektiğini hatırlatır bu önder. Ufak tefek olabilir, ama diğerlerinden her zaman daha zekidir. Ve ne kadar güçlü olursa olsun diğerleri büyük bir sadakat ve sevgi ile onu takip eder. Önder için yaşam zordur,. Yiyecek bulmalı, kalabilecek yer bulmalı, ona güveneni güvende tutmak zorundadır. Gerekirse onları mutlu etmek için asla gerçekleşmeyecek hayaller anlatır. En zor iş olan düşünmek ve karar vermek önderin görevidir. Bu yüzden yükü kaf dağı kadar ağır ama bir o kadar hafiftir.

Takip edenler hata yapar, istemeden de olsa zarar verebilir etrafına. Onun arkasını kollamak hep önderin görevidir sonuçta.. ve bir gün gerektiğinde en zor kararı yine zeki olan önder verir. Bu ona yaşamın bir lanetir. Çok kez düşünür önder, diğerleri olmasa nasıl bir yaşantım olurdu ? Cevapsız sorulardır zaten en çok yürek burkan..

John Steinbeck... George ve Lennie ile bize kısacık ama aslında koskocaman bir hikaye ile sesleniyor.

Güçlü bir dostluk hikayesi Fareler ve İnsanlar. Aslında hemen hemen başlarda tahmin ediyorsunuz olacakları, lakin o kadar özel bir kalem ki Steinbeck okumaktan alıkoyamıyorsunuz kendinizi. Her karakter ve onun kısacık cümlelere sığdırılan hikayesi derinden yakalıyor sizi.. o kadar yalın ve anlaşılır ki hiç garipsemiyorsunuz. George ne kadar güçlü ve Lennie ne kadar masum diyorsunuz kendinize.

Çiftlikte çalışan işçiler, zenci diye aşağılanan siyahi zavallı bir çocuk, yaşlı köpeğiyle hayal dünyamıza uğrayan Candy, patron ve oğlu ve elbette her yeri birbirine sokan Curley’in karısı...

Gözlerimi yaşartan finali ile Fareler ve İnsanları hepinizin okumanızı öneririm.. Belki bir gün yolum tekrar George ve Lennie ile kesişir, belli mi olur?? Ya sizin ??
9.6/10
(90 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Of Mice and Men
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen10 24 Haziran 2023
Yaşarken bir simülasyon içinde olduğunu düşünenlerin fikrini gerçekleştiren ve bu durumu insanın duygularını nasıl etkilediğini gösteren çok güzel bir aile filmi. Jim Carrey'nin de oyunculuğu ve fikrin kalitesi birleşince izlemesi keyifli bir film çıkmış ortaya. Kısaca keyifle izlenebilecek bir hayat fanusu filmi.

Bir noktayı es geçmemek lazım, insan duyguları sebebiyle simülasyon bir evrende izleyen ve izlenen psikolojileri çok ilginç mitler ortaya çıkarmakta. Bunlar üzerine düşünmek ve değerlendirmek çok keyifli.
9.9/10
(187 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : The Truman Show
Yönetmen: Peter Weir
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
19
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Akın Karahasan
Yazar 25 Nisan 2020 18 dk.

Bu yazımızda sizlere Biyoloji disiplininin bir alt dalı olarak karşımıza çıkan Hidrobiyoloji disiplininden bahsedilmeye çalışılacaktır. Öncelikle nedir? Çalışma alanları nelerdir? gibi temel sorulara cevaplar verildikten sonra akabinde bu alanda çalışmalar yürüten bir laboratuvarda süreçlerin nasıl işlediği hakkında kısaca bilgiler verilecektir.

Hidrobiyoloji kelimesi tahmin edilebileceği üzere "su" anlamı taşıyan hidro ve "canlı bilimi" olarak karşımıza çıkan biyoloji kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. İki anlamı birleştirmeye çalıştığımızda karşımıza şu şekilde bir anlam çıkabilir; su ile doğrudan ya da dolaylı olarak etkileşim içerisinde olan canlıları inceleyen bilim dalı. Bu tespit çok da yanlış olmamak ile beraber gerçek anlamına oldukça yakın bir yaklaşımdır. Yakın olmasının sebebi ise tespitin tam anlamı ile yeterlilik sağlayamayıp eksik kalmasından dolayıdır.

80
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 17 Eylül 2023 19 dk.

Meşhur Pizza Rat videosunun yaratıcısı internet sanatçısı Zardulu, "bir mitin yaratılması ve sürdürülmesinin, sanatın en yüksek formu olduğunu" iddia eder.[1] Zardulu'ya göre insanlar, dünyayı tuhaf ve harikulade tutmanın bir yolu olarak bu tür büyük sahtelikler yaratıyor. Ancak bu tür merak arayışları, yanlış bilgi çağından yararlanma isteğiyle çarpıştığında ne olur? Hele ki işin içinde utanmaz bir fırsatçılık, geçmişe saygısızlık ve geçmişi çarpıtma da varsa? Yakın zamanda kutusundan çıkarılan 1000 yıllık iki uzaylının, o uzaylıları gerçek kılmaya çalışan (ve bunu başaramayan) bir komplocu ekip tarafından dünyaya ifşa edilmesinin ışığında sormamız gereken sorular işte bunlar.

Meksika Kongresi, 13 Eylül 2023 Çarşamba günü Tanımlanamayan Anormal Fenomenlerin (UAP) varlığıyla ilgili bir oturum düzenledi. Bu oturumda söz alanlardan 3'ü bugün bizim için önemli: Kendini "UFO araştırmacısı" ilan etmiş olan bir gazeteci olan Jaime Maussan, adli bilimci José de Jésus Zalce Benitez ve geçtiğimiz aylarda Amerika'daki düzenlenen UFO oturumda ün kazanan Amerikalı Deniz Kuvvetleri eski pilotu Ryan Graves. Maussan, Kongre'ye konuşması sırasında "Perulu uzaylılar" olduğunu iddia ettiği varlıkları, tabut benzeri dramatik bir kutu içinde ilan etti. Kutuda, hortum benzeri boyunları üzerinde uzun kafatasları olan bir çift tozlu figür vardı.

46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,0020 Temmuz
Atomlardan proteinlere: Yapısal Biyoloji ve Yapısal Taklit
20 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 27 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

Amino asitler nasıl bir araya geliyor, 3 boyutlu yapı nasıl oluşuyor? Protein yapılarını çözmek, incelemek ve karmaşık protein etkileşimlerini anlamak için hangi teknikleri kullanıyoruz? Etkinlikte bu sorulara cevap ararken, teorik ve pratik oturumlar aracılığıyla protein yapılarını ve etkileşimlerini inceleyeceğiz. Pratik derslerle veritabanı kullanımı (NCBI BLAST, Expasy), protein görselleştirme (PDB, Chimera X), yapı modelleme (AlphaFold), protein etkileşimleri (PISA) ve moleküler kenetleme (HADDOCK, SWISSDOCK) konularını işleyeceğiz.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
522K UP
20 saat önce
NASA’nın Mariner 4 uzay aracı, 14 Temmuz 1965’te Mars’ın yanından geçerek ilk kez Kızıl Gezegen’in yakın plan görüntülerini Dünya’ya iletti. Bu tarihi görev, bilim insanlarının ve halkın Mars’a dair hayal gücünü alt üst etti ve gezegenin gerçek yüzünü ortaya çıkardı.

19. ve 20. yüzyılda Percival Lowell gibi astronomlar, Mars’ın yüzeyinde devasa kanallar olduğuna ve bu yapıların akıllı bir uygarlık tarafından inşa edildiğine inanıyordu. Ancak Mariner 4’ün gönderdiği düşük çözünürlüklü 22 siyah-beyaz fotoğraf, bu romantik görüşleri yıkarak Mars’ın ay benzeri, kraterlerle dolu ve kuru bir çöl olduğunu kanıtladı. Atmosferinin Dünya’nın binde biri yoğunlukta olduğu da netleşti.

Mariner 4’ün başarısı, NASA'nın Jet Propulsion Laboratory (JPL) ve Caltech’ten bilim insanlarının önderliğinde, teknolojik sınırlamalara rağmen gerçekleştirildi. Görevde kullanılan Vidicon tüplü kamera, uzay ortamında dayanabilecek şekilde özel olarak geliştirildi ve Mariner 4’ün asıl başarısı, Mars’ı yalnızca bir bilimsel hedef değil, aynı zamanda kamuoyu için görsel olarak erişilebilir bir gezegen haline getirmesiydi.

Görev öncesi Mariner 3 fırlatmasında yaşanan teknik bir arızayla başarısız olan ikiz uzay aracının ardından, Mariner 4 28 Kasım 1964’te fırlatıldı ve yedi aylık yolculuk sonunda Mars'a yaklaştı. O dönemlerde yıldız takibi gibi temel navigasyon teknolojileri bile emekleme aşamasındaydı.

Mariner 4, sadece Mars’ın yüzeyini fotoğraflamakla kalmadı; kozmik ışınlar, manyetik alanlar ve atmosfer yoğunluğu gibi birçok konuda da veri sağladı. Görev, 1967’de sona erene kadar Güneş Sistemi’nin boşluklarında dolaşmaya ve bilgi göndermeye devam etti.

Bugün hâlâ Perseverance ve Curiosity gibi robotlar Mars’ta görev yaparken, bu başarıların öncüsü olan Mariner 4, Mars araştırmalarının dönüm noktası olarak anılıyor. 1965’teki bu görev, Mars'ın bir zamanlar yaşam barındırmış olabileceğine dair bugünkü araştırmaların yolunu açtı.

4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arzu Redjep
Arzu Redjep
282K UP
Yazar 11 Eylül 2022 6 dk.

Nöron, beyin hücrelerimize verilen isimdir; bu hücrelerin, onları diğer nöronlarla bağlayan membran uzantılarına ise akson adı verilir. Aksonların, beyindeki en kritik yapılardan biri olduğu söylenebilir, çünkü elektriksel uyarıları veya verileri diğer nöronlara iletirler. Bu uzantılar, saç tellerimizden kat kat daha ince olup, uzunlukları bulundukları yere göre bir mikrometreden bir metreye kadar değişebilir. Her nöronun aksonlarında yan dallanmalar oluşarak akson kollateralleri (İng: "axon collaterals") meydana gelir; bu yapılar da bilgilerin bir değil, birden fazla nörona aynı anda iletilmesini sağlar.

Önce kısa bir hatırlatma yapmakta fayda görüyoruz: Sinir hücreleri, nöronlar ve glia hücrelerinden oluşmaktadır. Glia hücrelerinin de nöronlara destek olmak, onları bir arada tutup besinlerini sağlamak gibi görevleri vardır. Öyleyse, miyelin kılıfını glia hücrelerinin oluşturduğunu söylemek de kulağa çok şaşırtıcı gelmeyecektir. Bu kılıfı, merkez sinir sisteminde (MSS) oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise (ÇSS) Schwann hücreleri oluşturur. Çok sayıda protein ve yağ içeren bu kılıflar, elektriksel uyarıların hem hızlı hem de etkin biçimde iletilmesini sağlamaktadır.

53
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaan Kurnaz
Kaan Kurnaz
85K UP
Yazar 3 gün önce 11 dk.

Homo sapiens, yaklaşık beş bin yıl önce yazıyı icat ederek kültürlerini belgeleyebilir hale gelmiştir. Yazının icadı, tanım gereği yazılı tarihin miladıdır ve eğer türümüzün yaklaşık yüz bin yıllık varoluşunu yirmi dört saatlik bir zaman diliminde ele alacak olursak yazılı tarih saat 22.34'de başlamıştır. İnsanlığın tarıma başlaması saat 21.36'ya ve İsa peygamberin doğumu ise saat 21.31'e tekabül edecektir.

İşte yazılı tarihin başlaması ile beraber genellikle genç yaşta doğum yapan kadınların ve dolayısıyla fetüsün veya yenidoğanın ölümüyle sonuçlanan korkunç olaylara dair raporlar dünyanın dört bir yanında kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Bu olaylar, doğum sırasında yaşanan konvülsiyonlar (şiddetli kasılmalar ve nöbetler) yani eklampsi vakalarını içermektedir.[1] Elbette bunlar konvülsiyonlara ilişkin tıbbi kayıtlar değildir çünkü o dönemde hekim olarak adlandırılabilecek bir meslek grubu yoktur.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Doğada nadir bulunan bu element, genellikle kurşun, bakır, kalay, gümüş ve altın gibi metallerin arıtılması sırasında yan ürün olarak elde edilir.

Katılaştıkça genişleyen nadir metallerden biridir, bu özelliği sayesinde tip metal üretiminde kullanılır.

Bizmut, düşük toksisiteye sahip olması nedeniyle kurşunun yerine tercih edilir. Lehimlerde, yangın dedektörlerinde, elektrik sigortalarında ve düşük erime noktalı alaşımlarda kullanılır.

Ayrıca, bizmut oksit kozmetik ürünlerde ve boyalarda pigment olarak, bizmut (III) klorür oksit ise kozmetiklere inci etkisi vermek için kullanılır.
💻 Yazar: Sevcan Aslan
󰜼 Editör: Dilan Emektar

ℹ️ Bu içerik, Evrim Ağacı internet sitesinden derlenerek hazırlanmıştır. Derleme sırasında bazı önemli detaylar kaybolmuş olabilir. Konu hakkında eksiksiz bilgi almak ve kaynaklarımızı görmek için içeriği lütfen evrimagaci.org üzerinden okuyunuz.
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yaşam Ağacı Türü
Elif Beren
Elif Beren
20K UP
Türü Ekleyen 1 gün önce
Aşağı takım Mygalomorphae, yaşayan örümceklerin 3 büyük grubundan birini kapsar. Bu grup örümcekler çoğunlukla ağır bedenli ve kısa bacaklı örümcekleri kapsar (buna tarantulalar da dahildir). Zehirlidirler ama çoğunun insanlara zararı yoktur.
2
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayça Karaca
Ayça Karaca
65K UP
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Balıkesir
Çay bahçesi.
2
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gülfem Akdemir
Seslendiren 1 Kasım 5:28
Geceleyin gökyüzüne baktığımızda, parlak sönük birçok yıldız görürüz. Bu durum, günümüzde şehrin ışık kirliliği yüzünden fena halde kısıtlanmış olsa da,...
19
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 26 Ağustos Sen de Cevap Ver

Çene ve diş hastalıkları insanların diyet ve yaşam tarzındaki evrimsel değişiklikler nedeniyle büyük ölçüde yaygındır. Sert ve pişmemiş yiyecekleri işlemek için büyük ve güçlü çeneler gerektiren avcı-toplayıcı diyetinden, daha yumuşak ve işlenmiş gıdalardan oluşan tarımsal ve modern bir diyete geçiş, çene boyutu ve diş sayısı arasında bir uyumsuzluğa yol açtı. Bu genellikle tüm dişleri barındıramayan daha küçük çenelerle sonuçlandı ve bu da çapraşıklık, maloklüzyon ve gömülü yirmilik dişler gibi sorunlara neden oldu. Ek olarak modern yüksek şekerli diyet atalarımızda daha az yaygın olan diş çürümesi ve diş eti hastalığını şiddetlendirdi.[1][2][3][4]

Etnik köken açısından da farklılıklar söz konusu:

Çene ve diş hastalıklarında ırksal ve etnik farklılıklar görülmektedir; Siyah ve Hispanik topluluklar genel olarak Beyaz ve Asyalı gruplara kıyasla daha kötü ağız sağlığı sonuçları yaşamaktadır. Örneğin Siyah bireyler tedavi edilmemiş diş çürüğü, periodontal hastalıklar ve diş kaybı konusunda daha yüksek bir prevalansa sahiptir. Sosyoekonomik faktörler, diş bakımına erişim ve yaşam tarzı alışkanlıkları bu farklılıklara önemli ölçüde katkıda bulunur. Örneğin Siyah yetişkinler çürüme veya diş eti hastalığı nedeniyle birden fazla dişini kaybetme olasılığı daha yüksektir ve diş hizmetlerine erişim konusunda daha büyük engellerle karşılaşmaktadır, bu da bu sorunları daha da kötüleştirmektedir.[5][6][7][8][9]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Magazine, et al. Before Agriculture, Human Jaws Were A Perfect Fit For Human Teeth. (6 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Kahn, et al. (2020). The Jaw Epidemic: Recognition, Origins, Cures, And Prevention. BioScience, sf: 759-771. doi: 10.1093/biosci/biaa073. | Arşiv Bağlantısı
  3. University of California at Berkeley. The Recent Roots Of Dental Disease. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: University of California at Berkeley | Arşiv Bağlantısı
  4. C. D. H. Project. Why Did Humans Evolve Crooked Teeth? (Teeth Evolution Explained). (10 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: CDHP Dental Health Project | Arşiv Bağlantısı
  5. G. Arora, et al. (2017). Ethnic Differences In Oral Health And Use Of Dental Services: Cross-Sectional Study Using The 2009 Adult Dental Health Survey. BMC Oral Health, sf: 1-12. doi: 10.1186/s12903-016-0228-6. | Arşiv Bağlantısı
  6. L. H. T. E. Souza, et al. (2021). Racial Inequalities In Oral Health: A Population-Based Study. Race and Social Problems, sf: 122-130. doi: 10.1007/s12552-020-09299-9. | Arşiv Bağlantısı
  7. CareQuest Institute for Oral Health. The Glaring Scope Of Racial Disparities In Oral Health. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: CareQuest Institute for Oral Health | Arşiv Bağlantısı
  8. J. Brown. Oral Health Disparities Across Racial/Ethnic Groups.. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Digital Commons @ East Tennessee State University | Arşiv Bağlantısı
  9. L. H. T. E. Souza, et al. (2022). Race (Black-White) And Sex Inequalities In Tooth Loss: A Population-Based Study. PLOS ONE, sf: e0276103. doi: 10.1371/journal.pone.0276103. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Kimya ve Biyokimya konusunda geliştirebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close