Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Azap Ortakları

Azap Ortakları

Kitap
2015
EA Puanı
7.0 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Azap Ortakları, Erol Toy romancılığının, Türkiye kimliğini tanıma, tanımlama ve tanıtma serüveninde tarihsel kesit ürünlerinden biridir.

Roman, Osmanlı devletinin ilk kuruluş evresinde, yüzyılın son yarısında başlar. Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin ekseninde, genişleme, gelişme ve yükselişin gizeminde dolana dolana düşüş ve kargaşanın gizine dalar. Devrimin olağanüstü gerçeğinde devrimcinin görkemli trajedisiyle yüzyılın ilk çeyreğini kapsayan ikinci kuruluş döneminde sona erer.
Azap Ortakları, Erol Toy romancılığının, Türkiye kimliğini tanıma, tanımlama ve tanıtma serüveninde tarihsel kesit ürünlerinden biridir. Roman, Osmanlı devletinin ilk kuruluş evresinde, yüzyılın son yarısında başlar. Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin ekseninde, genişleme, gelişme ve yükselişin gizeminde dolana dolana düşüş ve kargaşa ... Daha fazla göster
Yazar
Erol Toy
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
01 Mart 2015
Yayınevi
Cumhuriyet Kitapları
Son Baskı Sayısı
2015
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 1068
ISBN-13 9786055525675
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Erol Toy kimdir.
(Doğum 1936, Alaşehir, Manisa – Ölüm 13 Mart 2021)
Ortaokul mezunu olan Toy, çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul'a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı.
Gazetelerde yazıları yayımlanan Erol Toy, ilk öyküsünü 1952 yılında Çınar dergisinde yayımladı. YAZKO Yönetim Kurulu başkanlığı yapan yazar, romanlarında Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını işledi. Toplumcu gerçekçi bir çizgide yürüyen Toy, ilk basımı 1974 yılında yapılan ve Vehbi Koç'un yaşam öyküsünün anlatıldığı iddia edilen İmparator adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyurdu.
Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan Üçüncülük Ödülü sahibidir. En önemli eserlerinden biri, Osmanlı Devletinin, ilk kuruluş evresinin 14. yüzyılın son yarısından, ikinci kuruluş dönemine (15 yüzyılın ilk çeyreğine) kadar ki sürecini bütün yönleri ile ele alan 'Azap Ortaklar' dır.
Erol Toy kimdir. (Doğum 1936, Alaşehir, Manisa – Ölüm 13 Mart 2021) Ortaokul mezunu olan Toy, çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul'a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. ... Daha fazla göster
Özet
'Yarin yanağından gayrı her yerde her şeyde hep beraber."
Herkesin düş dediği bir zamanda ve daha, ustalarca bilimsel temelleri atılmamış iken sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın o; "herkese yeteneğine göre iş ve ihtiyacı kadar her şey" bu bir düş değildir, gözümüze kirpiğimiz denli yakın ve fakat ayna tutmalı görebilmek için kendimize dönük diyerek, kolları sıvadı.
Kardeş sofrasında kimler yoktu ki, ceberut olanlar hariç.
Ve fakat yenildi fiziken, fikirlerin sınandığı yer yaşamdır, ve bir kere, olur mührünü bastımıydı yaşam, o fikir değil, o fikri bulunduğu karanlık kuyulardan öldürme derdine düşenler ölür.
İdam edilirken Serez'in esnaf çarşısında celladı son sözünü söyler: Görüyorum ki, sararıp solmaktasın. (Serez, Yunanistan, orta Makedonya- o dönem Osmanlı toprağı idi…)
Cevap gecikmez: "Bütün güneşler batarken solar ve fakat tekrar doğacaklardır." Ancak bu son sözü olmaz. Tarihe şu notu düşer: " Mademki bu kerre mağlubuz, netsek neylesek zait. Mademki bu fetva bize ait, verin basak bağrına mührümüzü.”
Şeyh Bedrettin, namı diğer, Simavne kadısı oğlu şeyh Bedrettin..
Varidat adlı kitabı ile yüzlerce yıl öncesinden eşitliğin, emeğin, hakkın ve adaletin salt söylemde kalmayacağını, doğanın işleyişi denli söylem ve eylem ( teori ve pratik) birlikteliğinin temel bir yasa olduğunu somutlamış bir bilge...
Azap Ortakları( iki cilt), o dönemi bütün yalınlığıyla ve büyüleyici bir dil ile anlatmış.
Elinizden bırakamayacak ve o döneme kesinlikle gideceksiniz.
Eline, diline, yüreğine sağlık Erol Toy. Işıklar yoldaşın olsun...
'Yarin yanağından gayrı her yerde her şeyde hep beraber." Herkesin düş dediği bir zamanda ve daha, ustalarca bilimsel temelleri atılmamış iken sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın o; "herkese yeteneğine göre iş ve ihtiyacı kadar her şey" bu bir düş değildir, gözümüze kirpiğimiz denli yakın ve fakat ayna tutmalı görebilmek için ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
İnceleyen
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
esat kudret
@iguana9288238
İnceleme Yaz
Tasviyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close