Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Eylül 2014 23 dk.

Belki şu meşhur soruyu duymuşsunuzdur: Diyelim ki bir yarışma programındasınız ve karşınızda 3 tane kapı var (üzerlerinde de 1, 2 ve 3 diye numaralar bulunuyor). Bu kapılardan bir tanesinin arkasında son model bir Bugatti Veyron, diğer ikisinin arkasında ise birer tane keçi var. Tek bir kapı seçme şansınız var ve içinizden geçen kapıyı, örneğin 2 numaralı kapıyı seçtiniz. Bu, tıpkı Türkiye'deki Var Mısın, Yok Musun? yarışmasında kendi kutunuzu seçmek gibi. O kutuda (veya kapıda) gerçekten büyük ödül olabilir; ama olmayabilir de...

Diyelim ki siz, 3 kapıdan 1 numaralı olanı seçtiniz. Sinsi sunucu, heyecanı arttırmak için sizin seçmediğiniz kapılardan bir tanesini, diyelim ki 3 numaralı kapıyı açtı. Ve tabii ki arkasında büyük ödül değil, keçi vardı. Dolayısıyla şu anda büyük ödül ya sizin kapınızda ya da sunucunun açmamış olduğu diğer kapıda... İşi daha da kızıştırmak için sunucu size şunu soruyor:

70
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 1 Eylül 2021 28 dk.

Türümüz, üst düzey bilişsel fonksiyonları sayesinde sadece bulunduğu çevreye değil, aynı zamanda kendi bedenine de hükmedebilen, son derece ilginç bir türdür. Buna bağlı olarak, kas biyolojisinin dinamiklerini (bilerek veya bilmeyerek) deneyimleyen insanlar, vücutlarında bulunan 650 kadar iskelet kasını çeşitli şekillerde zorlayarak geliştirebileceklerini fark etmişlerdir. Böylece egzersiz ve vücut geliştirme gibi fiziksel aktiviteler ortaya çıkmıştır.

Bir insan, istemli kaslarından birini, yani kendi isteğiyle kontrol edebildiği kaslarından birini hareket ettirmek istediğinde, beyninden çıkan bir sinyal neredeyse anlık olarak o kaslara ulaşır ve kaslara saçtığı kimyasal maddeler sayesinde kasın kasılmasını sağlar. Bu sürecin detaylarını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz. Biz bu yazıda, bu kasılma sonucu kasların nasıl geliştiğini ve bunun evrimsel anlamını irdeleyeceğiz.

128
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Utku Derin
Utku Derin
354K UP
Çeviren 7 Kasım
Bu etkileyici galaksiler arası gök manzarası, 1966 Tuhaf Gökadalar Atlası'nda yer alan ilginç bir sistem olan Arp 227’yi gözler önüne seriyor. Balık Takımyıldızı sınırları içinde, yaklaşık 100 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Arp 227, iki galaksiden oluşur. Bu galaksilerden biri merkezin yukarısında ve solunda görülen kabuklu galaksi NGC 474, diğeri ise mavi sarmal kollu komşusu NGC 470. NGC 474'ün kabuklarının ve yıldız akıntılarının kolayca fark edilen bu yapısı, bir milyar yıl önce başlayan çoklu yerçekimsel etkileşimler sırasında başka bir küçük galaksinin akresyonuyla oluşan gelgit etkileri nedeniyle meydana gelmiştir. Görüntünün sağ alt kısmında büyük galaksi NGC 467'nin de soluk kabuklar ve akıntılarla çevrili olduğu görülüyor. Bu da başka bir birleşme sistemi varlığının kanıtı niteliğinde. Görüş alanında ayrıca, Samanyolu Galaksimiz içinde yer alan sivri uçlu ön plan yıldızlarının yanı sıra, alana dağılmış etkileyici arka plan galaksileri bulunuyor. Ayrıca görüş alanında ön plandaki yıldızlar da diken gibi görüntüsüyle dikkat çekiyor. Tahmin edilebileceği üzere bu yıldızlar da Samanyolu Galaksimizin içinde yer alıyor. Teleskopik görüş alanı ise yaklaşık yarım derecelik bir alanı kaplıyor.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

İnceleme
Ahmed Saçan
İnceleyen10 5 gün önce
Bu kitap sadece askeri stratejilerin anlatıldığı bir metin değil; aynı zamanda insanlığın savaş ve barış arasındaki evrensel çatışmasını, tarih boyunca devam eden zaferler ve yenilgiler arasındaki o ince çizgiyi ustalıkla işleyen bir eser. Tarihsel anlatımın ötesine geçerek, derinlikle kuşatılmış karakterlerin hikayelerini takip etmek, okuyucuya sadece geçmişi değil, aynı zamanda insan ruhunun karanlık derinliklerini keşfetme fırsatı sunuyor. Özetle, birbirini tamamlayan unsurlar sayesinde, okuyucu bu karmaşık dinamiğin içine çekiliyor ve kendini tarihin akışında kaybolmuş gibi hissediyor. Özellikle Emir Timur'un torunları arasındaki çekişmenin getirdiği duygusal yük bambaşka bir seviyeye ulaşmış. Tavsiye ederim.
10.0/10
(5 Kişi)
Puan Ver
Çin Seferi
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ozan Karakaş
Ozan Karakaş
30K UP
Yazar 22 Aralık 2018 10 dk.

An itibariyle farkında bile olmadan olağanüstü bir iş başarıyorsunuz: Bu sayfanın arkaplanıyla renksel karşıtlık içinde bulunan birtakım simgelerin izleri retinanıza düşüyor; sinirler bu görsel veriyi retinadan alıp temporal lobda bulunan ve verinin “ne”liğine karar veren ventral yol üzerinden beynin arka kısmındaki görsel kortekse taşıyor; görsel kortekste tanınan ve tanımlanan veri, bu kez de “nerede” olduğunun tespit edileceği dorsal yoldan geçerek paryetal loba ve oradan da tümüyle (görsellik, farklı katmanlarıyla anlam, sesletim ve hatta belki etimoloji yönünden) kavranacağı, neredeyse eşzamanlı olarak da deneyimlerinizin ve düşüncelerinizin geri kalanıyla ilişkilendirileceği prefrontal kortekse iletiliyor. Neredeyse bir paragrafta açıklamaya çalıştığımız tüm bu süreç çeyrek saniyeden dahi kısa bir sürede meydana geliyor ve ortaya çıkan sonuç hepimiz için çok tanıdık: okuma.

Okumanın Tarihi isimli kitabında Alberto Manguel 1984 yılında Bağdat Arkeoloji Müzesi’nde gördüğü, üzerinde hayvanları ve “on” sayısını simgeleyen çeşitli oyuklar ve izler bulunan, insanın yazıya dair ilk üretimlerinden biri olan ve tarihte önemli bir noktayı imleyen yaklaşık altı bin yıllık iki kil tabletten bahseder ve şöyle der:

126
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bora Cüneyt Akçakın
Seslendiren 29 Mayıs 30:43
Bora Cüneyt Akçakın & Meriç Öztürk -Yeni Umutlar: Ötegezegenler - İkili Yıldız Sistemleri - Dyson Küresi İnşa Etmek
28
Söz
Meryema Şermet
Alıntıyı Ekleyen 9 saat önce
Ben, insanların iyiliğine, hak severliğine, çağımızın getirdiği güzel düşüncenin kötülükleri yeneceğine, çağımızın yenilmez halk gücüne inanırım.
Kaynak: Bu diyar baştan başa 4
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 8 saat önce 6:56
İşte tüm bu diş aşınmalarıyla mücadele etmek adına diş fırçalamak, birçok insan için tırnak kesmek veya tuvalet yapmak kadar "doğal" bir davranıştır....
0
Steroid Dify
6 gün önce
https://coldfirecartss.com

https://customcenterconsole.com</div><div><br /></div><div>https://steroidify.shop
https://driverlicenseusa.com
https://coldfirecartss.com/2025/05/08/dubai-hash-market

https://longhairedchihuahuaforsalenearme.com/

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cansu Yazıcı
Cansu Yazıcı
126K UP
Yazar 24 Ocak 2021 2 dk.

Amerikyum elementi, "Am" kısaltması ile gösterilir. Periyodik tablonun 7.periyodunun aktinitler grubunda yer almaktadır. Erime noktası 1449 K (1176°C veya 2149°F) ve kaynama noktası ise 2284 K (2011°C veya 3652°F) olarak ölçülmüştür. Oda koşullarında katı fazda bulunmaktadır.[1]

Amerikyum, radyoaktivitesi nedeniyle zararlı bir elementtir. Aynı zamanda kurşuna benzer bir yoğunluğa sahiptir. Gümüşümsü beyazlıkta ve oldukça radyoaktif bir metaldir. Oda sıcaklığında kuru havada yavaş yavaş kararmaktadır. Amerikyum, yarı ömürleri bilinen ve kütle numaraları 232 ile 247 arasında olan 14 izotopa sahiptir ancak oluşan bu izotoplar laboratuvar ortamlarında elde edilmektedir. Elementin doğal olarak oluşan izotopları yoktur.[2]

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
354K UP
Aktaran 9 Mart 3 dk.

Kırmızı kan hücreleri, akciğerlerden diğer tüm organlara oksijen taşır ve kan yapıcı kök hücrelerin oksijen akışını sürdürmek için günde yaklaşık 200 milyar yeni kırmızı kan hücresi üretmesi gerekir.

Uzun yıllar boyunca bilim insanları, kan üretiminin yalnızca kemik iliğinde gerçekleştiğini varsaydı. Ancak, Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, Blood dergisinde yayınladıkları makalede bu sürecin aynı zamanda insan akciğerlerde de yaşandığını gösteren kan pıhtılaşmasını sağlayan trombositleri üreten megakaryositler keşfettiklerini belirtiyor.[1]

39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sezai Berat Ünal
Etkinliği Ekleyen 2 gün önce İstanbulÜcretsiz25 Mayıs
Yürüyenler Okulu: Demokrasi
25 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 25 Mayıs 2025 12:30 tarihine kadar.

25 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da Gülhane Parkı'nda Yürüyenler Okulu etkinliğinde buluşuyor, Rıdvan Akın ile demokrasi üzerine konuşuyoruz. Etkinliğimiz açık havada yürüyüş ve açık ders formatında gerçekleşecektir.

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Pınar Cakova
Çeviren 3 gün önce 5 dk.

Gıda takviyeleriyle ilgili reklamları izlediğinizde veya süpermarket reyonlarında dolaştığınızda yediklerinizin yeterince besleyici olmadığı izlenimine kapılabilirsiniz. O halde antioksidanlar gibi faydalı bileşenleri pratik bir hap haline getiren takviyelerden destek almak varken kendinizi neden sadece meyve sebze tüketmekle sınırlayasınız ki?

Bu mantıklı bir fikir gibi görünüyor. Eğer brokoli ve havuç gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan antioksidanlar sağlığımız için faydalı ise aynı bileşenleri içeren bir takviyeler de faydalı olmalı, değil mi? Ancak durum tam olarak öyle değil!

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Fatih Oğulcan Kaya
İnceleyen10 18 Şubat 2024
Film bitti. Aklımda tek kalan düşünce şu oldu. Zaman sadece bir illüzyon. Her şey değişir, insan bile! Değişime ne karşı ne kadar inat etse de! Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.

Ve sizi yazdığım sözümle yalnız bırakıyorum;
Yaşarken illa büyük değişimler ve süreçlerden mi geçmeli? İnsan isterse olağan halinde de değişim gösteremez mi?
Film
8.7/10
(12 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : Cast Away
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
12
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağanalp Sarıkaya
Lise öğrencisiyim 1 hafta önce Sen de Cevap Ver

Hayır aynı şartlara maruz kalmadı ve onlar şempanzelerin ve bizim ortak atamızdı yani şempanzeler değildi. İnsanların ve şempanzelerin son ortak atası, yaklaşık 6 ila 8 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen, hominin türlerinden biridir.

Bu ortak ata, insanları, şempanzeleri, bonoboları ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren hominid ailesinin bir parçasıdır. Şimdi bu ortak ataya gelirsek, az önce de dediğim gibi aynı şartlara maruz kalmadı. Evrim oyunlardaki gibi seviye atlama gibi çalışmaz canlı hayatta kalıyorsa neslini devam ettirir.

Nasıl şartlara maruz kaldığımıza gelirsek, ortak atamızlardan homo sapiens türünü yani bizi oluşturacak tarafın savanalarda yaşayanları ve ormanda yaşayanları vardı. Ormanda yaşayanlar da savanada yaşayanlarda hepçildi yani hem et hemde bitki yiyordu ama ormanda bitki daha kolay bulunduğu için bitki temelli besleneler hayatta kalıyordu, savanadaysa tam tersi; et yiyebilnler hayatta kalıyordu, etin içindeki bakteri, amonyak vb. dayanıklı olmayanlar hayatta kalamıyordu yani nesillerini aktaramıyorlardı. Et temelli diyet (diyet beslenme biçimi demektir.) savanadakilerin daha fazla enerji almasına yol açtı. Üstelik savanada et temelli diyete sahip olduğumuz için et yiyorduk yani avlanmak zorundaydık ama bitki ile beslenen biz avlanmak için yeterli değildik ve bu da alet yapmayı zorunlu hale getirdi artık alet yapabilen zekiler hayatta kalabilmeye başladı. Etten aldığımız enerji sayesinde zekamızın gelişmesi de olağandı. Nasıl bir çita hızıyla, aslan gücüyle hayatta kalıyorsa bizde zekamızla hayatta kalıyorduk bu da çitaların en hızlılarının, aslanların en güçlülerinin, bizimse en akıllı ve zekilerimizin hayatta kalmasına neden oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinen en zeki dinazor olan Troodon'un et temelli hepçil olması, en hızlı kara hayvanı olan çitanın etçil olması, en güçlü kaslara sahip olan aslanın etçil olması tesadüf değildir. Çünkü bizim gibi yırtıcı hayvanlar avlarından daha üstün olmak zorundadır, bu da etçil canlıların daha zeki, daha güçlü olmasını zorunda kılar, olmayanlar neslini devam ettiremez. Bir çita için önemli olan hızdır ve hızlı olanlar hayatta kalır bizim içinde önemli olan alet yapabilme yani zekadır ve zeki olanlar hayatta kalır.

Önce avlarımızı avlardık, daha sonra aşırı zekamız sayesinde hayvancılık ve tarımı icat ettik, avlarımıza hükmetmeye başladık daha sonraysa insan nüfusu katlanatak arttı.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zhurong: Mars’taki Yeni Gezgin

Mars‘ta yeni bir gezgin var. Mayıs ayının ortasında, Çin‘in Tianwen-1 görevi Zhurong gezginini kızıl gezegene bıraktı. Mars kelimesi Çince’de Ateş Gezegeni demektir. Zhurong gezgininin ismi ise, Çin mitolojisinde kabaca Ateş Tanrısı anlamına gelir. Zhurong, Güneş sistemindeki bilinen en büyük darbe havzası olan kuzeydeki Ütopya Planitia’ya indi. Bu alanda çok fazla yer altı buzulu olduğu bildirilmiştir. Zhurong, diğer pek çok bilimsel enstrümanın haricinde, yerin 100 metre altındaki buzu bile tespit edebilen bir radar taşıyor. Araba büyüklüğündeki Zhurong, görselde iniş üssünün yanında görülmekte. Görüntü, gezici tarafından yerleştirilmiş uzak bir kamera ile çekildi. Zhurong planlanmış 90 günlük görevi boyunca, Mars‘ın Ütopya Planitia bölgesinin jeolojisini, toprağını ve atmosferini inceleyecek.

15 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı: China National Space Administration
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close