Antioksidan Takviyelerine İhtiyacınız Yok, Sebze Yemeniz Yeterli!

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
Gıda takviyeleriyle ilgili reklamları izlediğinizde veya süpermarket reyonlarında dolaştığınızda yediklerinizin yeterince besleyici olmadığı izlenimine kapılabilirsiniz. O halde antioksidanlar gibi faydalı bileşenleri pratik bir hap haline getiren takviyelerden destek almak varken kendinizi neden sadece meyve sebze tüketmekle sınırlayasınız ki?
Bu mantıklı bir fikir gibi görünüyor. Eğer brokoli ve havuç gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan antioksidanlar sağlığımız için faydalı ise aynı bileşenleri içeren bir takviyeler de faydalı olmalı, değil mi? Ancak durum tam olarak öyle değil!
Antioksidanlar Hücrelerimizdeki Hasarı Durdurmaya Yardımcı Olabilir
Antioksidanlar insan sağlığının koruyucuları olarak gösterilirler çünkü hücrelere ve dokulara zarar veren serbest radikalleri yok ederler.
Serbest radikaller hücrelerdeki ve dokulardaki moleküllerden elektron çalarak onları kararsız hale getirir. Daha sonra bu süreç zincirleme bir şekilde ilerleyerek bir hücre ölene kadar, hatta karaciğer veya kalp yetmezliğinde olduğu gibi bütün bir organın iflasına kadar ilerleyebilir.[2], [3] Antioksidanların görevi ise bu elektron çalan radikalleri durdurarak bizi sağlıklı tutmaktır.
Bir grup bilim insanı buna dayanarak 1981 yılında serbest radikallerle savaşmak için bir gıda takviyesi oluşturulmasını önermişti.[4] Bilimsel gözleme dayalı epidemiyolojik birçok çalışma, bol sebze yiyen insanların kolon kanseri, kalp hastalığı ve diğer pek çok hastalığa yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösterdiğinden bunu sağlayan "etken" maddenin tanımlanıp bir hap haline getirilmesi gerektiğini düşünmüşlerdi.[5] Bu maddenin de antioksidan özelliğe sahip, havuçlara turuncu rengini veren beta karoten olduğunu varsaydılar.
Ama iş o kadar basit değildi. Elektron alıcıları (radikaller) ile vericileri (antioksidanlar) arasındaki sürekli etkileşim, canlı hücrelerin hayatta kalışının ve gelişiminin merkezindeki son derece dengeli ve karmaşık bir biyokimyasal süreçtir.[6], [7] Bu alıcılar ya da vericiler fazla miktarda olduğunda sistemin dengesi bozulur ve hasar meydana gelebilir. Yani fazla antioksidan her zaman iyi bir şey değildir.
Ancak 1980'lerin sonunda, biri Seattle'da diğeri Finlandiya'da olmak üzere iki müdahale araştırması başlatıldı.[8], [9] Müdahale araştırmalarını kaliteli şekilde yapmak oldukça pahalıya mal olur ve bu araştırmalar da öyleydi.
1988 yılında, Seattle araştırmasında da yaklaşık 18.000 kadın ve erkek rastgele iki gruba ayrıldı. Bir gruba beta karoten içeren tablet verilirken diğer gruba aktif madde içermeyen, meşhur plasebo tablet verildi.[10] Araştırmacılar bu grupları 10 yıl boyunca takip etmeyi planlıyor ve beta karoten alan grupta daha düşük akciğer kanseri riski gözlemleyeceklerini varsayıyordu. Ancak tam tersi oldu ve araştırmayı erkenden durdurmak zorunda kaldılar! Çünkü beta karoten alan grupta akciğer kanseri vakaları plasebo grubuna kıyasla belirgin biçimde daha fazlaydı. Finlandiya araştırmasında da aynı sonuç görüldü.
Asıl önemli olan şu ki, her iki araştırmada da kullanılan tabletteki beta karoten miktarı vücudumuzda doğal olarak bulunandan çok daha yüksekti. Araştırmacılar antioksidanların azı faydalıysa fazlasının daha faydalı olması gerektiğini sandı ama yanıldılar.
Antioksidan Takviyeleri Genel Olarak Zararlıdır!
Antioksidanlar söz konusu olduğunda daha fazlasının her zaman daha faydalı olmadığına dair kanıtların sayısı giderek artmaktadır. 2007’de yapılan rastgele 68 çalışmanın birleştirilmiş analizi, herhangi bir antioksidan hapı alanların ölüm riskinde plasebo alanlara kıyasla istatistiksel olarak %5’lik bir artış olduğunu göstermiştir.[11]
Bu araştırmanın sonucunda ölüm oranında bulunan %5'lik bir artış çok büyüktür. Bu bulgu araştırma camiası için şoke edici ve endişe vericiydi. Tıptaki en önemli kural, kimseye zarar vermemektir ancak bu araştırmalar insanlara açıkça zarar vermişti.[12] Her bir antioksidan tablet beta karoten, A vitamini ve E vitaminleri ile desteklendiğinde bu bileşenlerin her birinin ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını araştırma sonuçları göstermiştir. A ve E vitaminleri, vitamin görevlerinin yanı sıra antioksidandır. C vitamini ve selenyum takviyeleri ise ölüm riski oranlarında herhangi bir değişiklik yaratmamıştır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Yani sağlıklı bireyler için antioksidan takviyesi almak faydalı gibi görünmüyor, aksine zararlı olabiliyor. Ancak bu kuralın bir istisnası düşük dozda almak olabilir.
Peki Tüm Antioksidan Takviyeleri mi Tehlikeli?
Harvard merkezli, "Physicians’ Health Study II" adlı, doktorlar üzerinde yapılan büyük deneyin bir parçası olan multivitamin araştırması bu konuda ipucu veriyor.[13]
1997’de başlayan bu çalışmada yaklaşık 15.000 erkek doktordan rastgele dört farklı hap türünden birini seçmeleri istendi. Bunlardan biri plasebo, diğerleri ise E vitamini, C vitamini ya da düşük dozda antioksidanlar içeren bir multivitamindi. Araştırmacılar, halkın erişebileceği bir ürün kullanmak istediklerinden Pfizer tarafından üretilen Centrum Silver markasını tercih ettiler. Pfizer, çalışmada Centrum Silver sağlamak dışında hiçbir rol oynamamıştı.
2011 yılına gelindiğinde 15.000 katılımcının yaklaşık 2.700'üne kanser teşhisi konmuştu. Bu çalışmada E ve C vitamini haplarının kanser riski üzerinde bir etkisi olmamıştı ancak düşük dozda multivitamin alan grupta %8 daha az risk gözlemlenmişti. Bu multivitamin demir içermiyordu ki bu iyi bir şeydi.[14] Ayrıca takviyelerde sıkça karşılaşabileceğiniz besin maddelerinin çok daha azını içeriyordu. Örneğin Centrum Silver’da bulunan E vitamini miktarı tipik bir E vitamini takviyesine kıyasla çok daha azdı (400 IU'ya kıyasla 45 IU).

Sebze Tüketmeniz Yeterli!
Bu durum, "iyi besinleri" hap haline getirmeye yönelik tüm girişimlerin ciddi bir sorununu ortaya koyuyor: Haplardaki doz, gerçek gıdalarda bulunandan çok daha fazla. Örneğin buğday tohumu, gıdalarda tespit edilmiş en yüksek E vitamini oranına sahiptir.[15] Ancak E vitamini deneylerinde kullanılan tabletlerdeki E vitamini miktarı, buğdaydakinin 10 katından fazladır.[11] Batı tıbbının "Azı faydalıysa fazlası daha da faydalıdır." paradigması neredeyse hiçbir zaman doğru değildir. Örneğin su faydalıdır, değil mi? Ancak kısa sürede çok fazla su içerseniz ölürsünüz.[16]
Hastalık riskini azalttığı gözlemlenen sebzeler, beta karoten gibi antioksidanlara ek olarak farklı birçok besin maddesi içerir.[17] Tüm bu besinlerin etkili olmalarının sırrı, doğal kaynakta bir arada bulunmalarında saklı olabilir. Bu yüzden indirgemeci bir yaklaşımla tek bir etken maddeyi ayırarak hap haline getirmek uygun bir yaklaşım değildir.
Özetle birçok bilim insanı, sebzelerle beslenmeyi tercih ediyor. Muhakkak bir hap almanız gerekiyorsa düşük dozda bir multivitamin alın ve yüksek dozda demir içermemesine özen gösterin. En önemlisi, bu gibi takviyeleri doktorunuza danışma şansınız varsa sormaktan çekinmeyin.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- R. G. Stevens. Forget The Antioxidant Pills; Just Stick With Veggies. (1 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2025. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- ^ P. Muriel. (2009). Role Of Free Radicals In Liver Diseases. Hepatology International, sf: 526-536. doi: 10.1007/s12072-009-9158-6. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. D. Hafstad, et al. (2013). Novel Aspects Of Ros Signalling In Heart Failure. Basic Research in Cardiology, sf: 1-11. doi: 10.1007/s00395-013-0359-8. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. Peto, et al. (1981). Can Dietary Beta-Carotene Materially Reduce Human Cancer Rates?. Nature, sf: 201-208. doi: 10.1038/290201a0. | Arşiv Bağlantısı
- ^ X. Wang, et al. (2014). Fruit And Vegetable Consumption And Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, And Cancer: Systematic Review And Dose-Response Meta-Analysis Of Prospective Cohort Studies. The BMJ, sf: g4490-g4490. doi: 10.1136/bmj.g4490. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Lutz. Robert Kranz: A Lifetime's Exploration Of An Important Molecule May Have A Big Payoff. (18 Aralık 2009). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Washington University The Source | Arşiv Bağlantısı
- ^ Y. Collins, et al. (2012). Mitochondrial Redox Signalling At A Glance. The Company of Biologists, sf: 801-806. doi: 10.1242/jcs.098475. | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. S. Omenn, et al. (2002). Risk Factors For Lung Cancer And For Intervention Effects In Caret, The Beta-Carotene And Retinol Efficacy Trial. Oxford University Press (OUP), sf: 1550-1559. doi: 10.1093/jnci/88.21.1550. | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. Albanes, et al. (2002). Alpha-Tocopherol And Beta-Carotene Supplements And Lung Cancer Incidence In The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: Effects Of Base-Line Characteristics And Study Compliance. Oxford University Press (OUP), sf: 1560-1570. doi: 10.1093/jnci/88.21.1560. | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Saling. The Placebo Effect: What Is It?. (30 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
- ^ G. Bjelakovic, et al. (2007). Mortality In Randomized Trials Of Antioxidant Supplements For Primary And Secondary Prevention. American Medical Association (AMA), sf: 842. doi: 10.1001/jama.297.8.842. | Arşiv Bağlantısı
- Farlex. First, Do No Harm. (20 Kasım 2025). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: The Free Dictionary | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. M. Gaziano, et al. (2012). Multivitamins In The Prevention Of Cancer In Men. American Medical Association (AMA), sf: 1871. doi: 10.1001/jama.2012.14641. | Arşiv Bağlantısı
- ^ R. G. Stevens. Bleed Me: Why Excess Iron Can Be Dangerous. (11 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- Health Professional. Office Of Dietary Supplements - Vitamin E. Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: National Institutes of Health (NIH) | Arşiv Bağlantısı
- T. Worth. What Is Too Much Water Intake?. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Mayıs 2025. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. S. Micozzi, et al. (1990). Carotenoid Analyses Of Selected Raw And Cooked Foods Associated With A Lower Risk For Cancer. Oxford University Press (OUP), sf: 282-285. doi: 10.1093/jnci/82.4.282. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/05/2025 12:20:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20241
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Conversation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.