Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Yaşar Kemal

Yaşar Kemal

Biografi Eklenmedi. Ekle
Doğum Adı
Kemal Sadık Gökçeli
Takma Adı
Eklenmedi. Ekle
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
Eklenmedi. Ekle
Doğum Yeri
Eklenmedi. Ekle
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (6)
Alıntılar (8)
Alıntı & Aforizma
Giray Dinç
Giray Dinç
126K UP
Alıntıyı Ekleyen 1 hafta önce
Darbe yapan bir general; Bunlar hep yoksulluğu yazıyor dedi. General iktidardayken bende bir dergiye; Bir ülkede yoksulluk varsa: Onu yazmayan yazar değil, insan bile olamaz dedim. Önce insan olmak lazım. Bugünkü dünyada yoksulluk, en aşağılık şeydir. İnsanlar yoksul olmamalı. Çünkü dünyada insanları yoksul bırakmayacak her şey var. Bütün insanlara yetecek kadar içecek, yiyecek, giyecek, ayağına giyecek ayakkabı var. O zaman insanlar neden yoksul olsun? Bu durum insanoğlunun en utanç verici yanıdır. Eğer insan bir yazar ise insanlara bir şeyler söylüyorsa; Söyledikleri yalnızca estetik olmamalı, yoksulluğun tepesine yıldırım gibi inmeli. Kişi o zaman insan, sonra yazar olabilirse olur. Ama hiç kimse yoksulluk yok dememeli. O dönemler ciddi saydığım bir politikacı: Yaşar Kemal, Türkiye'yi dünyaya jurnal ediyor diyordu. İlk romanlarımda, son romanlarımda hep jurnal ettim. Ne demek jurnal? Burdan öksürsen öbür memleketten duyuluyor artık.
Kaynak: Diyalog 'Yaşar Kemal Efsanesi' adlı filmin 51. dakikasında geçmektedir. Sadece diyaloğun olduğu kısmı bağlantıya ekliyorum. (YouTube)
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Giray Dinç
Giray Dinç
126K UP
Alıntıyı Ekleyen 7 Ekim
Dünyada çok şey kolay da, insan olmak zor.
Kaynak: Cümle Yaşar Kemal'in 'İnce Memed' adlı kitabından alınmıştır.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Zeynep Atalay
Zeynep Atalay
53K UP
Alıntıyı Ekleyen 26 Temmuz
Geceler altın sabahlara gebedir.
Kaynak: İnce Memed 3'te geçen bir sözdür.
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Mehmet Emre Demir
Alıntıyı Ekleyen 12 Nisan
İnsanın içindeki adalet duygusunu köreltirsek, insanın insana saygısı kalmaz. İnsanın insana itimadı, hürmeti kalmayınca da bir yerde insanlık çok şey kaybeder, hayat çirkinleşir.
Kaynak: İnce Memed 3 sayfa 448
9.6/10
(5 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
9
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Mehmet Emre Demir
Alıntıyı Ekleyen 1 Şubat
Demir olsaydım çürürdüm, toprak oldum da dayandım
Kaynak: İnce Memed 3, sayfa 248
9.6/10
(5 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Deniz Altan Uğur
Alıntıyı Ekleyen 12 Aralık 2023
''Umutların öldüğüne iyice inandığın bir anda insanlık,binbir yönden açan bir ışık-umut çiçeğiyle birden aydınlanıverir.''
Kaynak: Kuşlar da gitti
11
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alıntı & Aforizma
Fahri Cem Uçar
Alıntıyı Ekleyen 15 Ekim 2023
Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdesin.
Su olsan kimse içmez,
Yol olsan kimse geçmez,
Elin adamı ne anlar senden?
Çıkarsın bir dağ başına,
Bir ağaç bulursun Tellersin
pullarsın Gelin eylersin.
Bir de bulutları görürsün,
bir de bulutları görürsün,
bir de bulutları görürsün.
Köpürmüş gelen bulutları.
Başka ne gelir elden?
Çın çın ötüyor yüreğimin kökünde
şu dünyanın ıssızlığı.
Tanrı kimsenin başına vermesin
böyle bir yalnızlığı!
Kaynak: Yaşar Kemal, Bugünlerde Bahar İndi - Yapı Kredi Yayınları
18
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close