Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
7 Kasım 2024
Balık Takımyıldızındaki Kabuk Galaksiler
Bilgiler
Yorum (0)
Balık Takımyıldızındaki Kabuk Galaksiler
Bu etkileyici galaksiler arası gök manzarası, 1966 Tuhaf Gökadalar Atlası'nda yer alan ilginç bir sistem olan Arp 227’yi gözler önüne seriyor. Balık Takımyıldızı sınırları içinde, yaklaşık 100 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Arp 227, iki galaksiden oluşur. Bu galaksilerden biri merkezin yukarısında ve solunda görülen kabuklu galaksi NGC 474, diğeri ise mavi sarmal kollu komşusu NGC 470. NGC 474'ün kabuklarının ve yıldız akıntılarının kolayca fark edilen bu yapısı, bir milyar yıl önce başlayan çoklu yerçekimsel etkileşimler sırasında başka bir küçük galaksinin akresyonuyla oluşan gelgit etkileri nedeniyle meydana gelmiştir. Görüntünün sağ alt kısmında büyük galaksi NGC 467'nin de soluk kabuklar ve akıntılarla çevrili olduğu görülüyor. Bu da başka bir birleşme sistemi varlığının kanıtı niteliğinde. Görüş alanında ayrıca, Samanyolu Galaksimiz içinde yer alan sivri uçlu ön plan yıldızlarının yanı sıra, alana dağılmış etkileyici arka plan galaksileri bulunuyor. Ayrıca görüş alanında ön plandaki yıldızlar da diken gibi görüntüsüyle dikkat çekiyor. Tahmin edilebileceği üzere bu yıldızlar da Samanyolu Galaksimizin içinde yer alıyor. Teleskopik görüş alanı ise yaklaşık yarım derecelik bir alanı kaplıyor.
Görsel Kaynağı & Telif Hakkı: George Williams
Çeviren: Utku Derin
Çeviri Editörü: Ufuk Derin
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
66
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10779
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1068 (%9.91)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close