Hayır aynı şartlara maruz kalmadı ve onlar şempanzelerin ve bizim ortak atamızdı yani şempanzeler değildi. İnsanların ve şempanzelerin son ortak atası, yaklaşık 6 ila 8 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen, hominin türlerinden biridir.
Bu ortak ata, insanları, şempanzeleri, bonoboları ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren hominid ailesinin bir parçasıdır. Şimdi bu ortak ataya gelirsek, az önce de dediğim gibi aynı şartlara maruz kalmadı. Evrim oyunlardaki gibi seviye atlama gibi çalışmaz canlı hayatta kalıyorsa neslini devam ettirir.
Nasıl şartlara maruz kaldığımıza gelirsek, ortak atamızlardan homo sapiens türünü yani bizi oluşturacak tarafın savanalarda yaşayanları ve ormanda yaşayanları vardı. Ormanda yaşayanlar da savanada yaşayanlarda hepçildi yani hem et hemde bitki yiyordu ama ormanda bitki daha kolay bulunduğu için bitki temelli besleneler hayatta kalıyordu, savanadaysa tam tersi; et yiyebilnler hayatta kalıyordu, etin içindeki bakteri, amonyak vb. dayanıklı olmayanlar hayatta kalamıyordu yani nesillerini aktaramıyorlardı. Et temelli diyet (diyet beslenme biçimi demektir.) savanadakilerin daha fazla enerji almasına yol açtı. Üstelik savanada et temelli diyete sahip olduğumuz için et yiyorduk yani avlanmak zorundaydık ama bitki ile beslenen biz avlanmak için yeterli değildik ve bu da alet yapmayı zorunlu hale getirdi artık alet yapabilen zekiler hayatta kalabilmeye başladı. Etten aldığımız enerji sayesinde zekamızın gelişmesi de olağandı. Nasıl bir çita hızıyla, aslan gücüyle hayatta kalıyorsa bizde zekamızla hayatta kalıyorduk bu da çitaların en hızlılarının, aslanların en güçlülerinin, bizimse en akıllı ve zekilerimizin hayatta kalmasına neden oldu.
Bilinen en zeki dinazor olan Troodon'un et temelli hepçil olması, en hızlı kara hayvanı olan çitanın etçil olması, en güçlü kaslara sahip olan aslanın etçil olması tesadüf değildir. Çünkü bizim gibi yırtıcı hayvanlar avlarından daha üstün olmak zorundadır, bu da etçil canlıların daha zeki, daha güçlü olmasını zorunda kılar, olmayanlar neslini devam ettiremez. Bir çita için önemli olan hızdır ve hızlı olanlar hayatta kalır bizim içinde önemli olan alet yapabilme yani zekadır ve zeki olanlar hayatta kalır.
Önce avlarımızı avlardık, daha sonra aşırı zekamız sayesinde hayvancılık ve tarımı icat ettik, avlarımıza hükmetmeye başladık daha sonraysa insan nüfusu katlanatak arttı.