Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Dinçel
Üye 1 gün önce 1 Cevap
2

Şempanzeler bizimle aynı çevre baskılarına maruz kalmadı mı?

İnsanlar evrimsel süreçte kendilerini sürekli geliştirmek ve karmaşık araçlar üretmek zorunda kalırken, genetik, sosyal ve zeka davranışları açısından bize çok benzeyen şempanzeler neden benzer bir gelişim ihtiyacı duymadı? Aynı çevresel baskılara onlar da maruz kalmadı mı?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağanalp Sarıkaya
Lise öğrencisiyim 1 gün önce

Hayır aynı şartlara maruz kalmadı ve onlar şempanzelerin ve bizim ortak atamızdı yani şempanzeler değildi. İnsanların ve şempanzelerin son ortak atası, yaklaşık 6 ila 8 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen, hominin türlerinden biridir.

Bu ortak ata, insanları, şempanzeleri, bonoboları ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren hominid ailesinin bir parçasıdır. Şimdi bu ortak ataya gelirsek, az önce de dediğim gibi aynı şartlara maruz kalmadı. Evrim oyunlardaki gibi seviye atlama gibi çalışmaz canlı hayatta kalıyorsa neslini devam ettirir.

Nasıl şartlara maruz kaldığımıza gelirsek, ortak atamızlardan homo sapiens türünü yani bizi oluşturacak tarafın savanalarda yaşayanları ve ormanda yaşayanları vardı. Ormanda yaşayanlar da savanada yaşayanlarda hepçildi yani hem et hemde bitki yiyordu ama ormanda bitki daha kolay bulunduğu için bitki temelli besleneler hayatta kalıyordu, savanadaysa tam tersi; et yiyebilnler hayatta kalıyordu, etin içindeki bakteri, amonyak vb. dayanıklı olmayanlar hayatta kalamıyordu yani nesillerini aktaramıyorlardı. Et temelli diyet (diyet beslenme biçimi demektir.) savanadakilerin daha fazla enerji almasına yol açtı. Üstelik savanada et temelli diyete sahip olduğumuz için et yiyorduk yani avlanmak zorundaydık ama bitki ile beslenen biz avlanmak için yeterli değildik ve bu da alet yapmayı zorunlu hale getirdi artık alet yapabilen zekiler hayatta kalabilmeye başladı. Etten aldığımız enerji sayesinde zekamızın gelişmesi de olağandı. Nasıl bir çita hızıyla, aslan gücüyle hayatta kalıyorsa bizde zekamızla hayatta kalıyorduk bu da çitaların en hızlılarının, aslanların en güçlülerinin, bizimse en akıllı ve zekilerimizin hayatta kalmasına neden oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinen en zeki dinazor olan Troodon'un et temelli hepçil olması, en hızlı kara hayvanı olan çitanın etçil olması, en güçlü kaslara sahip olan aslanın etçil olması tesadüf değildir. Çünkü bizim gibi yırtıcı hayvanlar avlarından daha üstün olmak zorundadır, bu da etçil canlıların daha zeki, daha güçlü olmasını zorunda kılar, olmayanlar neslini devam ettiremez. Bir çita için önemli olan hızdır ve hızlı olanlar hayatta kalır bizim içinde önemli olan alet yapabilme yani zekadır ve zeki olanlar hayatta kalır.

Önce avlarımızı avlardık, daha sonra aşırı zekamız sayesinde hayvancılık ve tarımı icat ettik, avlarımıza hükmetmeye başladık daha sonraysa insan nüfusu katlanatak arttı.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close