Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
İnceleme
Yusuf Taha Yılmaz
İnceleyen10 31 Ocak 2022
Günümüzde hâlâ duyma ihtimaliniziin bulunduğu "Big Brother Is Wahtching You" felsefesini kuran kitap. George Orwell'in -bana göre- en iyi kitabıdır. Fakat 1984 ve Hayvan Çiftliğinin harika bir ikili olduğunu söylemem gerek. Okumanızı tavsiye ederim. :)
Kitap
9.6/10
(431 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İnceleme
Muhammet Üzeyir Kaya
İnceleyen10 3 gün önce
Kara kitap ... İçinde her telden sesin bulunduğu aslında bir roman değil de bir destan olarak nitelendirilmesi gereken epik bir eser. Orhan Pamuk her ne kadar Kar romanı ile nobel almış olsa da bütün kitaplarını okumuş biri olarak söylemem gerekir ki kaleminin en kuvvetli olduğu eseri bu kitaptır. Kitap aslında bir zaman makinesi gibi çalışıyor. İçindeki bölümlerin her biri başka bir boyuta açılan kapı veya anlaması zor bir bilmece gibi ilmek ilmek işlenmiş bir labirent havası veriyor. Yapılan alıntılar, esinlenilen hikayeler insanı bir edebiyat denizinde yüzer gibi hissetiriyor. Belki de en can alıcı noktası hikayenin bitmek bilmeyen bir arayış içinde ilerlemesi. Sürekli devam eden soru işaretleri, baş kahramınımız Galip'in asla bulamayacağı biricik eşi Rüya'yı aradığı hikaye, derinliği çok iyi ayarlanmış metaforlarla süslenmiş ki aslında Rüya'yı arayan biz okurlar kendimizi Galip yerine koyup bu çıkmazları aşmaya çalışıyoruz, aynı Galip'in kendini Celal Salik yerine koyup bir şeyler bulmaya çalışması gibi. Ancak bu kitabı eşsiz kılan yönü hikayesi değil hikayenin etrafına kurulan anlatı ve metaforlar. Kelimeler denizinde dans eden bir kalem edasıyla sizi oradan oraya sürükleyen modern bir destan Kara Kitap.

Temelde Şeyh Galip'in Hüsnü Aşk adlı eserine yazılmış bir güzelleme olarak nitelendirilse de; Kara Kitap her okuyanın içinde farklı kapıları açacak bir anahtar niteliğinde. Üslup olarak divan edebiyatı çizigisinden gelen kelimelerin ahengini, modern edebiyatın muğlak anlatımına adapte edebilmiş ve bunu yaparken de içimizden biri sıcaklığını asla kaybetmemiş yazar Pamuk.

Açıkçası ne yazılsa nasıl yazılsa eksik kalacak. Kitabı okumak ve bu yolculukta Galip'e sessizce eşlik etmek kitap hakkında yazılan bütün tanıtımların ve özetlerin ötesinde sizi tatmin edecektir. Bunu size temin eder ve eklerim ki hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz yazı hariç, yazı hariç.
Kitap
10.0/10
(11 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Uyarlayan 15 Temmuz 2014 6 dk.

İnsanlarla şempanzelerin ortak atası günümüzden 13 milyon yıl kadar önce bu iki türe doğru gidecek soy hatlarına doğru genetik olarak ayrışmaya başlamış olabilir. Bu, yaygın olarak düşünülen ayrışma zamanının 2 katından daha eskiye işaret ediyor.

Araştırmacılara göre bu keşif, insan evriminin sürecine yeni bir ışık tutuyor. Araştırmacılar aynı zamanda erkek şempanzelerin insan erkeklerine göre yavrularına çok çok daha fazla mutasyon aktardığını da keşfetti. Bu da türler arasındaki evrimsel farkı anlamamıza yardımcı olabilir. Şempanzeler günümüzde yaşayan insanların en yakın akrabasıdır. Dolayısıyla şempanzeler üzerinde çalışmak, insan evrimini anlamamızı sağlayacaktır.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Ata Yiğit Tokmak
İnceleyen10 5 gün önce
Güzel videolar çekiyor
Youtube Kanalı
9.5/10
(780 Kişi)
Puan Ver
@BarisOzcan
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı İlçesi, Akyazı Köyü yolu üzerinde gözlemlenmiştir. Tür adı "Pontia edusa", namıdiğer "Yeni Beneklimelek"
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 15 Ağustos 2020
Ay, Mars’ı hiç engelliyor mu? Evet, Ay ara sıra Güneş Sistemi’ndeki bütün gezegenlerin önünden hareket eder. Geçtiğimiz pazar günü, Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde görüldüğü üzere şişkin Ay, Mars’ı gölgede bıraktı. Arjantin, Córdoba’dan yakalanan bu görsel örtülmeyi iyi bir şekilde yakaladı. Ön planda aşina olduğumuz kraterli bir Ay, çok yakınında da parlak gezegen Mars manzaraya dahil olarak alışık olmadığımız bir görüntü oluşturuyor. Birkaç saniye içinde, Mars Ay’ın arkasında kaybolup sadece birkaç dakika sonra Ay’ın öte tarafında yeniden ortaya çıktı. Bugün Ay Venüs‘e yakın hareket ediyor ancak önünden geçmiyor. Eylül ve Ekim aylarının başlarında, hizalamalar çok fazla değişmeyeceği için, Ay önümüzdeki iki sefer gökyüzünün bu kısmından geçerken Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde görüldüğü gibi Mars’ı örtecek.
9
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Rana Karaca
Rana Karaca
21K UP
Üye 5 gün önce 1 Cevap
Yeni uğraşlar bulmak vb şeylerden bahsetmiyorum kendi kendine yetebilmeyi öz değer kendini sevebilmeyi kimseye ihtiyaç duymamayı kendi kendime yetebilmeyi nasıl öğreniriz. Kendimizin en iyi arkadaşı olmayı
250 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eric Rose
Eric Rose
209K UP
Çeviren 8 Eylül 2020 8 dk.

[Johannes] Kepler gibi gizemli ve büyük bir adamı, özelikle insani gelişiminin zorlaştığı, insanın kendine ait sevgiye gereksinim duyduğu sıkıntılı bir zamanda hatırlamak özellikle rahatlatıcıdır. Doğal sürecin, genel yasalarının olabileceği anlayışının hiçbir şekilde garanti edilmediği bir dönemde yaşadı. Bu yasaya olan inancı ne kadar büyüktür ki onca yıl sabırla süren çalışmalarını feda edebilirdi. Döneminde pek azının desteklediği ve pek azının anladığı, bütünüyle kendisine ait olan gezegenlerin hareketi, bu hareketin matematikselliğini ve matematiksel hareketin yasalarının deneysel araştırmalarını tek başına ortaya koydu.

Anısını kendisine yakışan biçimde onurlandırmak için, onun problemlerini ve çözüm evrelerini olabildiğince açık ve net ele almamız gerekir.

28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 3 gün önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
11
Atacan Zeybek
Atacan Zeybek
59K UP
Ekleyen 18 Mayıs 2020 17 dk.

Şizofreni, zihinsel süreçleri etkileyen, patofizyolojisi hala tam olarak aydınlatılamamış önemli bir hastalıktır. Her ne kadar isim olarak literatüre 100 sene önce girmiş olsa da ayrıntılı olarak incelenmesi, teknolojiye bağlı olduğundan yakın geçmiş diyebileceğimiz bir dönemde, son 20-30 senede gerçekleşmiştir. Bu açıdan araştırmaların yoğun olarak gerçekleştiği, hastalığın etiyolojisine ve prognozuna dair bilgilerin sürekli değişip geliştiği bir alandır. Hastalığın birçok risk faktörünün olması, beynin farklı bölgelerini etkilemesi de kapsamlı bir teori oluşturulmasını zorlaştırmıştır.

Hastalığın semptomlarının hastalarda farklılık göstermesi ve semptomların farklı baskınlıklarda bulunmaları gözetilerek hastalık farklı alt gruplara ayrılmıştır. Bu konuda farklı ekoller bulunsa da DSM-IV'e (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) göre hastalığın beş tane alt tipi vardır. Bunlar:

157
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Mert Arslan
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Bilinçleninceye kadar asla başkaldırmayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler.
Kaynak: George Orwell'in "1984" adlı romanında geçmektedir.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
İnci Şardağ
Uyarlayan 25 Aralık 2020 22 dk.

HIV’in keşfinden çeyrek asır sonra bilim insanları, laboratuvar hayvanları üzerinde yüzlerce aday aşı geliştirmişti. Aşıların bir düzineden fazlası, insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda en azından erken faz testlerinden başarıyla geçti. Ancak henüz hiçbirinin insanlarda HIV’e karşı yeterli koruma sağladığı tespit edilemedi. AIDSVAX’ın Amerika ve Tayland’daki ve Merck/STEP’in Amerikadaki klinik araştırmaları sonucunda karşılaşılan başarısızlıklar, bilim insanlarının önümüzdeki 10 yıl içerisinde aşı üretme umutlarını tamamen yitirmesine sebep oldu. 2008 yılının şubat ayında Amerikan Bilim İlerleme Derneği Başkanı David Baltimore bu durumu şu sözlerle özetledi:

Tayland'da son yayımlanan araştırmalarda, Sanofi Pasteur'ün ALVAC'ına güçlendirici AIDSVAX dozları eklendiğinde HIV vakalarında gözlemlenen %31'lik düşüş, basın tarafından bile şüpheyle karşılandı. Çünkü önceki denemelerde iki aşı adayı da birlikte veya ayrı ayrı koruyuculuk sağlayamamıştı. Bu yazıda, HIV aşısına ilişkin mevcut karamsarlığın yanlışlığına değinmek istiyoruz. Her ne kadar bilimsel engeller oldukça zorlu olsa da ekonomik engeller de onlarla aynı zorluk derecesindedir.

89
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Aktaran 30 Aralık 3 dk.

İklim değişikliğinin 2024 yılı boyunca dünyadaki yıkıcı hava olaylarının çoğunu daha da kötüleştirdiğini belirten bir grup bilim insanına göre, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki insanlar bu yıl ortalama 41 gün daha fazla tehlikeli sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı.

World Weather Attribution ve Climate Central araştırmacıları tarafından yapılan analiz, 2024'ün birçok ölümcül hava olayının yaşandığı ve dünya genelinde şimdiye kadar ölçülen en sıcak yıl olduğunu ortaya koyuyor. World Weather Attribution'ın yöneticisi ve Imperial College'da iklim bilimci olan Friederike Otto, şöyle anlatıyor:

24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
519K UP
Eseri Ekleyen 4 gün önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : Muslihat
Yönetmen: Chairun Nissa
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı 13 Temmuz Sen de Cevap Ver

Uzaya fırlatılan bir uzay aracı sahip olduğu hızla teoride sonsuza kadar hareket edebilir. Bu Newton'un 1. yasasının bir sonucudur.

Duran bir cisim "herhangi bir kuvvet yoksa durmaya devam eder" ve sabit hızlı hareket eden bir cisim "herhangi bir kuvvet yoksa" hareketine aynen devam eder.

Bu durumda uzay gemisinin hareketi için olası iki senaryo düşünülebilir. Birinci senaryoda gemi dünyadan çıktıktan sonra uzayda herhangi bir kuvvetin etkisi altında kalmadan (kütle çekim kuvvetinin menzili sonsuzdur!) ilerleyecektir. Uzayda sürtünme kuvveti vb. diğer kuvvetlerin etkisi altında kalmadan veya önemsiz bir etki altında ilerleyen ve hareketine yüksek hızla başlamış bir gemi teoride sonsuza kadar sabit hızla ilerleyebilir. Eğer az miktarda kuvvet etkisinde kalıyorsa hızı 0 a yaklaşacak ancak durması için ortama göre çok uzun bir zaman gerekecektir. İkinci ve daha gerçekçi olan senaryoda gemi uzaydaki kuvvetlerin etkisi altında kalır. Bu durumda geminin motorlarını ateşlemeden ne zaman duracağı tamamen yörüngesi ile ilişkilidir. Gemi ne kadar çok yavaşlatıcı kuvvetle karşılaşan bir yörüngedeyse o kadar hızlı duracaktır. Yani geminin tam yörüngesi ve hızı bilinmeden bu soruya kesin bir cevap vermek doğru olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Kaynaklar

  1. Khan Academy. Newton'un Birinci Yasası Nedir? (Makale) | Khan Academy. Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close