Uzaya fırlatılan bir uzay aracı sahip olduğu hızla teoride sonsuza kadar hareket edebilir. Bu Newton'un 1. yasasının bir sonucudur.
Duran bir cisim "herhangi bir kuvvet yoksa durmaya devam eder" ve sabit hızlı hareket eden bir cisim "herhangi bir kuvvet yoksa" hareketine aynen devam eder.
Bu durumda uzay gemisinin hareketi için olası iki senaryo düşünülebilir. Birinci senaryoda gemi dünyadan çıktıktan sonra uzayda herhangi bir kuvvetin etkisi altında kalmadan (kütle çekim kuvvetinin menzili sonsuzdur!) ilerleyecektir. Uzayda sürtünme kuvveti vb. diğer kuvvetlerin etkisi altında kalmadan veya önemsiz bir etki altında ilerleyen ve hareketine yüksek hızla başlamış bir gemi teoride sonsuza kadar sabit hızla ilerleyebilir. Eğer az miktarda kuvvet etkisinde kalıyorsa hızı 0 a yaklaşacak ancak durması için ortama göre çok uzun bir zaman gerekecektir. İkinci ve daha gerçekçi olan senaryoda gemi uzaydaki kuvvetlerin etkisi altında kalır. Bu durumda geminin motorlarını ateşlemeden ne zaman duracağı tamamen yörüngesi ile ilişkilidir. Gemi ne kadar çok yavaşlatıcı kuvvetle karşılaşan bir yörüngedeyse o kadar hızlı duracaktır. Yani geminin tam yörüngesi ve hızı bilinmeden bu soruya kesin bir cevap vermek doğru olmaz.
[1]
Kaynaklar
- Khan Academy. Newton'un Birinci Yasası Nedir? (Makale) | Khan Academy. Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı