Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Kafana takılan neler var?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Gürhan Öztürk
Yazar 27 Ağustos 2015 33 dk.

Dünyada en çok tür barındıran böcekler eklembacaklılar şubesi içinde altı bacaklılar olarak da bilinen bir alt şubede yer alır. Böcekler neredeyse her çeşit karasal ortamda, tatlı sularda karşımıza çıkabilir ve kanatları vasıtasıyla atmosferi de işgal ederler. Tuzlu sulara gelirsek ise böcekler daha nadir bulunurlar, bu ortamların esas eklembacaklı grubu tahmin de edebileceğiniz gibi kabuklulardır; yani yengeçler ve karideslerdir. 

416 milyon yıl öncesine kadar uzayan geçmişleriyle böceklerin çeşitliliğinde kanatların da ortaya çıkmasıyla bir patlama olmuştur. Çiçekli bitkilerin gelişimine paralel olarak böceklerde de artış olduğu fosiller üzerinden yapılan araştırmalar da belirlenmiştir. Birlikte evrimin en güzel örneklerinden olan böcek ve bitki çeşitliliği aynı anda kitlesel yok oluşları ve ani sıçrayışları da beraberinde getirmiştir. 

76
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme
Can Berk Ökten
İnceleyen 18 saat önce
Bu dizi izlemedim ama filmini izledim bu dizinin film halinde bir fırtına çıkıyor ve geçmişe gidiyorlar bıçakta bulunan bütün yazılar geçmişe gidiyoruz yolcuların geçmişteki macerasını anlat
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gülsevinç Ay
Çeviren 23 Mart 2018 12 dk.

Hayvanlar çevrelerinden aldıkları bilgileri bir yere hareket etmek, aktiviteleri için zamanlarını ayarlamak, miktarı değerlendirmek veya geçmişi hatırlamak için nasıl kullanırlar?

Bir kovanın derinliklerinde, bir bal arısı (Apis mellifera) çılgınca dans eder. O dans ettikçe diğer bal arıları arka ayakları ve antenleri ile onun vücuduna dokunarak çevresine toplanır. Daha sonra bu gözlemciler birer birer dansı bırakır, kovan girişine yönelir ve aynı yöne doğru uçarlar. Çünkü dans eden arı bol yiyecek kaynağına olan mesafeyi ve besin kaynağının yönünü onlara bildirmiştir (Görsel 1). Bir saat içerisinde işçi (yiyecek toplayıcı) arılar dönerler ve kendi dansları ile diğer işçi arılara yiyecek kaynağının yerini göstermeye hazırdırlar.

90
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaan Kurnaz
Kaan Kurnaz
82K UP
Yazar 4 Ocak 7 dk.

Gezegenimizde yol açtığımız tahribat geri dönüşü olmayan bir dönüm noktasına yaklaşırken aşırı nüfus artışı, iklim değişikliği, temel kaynakların kıtlığı ve savaşlar gibi birtakım sorunlar türümüzün geleceğini tehdit etmektedir. Öyle ki, önde gelen bilim insanlarının birçoğu türümüzün geleceğinin artık gezegenimizin ötesinde olduğunu savunmaktadır. Bu konuda Stephan Hawking, 2015 yılında verdiği bir demetçe şöyle diyordu:

Günümüzde Mars'a insanlı bir uzay görevi yapma fikri hem devlet hem de özel girişimler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Peki uzun vadede Mars'ta bir insan kolonisi kurabilecek miyiz?

23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
İlker Kara
İlker Kara
103K UP
İnceleyen10 18 Mayıs 2024
Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Aurelius'un verdiği öğütler harika. Sıkıcı bir kitap değil. Gayet akıcı.
9.8/10
(98 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
6
4 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nevzat Keskin
Seslendiren 21 saat önce 9:19
Neden yelleniyoruz (evet, tıbbi terminolojide "yellenme" olarak geçer)? Neden kokuyor? Bunlar birçoklarımızın merak ettiği ama pek de fazla cevaplanmayan...
2
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Ata Yiğit TOKMAK tarafından sorulmuştur.

Atomaltı dünyada süregiden her şeyi inceleyen ve açıklamaya çalışan bilim dalıdır. Atom, bilinen maddenin yapıtaşı olduğu için onun içinde olan biteni çözmek, evrenin temel işleyişi ile ilgili bize fikir verebilir düşüncesiyle gelişmiş bir çalışma alanıdır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
4 gün önce
H-2A roketi 28 Haziran'da Dünya bilimi uydusu GOSAT-GW'yi başarıyla fırlattı ve 50. uçuşuyla tarihe veda etti. 2001'den beri sadece bir kez başarısız olan roket, sera gazları ve su döngüsünü gözlemleyecek 2.600 kilogramlık uyduyu güneş senkron yörüngesine yerleştirdi. Yüksek maliyet ve düşük uçuş sıklığı nedeniyle ticari siparişlerde zorluklarla karşılaşan H-2A, yerini daha ekonomik H3 roketine bırakıyor. Bu son görev, Japonya'nın uzay erişim tarihinde önemli bir dönüm noktası olurken gelecekte H3 roketiyle daha sık ve uygun maliyetli fırlatmalar bekleniyor.


Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Osman Akman
Çeviren 3 hafta önce
Bu gök cismini tanımlayabilir misiniz? Bu muhtemelen mümkün olmayacaktır, çünkü görmüş olduğunuz bu görsel yeni bir keşfe ait. Büyük kütleli yıldızlar, çekirdeklerinde ağır elementler oluştururlar ve birkaç milyon yıl sonra da güçlü süpernova patlamaları eşliğinde yaşamlarına son verirler. Bu kalıntılar nispeten hızlı bir şekilde soğuyup söndüklerinden bu süreçte kendilerinin tespit edilmeleri zorlaşır. Amatör uzay fotoğrafçılarından oluşan kararlı bir ekip, bu tür soluk ve kaynağı bilinmeyen süpernova kalıntılarını ortaya çıkarmak adına bazı uzay taramaları gerçekleştirdi. Bunun sonucunda da adını mitolojik Etiyopya kralından alan Kral (Lat: "Cepheus") takımyıldızında sönük bir şekilde parlayan ve keşfedenler tarafından Skilla (Lat: "Scylla") olarak adlandırılan süpernova kalıntısı G115.5+9.1'e dair ilk görüntüler elde edildi. Görselde bu kalıntıdaki hidrojen atomlarından gelen ışımaların kırmızı renkte, oksijen atomlarından gelen ışımaların ise mavi tonlarında gösterildiğini görüyoruz. Üstelik görselin sağ üst tarafında da henüz tanımlanmamış, soluk bir gezegenimsi bulutsu adayı yer alıyor. Mitolojik gelenek uyarınca bu bulutsuya Homeros'un Odisseia Destanı'ndaki "Skilla ve Haribdis arasında kalmak" (Türkçedeki "iki arada bir derede kalmak") şeklindeki antik Yunan ifadesine bir gönderme olarak Haribdis (Sai 2) adı verildi.
4
0 Yorum
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 18 Nisan 2019 14 dk.

Hayvanların ölüme nasıl tepki verdikleri uzun bir süredir insanların ilgisini çekmektedir.[9] Ancak bu konudaki sistematik çalışmalar oldukça yenidir; öyle ki, bu alandaki bilimsel sahaların tanımlanması bile sadece birkaç sene öncesine dayanmaktadır.[10] Buna rağmen, özellikle de yas tutma, matem tutma, keder sergileme gibi davranışlar, hayvan davranış bilimcilerin (etologların) giderek yükselen ilgi alanları arasında bulunmaktadır.[11]

Bu yazımızda, hayvanların ölüm sonrasında sergiledikleri bazı tepkilerden yola çıkarak, bilimsel araştırmaların bu konuda neler söylediğine bakış atacağız. Bunu yapmadan önce, bazı kavramları netleştirmekte fayda görüyoruz:

265
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhsin Alperen Yılmaz
Uyarlayan 31 Ocak 2021 5 dk.

Birçok çalışma, genel zeka ve satranç yeteneği arasındaki ilişkiyi analiz etmiştir. Özellikle bazı çalışmalar vardır ki, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi daha da ileri götürerek; satranç oynayan nüfusun, satranç oynamayanlara göre daha zeki olduğu kanısına varılmıştır.[1] Ancak bu çalışmalar bizleri, satrancın zekayı geliştirdiği sonucuna götürmez. Çünkü nedenselliğin yönü belirsizdir. Aslında bunun birkaç alternatif açıklaması vardır: Örneğin yüksek bir IQ, yüksek bir satranç yeteneğinin nedeni olabilir. Bir başka deyişle; zeki bir birey, satranç ileri derecede analitik düşünme becerisi gerektirdiği için, satranca daha çok ilgi duyabilir ve daha ileri düzey satranç yeteneği kazanabilir.[1] Tıpkı basketbolun boyu uzatmaması (veya halterin boyu kısaltmaması); ancak daha uzun boyluların basketbolda (ve daha kısa boyluların halterde) daha başarılı olması nedeniyle sanki oyunun boyun uzamasıyla ilgisi varmış gibi sanılması gibi...

Ancak yapılan bazı çalışmalar, satrancın en azından zekanın belli bileşenlerini geliştirdiğine dair ipuçları da sunuyor. Örneğin Michelene Chi'nin 1978 tarihli ve artık klasikleşmiş bir çalışmasında, satranç oyuncularının satranç pozisyonları için özel bir hafıza becerilerisinin geliştirdiği ortaya konmuştur.[2] 1933 yılında Chi'nin bu çalışmasını tekrarlayan Gruber ve ekibi, sonuçları yeniden doğrulamayı başarmışlardır.[3] Bu önemlidir; çünkü genel olarak bir beceri ne kadar spesifik olursa, o beceri, o kadar az farklı alanlara aktarılabilir. Ancak satranç becerisi her ne kadar ilk etapta spesifik görünse de, satranç ile geliştirilen dikkat odağının farklı alanlara da yöneltilebileceği, yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.[4] Bu nedenle satranç ile zeka arasındaki nedensellik ilişkisinin gösterilmesi, insan zekasının gelişimini anlamak açısından da önemlidir.

95
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Altay Kenger
Seslendiren 17 Mart 2020 7:45
İnsanlığın sahip olduğu en temel 3 bilimsel sorudan 2'si cevaplandı. Bunlardan ilki, evrenin geri kalanı içerisindeki yerimiz nedir? Kopernik bunu cevapladı....
36
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

EtkinlikCanlı Bilim Yayını
Burcu Ramazanlı
Etkinliği Ekleyen 20 saat önce ÇevrimiçiÜcretsiz5 Temmuz
IEEE Women in Engineering Day 2025 – Panel Discussion
05 Temmuz 2025 14:00 tarihinden 05 Temmuz 2025 15:00 tarihine kadar.

Date: Saturday, July 5, 2025
Time: 1:00 PM (Berlin Time) - 2:00 PM (TR Time)
Format: Online (Google Meet, Link: https://meet.google.com/mrk-jafk-wqd) 
Theme: “Next-Gen Intelligence: Powered by Women”

IEEE Women in Engineering (WIE) Azerbaijan Affinity Group invites you to a powerful virtual panel discussion celebrating the achievements and vision of women driving the future of AI, robotics, and tech policy.

This WIE Day 2025 event. we will discuss:
• The future of artificial intelligence
• Human-centered robotics and AI ethics
• Legal & ethical frameworks for next-gen tech
• Women’s leadership in shaping responsible innovation
 

 Panelists:
Dr. Duygu Ataman – Assistant Professor, METU
Neural sequence modeling, multilingual AI, safe AI systems

Yasemin Seçkin – Legal Counsel | AI & Law Policy Associate
AI regulation, IP law, tech governance

Sonabayim Huseynzade – Robotics Researcher, HRI Specialist
WIE AG Azerbaijan Chair | Women in Tech Advocate

Moderator: Burcu Ramazanlı – Assistant Professor, ADA University
IEEE WIE AG Azerbaijan Secretary

Event Agenda and Registration Link: https://events.vtools.ieee.org/m/491289

Let’s amplify the voices of women powering the next generation of intelligence.

Everyone is welcome to attend!
 

Devamını Göster
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
51K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı ilçe merkezinde gözlemlenmiştir.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim ve bilimseverler sıkıcı değildir! Evrim Ağacı Etkinlik Platformu'nu kullanarak bulunduğun şehirde veya internet üzerinde toplantılar, etkinlikler, buluşmalar düzenleyebilir, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılabilirsin. Ayrıca eğer bilimle ilgili bir iş, staj, burs veya eğitim arıyorsan veya bu pozisyonları dolduracak bilimseverler, bilim insanları ve öğrenciler arıyorsan, Evrim Ağacı İlan Platformu'nu kullanarak Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki bilimseverlerin oluşturduğu ağa katılabilir, bu ağa güç katabilirsin!

Söz
Evrim Ağacı
Alıntıyı Ekleyen 18 Ocak 2019
Eğer ki Kuantum Mekaniği sizi derinden sarsmadıysa, onu henüz anlamamışsınız demektir.
Kaynak: Bohr, bu sözü Haziran 1952'de Kopenhag'da söylemiştir. Bu konudaki birincil kaynak, Werner Heisenberg'in "Physics and Beyond" kitabıdır (1971 yılındaki Harper & Row baskısının 206. sayfası).
Bu alıntı Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
20
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close