Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 5 gün önce 32 dk.

Büyük Bizon Katliamı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Kuzey Amerika'da milyonlarca Amerikan bizonunun sistematik olarak yok edilmesi sürecidir. Bu katliam yalnızca avcılığın kontrolsüz yayılmasından değil aynı zamanda Amerikan hükümetinin ve ordusunun bilinçli politikalarından kaynaklanmıştır. Bu süreç, günümüzde literatürde Büyük Bizon Katliamı (Ing: Great American Buffalo Slaughter) olarak tanımlanmakta ve hem ekolojik tarih hem de sömürgecilik çalışmaları açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir.

Amerikan federal hükümeti ve askeri otoriteler, yerli halkların başlıca geçim ve kültürel yaşam kaynağı olan bizonları hedef alarak direniş gücünü kırmayı ve rezervasyon sistemine geçişi hızlandırmayı amaçlamıştır. Özellikle demiryollarının batıya doğru genişlemesiyle birlikte, endüstriyel düzeye ulaşan avcılık faaliyetleri bizon nüfusunda çok ciddi bir düşüşe neden olmuş; türün tahmini 30 ila 60 milyon arasında olan birey sayısı 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde 1.000’in altına kadar gerilemiştir. Bu durum Kızılderili kabilelerin ekonomik bağımsızlıklarını yitirmelerine ve zorla yerinden edilmelerine zemin hazırlamıştır.

47
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi 1 gün önce Sen de Cevap Ver
Bu soru, Yamaç Serin tarafından sorulmuştur.
Gbu57 nasıl bu kadar iyi bir penetrator?
Gbu57 nasıl bu kadar iyi bir penetrator?

Hız ve kütleden bahsetmeden bir çarpışma olayını nasıl anlatacağız ki ? Bombanın çok yoğun malzeme içermeden hedefi delebiliyor olmasının kafanda oturmaması ve kütleye hıza olayı bağlayamıyor olman normal ama olay her şeyde olduğu gibi burda da kütleye ve hıza bağlanıyor. Neyse biraz uzunca mevzunun temel mühendislik altyapısından bahsetmeye çalışıcam. Her şeyi tek tek anlatamaycağım malesef bir çok şeyi keywordleri kullanarak kendin araştırarak anlaman lazım.

Malzeme biliminde katı malzemeleri deformasyon davranışlarına göre ikiye ayrırırz. Sünek(ductile) malzemeler ve gevrek(brittle) malzemeler. Sünek malzeme demek şekil değiştirme kabiliyeti yüksek olan malzeme demek. Gevrek malzeme ise bu özelliği düşük olan, şekil değiştiremeden kırılan malzemeler. Bunu mühendislikte stress-strain diyagramı ile gösterirler, mühendisler bir yapı tasarlarken malzemelerin bu diyagramlarından faydalanırlar.

dört farklı malzeme alt grubu için stress-strain diagramı üzerindeki örnek davranış çizgileri
dört farklı malzeme alt grubu için stress-strain diagramı üzerindeki örnek davranış çizgileri

Bu diyagramda çizilen çizginin altında kalan alana tokluk ismi verilir. Tokluk(toughness) kabaca bir cismin enerji absorbe edebilme kabiliyetidir. Zaten diyagram, cismin üzerine etkiyen basınç / birim şekil değişimi diyagramı olduğundan bu ikisinin çarpımı o cisme etkiyen enerjiyi ve dolayısıyla eğer cisim kırılmadıysa da cismin absorbe ettiği enerjiyi verecektir. Tüm bunlarla birlikte "elastik şekil değiştirme", "plastik şekil değiştirme", "Young modülü" gibi terimler var, bunları internetten bakarak öğrenirsen eğer faydalı olacaktır ve konsept daha geniş şekilde kafana oturur.

Tüm Reklamları Kapat

Metaller sünek malzemelerdir. Üzerine kuvvet etikiynce belli bir elastik/plastik şekil değişimine maruz kalırlar ve hemen kırılmazlar. Beton ve kayaç gibi malzemeler ise çok daha gevrek malzemelerdir. Belki çelikten daha sert(sertlik yüzey çizilmesine olan dirençtir) olurlar ancak kuvvet uygulanınca o kuvveti absober etme yeteneği çok düşüktür ve şekil değiştirmeden parçalar kopmaya başlar. Bir beton duvara ince ağızlı bir çekiçle vurursanız betonda çatlaklar oluşturup yüzeyden parçalar koparabilirsiniz ancak bunu çelik bir kütleye yapamazsınız.

İmal usulü olarak da bu sebeplerden dolayı farklı malzemeler farklı usullerle şekilenidirilir. Metalik malzemelere talaşlı şekil verilebilirken gevrek malzemelere hızlı dönen kesici takımlarla şekil vermek çok daha zordur. Tüm bu sebeplerden amacın bir zırh çeliğini delmekse farklı, seramik zırh delmekse farklı, beton delmekse farklı stratejiler izlenmeli.

Newton impact-depth kuralıyla aslında reaktif yöntemler kullanmadan, pure katı-katı dinamik çarpışması sonucu elde edilebilecek delme derinliği hakkında fikir elde edilebiliyor ancak newton yöntemi cisimlerin rijit olması prensibine dayandığından gerçekte farklı malzemeler için çok sapan sonuçlar üretiyor. Literatürde farklı tip malzemeler için geliştirilmiş bir çok empirik delme derinliği denklemi var bu sebeple. Buz için farklı, seramik için farklı, kayaçlar için farklı vs. Bir çelik bariyeri delmek istiyorsan bunu çok daha yoğun başka bir metal ile çarpıştırarak yapabilirsin. Niçin tabanca mermisi gibi ufak mühimmatların ismi kurşun, çünkü ucuza imal edilebilir ve delme etkisi yüksek olabilir en yoğun elementlerden biris kurşun. Ayrıca kurşun bir metal olduğundan kolay şekil verilebilir ve seri imal edilebilirliğe sahip olduğundan kurşun alaşımları mermi yapımında kullanılıyor.

Eskiden kullanılan teneke gibi asker başlıkları mermilerle kolayca deliniyordu. Şuanda kompozit başlıklar var ve tabanca veya düşük kalibreli tüfek mermileri ile delinemiyor. Ancak mermi yeteri kadar momentuma ve enerjiye sahip olursa yani daha kütleli veya hızlı olursa tabiki de onu da deliyor. Bu tip koruma, delme, patlatma gibi standardlar NATO tarafından STANAG ismi ile belirlenir ve her zırhlı veya patlayıcı ürünün bir standardı vardır. Yani bir askeri başlık satılırken "STANAG 4569" standardına göre LEVEL-1 koruma sertifikası ile satılır ve sen bilirsin ki o standardda yazılı olan mühimmatlarla testleri yapılmış ve başarılı geçmiş. Daha hızlı, daha büyük, daha yakından vs yapılan atışlarda koruma sağlamaz.

Tüm Reklamları Kapat

STANAG 4569 standardına göre koruma seviyeleri ve test standardları
STANAG 4569 standardına göre koruma seviyeleri ve test standardları

Ayrıca yüksek hızlı çarpışma mekaniği ve quasi-static ezilme mekaniği gibi konular standard mekanikten(statik veya dinamik) biraz daha farklı işliyor ve hesaplanıyor. Bahsi geçen konuların yönetici denklemleri non-linear diferansiyel denklemlerken diğerleri linear denklemler ile ifade edilebiliyor. Bu da analizde explicit/implicit çözüm metodunda değişikliğe sebep oluyor. Yani kısaca çarpışma sonucu delinen bir cismin analizi için standard mekanik içduyularımızla elde ettiğimiz gözlemler yeterli gelmiyor ve en sonunda olay gidip yine fiziğin üç temel yasasına bağlanıyor. Enerji korunumu, momentum korunumu ve kütle korunumu.

Anlatmaya çalıştığım şeyi elastisite teorisi, mekanik titreşimler, mukavemet ve termodinamik gibi dersler almadan anlaması çok güç farkındayım ama lise fiziğinde öğretilen ve çok basit görünen korunum yasalarına, çok kompleks non-linear parçalı diferansiyel denklemle modellenebilen sistemlerde bile varılıyor. O sebeple insanlara detayda bu kadar karmaşık olan şeyleri basitçe hız, kütle, enerji gibi şeylerle anlatmakda da bir beis görmüyorum çünkü hakikaten bir noktada oraya bağlanıyorlar.

Neyse fazla uzamış olabilir yazı, konuyu daha holistik kavrayabilmek için araştırıp öğrenilmesi gereken bir çok konu hakkında keywordler verdim aslında. Kabaca özeti şu, illa çok yüksek yoğunluklu bir malzeme kullanarak beton delmenize gerek yok. Yoğunluğu düşük fakat uygun mukavemet değerlerine sahip farklı malzemeler ile de bunu yapmak mümkün. Güçlü bir zırh çeliğinden iskeleti olan bir bomba ile, iskelete zarar vermeden metrelerce beton deldirmek mümkün. 1m C30 tipi betonu delebilmek için gereken enerji hesaplanabilir, bu enerjiyi gökten düşen bir cismin hangi kütle ve hızla çıkabileceği hesaplanabilir, bu cismin malzemesi ve et kalınlığı ne olursa cisim deforme olmadan betonun arkasından çıkacağı hesaplanabilir. Uranyum ve wolfram bazlı malzemelerle delici mühimmat yapılıyor olmasının sebebi, eskiden üretilen çelikler ile bunun yapılamıyor olmasından ve bilgisayarlı analiz metodlarının gelişmemiş olmasından dolayı hesaplanabilir dediğim bazı şeylerin elle hesaplanamıyor olmasından dı. Artık hem çok daha yüksek mukavemette çelikler üretilebiliyor hem de bilgisayarlı analizler sayesinde daha precise hesaplar yapılabiliyor.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Nicat Muslumov
5 gün önce
Diz
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Yusuf Meşe
Türü Ekleyen 6 gün önce
1.5 metrelik bir boynuzu olan ağırlığı 4 ila 6 ton ağırlığında tahmin edilen buzul çağında yaşamış bir gergedan türü
4
Metehan Ölçer
Yazar 31 Ocak 2021 2 dk.

Prometyum, "Pm" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 61 olan kimyasal bir elementtir. Radyoaktif yapısı, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden daha çok araştırılan bir konudur. Prometyum, 1.160°C (2.120°F) erime noktasına sahip ve ölçülebilen bir kaynama noktası olmayan gümüş beyazı bir metaldir. Yoğunluğu santimetre küp başına 7,2 gramdır. Prometyum, kimyasal açıdan diğer nadir toprak elementlerine benzer özelliklere sahiptir.

Prometyum, yer kabuğunda hiçbir zaman bulunamadı. Bununla birlikte, Andromeda galaksisindeki bazı yıldızların tayflarında da gözlemlenmiştir. Bir yıldızın tayfı, yıldızın yaydığı ışıktır. Doğal prometyum için iki olası kaynak vardır: doğal öropiyum-151'in (prometyum-147 üretir) ve uranyumun (çeşitli izotopların) nadir bozunmaları bu kaynakları oluşturur. Prometyum-145, en kararlı prometyum izotopu olsa da, sadece prometyum-147'nin kimyasal bileşikleri için kullanımlar mevcuttur. Prometyum-147 parlak boyalarda, atomik pillerde ve kalınlık ölçüm cihazlarında kullanılmaktadır. Doğal prometyum aşırı derecede azdır. Bu yüzden sadece Uranyum-235'i (zenginleştirilmiş uranyum) termal nötronlarla bombardıman ederek (fisyon ürünü olarak) prometyum-147 üretmek suretiyle sentezlenir.

Bionluk Logo yazarlarınca hazırlandı.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğuzhan Kiper
Yazar 14 Ağustos 2017 10 dk.

Eski bir müzisyen şakası şöyle der: “Üç tip davulcu vardır: Sayabilenler ve sayamayanlar.”

Müziğin eski çağlardan beri bazı ruhsal sorunların tedavi edilmesinde gerek ana etken, gerekse yardımcı olarak kullanıldığını bilmekteyiz. Günümüzde de benzer çalışmalar sürdürülmekte ve müzik terapisi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bunu belki de tıbbın söylemesine gerek kalmadan bizler zaten uygulamaktayız. Stres altında kaldığımızda, öfkelendiğimizde veya konsantrasyon sorunları yaşadığımızda müziğin bize yardımcı olacağını umuyoruz.

48
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tayfun Özgür Yurdadön
Yazar 14 Ağustos 2017 5 dk.

Bugün karşımıza çıkan fayda ve maliyetler, gelecekte karşımıza çıkacak fayda ve maliyetlere göre daha belirgindir. Dolayısıyla bugün, daha belirgin olduğu için, küçük maliyetlere katlanmayarak bunları öteleyen “rasyonel” aktörler, gelecekte daha büyük maliyetlerle karşılaşabilirler (Akerlof, 2002).

Günlük hayatımızdan pek çok örnekle bu çıkarımın doğruluğunu veya yanlışlığını sınamak mümkün. Daha iyi anlaşılması açısından birkaç küçük örnekle Akerlof’un ne demek istediğini açıklamaya çalışalım.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seda Baştürk
Seda Baştürk
194K UP
Çeviren 2 Eylül 2020
Burada kaç tane uydu görüyorsunuz? Birçok insan sol alttaki Dünya’nın uydusuna atıfta bulunarak bir tane diyecektir. Ancak sağ üstteki objeye daha yakından bakın. Bu yıldız gibi görünen aslında Jüpiter gezegenidir. Daha yakından baktığınızda en büyük uyduları ile çevrili olduğunu ve yalnız olmadığını fark edebilirsiniz. Bu Galileo Uyduları soldan sağa Io, Ganymede, Europa ve Callisto‘dur ve tıpkı Güneş Sistemi’mizdeki gezegenlerin Güneş’in etrafında döndüğü gibi, Jüpiter’in etrafında dönerler. Yandan bakıldığında bir çizgi üzerindeler. Paylaşılan bu tek kare fotoğraf, geçtiğimiz hafta Meksika Cancun’dan çekildi. Luna (Ay), Dünya etrafındaki yörüngesinde dönerken uzaktaki gezegenin yanından süzülerek geçtiği sırada kaydedildi. Şu anda NASA’nın Juno uzay aracı tarafından Jüpiter’in daha da iyi görüntüleri çekiliyor. Juno şu anda, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni etrafında döngüsel bir yörüngede. Dünya’nın uydusu, ayda (Ay) bir kez Jüpiter ve Satürn’ün neredeyse önünden geçmeye devam edecek. Bu iki dev gezegen Aralık ayında kendi büyük yakınlaşmalarını gerçekleştirecek.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Kerem Öznacar
Alıntıyı Ekleyen 5 gün önce
İşin içinde periler olduğuna inanmadan da bir bahçenin güzel olduğunu göremez miydi insan?
Kaynak: Otostopçunun Galaksi Rehberi
10.0/10
(54 Kişi)
Puan Ver
Otostopçunun Galaksi Rehberi, #1
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
10
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Bilimler Köyü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce İzmir₺9.000,006 Temmuz
Modern Fizikten Parçacık Fiziğine
06 Temmuz 2025 15:00 tarihinden 13 Temmuz 2025 12:00 tarihine kadar.

İnsanoğlu tarihi boyunca etrafında gördüğü maddeyi ve gökyüzünde gördüklerini anlamaya, anlamlandırmaya çalıştı. Bu hedefte 20. yüzyılla beraber maddenin temel yapısı ve evrenle ilgili bilgilerimiz büyük oranda arttı. Bu bir haftalık derste, özel görelilik ve kuantum fiziğinin ortaya çıkışından, parçacık fiziğinde yaptığımız keşiflere kadar son yüz yıl içerisindeki gelişmeler anlatılacak, henüz cevabını bulamadığımız sorulara olası cevaplar anlatılacaktır.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Felsefe konusunda geliştirebilirsin.

İnceleme
Meryem Erki
İnceleyen 3 gün önce
Bu dizi hakkında tamamını izlemediğim için kesin ve belirli bir eleştiri yapamam ancak dizinin ilk bölümleri gayet güzel ilerliyor.
Dizi
9.3/10
(18 Kişi)
Puan Ver
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Ufuk Derin
22 Mart 2024
21 Mart'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na planlanan Rus Soyuz uzay aracının fırlatılması iptal edilmesinin ardından bir kargo uzay aracı olan Dragon, aynı gün fırlatılarak uzay istasyonuna yol aldı. Dragon, 23 Mart'ta istasyona kenetlenecek ve yaklaşık bir ay boyunca orada kalacak. Uzay aracı, deney ve mürettebat malzemeleri ile istasyon donanımı taşıyor. Bu fırlatma aynı zamanda Dragon'un SLC-40'tan yapılan ilk fırlatışı oldu.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 18 Mayıs 2013 25 dk.

Yeryüzündeki tüm insanlar, birbiriyle akrabadır. Yani bugüne kadar yaşamış insanlar arasında tek bir kişi yoktur ki, diğer insanlarla akraba olmasın. Avustralya'da yaşayan bir yerli, Norveç'teki bir kadın, Türkiye'deki bir erkek, Meksika'da 100 yıl önce yaşamış bir köylü, Arktik Çember'de yaşayan bir Eskimo, Afrika'da yaşayan San Kabilesi üyeleri, Albert Einstein, Marie Curie, Aziz Sancar, Frances Arnold, bu yazıyı yazan ben, bu yazıyı okuyan siz ve diğer tüm insanlar, birbiriyle uzaktan veya yakından akrabadır. Çünkü var olan, var olmuş ve öngörülebilir bir süre boyunca var olacak tüm insanlar, ortak atalardan gelirler. Bunun ne demek olduğuna birazdan geleceğiz.

Aynı şey, farklı canlı türleri için de geçerlidir. Dünya'da, sonradan yok olsa bile bir dönem var olmuş veya şu anda var olan canlıların hepsi, mutlaka birbirleriyle akrabadır. Yani yeryüzünde 1 tane canlı türü var olmamıştır ki, diğer türlerle akraba olmasın. Bir bakteri, bir çam ağacı, bir yılan, bir insan, bir mantar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm canlılar, birbirleriyle akrabadır.

101
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Jerry T
Üye 6 gün önce 1 Cevap
Bence hep birlikte ile toplanıp direkt bilime hizmet edecek bir llm modeli gelistirebiliriz. yani free sourceler var mesela deepseek. sadece soru cevap sürecine @grok gibi onu da dahil ederiz oldu bitti. burayı bilim sosyal medyası olarak daha da buyuturuz yapay zeka ile. Klavyem ingilizce uzgunum 🙏
193 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Blog Yazısı
Gökhan Özen
Gökhan Özen
23K UP
Blog Yazarı 5 dk.

Rus astrofizikçi Nikolai Kardashev 1964 yılında medeniyetlerin teknolojik gelişmişliğini enerjiyi kullanma miktarına göre belirleyen bir ölçek sistemi geliştirdi. Kardashev ölçeğine göre; Tür 1 medeniyetleri, yaşadıkları gezegenin tüm enerjisini kullanabilecek ve depolayabilecek seviyededir. Bir üst seviyedeki Tür 2 medeniyetleri ise yaşadıkları yıldız sisteminin (bizim durumumuzda Güneş sistemi) tüm enerjisini kontrol ederek kullanabilirler. Dünyanın birçok yerinde insanlar enerji ihtiyacını karşılamak için Güneş enerjisi ile çalışan paneller kullanmakta. Temiz enerji olarak adlandırılan bu enerji ile çalışan otomobiller geliştirmeye çalışıyoruz. Uzun yıllardır uzay araştırmalarında kullandığımız uydular enerjilerini üzerindeki panelleri ile Güneş’ten alıyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Dünyalılar olarak bizler henüz Tür 1 medeniyet seviyesini tam olarak tamamlamasak da, Tür 2 için çalışmalara çoktan başladık bile

Asteroidler

28
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
73K UP
Anarko-İlkelcilik konusunda bilgili 13 Ağustos 2023 Sen de Cevap Ver
Bu soru, Ahmet Tas tarafından sorulmuştur.

Ne olduğuna bağlı. Eğer Anarko-İlkelci olduğu için bilime karşı ise değildir. Anarko-İlkelciler teknolojinin kaynağı olarak bilimi görürler. Bilim düşmanlığı burada başlar. Bilim medeniyeti kurmamıza olanak sağlamıştır. Bilim diyerek bahsettiğim şey modern bilim dahil. Anarko-İlkelciler bilimin gerçeklerini red etmez. Bilimin oluşturduğu şeylere karşı çıkar. Mesela atom bombası, doğaya yabancılaşma. Fakat eğer Anarko-İlkelci olmayıp normal düz gerici ise o zaman cahil diyebiliriz. Çünkü onlar bilimin gerçeklerini red ederler genelde. Anaro-İlkelci kadar gerici olmayıp ama Ted Kaczynskiyi savunan birisi ise yine cahil olmaz bence. Antidepresanı modern toplumun oluşturduğu koşullara tahammül etmenin yolu olarak görürler.[1] Bilim insanlarını ise eleştirir.[2] Bilimin gittiği yolu eleştirir.[2]

Kaynaklar

  1. Ted Kaczynski. Theodore Kaczynski Quote. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: A-Z Quotes | Arşiv Bağlantısı
  2. Ted Kaczynski. A Quote From Industrial Society And Its Future. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2023. Alındığı Yer: GoodReads | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close