Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Türkiye Matematik Kulübü
Etkinliği Ekleyen 1 ay önce ÇevrimiçiÜcretsiz3 Mayıs
Türkiye Matematik Kulübü 5. Geometri Çalıştayı
03 Mayıs 2025 10:00 tarihinden 04 Mayıs 2025 22:00 tarihine kadar.

Geometri Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübü tarafından düzenlenen akademik odaklı çalıştaylardan biridir. Özellikle geometri konusuna meraklı insanları buluşturmak ve bu konuda tartışabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamakla birlikte bu konuya meraklı kişilerin konuşma vermesini teşvik etmek istiyoruz. 5. Geometri Çalıştayı çevrim içi olarak 3-4 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleşecektir. Etkinliğin gerçekleşeceği tarihte katılımcılar, konuşmaları Google Meet veya YouTube üzerinden canlı olarak takip edip sorular sorabilirler. Öte yandan etkinliği daha aktif bir şekilde geçirmek için kurmuş olduğumuz Telegram grubunda katılımcıların birbirleriyle konular hakkında konuşabilmelerini sağlamak istiyoruz.

Devamını Göster
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Mehmet Gürkan Apan
Blog Yazarı 2 dk.

Hayatımızda gittiğinde asla geri alamayacağımız tek bir şey vardır. Paradan ve maddi şeylerden bahsetmiyorum. Zamandan bahsediyorum. Bu eşsiz bir kavram, eşsiz bir fikir, çünkü doğru kullanıldığında başarının, mutluluğun, büyümenin, refahın, istediğimiz her şeyin bileşenlerini içerir. Ama aynı zamanda, ihmal edilirse, bize çok az şey bırakır.

Gerçek şu ki, her sabah uyandığında asla geri alamayacağın dakikalar yaşıyorsun. Bir daha asla içine alamayacağın havayı soluyorsun. Bu, hediyeyi kucaklamak için tek fırsatın. Şu andan daha önemli, daha mükemmel bir an yok. Ne bir hafta içinde, ne terfiden sonra, ne de emekli olmayı ve dinlenmeyi planladığın yıllar içinde.

14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Çağrı Mert Bakırcı
Analist 26 Ocak 2013 3 dk.

Keşfedilen fosil, kuşların evrimini herhangi bir şekilde "zora sokmamaktadır". Önemli evrimsel yol ayrımlarında keşfedilen her fosil gibi, bu yeni keşif de bilgilerimizi gözden geçirip, daha bütüncül bir evrimsel süreç portresi çizebilmemizi sağlamaktadır.

Yeni bir fosilin keşif haberi Vatan Gazetesi, Radikal Hayat ve dönemin NTV Bilim gibi haber siteleri tarafından çarpıtılarak yansıtılmıştır. Bu yalan/çarpıtılmış haber, kısa sürede popüler bilim dahilinde ünlenmiş sözde "Kuş Evrimi Teorisi" diye bir teoriyi çürüten bir fosil hakkındadır.

17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 9 Ağustos 2011 18 dk.

Hiç düşündünüz mü fantastik hikayelerin olmazsa olmazı ejderhalar gerçek olsalardı, ateş püskürtme mekanizmaları nasıl çalışırdı? Örneğin Game of Thrones'tan şu sahneleri bir hatırlayalım:

Ejderhanın boğazından gelen ateşi oluşturan mekanizma sizce ne dersiniz?

86
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 4 Eylül 2018 7 dk.

Günümüzde tıp doktorluğunun en saygın dallarından birisi kuşkusuz cerrahlıktır. Öte yandan klasik halk zanaatinin en önemli parçalarından birisi berberliktir. Peki bundan birkaç asır önce, bu ikisinin aynı meslek olduğunu biliyor muydunuz?

Berber-cerrahlık, kökenleri 13. yüzyıla kadar takip edilebilen bir meslektir. Bu dönemde şehirler henüz oldukça küçüktü ve birçok "popülasyon merkezi"nin kendisine ait bir hekimi ve hamamı ("banyo evi") bulunuyordu. İşte berber-cerrahlar, bu mini-şehirlerde görevlerini icra eden, hem saç ve sakal kesip, peruk takımı gibi kozmetik prosedürleri uygulayan, hem de kırık-çıkık düzeltme, ot-temelli tedaviler uygulama, kanama durdurma, diş çekimi, katarakt temizleme, kangrenli uzuvlara ampütasyon gibi çeşitli cerrahi operasyonları gerçekleştiren uzmanlardı. Ayrıca kupalama ve sülük tedavisi gibi sahtebilim uygulamaları da bu dönemde berber-cerrahlar tarafından uygulanıyordu. Bu kişilere "uzman" diyoruz; çünkü berber-cerrah olmak için bir kişinin 7 yılı bulabilen süreler boyunca çıraklık yapması gerekiyordu. Bu, birçok diğer meslekten daha uzun bir eğitim dönemi demektir.

122
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
349K UP
Aktaran 6 gün önce 2 dk.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve yıldızına Satürn'ün Güneş'e olan mesafesinden daha uzakta dönen bir gezegen buldu. Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin (CfA) de aralarında olduğu ekip, bu keşfin diğer gezegen sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olabileceğinin bir örneği olduğunu belirtiyor. CfA üyesi ve araştırmanın başyazarı Weicheng Zang şunları söylüyor:

Ekip, Samanyolu'ndaki gezegen popülasyonlarına dair yeni bilgiler elde etmek için yıldızlarına göre gezegen kütlelerini ölçtü. Çalışmada, uzak nesnelerden gelen ışığın gezegen gibi bir cisim tarafından bükülmesiyle oluşan mikromercekleme tekniği kullanıldı. Bu yöntem, özellikle Dünya ile Satürn yörüngeleri arasındaki mesafede bulunan gezegenleri tespit etmek konusunda etkili. Mikromercekleme ile şimdiye kadarki en kapsamlı veri setini sunan bu çalışma, önceki örneklerden üç kat daha fazla gezegen içeriyor ve tekniğin tespit edebildiği gezegen boyutunu sekiz kat küçülterek Dünya boyutuna yakın ölçeklere indirgiyor. Bu sayede, yöntemin hassasiyeti artırılarak daha küçük kütleli gezegenlerin keşfi mümkün hale geliyor.

18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Selçuk İlanbey
Yazar 2 Haziran 2020 3 dk.

Yani: "Bütün yollar Roma’ya çıkar."

Latin atasözü ilk olarak Fransız teolog ve şair Alain de Lille (1128-1203) tarafından 1175 yılında yazıya dökülmüş. İngilizce olarak ise yaklaşık 200 yıl sonra İngiliz şair Geoffrey Chaucer tarafından A Treatise on the Astrolabe adlı eserinde kullanılmıştır. Bu atasözünün kökeni ise Milliarium Aureum ya da Golden Milestone ismiyle anılan Antik Roma'nın Merkezi Forumu'nda Satürn Tapınağı yakınında İmparator Sezar Augustus (MÖ 27 - MS 14) tarafından dikilen bir anıttan gelmektedir.

28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 10 Şubat 2018 6 dk.

Evrimle ilgili en sık karşımıza çıkan argümanlardan birisi şudur: "Evrime örnek istiyoruz, balıklardan, bakterilerden, kuşlardan bahsediyorsunuz. Ama verdiğiniz örneklerde canlılar değişiyor demenize rağmen balık hala balık, bakteri hala bakteri, kuş hala kuş. Bir tip canlı, bir diğer tip canlıya dönüşmüyor. Bunun neresi evrim? Olsa olsa adaptasyon örneğidir bunlar."

Bu konuyu ele aldığımız videoyu izleyebilirsiniz:

164
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 4 gün önce 15 dk.

Gökyüzünün antik hâkimleri olarak tanımlanan pterozorlar, çoğu yerde sıklıkla "uçan dinozorlar" olarak anılmaktadır. Ancak bu yaygın yanılgının aksine, pterozorlar dinozor değil uçan sürüngenlerdir.[1] Öyle ki "Pterosaur" kelimesi bile Yunanca "kanat" anlamına gelen “pteron" ve "kertenkele" anlamına gelen "sauros" kelimelerinden türetilmiştir.[2]

Pterozorların "uçan dinozorlar" olarak yanlış tanımlanmasının başlıca sebeplerinden biri, Jurassic Park gibi popüler kültür unsurlarının etkisidir. Aslında pterozorlar (Pterosauria) taksonomik bir takımdır. Bu takım, ayakta durduğunda zürafa boyuna çıkan devasa Quetzalcoatlus‘dan, yalnızca 9 cm uzunluğunda ve 40 gram kütledeki Anurognathus gibi çok çeşitli cinsleri içermektedir.

10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yaşam Ağacı Türü
Furkan Coşar
Furkan Coşar
25K UP
Türü Ekleyen 3 gün önce
Asya çitası ya da bilinen diğer adıyla İran çitası, günümüzde yalnızca İran'da yaşayan kritik tehlikedeki bir çita alt türüdür. Bir zamanlar Arap Yarımadası ve Yakın Doğu'dan Hazar bölgesi, Kızılkum Çölü ve Hindistan'a kadar uzanıyordu; ancak 20. yüzyılda bu bölgelerde soyu tükendi.
0
Eser
Ece Müker
Ece Müker
496K UP
Eseri Ekleyen 16 saat önce Film
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Ece Müker
Ece Müker
496K UP
6 gün önce
Bilim insanları, Göçebe Semender (Aneides vagrans) adlı bir türün, ağaçlara tırmanırken olağanüstü bir tutunma yeteneği kullandığını keşfetti.

Bu semender, pençeleri yerine kan basıncını artırarak ayak parmaklarındaki pedleri şişiriyor ve kaygan yüzeylere sıkıca tutunabiliyor. Bu benzersiz mekanizma, memeli veya kuş türlerinden farklı şekilde çalışıyor ve göçebe semenderi, bu yöntemi kullanan bilinen ilk omurgalı yapıyor.

Bu keşif, hayvanlarda tutunma ve tırmanma evrimi hakkındaki bilgileri genişletebilir. 

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esmanur İslek
6 gün önce
arılar neden peteklerini altıgen yaparlar ???
uzun açıklama


1
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Hüseyin Güngör
İnceleyen5 2 gün önce
Yönetmen Gus Van Sant oyunculuk ve ressamlık da dahil birçok alanda parmağı olan, filmlerine şöyle bir göz attığımda garip bir 90'lar bohemi gördüğüm, 2 Oscar adaylığı kazanmış bir yönetmendir. Birisi Milk diğeri ise meşhur Good Will Hunting. Gerçi 2 filmi de Cannes ödülü almış. Bir de başarısız görülen 98 Psycho yeniden yapımı var. Bu film ise kısa süreli 95 yapımı bir film. Aslında suç ve gerilim filmi ama tonu o kadar hafif ki komedi demek de mümkün kalabilir tabii.

Az bir ödül ve adaylık da Nicole Kidman'ın oyunculuğu için gelmiş. Zaten film de kendisinin güzelliği üzerine kurulu bir film. Hem hikaye hem de görsel olarak. Kendisi o sıralar 28 yaşında. Bir de genç oyuncularda 21 yaşındaki Joaquin Phoenix dikkat çekiyor. Bu filme kadar yeni yeni film sektörüne geçmiş bir dizi oyuncusuymuş. Casey Affleck de ondan bir yaş küçük ama filmde o kadar ön planda değil. Filmin konusu ise aslında reelde sıkça görebildiğimiz tarzda bir profile dikkat çekiyor. Kuvvetle muhtemel narsisistik ve anti-sosyal kişilik bozukluğu olan ama güzel ve hırslı olması dışında bir numarası olmayan bir kadının çevresindeki özellikle saf erkekleri cinselliğiyle manipüle ederek yükselmeye çalışmasını konu alıyor.
6.5/10
(2 Kişi)
Puan Ver
Orjinal Adı : To Die For
Yönetmen: Gus Van Sant
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
2
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
B Polat
B Polat
328K UP
Bilim Meraklısı 17 Mayıs 2022 Sen de Cevap Ver

Evrim hızlandırılabilir. Bunun en güzel örnekleri hayatımızda zaten var. Afiyetle yediğimiz bir çok meyve ve sebze insanlar tarafından hızlandırılmış bir evrimin sonucu (selective breeding)[1] . Patatesin orijinal hali zehirlidir. Ekmek yaptığımız tahıl ürünlerinin orijinal halleri ot türleridir.

Yakın doslarımız olan köpekler aynı şekilde en cana yakın olan, sevimli, tüylü, küçük vb. özellikleri bilinçli olarak seçilerek cins cins köpekler oraya çıkartılmıştır. Bu kadar fazla köpek türü doğal evrimleşme ile çok uzun yıllar sürer ve aynı sonucu vermez. Çünkü evrimin tek kriteri hayatta kalanlarla devam etmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. yourgenome. What Is Selective Breeding?. Alındığı Yer: yourgenome | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Satürn'ün Kayıp Halkası

Satürn'ün kulakları nerede? Satürn'ün halkaları, 1610'da Galileo tarafından keşfedilmiştir. Ancak bu keşfi Lipperhey'in yeni icat etmiş olduğu teleskobu denerken gerçekleştiren Galileo, o esnada bu halkaların ne olduğunu bilmediğinden onları “kulaklar” olarak adlandırmıştı. Bunun üzerine 1612'de Satürn'ün kulaklarının esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmasıyla birlikte bu bilinmezlik daha da derinleşmişti. Günümüzdeyse bu kayboluş hikâyesinin tüm detaylarına hâkimiz. Aslında gerçekleşen şey özetle Satürn'ün halkalarının, Dünya'dan bakıldığında görülemeyecek kadar incelmiş olmasıydı. Bu dramatik olay, Satürn'ün de tıpkı Dünya gibi eğime bağlı olarak mevsimler geçiriyor olması nedeniyle her 15 yılda bir tekrar eder. Bu da Satürn'ün Güneş etrafında dönerken kendisinin ekvatoru ve halkalarının Güneş ve iç Güneş Sistemi'ne doğru belirgin bir şekilde eğilerek kolaylıkla görülebilir olmasını sağlarken diğer yörünge konumlarından ise neredeyse hiçbir şekilde görülememesine yol açar. Brezilya'nın Brasilia kentinden çekilen bu fotoğraf serisi, söz konusu döngüyü açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. Üstte yer alan, halkanın hayli belirgin olduğu görüntü 2020'de, altta yer alan halkasız görüntü ise 2025'in başlarında çekilmiştir.

29 Nisan 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)

📸 Kaynaklar ve Katkıda Bulunanlar:
Görsel Kaynağı ve Telif Hakkı: Natan Fontes
Çeviren: Tolunay Dündar

🔗 Tüm APOD içeriklerini görmek için:
https://evrimagaci.org/apod
Yaşam Ağacı Gözlemi
Murat Kiri
Murat Kiri
122K UP
Gözlemi Yapan 5 gün önce Türkiye, Yozgat
Ormanlık alandaki çayırlarda ve çok dik olmayan bayırlarda gözlemlenmiştir. (26.04.2025)
Yıllardır benim için bir nevi bahar dönümü anlamına gelmektedir. Onları gördüğümde artık bu rakımlarda da havanın ısınmaya başladığını hissederim.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Özgür Babal
Seslendiren 30 Kasım 2020 7:29
Ne zaman porno izlemenin ilişkileri nasıl etkilediği ile ilgili bir tartışma olsa, hikaye tipik olarak şöyledir: Seks takıntılı erkekler, porno filmlere...
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
30
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim ve bilimseverler sıkıcı değildir! Evrim Ağacı Etkinlik Platformu'nu kullanarak bulunduğun şehirde veya internet üzerinde toplantılar, etkinlikler, buluşmalar düzenleyebilir, diğerlerinin düzenlediği etkinliklere katılabilirsin. Ayrıca eğer bilimle ilgili bir iş, staj, burs veya eğitim arıyorsan veya bu pozisyonları dolduracak bilimseverler, bilim insanları ve öğrenciler arıyorsan, Evrim Ağacı İlan Platformu'nu kullanarak Türkiye'deki ve Dünya'nın her yanındaki bilimseverlerin oluşturduğu ağa katılabilir, bu ağa güç katabilirsin!

Tüm Reklamları Kapat
Mehemmed Shahmuradov
Bilimsever 3 gün önce Sen de Cevap Ver

İnsanların gelecekteki evrimsel rotasını tahmin etmek oldukça zor, çünkü artık sadece doğal seçilim değil, aynı zamanda kendi yarattığımız teknoloji ve kültürel değişimler de bu süreci derinden etkiliyor. Geleneksel evrimsel baskılar (yırtıcılardan kaçma, zorlu iklimlere adapte olma gibi) modern tıp, tarım ve barınma sayesinde büyük ölçüde azaldığı için, gelecekteki değişimler muhtemelen daha farklı olabilir; örneğin, teknolojiyle daha entegre bir yaşam tarzına uyum (belki bilişsel yeteneklerde veya bilgi işleme hızında değişimler), yeni tür hastalıklara karşı direnç veya hatta genetik mühendislik gibi bilinçli müdahalelerle şekillenebilir. Bazı teoriler, fiziksel güce daha az bağımlı hale geldikçe daha narin yapılar, farklı bağışıklık sistemi profilleri veya belki de uzay yolculuğu gibi yeni ortamlara adaptasyon gibi olasılıkları öne sürse de, en büyük etkenin muhtemelen kendi biyolojimize yapacağımız bilinçli müdahaleler olacağı ve bunun "doğal" evrimden çok "yönlendirilmiş" bir değişime yol açabileceği düşünülüyor; bu da gelecekteki "insan" tanımını bile belirsizleştirebilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close