Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Tüm Reklamları Kapat
Çağrı Mert Bakırcı
Yazar 27 Eylül 2014 23 dk.

Belki şu meşhur soruyu duymuşsunuzdur: Diyelim ki bir yarışma programındasınız ve karşınızda 3 tane kapı var (üzerlerinde de 1, 2 ve 3 diye numaralar bulunuyor). Bu kapılardan bir tanesinin arkasında son model bir Bugatti Veyron, diğer ikisinin arkasında ise birer tane keçi var. Tek bir kapı seçme şansınız var ve içinizden geçen kapıyı, örneğin 2 numaralı kapıyı seçtiniz. Bu, tıpkı Türkiye'deki Var Mısın, Yok Musun? yarışmasında kendi kutunuzu seçmek gibi. O kutuda (veya kapıda) gerçekten büyük ödül olabilir; ama olmayabilir de...

Diyelim ki siz, 3 kapıdan 1 numaralı olanı seçtiniz. Sinsi sunucu, heyecanı arttırmak için sizin seçmediğiniz kapılardan bir tanesini, diyelim ki 3 numaralı kapıyı açtı. Ve tabii ki arkasında büyük ödül değil, keçi vardı. Dolayısıyla şu anda büyük ödül ya sizin kapınızda ya da sunucunun açmamış olduğu diğer kapıda... İşi daha da kızıştırmak için sunucu size şunu soruyor:

72
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eser
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
Eseri Ekleyen 17 saat önce Film
Puan Ver
Orjinal Adı : Smok Diplodok, Diplodocus
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
Blog Yazısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Söz
Şafak Aki
Şafak Aki
116K UP
Alıntıyı Ekleyen 4 gün önce
Homo sapiens'le ilgili tuhaf bir şey daha var. Şöyle düşünün: Machiavelli duygularımızı hiçbir zaman açık etmememizi öneriyor. Yüzümüz ifadesiz olmalı, utanç duymak gereksiz. Önemli olan tek şey hangi yolla olursa olsun kazanmak. Peki, bu utanmaz tipler hep kazanıyorsa hayvanlar âleminin yüzü kızaran tek türü neden insan?
Charles Darwin yüz kızarması hakkında tüm ifadeler içinde en tuhaf ve en insancıl olanı demiş. Çevresindeki misyonerlerden tüccarlara, işgalci bürokratlara kadar herkese mektup göndererek onların bulunduğu yerlerde de yüz kızarması görülüp görülmediğini sormuş. Olumlu cevap almış, her yerde insanların yüzü kızarıyormuş.
Kaynak: Çoğu İnsan İyidir
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ergül Can
Ergül Can Seslendiren 15 Ekim 2021 14:02
Ben Nikolas Kopernik, veya Niklas Koppernigk ya da Lehçe söylersek Mikolaj Kopernik, Almancaya ne dersiniz? Nikolaus Copernikus… Size biraz garip mi geldi?...
61
Fatih Birinci
Çeviren 8 Ağustos 2019 31 dk.

Doğu Asyalılar ve Batılılar dünyayı çok farklı şekilde algılar ve onunla ilgili farklı şekilde düşünürler. Batılılar dikkatlerini odaktaki bir nesneye verme eğiliminde olurlar. Nesnenin niteliklerini analiz eder, onun davranışlarına yön veren kuralları bulma çabasıyla kategorize ederler. Bu kurallar formel mantığı içerir (Ç.N. Formel mantık; düşünmenin içeriğinden çok biçimiyle ve kurallarıyla ilgilenen mantık türüdür). Nedensel atıflar sadece nesneye odaklanma eğilimindedir, bu yüzden genellikle yanlıştır (Ç.N. Metin boyunca “atıf”, bir şeyin kaynağı olarak gösterilen etken anlamında kullanılmaktadır).

Doğu Asyalılar ise çoğunlukla geniş bir algısal ve kavramsal alana dikkat ederler. Nesnelerle ilgili olarak, nesnenin hangi kategoriye ait olduğundan çok, hangi aileye üye olduğunu önemserler. Bunlara dayanarak nesneleri sahip oldukları ilişkiler, değişiklikler ve ait oldukları grupla ilgili olarak ele alırlar. Nedensel atıfları, bağlama vurgu yapar. Dikkatlerini yönlendiren önemli bir husus sosyal faktörlerdir. Doğu Asyalılar, kendileri için önceden biçilmiş rol ilişkileri içinde, karmaşık sosyal ağlar içinde yaşar. Etkili bir biçimde işlev görmek için bağlama dikkat etmek önemlidir.

133
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Çeviren 25 Haziran 2023
Şimşekler yalnızca Dünya’da mı meydana geliyor? Hayır. Güneş Sistemi'mizdeki uzay araçları, Mars, Jüpiter ve Satürn gibi diğer gezegenlerde şimşek tespit etmişlerdir ve Venüs, Uranüs ve Neptün'de de muhtemelen şimşek oluşmaktadır. Şimşek, elektrik yüklü parçacıkların bir konumdan diğerine ani bir şekilde akın etmesidir. Dünya’da çarpışan buz ve su damlacıkları arasındaki hava akımları genellikle yıldırım oluşturan yük ayrışmasını meydana getirir, peki ya Jüpiter'de ne olur? NASA'nın Jüpiter yörüngesindeki Juno uzay aracından alınan görüntüler ve veriler, Jüpiter'deki şimşeklerin su ve buz içeren bulutlarda da oluştuğuyla ilgili önceki spekülasyonları destekliyor. Juno'nun öne çıkan bu fotoğrafında, Jüpiter'in kuzey kutbu yakınlarındaki büyük bir bulut girdabında bir optik flaş yakalanmış. Önümüzdeki birkaç ay boyunca Juno, Jüpiter'in gece tarafının üzerinde birkaç yakın tarama gerçekleştirecek ve bu da muhtemelen robotik sondanın Jüpiter şimşeğine ait daha fazla veri ve görüntü yakalamasına olanak sağlayacak.
8
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilim haberlerimizi ve diğer yazılarımızı Google Haberler'de görmek için bizi takip etmeyi unutmayın.

Evrim Ağacı
Yazar 6 Ocak 2015 9 dk.

6 Ocak 2015 tarihinde Evrim Ağacı olarak yayınladığımız "Sadece YouTube Videoları İzleyerek Yemek Yapmayı Öğrenen Robot!" başlıklı haberimiz üzerine T24 Bağımsız İnternet Gazetesi'nden Işıl Öz bizimle yapay zekanın bugünü ve geleceği konusunda bir röportaj yapmak istedi. Biz de memnuniyetle kabul ettik ve ortaya eğlenceli ve öğretici olduğunu düşündüğümüz bir röportaj çıktı. Umarız faydalı olacaktır. Bu noktadan sonra, T24 gazetesinin yayını alıntılıyoruz:

Bakırcı, “Yapay zeka, şu anda çok sessiz, ancak giderek sesi yükselen bir alan. Kökleri oldukça eskilere dayanıyor. Resmi olarak 1956 yılında John McCarthy ve Marvin Minsky gibi dönemin büyük bilim insanlarının bir araya geldikleri, Dartmouth Koleji'ndeki bir konferasa dayanıyor kökenleri... Ama yine de yapay zekanın babası, aynı zamanda bilgisayarların da babası olan Alan Turing olarak kabul edilir.” dedi ve sorularımıza yanıt verdi: 

74
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnceleme
Öykü Zehir
İnceleyen9 1 gün önce
Kurzgesagt şüphesiz ingilizce eğitim videolarında, Youtube'da bulunan oldukça kaliteli kanallardan birisi. İzleyiciye aktardığı konular ilgi çekici ve toplumun genelini ilgilendiren konular olduğu için normal bir vaziyette bilimle ilgilenmeyen kişilerin dahi arada açıp izlediği bir kanal.

Kurzgesagt'ın en büyük probleminin çok yüzeysel anlatması ve az bilgi vermesi olduğu fikri birçok kişi tarafından kabul görüyor. Ben bu yüzeysellikten pek hoşlanmasam da, bu basitliğin yanlışlıkla yapılan bir kusur değil, bilerek yapılan ve kanalın daha çok izleyici çekmesini sağlayan bir unsur olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bu kanalın animasyonları halkın çoğunluğunun anlayabileceği kadar basit olmalı, yoksa izleyicisi olmaz.

Yine de bu yüzeysellik bazen çok fazla oluyor ki, videoyu kapatıp kendim araştırasım geliyor. Bu yüzden aktardıkları bilgiler biraz daha derine inse gerçekten çok iyi olur. Böylelikle biraz daha derin bilgilerle ilgilenen kişilerde bu animasyonlardan faydalanabilir. Lakin bu yüzeyselliğin iyi yanı, o videonun konusuna yeni giriş yapacak kişilere o konuyla ilgili genel bir fikir vermesi.

Sonuç olarak Kurzgesagt'ın halkın geneline hitap etmekte ve daha fazla kişiyi bilimle tanıştırmakta oldukça başarılı olduğunu, fakat bunu yaparken halihazırda bilimle haşır neşir olan kişilerin isteklerini karşılamayı çok az da olsa geliştirebileceğini düşünüyorum. Onun dışında animasyonların kalitesiyle birlikte, yeterince başarılı bir kanal olduğu kanaatindeyim.
9.8/10
(478 Kişi)
Puan Ver
@kurzgesagt
İnceleme Yaz
Sonra İzleyeceklerime Ekle
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Furkan Eren
Furkan Eren
99K UP
Yazar 20 Kasım 2021 2 dk.

Arazinin başından beri sesini duyduğumuz orman alaca ağaçkakan, bir ağacın gövdesini yiyecek aramak için kakarken bu sefer kendini gösterdi. Orman alaca ağaçkakan ile bu arazide uzun süreli ilk temasımız oldu. Daha önce Zonguldak'ta gerçekleştirdiğimiz bir kuş gözlemi sırasında ormanda denk gelmiştik. Tabii bu sefer hem daha uzun gözlemleme fırsatımız oldu hem de daha çok fotoğraf karesi alabildik. Ağacın gövdesini hem gagasıyla kakıyor hem de kabuğunu soyuyordu. Bu şekilde ağaçları dolaşarak yoluna devam etti. Ardından araziye kısa bir süre daha devam ettik.

Orman alaca ağaçkakan sıklıkla alaca ağaçkakan ile birbirine karıştırılan bir türdür. Yanağının alt kısmında bulunan siyah kısım ile ensesinde bulunan siyah alan arasındaki siyah çizgi ile alaca ağaçkakandan ayırt edilebilir. Orman alaca ağaçkakanın dış görünüşünde 3 renk hakimiyeti vardır. Bunlar siyah, beyaz ve kırmızı renk tonlarıdır. Kırmızı renk ense ve kuyruk altı bölgesinde bulunmaktadır. Genç erkek bireylerin ensesinde kırmızı leke bulunurken dişi bireylerde bulunmaz. Orman alaca ağaçkakanların omzunda kıvrımlı, ince ve uzun beyaz lekeler bulunur. Siyah ve açık gri renkte gagaya sahiptir.

12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
34K UP
Gözlemi Yapan 1 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı İlçesi Karacaözü köy yolu üzerinde gözlemlenmiştir.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
2 gün önce
Japonya merkezli ispace şirketinin ikinci Ay iniş denemesi, "Resilience" adlı aracın iniş sırasında lazer mesafe ölçüm cihazının geç devreye girmesi nedeniyle başarısız oldu. Araç, Ay'ın kuzeyindeki Mare Frigoris bölgesine hızlı bir iniş yaparken yüzeye çakıldı. İlk başarısız deneme 2023’te yazılım hatası yüzünden gerçekleşmişti. ispace, 2027'de NASA iş birliğiyle üçüncü denemeye hazırlanıyor. Şirket, bu başarısızlıkların ardından dış uzmanlarla birlikte kazayı analiz edecek ve Japon Uzay Ajansı’yla daha yakın çalışacak.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster

Soru biraz "haldur huldur" bir soru olduğu için, "haldur huldur" bir cevap verecek olursak ben, çok okuyanın ortalamada çok gezenden daha çok bileceğini düşünüyorum. Çok basit bir nedeni var: Birim zamanda okuyabileceğiniz kitap sayısı (ve o okumanın birim zamanı başına edinebileceğiniz bilgi miktarı), birim zamanda gezebileceğiniz coğrafya (ve dolayısıyla birim zamanda edinebileceğiniz bilgi miktarından) çok daha fazla. Bir insanın 1 yılda gezerek öğrenebileceği bilgi miktarını, eşit sürede kitap okuyarak edinebileceği bilgi miktarıyla kıyaslayarak bunu görebilirsiniz.

Şimdi, tabii ki bu bilginin kalitesi ve çeşitliliği duruma göre farklılık gösterecektir. Mesela Khoi'san kabilesini bizzat görüp de bu kabilenin avlanma pratiklerine tanıklık etmek, hiçbir kitabın eksiksiz olarak anlatabileceği bir şey değil (mesela ben, BBC'nin bir belgeselini temel alan bir anlatımı Evrim Kuramı ve Mekanizmaları kitabımda denedim ama asla görmekle eşdeğer olamaz). Ama yine de bu konuda okumalar yapan biri, o kabilenin olduğu yere gidip, konaklama vs. ayarlayıp, gözlemlerini yapana kadar edineceğinden çok daha hızlı bir şekilde bilgi edinebilir; öyle ki, gezginin sadece bir kıtadan diğer kıtaya uçana kadar harcadığı sürede bile Khoi'san kültürü hakkında bol miktarda bilgi edinmeniz mümkün olacaktır. Dolayısıyla basit bir "sidik yarışı" olarak düşünecek olursak, gezen birinin bilgi edinme konusunda okuyan biriyle yarışması pek mümkün gözükmüyor.

Elbette, soru yanıltıcı, çünkü sahte ikilem sunuyor: Sanki gezmek ve okumak birbirini dışlayan eylemlermiş gibi bir algı yaratıyor. Halbuki pek tabii bir insan bir yandan gezerken, diğer yandan okuyabilir ve her iki bilgi edinme formundan da faydalanabilir. Bana kalırsa en etkili öğrenme yöntemi de bu olacaktır; çünkü Büyük Kanyon'un jeolojisi hakkında kitap üstüne kitap okumak ve ne kadar büyük bir yapı olduğunu idrak etmeye çalışmak bir şey, onun uçurumlarından birinin kenarında durup kalbiniz giderek hızlı çarparken "insan" dediğimiz "şey"in ne kadar küçük olduğunu iliklerinize kadar hissetmek bambaşka bir şey.

Tüm Reklamları Kapat

Ama sadece aval aval gezerek de kaliteli bilgi edinmek çok zor; dolayısıyla uzmanların yıllara dayanan deneyimlerinden faydalanarak, akademik altyapısı olan bir şekilde gördüğünüz şeyler üzerine okumalar yapmak, hissettiklerinizle öğrendiklerinizi birleştirmenizi sağlayacaktır.

8,233 görüntülenme
52
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close