Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler?

Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler? USCDornsife
Satürn gezegeninin illüstrasyonu.
20 dakika
8,462
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Satürn (eski Türkçedeki adıyla "Sekentiz"), Güneş Sistemi'ndeki 6. gezegendir. Gökyüzüne bakıldığında diğer birkaç gezegen gibi çıplak gözle de görülebilen, bir teleskop yardımıyla görkemli halkaları da görünür olan Satürn, Güneş Sistemi'nin en popüler gezegenleri arasındadır. Güneş'e en yakın olduğu noktada 1,3 milyar, en uzak noktada 1,5 milyar kilometre uzaklıktaki yörüngesinde bulunan gezegenin ilk gözlemi konusunda net bir bilgi yoktur.

Babilli gökbilimciler tarafından oluşturulmuş eksen ve hareket kayıtlarının bulunmasıyla birlikte Antik Roma ve Yunan tarihinde de gözlemlenip mitlere ve efsanelere konu olmuş Satürn'ün modern dünyadaki keşfi Galileo Galilei tarafından yapılmıştır.

Galileo, Satürn'ü gözlemlediğinde, Satürn'ün meşhur halkalarının onun uyduları olduğunu hatta yaptığı gözlemler ile zaman zaman uydu zannettiği halkaların şeklinin değiştiğini ve kaybolduğunu düşünüyordu. Bunun sebebi, Dünya'dan bakıldığında görülebilen Satürn'ün eksen eğikliğiydi. Galileo'nun bu tanımlamasındaki hata, 45 yıl boyunca fark edilmedi.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ün halkalarıyla birlikte net olarak gözlemi 17. yüzyıla dayanır. Çünkü Satürn, her ne kadar çıplak gözle ya da basit teleskoplar ile kolayca görülebilen bir gezegen olsa da halkalarının net bir şekilde çözümlenmesi için en az 15 mm çapında bir teleskop gerekmektedir. Bu yüzden Satürn'ün halkaları ve hatta bir uydusu ile beraber kaydedilmesi Galileo'dan 45 yıl sonra Christiaan Huygens adlı Hollandalı bir astronom tarafından 1659 yılında yapılan gözlemlere dayanır.

Christiaan Huygens tablosu.
Christiaan Huygens tablosu.
Wikipedia

Huygens'in halkalar ile beraber keşfettiği uydu Titan'dır. Huygens'ten sonra Giovanni Domenico Cassini; Iapetus, Rhea, Tethys ve Dione isimli dört uydu daha keşfetmiştir. Ardından 1789 yılında William Herschel'in keşfettiği Mimas ve Enceladus isimli iki uydu keşfedilene kadar önemli bir keşif daha olmamıştır.

Çok sonraları, 1848 yılında İngiliz bir bilim ekibi tarafından Hyperion adlı bir uydu daha keşfedilmiştir. Bu keşiflerden de anlaşılacağı üzere bu dönemde astronomi bilimi, teknik ekipmanlar ve icatlar ile çok daha hızlı bir şekilde ilerlemekteydi. Bu bağlamda, zaman geçtikçe Satürn ve onun yörüngesindeki yapılar daha iyi gözlemlenmekte ve anlaşılmaktaydı.

Satürn'ün Adı Nereden Geliyor?

Satürn; adını Antik Roma'da Jüpiter'in babası, zenginlik ve tarım tanrısı olarak anılan Saturn'den almıştır. Romalılar Satürn gezegeni için cumartesi gününe Sāturni diēs (Satürn'ün günü) adını vermişlerdir. Bu isim şu an İngilizcede "saturday" olarak geçmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn Hakkında Bildiklerimiz

Satürn'ün Oluşumu

Gaz devi gezegenlerin oluşumunda yıldız ölümlerinden arta kalan elementlerin milyonlarca yıllık süreçte bir araya gelmesi temel etkendir. Aslında tüm gezegenler bu şekilde oluşur ancak gaz devi gezegenler, kayalık bir çekirdeğin oluşumundan sonraki 1-8 milyon yıllık süreçte etraftaki hidrojen ve helyum gazlarını kendi bünyelerine katmalarıyla oluşur.

Süreci özetleyecek olursak zaman içerisinde çevredeki düşük yoğunluklu hidrojen ve helyum gazları, yüksek çekim etkisi altında bu çekirdeklerin üzerini sarmıştır. Bu yığılma çekirdek ve gaz kürenin kütlelerinin eşitlenmesine kadar sürer.

Sonuç olarak Güneş'in yörüngesindeki iç kısımlarda katı ve küçük gezegenler oluşurken yörüngenin dış bölgelerinde, karasal gezegenlerden yüzlerce kat daha büyük gaz devi gezegenler oluşur. İşte Satürn de Güneş Sistemi'nin dış yörüngesinde oluşan bir gaz devi gezegeni olduğundan oluşum süreci teorisi bu şekilde özetlemek mümkündür.

Satürn'ün Halkaları

Satürn'ün ihtişamlı halkalarının oluşumu hakkında kabul görmüş net bir teori yoktur. Öyle ki bu halkaların yaşı konusunda da teoriden teoriye büyük değişiklikler söz konusudur. Ancak mevcut bilimsel gelişmeler sayesinde, halkaların içeriğinin mikrometreden kilometreye uzanan geniş bir boyut yelpazesindeki, çoğunlukla buz parçacıkları ve eser miktarda kaya parçacıklarından oluştuğunu biliyoruz. Halkaların tanımlanması ve oluşumu hakkındaki birkaç teoriye göz atalım.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Satürn’ün kendisi ve halkalarının Cassini uzay sondası tarafından alınmış bir görüntüsü.
Satürn’ün kendisi ve halkalarının Cassini uzay sondası tarafından alınmış bir görüntüsü.
Wikipedia

Galileo Gözlemi

Daha önce de belirttiğimiz gibi Galileo, Satürn'ün halkalarını onun uyduları olarak tanımlamıştır. Galileo bu gözlemini Toskana Dükü'nde şu şekilde yazmıştır:

Satürn gezegeni yalnız değil, neredeyse birbirine değen ve asla hareket etmeyen veya birbirlerine göre değişmeyen üç gezegenden oluşuyor. Onlar zodyak paralel bir çizgide düzenlenmiştir ve ortadaki (Satürn'ün kendisi), yanlardakilerin yaklaşık üç katıdır.

Galileo bu kaydının ardından Satürn'ün halkalarını Satürn'ün kulakları olarak da tanımlamıştı. Ancak bu durumun ardından tam 1612 yılında Dünya Satürn!ün halkalarının önüne geçip onları görünmez kıldığında Galileo'nun şaşkınlığı şu şekilde sözlerine döküldü:

Bu kadar şaşırtıcı, bu denli beklenmedik ve yeni bir durumda, ne diyeceğimi bilemiyorum.

Bunun üzerine mitolojideki Saturn'un çocuklarının onu devireceğini anladığında onları yediği kehanetini aklına getirerek "Satürn çocuklarını mı yuttu?" demiştir. Ardından 1613 yılında halkalar yeniden görünür hale gelince kafası iyice karıştı.

Galileo’nun Satürn ile ilgili gözlemleri ile yaptığı bir çizim. Göründüğü gibi Galileo, Satürn’ün halkalarını onun iki adet uydusu, Satürn’ün kulakları olarak tanımlamış.
Galileo’nun Satürn ile ilgili gözlemleri ile yaptığı bir çizim. Göründüğü gibi Galileo, Satürn’ün halkalarını onun iki adet uydusu, Satürn’ün kulakları olarak tanımlamış.

Bu gayet olağan bir durum; çünkü bu gözlem, Galileo'nun hatası değil, teleskobun lens çapından kaynaklanan bir durumdu. Satürn her ne kadar Dünya'dan gözlemlendiğinde bir yıldız gibi ışıldayan ihtişamlı bir gök cismi olsa da halkaları çok küçüktü. Bundan ötürü 15 mm çapında bir teleskop ile gözlemlenip en azından halkaların bir uydu olmadığı, gezegenin yörüngesindeki bir disk olduğu ayırt edilmeliydi. Galileo'nun bu kaydı sonraki 45 yıl boyunca kabul görecekti. Uyduların ve ayların nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız eğer şu yazımızı okuyabilirsiniz.

Christopher Wren'in Başarısız Gözlemi

1657 yılında Londra Gresham College'da Astronomi Profesörü olan Christopher Wren, Satürn gezegeninin görünüşünü açıklamak amacıyla 1652 yılında teleskobuyla gözlemler yapıyordu. Gözlemleri sonucunda Satürn'ün halkaları olduğunu düşündü ve De corpore saturni'de yazdı.

Ancak bu halkaların gezegenden ayrı bir fiziksel oluşum mu yoksa gezegen ile aynı kaynaktan gelen veya gezegene bağlı oluşumlar mı olduğunu anlamadı. Wren bununla meşgulken birazdan bahsedeceğimiz Huygens çoktan halkalar ile ilgili bir çalışma yayınladı ve Wren, bu çalışmanın kendi düşüncesinden daha iyi olduğunu kabul etti. Bu yüzden De corpori saturni'de hipotezi dışında bir çalışma yayınlayamadı.

Tüm Reklamları Kapat

Huygens'in Gözlemi ve Halkaları Tanımlaması

Huygens, halkaları olduğu gibi gözlemleyip tanımlayan sonra da yayınlayan ilk astronomdur. 1655'te kardeşi Constantijn Huygens ile birlikte geliştirdikleri lens yardımıyla Satürn'ü ve halkaları daha detaylı gözlemlediler. Hatta üç sene sonra bu gözlemleri sonucunda Satürn'ü Annuto cingitur, tenui, plano, nusquam coherente, ad eclipticam inclinato yani ince, düz, halkalı, bağımsız, eğik eksenli olarak tanımladı. Yayınladığı Systema Saturnium'da (1659), Satürn halkalarının keşfi ile birlikte Titan isimli bir uyduyu da keşfetti ve Güneş Sistemi'nin boyut anlamındaki ilk detaylı taslağını çıkardı.

Huygens’in Systema Saturnium’undan Satürn kayıtlarının bileşik figürleri.
Huygens’in Systema Saturnium’undan Satürn kayıtlarının bileşik figürleri.
Galileo Rice

Halka Değil, Halkalar!

Huygens'tan sonra Giovanni Domenico Cassini, 1675 yılında gözlemleri sonucunda Satürn'deki diskin tek bir halka olmadığını, aralarında boşluklar bulunan birçok halka olduğunu belirledi. Daha sonra bu boşlukların en büyüğüne Cassini Bölümü adı verildi. Cassini Bölümü A halkası ile B halkası arasındaki 4.800 kilometrelik genişliğindeki bir bölgedir.

Satürn’deki ana halkalar. Bu fotoğraftan da anlaşılacağı üzere halka bir bütün değil, halkalar şeklinde ayrık birçok parçadan oluşmakta. Fotoğrafta A halkası ile B halkası arasındaki CD kısaltması ile ifade edilen yer Cassini Bölümü’dür.
Satürn’deki ana halkalar. Bu fotoğraftan da anlaşılacağı üzere halka bir bütün değil, halkalar şeklinde ayrık birçok parçadan oluşmakta. Fotoğrafta A halkası ile B halkası arasındaki CD kısaltması ile ifade edilen yer Cassini Bölümü’dür.
Wikipedia Commons

Cassini'den çok sonra Pierro-Simon Laplace, 1787'de tek tip bir katı halkanın kararsız olacağını kanıtladı ve halkaların çok sayıda küçük parçacıklardan oluştuğunu öne sürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Laplace'den çok sonra meşhur James Clerk Maxwell; şekilsiz bir katı halkanın, halkacıkların ya da daimi sıvı bir halkanın da kararlı bir yapıda olamayacağını öne sürdü. Bu durumda tüm halka Satürn yörüngesinde dönen bağımsız küçük parçacıklardan ibaretti. Ardından Sofia Kovalevskaya da Satürn halkalarının sıvı halkalar olamayacağını keşfetti.

Maxwell'den çok sonra 1895 yılında Allegheny Gözlemevi'ndeki James Keeler ve Pulkova Gözlemevi'ndeki Aristarkh Belopolsky, spektroskopik çalışmalar sonucunda Maxwell'in analizini haklı çıkardı.

Modern Gözlemler

Teknoloji arttıkça uzay çalışmaları hızlandı. Bu sayede dört adet uzay aracıyla Satürn hakkında daha detaylı gözlemler edinebildik.

Bunlardan ilki Pioneer 11 isimli uzay aracıdır. 1979 yılında Satürn'e yaklaşan uzay aracı F halkasını keşfetmek ile sorumluydu. Bu nedenle araç Satürn'e 20.900 kilometre kadar yaklaştı.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
İşte Bunlar Hep Sanat (Karton Kapak)

Modern Sanat = Bunu ben de yaparım! – Evet ama yapmadın
Mona Lisa’nın neden kaşlarının olmadığını, bir pisuvarın nasıl sanat eserine dönüşebildiğini, Monet gibi resim yapmanın sırlarını, Gerçeküstücülerin neden sınırlarımızı bu kadar zorladığını, özetle sanatı böylesine “afili” yapan sırrı öğrenmek isteyen tüm yaratıcı zihinlere takdimimizdir: İşte Bunlar Hep Sanat.

8 dile çevrilen ve yayımlandığı ülkelerde büyük ilgi gören “İŞTE BUNLAR HEP…” serisinin ilk kitabı.

Devamını Göster
₺125.00
İşte Bunlar Hep Sanat (Karton Kapak)
  • Dış Sitelerde Paylaş

İkinci görev Kasım 1980'de Voyager 1 aracıyla 64.200 kilometre mesafeden gerçekleşti. Ancak Voyager 1'in fotopolarizasyonu beklendiği gibi çalışmadı ve Satürn'ün halkaları net olarak gözlemlenemedi. Buna rağmen alınan görüntüler, halkanın farklı ayrıntılarını yakaladı ve G halkasının varlığı ortaya çıktı.

Üçüncü görev ise 1981 yılında Voyager 2 ile gerçekleşti. Bir önceki yıldaki hatanın ortaya çıkmasını engellemek için daha titiz çalışıldı ve 41.000 kilometre mesafeden çalışan fotopolarimetre ile ilk görevden çok daha yüksek çözünürlükte fotoğraflar yakalandı. Daha önce görülmemiş birçok halka daha keşfedilmiş oldu.

Dördüncü görev ise halkaların çoklu olduğunu ortaya koyan G. D. Cassini'den adını alan uzay aracıyla 2004 yılının Temmuz ayında gerçekleşti. Tahmin edilebileceği üzere bu araç Cassini Bölümü'nü ayrıntılı olarak görüntülemiş oldu.

Az önce bazı halkalara harf adlandırmaları yaptık. Bunlar bizim adlandırmamız değil, halkaların kronolojik olarak keşfine dayanan bir adlandırmadır. Sırasıyla A, B, C, D, E, F ve G halkaları vardır. Ancak bu halkalar dışında uydular ile birlikte oluşan birçok soluk halka daha vardır. Aşağıdaki tabloda halkaların isimlerini ve keşif tarihlerinin yanında kim tarafından keşfedildiğini inceleyebilirsiniz.

Ana halkalar, halkaların keşif tarihleri ve kim veya kimler tarafından keşfedildiğini sıralayan tablo.
Ana halkalar, halkaların keşif tarihleri ve kim veya kimler tarafından keşfedildiğini sıralayan tablo.

Satürn'ün Fiziksel Özellikleri

Satürn diğer gaz devi gezegenler gibi ağırlıklı olarak hidrojen ve helyum elementlerinden oluşur. Çekirdeğinin katı olduğunu ifade ettik ancak Satürn'de uzay aracıyla inilebilecek bir yeryüzü olmadığını unutmayalım. Peki çekirdek kayalıksa çekirdeğe inilemez mi? Hayır! Bunu yapmaya çalışan astronotlar muhtemelen basınç ve sıcaklıktan ötürü Satürn'ün öğün yemeği olurlar.

Satürn'ün şekli tıpkı Dünya'mız gibi ekvatordan şişik, kutuplardan basıktır. Bu şeklin ana sebebi Satürn'ün dönüşüdür. Gaz devi bir gezegen olması da kayalık iç gezegenlerden çok daha kolay bir şekilde ekvatorundan şişmesine sebep oluyor. Satürn'ün ekvator ve kutupları arasındaki yarıçapı %10 farklılık gösteriyor. Kutuplardaki yarıçap 54.364 km iken ekvatorda bu sayı 60.268'dir.

Satürn ve halkaları.
Satürn ve halkaları.
Wikipedia Commons

Satürn'ün yerçekimi ivmesi 8.96 m/s2'dir. Ve bu oran Dünya'da kutupların yerçekimi ivmesinin %74'üne denk gelir. Buna ek olarak "kaçış hızı" dediğimiz İngilizcede escape velocity olarak geçen değer, ekvatordan Satürn'ün yerçekiminden kaçmak için 36 km/sn hıza denk gelir. Bu oran Dünya'daki kaçış hızı olan 11 km/sn hızdan çok daha yüksektir.

Güneş Sistemi'ndeki en yüksek kaçış hızına sahip olan cisim 617 km/sn hız ile Güneş'tir. Güneş'in ardından Jüpiter 60 km/sn hız ile ikinciliği devralmakta. Güneş Sistemi'nin galaktik yarıçapındaki kütleçekim etkisinden çıkabilmek ise 550 km/sn hız gibi yüksek bir değere denk geliyor.

Satürn'ün ayırt edici bir özelliği ise yoğunluğudur. Satürn, Güneş Sistemi'ndeki sudan daha az yoğun olan tek gezegendir. Bu yoğunluk yaklaşık 0.7 g/cm3'tür. Yani saf suyun %70'i kadar. Daha iyi anlamak adına bir örnek vermek gerekirse bu durum, Satürn gezegenini içi su dolu galaktik bir küvete attığımızda batmayacağı anlamına geliyor. Tabii ki bahsettiğimiz yoğunluk lokal yani bölgesel yoğunluk değil, ortalama özgül yoğunluktur. Aksi takdirde tahmin edebileceğiniz üzere katı ve kayalık bir çekirdek sudan çok daha yoğun olacaktır.

Satürn'ün kütlesi Dünya kütlesinin yaklaşık 95 katına denktir. Satürn çoğunlukla gaz içerse de kütlenin büyük kısmı çekirdekten kaynaklanır.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn daha önce de ifade edildiği üzere gaz devi bir gezegen. Ancak bu durum Satürn'ün kütlesinin büyük bir çoğunluğunun gazlardan oluştuğu anlamına gelmiyor. Çünkü Satürn, merkezinde demir-nikel ve nispeten silikon ve oksijen gibi diğer elementlerin karışımından meydana gelen kayalık bir çekirdeğe sahip. Ve bu kütle merkezde, çekirdekte yaklaşık %50 civarındadır. Kıyas olması bakımından Jüpiter'de bu oran %67'dir. Bunun yanı sıra çekirdek, Satürn'ün kendi çapının yaklaşık %60'ına denk gelmekte.

Satürn’ün basit teleskop ile elde edilmiş görüntüsü.
Satürn’ün basit teleskop ile elde edilmiş görüntüsü.
Wikipedia Commons

Gaz devi gezegenlerin çekirdeklerinin kayalık olmasının sebebi artan sıcaklıkla orantılı bir şekilde artan basınçtır. Basınç, elementleri birbirine sıkıştırarak irtifa ile değişen fazlar ortaya çıkarır. Örneğin Satürn'de merkezden yüzeye yükseldikçe önce yoğun metalik sıvı hidrojen tabakası, ardından helyum ile doymuş moleküler hidrojen tabakası, ardından artan irtifayla kademeli olarak gaz fazında katmanlara rastlanılır. En dıştaki katman gazdır, 1000 km'lik bir yüksekliğe sahiptir.

Satürn'ün İçinde Neler Var?

Standart modeller, Satürn'ün iç kısmında az miktarda uçucu maddeler ile hidrojen ve helyum ile çevrili kayalık bir çekirdek olduğunu ön görüyor. Tıpkı Jüpiter'deki gibi. Araştırmalar Satürn'ün merkezi konuma daha çok yoğunlaştığını gösteriyor. Öyle ki hidrojen oranı Jüpiter'in merkezi bölgelerinde %67 iken Satürn'de %50'dir. Bu, Satürn'ün merkezinde hidrojen harici malzemenin Jüpiter'e kıyasla daha fazla olduğunu gösteriyor.

Satürn'ün çekirdeği hakkında araştırmalar, çekirdeğin bileşim olarak Dünya gezegenine çok benzediğini ancak Dünya'dan daha yoğun olduğunu ifade etmektedir. 2004 yılında bir grup bilim insanı Satürn'ün çekirdeğinin Dünya'nın 9-22 katı olduğunu tahmin ettiler. Bu da 25.000 km'lik bir çapa denk geliyor. Çekirdeğin etrafı kalın sıvı metalik hidrojen ve ardından helyuma doymuş moleküler hidrojen ile çevrilidir. Çekirdekten yüzeye irtifa arttırdıkça kademeli olarak gaz fazına geçen katmanlı bir yapı bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn’ün iç yapısının şematik gösterimi. Görseli incelediğinizde merkezdeki kayalık çekirdeği, üzerini örten metalik hidrojen tabakasını, irtifaya bağlı değişen bulut ve atmosfer tabakalarını görebilirsiniz.
Satürn’ün iç yapısının şematik gösterimi. Görseli incelediğinizde merkezdeki kayalık çekirdeği, üzerini örten metalik hidrojen tabakasını, irtifaya bağlı değişen bulut ve atmosfer tabakalarını görebilirsiniz.
Wikipedia Commons

Çekirdeğin sıcaklığı nerdeyse 12.000°C derecedir ve uzaya Güneş'ten aldığı enerjinin 2.5 katını yayar. Bu da bize bir soruyu yöneltiyor: Bu durumda Satürn nasıl sıcak kalabiliyor? Aslında bunun cevabı henüz net değil. Bazı teoriler Jüpiter'de olduğu gibi Kelvin-Helmholtz mekanizmasını ön görse de karşıt fikirler bunun doğru olmayabileceğini düşünüyor.

Çünkü Satürn, Jüpiter'den daha az kütleye sahip. Kelvin-Helmholtz mekanizması, bir yıldızın veya gezegenin yüzeyi soğudukça sıkışarak içeride ısı üretilmesi sistemine verilen bir isimdir. Öyle ki Jüpiter bu mekanizma ile Güneş'ten aldığından daha fazla ısı üretip dışarıya veriyor ve bu durum Jüpiter'in her yıl 1 mm küçülmesine sebep oluyor. Ancak Satürn için de önerilen bu mekanizma açıklama için yeterli olmayabilir.

Alternatif açıklamalardan biri ise Satürn'ün iç kısımlarındaki helyum damlacıklarının yağmur olup yağması. Bu damlacıklar düşük yoğunluklu hidrojen katmanlarından aşağı inerken sürtünme yolu ile açığa ısı çıkarır. Bu sayede yapbozun eksik parçası olan ısı, açıklanabilir. Yine de en iyi açıklama gelişen teknoloji ile ortaya çıkacaktır.

Satürn'ün Atmosferi

Satürn'de dış atmosfer yaklaşık %96 moleküler hidrojen ve %3 helyumdan oluşmaktadır. %1'lik oran da çeşitli diğer gazlardır: amonyak, etan, propan, fosfin ve metan. Yüksek irtifalı bulutları amonyak kristalleri içerirken alçak irtifa bulutları amonyum hidrosülfit ve sudan oluşuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn'de hava olayları bir gaz devi gezegenden beklendiği gibi fazlaca bulunmakta. Örneğin Güneş'ten gelen ultraviyole ışınlar dış atmosferde metan fotolizine sebep olup bazı reaksiyonlara yol açar. Bu kimyasal süreç sonunda ortaya çıkan ürünler girdaplar tarafından aşağı çekilir, yani difüzyona uğrar. Bu fotokimyasal döngü Satürn'ün ana hava akımlarından birisidir.

Atmosfer dışarıdan bakıldığında tıpkı Jüpiter'deki gibi bantlı bir yapı gösterir. Ancak bu bantlar Jüpiter'e kıyasla çok daha soluk renklidir. Ayrıca bantlar ekvator civarında daha da geniştir. Satürn yaklaşık her 30 Dünya yılında Jüpiter'deki Büyük Beyaz Nokta'nın benzerlerini oluşturur. Bu noktalar 1873, 1903, 1933 ve 1960 yıllarında gözlemlendi. Şu anda da muhtemelen bir nokta daha Satürn'e misafir oldu. Her ne kadar Jüpiter'in lekesi kadar ihtişamlı olmasa da…

Satürn atmosferinin Jüpiter atmosferine benzeyen bantlı yapısı.
Satürn atmosferinin Jüpiter atmosferine benzeyen bantlı yapısı.
Wikipedia Commons

Satürn'de Bulutlar

Satürn'de bulutlar derinlik ve basınca göre değişmektedir. Örneğin üst bulut katmanları 0.5-2 bar basınçlarında -173 °C derece ile -115 °C derece arasında değişen sıcaklığa sahiptir. Bu bulutlar amonyak kristallerinden oluşur.

Su buzu bulutları ise bir alt katmanda, basıncın 2.5 bar olduğu ve sıcaklığın daha yüksek olduğu katmanda bulunur. Bu katman 9.5 barlık basınca sahip irtifaya kadar düşer. Yine bu katmanda 3-6 bar basınç aralığında amonyum hidrosülfür kristallerinin de olduğu bir bölge vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Daha aşağılarda, 10-20 bar basınç aralığında, -3 °C dereceden 56 °C derece sıcaklığa kadar çıkan katmanda amonyak çözeltili damlacıklar vardır.

Satürn’deki bulutların kızılötesi görüntüsü.
Satürn’deki bulutların kızılötesi görüntüsü.
Wikipedia Commons

Satürn'de Rüzgarlar

Satürn'de rüzgarlar Güneş Sistemi'ndeki en hırçın ikinci rüzgarlardır. Bu konuda birincilik Neptün'de. Voyager kayıtları bu rüzgarların hızını 1800 km/s olarak kaydetmiştir.

Satürn Manyetosferi

Satürn'ün manyetosferi Jüpiter'in manyetosferinin yaklaşık yirmide biri kadar alana sahiptir. Dünya manyetosferinden biraz daha zayıftır. Satürn'ün manyetik alanını oluşturan ana etmen muhtemelen Jüpiter'deki gibi sıvı metalik-hidrojen katmanındaki akımlardır. Manyetosfer, Güneş rüzgarları ile gelen parçacıkları saptırmakta etkilidir. Ayrıca Satürn'ün manyetosferi Dünya'daki gibi auroralar üretir.

Satürn’ün kutuplarında, manyetosferinden kaynaklanan auroraların ultraviyole görüntüsü.
Satürn’ün kutuplarında, manyetosferinden kaynaklanan auroraların ultraviyole görüntüsü.
Wikipedia Commons

Satürn Yörüngesi

Satürn eliptik bir yörüngeye sahiptir ve Dünya'nın yörünge düzlemine göre 2.48 derecelik bir eğime sahiptir. Bu yüzden Galileo, Satürn'ün uydu zannettiği halkalarının kaybolduğunu düşünüp hayret etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn, Güneş Sistemi yörüngesinde Güneş'ten yaklaşık 1.4 milyar kilometre üzerinde bir uzaklıktadır. Bu yörüngede bir turunu atmak için Satürn, 10.759 Dünya günü boyunca 9.68 km/sn hızla hareket etmektedir.

Satürn'ün Doğal Uyduları

Satürn'ün bilinen 83 adet uydusu vardır. Bununla birlikte bir uydu olarak kabul edilmeyen, çapları 500 metreye kadar çıkabilen irili ufaklı birçok cisim, halkalar içinde yörüngede bulunmaktadır. Uydulardan en büyüğü Titan'dır ve halkalar ile birlikte yörüngedeki kütlenin %90'dan fazlasını oluşturur.

Bu büyük uyduyu takip eden ikinci büyük uydu, Rhea'dır, Rhea ince bir atmosfere ve ince bir halka sistemine sahiptir. Diğer uydulardan 34'ünün çapı 10 km'den az, 14'ünün çapı 10 ila 50 km arasındadır.

Titan

Titan, Satürn'ün en büyük uydusudur. Ayrıca Güneş Sistemi'nin ikinci en büyük uydusudur. Merkür'den biraz daha büyüktür. Adını Yunan mitolojisindeki Titanlardan almıştır. Güneş Sistemi'nde organik kimyanın meydana geldiği tek uydudur. Bu bakımdan bilim için gözde bir araştırma konusu olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

6 Haziran 2013'te IAA-CSIC'deki araştırmacılar, Titan'ın atmosferinde polisiklik aromatik hidrokarbonları tespit etti. Bu bileşen yaşamın olası bir öncüsü olarak görülür. Ayrıca 2014'te NASA, Titan'ın atmosferindeki %98.4 oranındaki nitrojenin Satürn'den değil, Oort bulutundaki materyallerden geldiğine dair güçlü iddialar öne sürdü.

Titan’ın gerçek renklerini gösteren görüntüsü.
Titan’ın gerçek renklerini gösteren görüntüsü.
Wikipedia Commons

Titan Dünya dışında yüzeyinde kararlı bir sıvı bulunduran ikinci gök cismidir. Ancak bu sıvının su değil, metan gazının sıvı hali olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sıvı içerisinde deniz canlılarının bulunduğu düşünülmektedir. Çünkü bu sıvı ortamı bakterilerin yaşayabileceği, üreyebileceği bir ortamdır.

Rhea

Satürn'ün en büyük ikinci uydusu olan Rhea, Güneş Sistemi'nin en büyük dokuzuncu uydusudur. 1672'de, G. Domenico Cassini tarafından keşfedilmiştir. Fiziksel olarak az bir yoğunluğa sahiptir.

Enceladus

Titan'ın onda biri büyüklüğündeki Enceladus, yüzeyinin neredeyse tamamının temiz bir buzla kaplı olmasından ötürü Güneş ışıklarını en fazla yansıtan gök cisimlerinden biridir. Sıcaklık bakımından Güneş Sistemi'nin en soğuk gök cismidir. Öyle ki yüzeyi, Güneş ışınlarını aldığı vakitlerde bile -198 °C derece sıcaklığındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Enceladus’un 14 Temmuz 2005’te Cassini uzay sondası tarafından çekilmiş görüntüsü. Bu görüntü gerçek renkleri yansıtmaz.
Enceladus’un 14 Temmuz 2005’te Cassini uzay sondası tarafından çekilmiş görüntüsü. Bu görüntü gerçek renkleri yansıtmaz.
Wikipedia Commons

1789 yılında William Herschel tarafından keşfedilen bu uydu hakkında, 1980'lerin başında Voyager araçları yakınından geçene kadar çok az şey biliniyordu. 2005 yılında Cassini aracıyla detaylı yüzey çekimleri sağlandı. Bu çekimler ile birlikte Cassini aracı, Enceladus'un güney kutbundan uzaya fırlayan saniyede 200 kg'lık su buharı, moleküler hidrojen, sodyum klorid, buz parçacıkları ve birkaç uçucu maddeyi keşfetti. Bu fışkıran maddenin bir kısmı daha sonra kar olarak yüzeye inerken bir kısmı da Satürn'ün E halkasına katılıp, halkanın materyalinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Dione

Satürn'ün çapı 1000 km'yi aşan uydularından biri olan Dione, 1847 yılında Cassini sondası tarafından keşfedildi. Güneş Sistemi'nin 15. büyük uydusu olan Dione, Yunan mitolojisinde Tanrıların kız ve erkek kardeşlerine verilen isimdir.

Iapetus

Iapetus veya Japetus Satürn'ün en büyük üçüncü uydusu, Güneş Sistemi'nin en büyük 11. uydusudur. G. D. Cassini tarafından 1671 yılında keşfedilmiştir. İsmini Yunan mitolojisinden alan Iapetus, Yunan tanrıları Uranus ve Gaia'nın oğlu ve Kronos'un (Satürn'ün) kardeşidir.

Japetus; düşük bir yoğunluğa sahiptir, çoğunlukla buzdan meydana gelmektedir ve yaklaşık %20 kayalıktır. Eşsiz bir ekvator çıkıntısına sahip olduğu için şekli cevize benzer ve çok uzaktan dahi rahatlıkla ayırt edilebilir. Ayrıca şekli kutuplardan basıktır. Bu da onu diğer uydulardan farklı kılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Japetus’un ekvatoryel çıkıntısı, onu bir cevize benzetmekte.
Japetus’un ekvatoryel çıkıntısı, onu bir cevize benzetmekte.
Wikipedia Commons

Iapetus'un yüzeyinde çok fazla krater vardır. Öyle ki en büyük krater olan Turgis adlı kraterin çapı 500 km'den fazladır. Kraterin kenarları oldukça diktir ve oluşturduğu uçurum 15.8 km yüksekliğindedir. Bununla birlikte Cassini Bölgesi adlı bir bölgede ekvatoryel bir çıkıntı vardır. 1300 km uzunluğunda, 20 km genişliğinde, 13 km yüksekliğindeki bu oluşumun yeni olmadığı bilinse de neden oluştuğu hakkında herhangi bir açıklama yoktur.

Hyperion

Keşfedilen ilk yuvarlak olmayan uydudur. Şekli düzensizdir. Uydunun ismi, Yunan mitolojisinde bir Titan olan Hyperion isimli uyanıklık ve gözlem tanrısından gelmektedir. William Cranch Bond, George Phillips Bond ve William Lassell tarafından 1848 yılında keşfedilmiştir. Kaotik dönüşü ve açıklanamayan sünger benzeri görünümü ile dikkat çekicidir.

Küresel olmayan, düzensiz, bir çakıl taşını andıran şekliyle Hyperion uydusu.
Küresel olmayan, düzensiz, bir çakıl taşını andıran şekliyle Hyperion uydusu.
Wikipedia Commons

Mimas

Güneş Sistemi'ndeki en büyük 20. uydudur. W. Herschell tarafından 1789 yılında keşfedilmiştir.

Tethys

Buz ve kayadan oluşan, Enceladus uydusundan sonraki en parlak uydudur. G. D. Cassini tarafından 1684 yılında keşfedilmiştir. Adını Yunan mitolojisinden almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ü Nasıl Gözlemleyebiliriz?

Geceleri gökyüzüne baktığınızda Satürn'ü görmek, daha doğrusu onu diğer parlak gezegenlerden ayırt etmek biraz zor. Çünkü Çoban Yıldızı olarak da bilinen Venüs gezegeni ve Jüpiter gezegeni bazen Satürn ile birlikte gökyüzünde görülmektedirler. Bu nedenle her ne kadar parlaklıklarından ayırt edilebilse de hava kirliliği veya diğer etmenler amatör bir gözlemde neyin ne olduğunu anlamak için yeterli olmayabilir.

Bu yüzden eğer varsa yeterli çapta bir teleskobunuz, onunla hava kirliliğinin az olduğu dönemlerde (bunu meteoroloji sitelerinden takip edebilirsiniz) gökyüzünü gözlemleyebilirsiniz. Teleskobunuz yoksa uygulama marketlerindeki gökyüzü gözlem uygulamalarını indirebilir, kameranız ile Satürn'ü veya diğer gezegenleri rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Gökyüzünü incelemek için tasarlanmış uygulamalardan biri olan Night Sky uygulaması ile gökyüzündeki gezegenleri, takımyıldızlarını ve galaksileri gözlemleyebilirsiniz. Uygulama gökyüzündeki parlak nokta eğer bir gezegen ise onun bilinen illüstrasyonunu ekrana getirerek astronomiyi eğlenceli kılmakta.
Gökyüzünü incelemek için tasarlanmış uygulamalardan biri olan Night Sky uygulaması ile gökyüzündeki gezegenleri, takımyıldızlarını ve galaksileri gözlemleyebilirsiniz. Uygulama gökyüzündeki parlak nokta eğer bir gezegen ise onun bilinen illüstrasyonunu ekrana getirerek astronomiyi eğlenceli kılmakta.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Güneş Sistemi ve Gezegenler Yazı Dizisi

Bu yazı, Güneş Sistemi ve Gezegenler yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Güneş Sistemi İçin Bir Kılavuz: Güneş Sistemi İçindeki Cisimler Hakkında Neler Biliyoruz?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
57
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 18:05:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13515

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. İğın, et al. Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler?. (28 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13515
İğın, Y., Şahin, D. (2023, April 28). Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13515
Y. İğın, et al. “Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 28 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/13515.
İğın, Yusuf. Şahin, Damla. “Satürn Nedir? Satürn Hakkında Bildiklerimiz Neler?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, April 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/13515.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close