Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Türkülerde Gizlenen Tehlike: Çocuk İstismarının Kültürel Yansımaları

Türkülerde Gizlenen Tehlike: Çocuk İstismarının Kültürel Yansımaları

3 dakika
96
Türkülerde Gizlenen Tehlike: Çocuk İstismarının Kültürel Yansımaları
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

"Türküler umut ve neşe getirmeli, çocukların masumiyetini asla gölgelememelidir."

Türkü, edebiyatın sözlü geleneğinde, bir ezgi ile söylenen halk şiirlerinin her çeşidine verilen addır. Belli bir ezgi ile söylenen türküler, toplumun acısını, neşesini ve yaşanmışlıklarını ortaya koyan en iyi araçlardan biridir. Halkın derdini, neşesini ve dünya görüşünü yansıtır. Türküler, toplumunun özelliklerini, tarihini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yansıtan unsurlardandır. İnsana ait tüm duyguları içeren türküler, aynı zamanda toplumunun kültürel ve sosyo-ekonomik yaşamını da yansıtan değerlerdir.

Türküler, özgürlüğün, barışın, hoşgörünün ve sevginin de en önemli temel taşlarından biridir. Topluma ait her şey türkülere yansımıştır. Çeşitli duygu ve durumları ifade etmenin yanı sıra, tarihsel olaylar, sosyo-ekonomik şartlar, kültürel değişimler ve toplumsal yönelimleri de yansıtır. Türkülerin psikolojik, estetik, eğlence, eleştiri, söylenemeyeni söyleme, haber verme, eğitici ve ahlaki, geleneksel, dini, ritmik ve ticari gibi işlevleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, sosyolojik açıdan bu kadar önemli olan türkülerde bazen toplumsal olarak olumsuzluk oluşturan unsurlar da bulunabilir. Bu unsurlar, türkülerdeki olumsuz işlevlerin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Türkülerin çeşitli işlevleri arasında eleştiri, eğitici ve ahlaki, haber verme, psikolojik ve eğlence işlevleri yer alır. Ancak, bu işlevler her zaman olumlu bir şekilde işlemez ve bazen zararlı mesajlar içerebilirler.

Özellikle ele alınması gereken önemli bir konu, çocuk istismarını içeren türkülerdir. Bu türküler, çocukların cinsel obje olarak görülmesine ve toplumda çocuk istismarının normalleştirilmesine katkıda bulunabilir. Çocuk istismarını içeren türküler, toplumda yanlış ve zararlı davranışların yaygınlaşmasına yol açabilir. Bu nedenle, bu türkülerin artık dinlenmemesi için yasaklanması gerektiği inancındayım.

Bazen çok ünlü türkücülerin de söylediği ve hatta çok ünlü olan bu türküler hâlâ söylenmekte ve bu türküleri dinleyenler, çocuk istismarını türküden aldığı ilhamla normalmiş gibi değerlendirebilmektedir. Bu durum, toplumda çocuk haklarının ihlal edilmesine ve cinsiyet eşitsizliğinin pekişmesine neden olabilir. Ayrıca, bu tür türküler, çocukların korunması gereken birer olarak değil, cinsel obje olarak algılanmasına yol açabilir.

Çocuk istismarını içeren türküler, toplumda olumsuz bir kültürel mirasın devamına katkı sağlar. Bu nedenle, bu tür içeriklerin yasaklanması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi denetleyici kurumların bu konuda harekete geçerek, çocuk istismarını içeren türkülerinin yayından kaldırılması yönünde adımlar atması gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Örnekler

Bu anlamda özellikle üzerinde durulması gereken türkülerden biri, Celal Güzelses’in söylediği ”Bir güzel ki 10 yaşına girince” türküsüdür. Uzun hava tarzında söylenen bu türkünün ilk iki kıtası dikkat çekicidir:

Bir güzel ki on yaşına girince

Gonca güldür henüz açılır

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

On birinde gonca diye koklarlar

On ikide elma deyip saklarlar

On üçünde cevrü cefa çekerler

On dördünde hamre şeker benzer

On beşinde güzelliğin çağıdır

On altıda gören aklın dağıdır

Tüm Reklamları Kapat

On yedide göğsü cennet bağıdır

Uzanır kameti selviye benzer

Bunun dışında;

Tüm Reklamları Kapat

Bağa girdim bağ budanmış

Bağa bülbül dadanmış,

On beş yaşında Nazife de Hanım

Kimlere Aldanmış

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı

….

Henüz girmiş on üç, on dört yaşına,

Edalı, işveli köylü güzeli.

….

Kar mı yağmış şu Harput’un başına

Kurban olam toprağına taşına

Henüz girmiş onüç ondört yaşına

Küçük yaşta bir yar sevdim Ermeni

Ermeni’ye nasıl gönül vermeli.

….

Tüm Reklamları Kapat

Ardahan’ın yollarında

Güller açmış bağlarında

Öyle bir yar sevmişem ki

On üç on dört çağlarında

Tüm Reklamları Kapat

Bu örnekler çoğaltılabilir. Bu türküler, çocuk istismarı konusunda kötü örnek oluşturmakta ve özellikle RTÜK’ün harekete geçerek bu türkülerin söylenmesini yasaklaması gerekmektedir. Bu türküler, çocukların cinsel obje olarak görülmesine katkı sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve çocuk hakları ihlallerini pekiştirmektedir.

Türküler toplumun kültürel değerlerini ve duygularını yansıtan önemli araçlar olsa da, içinde barındırdığı olumsuz unsurların farkına varılması ve bu unsurların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Çocuk istismarını içeren türküler, toplumda çocuk haklarının korunması ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için yasaklanmalıdır. Bu türkülerin yasaklanması, toplumda çocuk istismarının normalleştirilmesini engelleyerek, daha sağlıklı ve eşit bir toplumsal yapının oluşmasına katkıda bulunacaktır.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2025 10:07:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20455

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close