Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nda yayınladığımız bilim haberlerini anlık olarak Bundle üzerinden de okuyabileceğinizi biliyor muydunuz?

Tüm Reklamları Kapat
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yaşam Ağacı Gözlemi
Ayşe Yılmaz
Ayşe Yılmaz
52K UP
Gözlemi Yapan 4 gün önce Türkiye, Çankırı
Yapraklı Göleti yolu üzerinde gözlemlenmiştir.
0
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İrem Çakar
İrem Çakar
3,915 UP
Çeviren 26 Ocak 2019 42 dk.

Bu makale, oy verme eyleminin mantığı ve ahlaki boyutu hakkındaki 6 temel soruya odaklanmaktadır:

6. soru, demokratik hükümet seçimine dayalı yönetim biçimlerinin, diğer yönetim biçimlerine göre tercih edilir olup olmadığına dair daha geniş bir soruyu ele almaktadır; konunun uzun bir tartışması için ve demokrasinin temellendirilmesi konusunda Thomas Christiano tarafından yazılan "Demokrasi" makalesine bakılabilir. Hangi oylama yönteminin "grup iradesini" yansıtmakta daha uygun olduğuna dair bir tartışma için Eric Pacuit'in 2011 tarihli "Oy Verme Metotları" makalesi okunabilir. Gizli oylama lehine ve aleyhine görüşler ve tartışmalar içinse Axel Gosseries tarafından 2005 yılında yazılan "Alenilik" makalesi okunabilir.

183
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
3 gün önce
Amerikalı astronom Henrietta Swan Leavitt 4 Temmuz 1868'de doğdu. Sefe değişken yıldızlarının parlaklık-periyot ilişkisini keşfederek kendi adıyla anılan Leavitt Yasası'nı ortaya koydu. Bu yasa, astronomların yıldızların mutlak parlaklığını periyotlarından hesaplamasını sağladı ve galaksiler arası mesafe ölçümlerinde temel yöntem haline geldi. Edwin Hubble bu yasayı kullanarak Andromeda'nın bağımsız bir galaksi olduğunu kanıtladı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Aktaran 6 gün önce 2 dk.

Herhangi bir zamanda Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yaklaşık %10'u majör depresif bozuklukla (MDD) mücadele ederken insanların %20'si yaşamları boyunca bu bozukluğun belirtilerini gösterebiliyor.[1]

Ancak bu kadar yaygın olmasına rağmen MDD tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumun azımsanamayacak bir kesiminde yetersiz kalmaktadır. Standart tedavi yöntemi olan antidepresanlar, MDD hastalarının %30’unda etkili olmamaktadır.

32
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deniz Toprak
Deniz Toprak
26K UP
2 gün önce
Quanta Magazine, temel fiziğin kalbinde yer alan soruları inceleyen umut verici fikirleri "Theories of Everything, Mapped" adındaki etkileşimli bir harita ile açıklamış. Haritanın teoriler arasındaki bağlantıları göstermesi genel manzarayı daha iyi anlamanızı sağlıyor. Bilgisayardan incelemenizi tavsiye ederim.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Utku Derin
Utku Derin
380K UP
Çeviren 7 Aralık 2022
Dünya'dan yalnızca yedi yüz ışık yılı uzaklıkta, Kova takımyıldızı yönünde bir yıldız ölüyor. Bir zamanlar Güneş benzeri olan bu yıldız, son birkaç bin yılında Sarmal Bulutsusu'nu oluşturdu. NGC 7293 olarak da bilinen bu kozmik sarmal, yıldız evriminin son evresini temsil eden, detaylıca incelenmiş ve yakında bulunan tipik bir gezegenimsi bulutsu örneğidir. Hidrojen atomlarının kırmızı, oksijen atomlarının mavi-yeşil tonlardaki emisyon çizgilerinden elde edilen dar bant verilerinin birleştirilmesi ile oluşan görüntü, yaklaşık 3 ışık yılı genişliğindeki parlak iç bölgesi de dahil olmak üzere sarmalın merak uyandırıcı ayrıntılarını gözler önüne seriyor. Sarmal'ın merkezindeki beyaz nokta, gezegenimsi bulutsunun sıcak ve ölmekte olan merkez yıldızıdır. İlk bakışta basit görünen bu bulutsunun artık şaşırtıcı derecede karmaşık bir geometrisi olduğu anlaşılmaktadır.
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nı sosyal medya hesaplarından takip etmeyi unutmayın! Yeni paylaşımlarımızı görmek için bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Alper Kaan Selçukoğlu
Yazar 6 gün önce 32 dk.

Büyük Bizon Katliamı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Kuzey Amerika'da milyonlarca Amerikan bizonunun sistematik olarak yok edilmesi sürecidir. Bu katliam yalnızca avcılığın kontrolsüz yayılmasından değil aynı zamanda Amerikan hükümetinin ve ordusunun bilinçli politikalarından kaynaklanmıştır. Bu süreç, günümüzde literatürde Büyük Bizon Katliamı (Ing: Great American Buffalo Slaughter) olarak tanımlanmakta ve hem ekolojik tarih hem de sömürgecilik çalışmaları açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir.

Amerikan federal hükümeti ve askeri otoriteler, yerli halkların başlıca geçim ve kültürel yaşam kaynağı olan bizonları hedef alarak direniş gücünü kırmayı ve rezervasyon sistemine geçişi hızlandırmayı amaçlamıştır. Özellikle demiryollarının batıya doğru genişlemesiyle birlikte, endüstriyel düzeye ulaşan avcılık faaliyetleri bizon nüfusunda çok ciddi bir düşüşe neden olmuş; türün tahmini 30 ila 60 milyon arasında olan birey sayısı 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde 1.000’in altına kadar gerilemiştir. Bu durum Kızılderili kabilelerin ekonomik bağımsızlıklarını yitirmelerine ve zorla yerinden edilmelerine zemin hazırlamıştır.

51
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Discord
Şule Ölez
Çeviren 18 Ağustos 2016 1 dk.

Özellikle yaz dönemlerinde vızır vızır uçan arılar tarafından sokulmak konusunda endişeli misiniz? Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yayınlanan "Vahşi Doğanın İğnesi" kitabının yazarı, böcekbilimci Justin Schmidt, uçuşan tehditleri savuşturmak için birkaç ipucu sunuyor.

Schmidt'in ilk tavsiyesi şöyle:

35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Veli Sarıgül
Yazar 7 Aralık 50 dk.

İnsanlık tarihi savaşların, doğal afetlerin ve kitlesel ölümlerin gölgesinde şekillenerek sayısız trajik olaya sahne olmuştur. Bu olaylar yalnızca bireylerin hayatlarını değil, aynı zamanda toplumların sosyal dokusunu, kültürel yapısını ve tarihsel süreçlerini de geri dönüşü olmayan bir biçimde pek çok açıdan değiştirmiştir. Tüm bu trajedilerden geriye kalan tek tanıklar, geçmişin izlerini bugüne taşıyan ve bize döneminin ruhunu hissettiren sessiz tanıklar olan iskeletlerdir. İskeletler, bir zamanlar var olmuş hayatların, yaşanmışlıkların ve bir halkın tarihinin biyolojik bir arşivini taşır; başka bir deyişle geçmişin sesi, insanlık tarihine dair saklı kalmış pek çok gerçeği ortaya koyan birer belge niteliğindedir.

Adlî antropoloji, işte bu biyolojik arşivlerin sırlarını çözme görevini üstlenen bir bilim dalıdır. İnsan iskeletleri üzerinden, bireyin biyolojik kimliğini, yaşadığı dönemin izlerini ve yaşamına dair detayları gün yüzüne çıkarmak adlî antropolojinin en temel amacıdır. Her bir iskelet kalıntısı, geçmişin kesitlerini sunan bir nevi bulmaca parçasıdır; bu parça doğru şekilde çözülerse bir kişinin cinsiyetinden yaşına, boy uzunluğundan karşılaştığı hastalıklara, hatta yaşamı boyunca geçirdiği travmalar ve ölüm şekline kadar pek çok bilgiyi gün ışığına çıkarabilme potansiyelindedir.

23
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 3 gün önce Sen de Cevap Ver

Çünkü dünya değişiyor. Çünkü kabalık, samimiyet, umursamazlık, görgüsüzlük gibi kavramların tanımları, sınırları değişiyor. Sosyal ilişkiler ve kültür, dinamik kavramlar oldukları için değişen dünya ile bunlar da güncellemeler yaşıyorlar.

Sizin bu sorunuza, 80'lerde cevap verecek olsaydım, "Evrim Ağacı gibi pek güzide ve pek değerli bu platformda, çok mühim ve üzerine derin muhakemeler yapılması icap eden bu konuda bizlere ilettiğiniz bu önemli soruya, şu şekilde cevap vererek cevap metnime başlamak istiyorum sayın bla bla..." diye başlamam, 15 paragraf falan sorunuza, dönemin hâkim TRT kültürü gereği zerre cevap teşkil etmeyen bin tane gereksiz nezaket cümlesiyle bezeli uuupuzun bir metin derlemem gerekirdi. Ama artık, 80'ler için nezaketsizlik ve kabalık teşkil edecek biçimde hızlıca konuya giriyoruz, fikirlerimizi belirtiyoruz ve çıkıyoruz. Çünkü artık kimsenin o kadar zamanı, enerjisi yok. Çünkü 21. YY'dayız.

Unutulmamalıdır ki dünya değişir, kültür değişir, sosyallik değişir, kavramlar değişir. İster iyiye, ister kötüye. Yapmamız gereken şey değişimin içindeki dinamizmi yakalamaktır. Değişime ayak uyduralım derken kötüye gidişi de kabullenmek ve kucaklamak gerekmez ama o gidişin içindeki güzelliği de görmek ve beslemek en doğru yaklaşım olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Efem son olarak... Tüm halkımız için büyük değer taşıyan ve üzerine yapılacak fikir muhakemelerinin elbette sonlanamayacağı bu derin soruya verdiğim cevabı sonlandırırken içinde bulunduğumuz bu müstesna dönemde meydana gelen sarsıntıların bir an evvel sonlanmasını dileyerek ve yine ülkemiz için pek değerli çalışmalar sürdürerek önemini katmerlemiş olan Evrim Ağacı sitemizin engin içeriğini zenginleştiren...

:)

Geçti artık. Bitti. Gerek yok.

Sağlıcakla...

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arsel Berkat Acar
Uyarlayan 21 Mart 2013 12 dk.

Alternatif tıp ile ilgili özellikle magazin dergilerinde birçok iddia bulabilirsiniz. Gerçekten de, bazı alternatif tıp yöntemleri, "bazı insan gruplarında" çalışıyor gibi gözükebilir! Öyle ki, bazı alternatif tıp metotlarının "kaynınızda" çalıştığını bile görmüş olabilirsiniz! Size yalan söylüyorsunuz demiyoruz; ancak bu verdiğiniz örnek veya örnekler, bilimin ve gerçeğin sorgusunun gözünde en ufak bir değer taşımıyor.

Anektodal kanıt dediğimiz kanıt türü, Cem Yılmaz'ın şovuna ithafen, "kaynımda var" tipi kanıttır. Herhangi bir bilimsel araştırma, sorgu, inceleme ve uzmanlığa dayanmaksızın, kulaktan dolma veya "gözümle gördüm" türü argümanlar... Bu örnekler, herhangi bir genelleme yapmak için asla yeterli olmadığı gibi, geçerli bir veri türü bile değillerdir! Bilimde ise kontrol gruplarının varlığında, kontrollü deneylerin sonuçlarına göre genellemeler yaparız - ki bu genellemelerin geçerliliğinden bile ciddi anlamda şüphe duyar, kendimizi tekrar tekrar kontrol ederiz.

29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı üyeliği tamamen ücretsiz ve sitemizi çok daha etkili, interaktif ve keyifli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak. Üye değilseniz, birkaç saniyede üyelik oluşturabilirsiniz! Üyeyseniz de giriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Yaşam Ağacı Türü
Mehmet Emir Çakır
Türü Ekleyen 11 saat önce
Strigopoidea, halk arasında bilinen adı ile Yeni Zelanda Papağanları; Psittaciformes (Papağanlar) takımının altında bulunan bir süperailedir. Yeni Zelanda Papağanlarını içerir. İsminden anlaşılacağı üzere bu süperaile altındaki türler, Yeni Zelandada yaşamaktadır.
1
Öne Çıkan İnceleme
Çağrı Mert Bakırcı
İnceleyen 14 Aralık
Kitabın tamamı ilginç ve oldukça tartışmalı perspektiflere sahip; ama aşağıdaki kısmını özellikle Türkçeye çevirip yayınlamak istedim ki daha fazla kişi üzerinde kafa yorabilsin ve tartışabilsin. Yani aşağıda anlatılanlar objektif olarak doğru olduğu için değil, insanî anlatıların potansiyel subjektifliğiyle ilgili düşündürücü ve provokatif olduğu için paylaşıyorum.

Şunu hatırlatayım: Aşağıdaki metinde yazar, kitapların bilgisayar oyunlarından veya internetten veya TikTok gibi sosyal medya araçlarından ÖNCE değil de SONRA icat edildiği bir dünya kurguluyor. Böyle bir dünyada gazetelerde veya televizyon programlarında bu yeni icat olan kitaplarla ilgili ne tür şeyler söyleyeceğimizi hayal ediyor. Şöyle bir şey olabilir diyor:

"Kitap okumak, duyuları kronik olarak yetersiz bir şekilde uyarır. Hareketli görüntüler ve müzikal ses manzaralarıyla dolu; çocuklarımızı karmaşık kas hareketleriyle yönlendirilen ve kontrol edilen ve adeta canlı olan üç boyutlu bir dünyaya dahil eden, uzun süredir süregelen oyun geleneğinin aksine, kitaplar, sadece sayfa üzerine hapsolmuş, kısır kelime dizilerinden ibarettir. Okuma sırasında beynin sadece yazılı dili işlemeye ayrılmış küçük bir bölümü aktive olurken, oyunlar duyusal ve motor kortekslerin tamamını devreye sokar.

Kitaplar, ayrıca trajik bir şekilde izole edicidir. Oyunlar uzun yıllar boyunca gençleri akranlarıyla karmaşık sosyal ilişkilere, birlikte dünyalar inşa etmeye ve keşfetmeye dahil ederken, kitaplar çocuğu diğer çocuklarla etkileşime kapalı, sessiz bir alana kapanmaya zorlar. Son yıllarda okuma faaliyetlerini kolaylaştırmak için ortaya çıkan, 'kütüphane' denen yerler son derece ürkütücü bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır: normalde oldukça canlı ve sosyal olan düzinelerce küçük çocuk, hücreye benzer daracık yerlerde tek başlarına oturmuş, akranlarından habersiz bir şekilde, sessizce kitap okumaktadır.

Elbette pek çok çocuk kitap okumaktan keyif alıyor ve hiç şüphesiz okumanın getirdiği fantezi uçuşlarının bir kısmının gerçeklikten kaçış açısından faydaları var. Ancak kitaplar, nüfusun önemli bir yüzdesi için düpedüz ayrımcıdır. Son yılların okuma çılgınlığı, disleksiden muzdarip 10 milyon Amerikalıyla acımasızca alay ediyor. Disleksi denen bu durum, hastaları damgalayan basılı metinler ortaya çıkana kadar adı sanı bilinen bir problem bile değildi!

Ancak bu kitapların belki de en tehlikeli özelliği, sabit, doğrusal bir patika izlemeleri... Anlatılarını herhangi bir şekilde kontrol edemezsiniz - sadece arkanıza yaslanır ve hikayenin size dikte edilmesini beklersiniz. İnteraktif anlatılarla büyüyen bizler için bu özellik şaşırtıcı görünebilir. Bir insan, neden koreografisi tamamen başka biri tarafından yapılan bir maceraya atılmak istesin ki? Ne var ki günümüz nesli, bu tür maceralara günde milyonlarca kez atılıyor. Bu durum, çocuklarımıza genel bir pasiflik aşılayarak, içinde bulundukları koşulları değiştirecek güçleri yokmuş gibi hissetmelerine yol açma riski taşıyor. Okuma; aktif ve katılımcı bir süreç değil; itaatkâr bir süreçtir. Genç neslin kitap okurları, liderlik etmeyi öğrenmek yerine 'olay örgüsünü takip etmeyi' öğreniyorlar."
10.0/10
(2 Kişi)
Puan Ver
How Today's Popular Culture is Actually Making Us Smarter
İnceleme Yaz
Sonra Okuyacaklarıma Ekle
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
45
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Evrim Ağacı Akademi

Evrim Ağacı Akademi'yi kullanarak kendini Genel Biyoloji konusunda geliştirebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat
Daha Fazla İçerik Göster

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close