Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Everything Bad is Good for You

Everything Bad is Good for You

How Today's Popular Culture is Actually Making Us Smarter
Kitap
2006
EA Puanı
10.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Bu kitabı ellerinize alın, açın ve daha akıllı olun ...

The Simpsons, Desperate Housewives, The Apprentice, The Sopranos, Grand Theft Auto: Bize sürekli popüler kültürün sadece akılsız bir eğlence olduğu söyleniyor. Ancak Steven Johnson'ın gösterdiği gibi, bunlar aslında bizi daha zeki yapıyor.

Johnson, bu kitabında reality TV, tek kullanımlık filmler ve şiddet içeren video oyunlarıyla ilgili bitmek bilmeyen şikâyetlere radikal bir alternatif sunuyor. Kitle kültürünün aslında her zamankinden daha sofistike ve zorlayıcı olduğunu gösteriyor. Zihinlerimizin onun karmaşık, çok katmanlı mesajlarını işlemek için ne yapması gerektiğine odaklandığımızda, bunun bizi aptallaştırmadığı, aksine akıllandırdığı açıkça ortaya çıkıyor.
Bu kitabı ellerinize alın, açın ve daha akıllı olun ... The Simpsons, Desperate Housewives, The Apprentice, The Sopranos, Grand Theft Auto: Bize sürekli popüler kültürün sadece akılsız bir eğlence olduğu söyleniyor. Ancak Steven Johnson'ın gösterdiği gibi, bunlar aslında bizi daha zeki yapıyor. Johnson, bu kitabında r ... Daha fazla göster
Yazar
Steven Johnson
Dili
İngilizce (English)
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
02 Mayıs 2006
Yayınevi
Riverhead Books
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 254
ISBN-10 1-594-48194-6
ISBN-13 978-1-5944-8194-9
Boyutları 5,1 x 8 inc
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Öne Çıkan İnceleme
Çağrı Mert Bakırcı
İnceleyen 14 Aralık
Kitabın tamamı ilginç ve oldukça tartışmalı perspektiflere sahip; ama aşağıdaki kısmını özellikle Türkçeye çevirip yayınlamak istedim ki daha fazla kişi üzerinde kafa yorabilsin ve tartışabilsin. Yani aşağıda anlatılanlar objektif olarak doğru olduğu için değil, insanî anlatıların potansiyel subjektifliğiyle ilgili düşündürücü ve provokatif olduğu için paylaşıyorum.

Şunu hatırlatayım: Aşağıdaki metinde yazar, kitapların bilgisayar oyunlarından veya internetten veya TikTok gibi sosyal medya araçlarından ÖNCE değil de SONRA icat edildiği bir dünya kurguluyor. Böyle bir dünyada gazetelerde veya televizyon programlarında bu yeni icat olan kitaplarla ilgili ne tür şeyler söyleyeceğimizi hayal ediyor. Şöyle bir şey olabilir diyor:

"Kitap okumak, duyuları kronik olarak yetersiz bir şekilde uyarır. Hareketli görüntüler ve müzikal ses manzaralarıyla dolu; çocuklarımızı karmaşık kas hareketleriyle yönlendirilen ve kontrol edilen ve adeta canlı olan üç boyutlu bir dünyaya dahil eden, uzun süredir süregelen oyun geleneğinin aksine, kitaplar, sadece sayfa üzerine hapsolmuş, kısır kelime dizilerinden ibarettir. Okuma sırasında beynin sadece yazılı dili işlemeye ayrılmış küçük bir bölümü aktive olurken, oyunlar duyusal ve motor kortekslerin tamamını devreye sokar.

Kitaplar, ayrıca trajik bir şekilde izole edicidir. Oyunlar uzun yıllar boyunca gençleri akranlarıyla karmaşık sosyal ilişkilere, birlikte dünyalar inşa etmeye ve keşfetmeye dahil ederken, kitaplar çocuğu diğer çocuklarla etkileşime kapalı, sessiz bir alana kapanmaya zorlar. Son yıllarda okuma faaliyetlerini kolaylaştırmak için ortaya çıkan, 'kütüphane' denen yerler son derece ürkütücü bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır: normalde oldukça canlı ve sosyal olan düzinelerce küçük çocuk, hücreye benzer daracık yerlerde tek başlarına oturmuş, akranlarından habersiz bir şekilde, sessizce kitap okumaktadır.

Elbette pek çok çocuk kitap okumaktan keyif alıyor ve hiç şüphesiz okumanın getirdiği fantezi uçuşlarının bir kısmının gerçeklikten kaçış açısından faydaları var. Ancak kitaplar, nüfusun önemli bir yüzdesi için düpedüz ayrımcıdır. Son yılların okuma çılgınlığı, disleksiden muzdarip 10 milyon Amerikalıyla acımasızca alay ediyor. Disleksi denen bu durum, hastaları damgalayan basılı metinler ortaya çıkana kadar adı sanı bilinen bir problem bile değildi!

Ancak bu kitapların belki de en tehlikeli özelliği, sabit, doğrusal bir patika izlemeleri... Anlatılarını herhangi bir şekilde kontrol edemezsiniz - sadece arkanıza yaslanır ve hikayenin size dikte edilmesini beklersiniz. İnteraktif anlatılarla büyüyen bizler için bu özellik şaşırtıcı görünebilir. Bir insan, neden koreografisi tamamen başka biri tarafından yapılan bir maceraya atılmak istesin ki? Ne var ki günümüz nesli, bu tür maceralara günde milyonlarca kez atılıyor. Bu durum, çocuklarımıza genel bir pasiflik aşılayarak, içinde bulundukları koşulları değiştirecek güçleri yokmuş gibi hissetmelerine yol açma riski taşıyor. Okuma; aktif ve katılımcı bir süreç değil; itaatkâr bir süreçtir. Genç neslin kitap okurları, liderlik etmeyi öğrenmek yerine 'olay örgüsünü takip etmeyi' öğreniyorlar."
Bu inceleme Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
43
1 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Çağrı Mert Bakırcı
@cagrimertbakirci
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close