Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?

Semptomları Göstermeniz veya Test Sonucunuz Pozitif Çıkması Halinde Bu Adımları Takip Etmeniz; Sizi, Sevdiklerinizi ve Toplumu Koruyacaktır!

Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?
8 dakika
17,723
Tüm Reklamları Kapat

Daha önceden anlattığımız gibi, tüm Dünya olarak koronavirüse salgınına yönelik oyun planımız, sosyal mesafelendirme kurallarını kullanarak, hastalığa yakalanan insan sayısını olabildiğince azaltmak ve bu süreyi, ilaç veya aşı üretilene kadar uzatmak. Çünkü tüm ülkelerin hastanelerinin ve sağlık personelinin belirli kapasiteleri var ve bunları bir anda aşmamız halinde, İtalya'da ve İspanya'da gördüğümüz felaketler yaşanacak. Bu mücadeleye "Eğriyi Bastır" (İng: "Flatten the Curve") deniyor; hızla yükselen salgın sayısını olabildiğince basık ve zamana yayık bir hale getirmek amaç...

Bu kapsamda yapılan uygulamalardan birisi, eğer bir kişi hafif veya orta şiddette semptomlara sahipse, o kişileri eve göndermek ve evde karantinaya almak. Ancak bu karantina kurallarını uygulayacak olan kişiler de yine hastalar ve yakınları olduğu için, bu işlemin ne kadar başarıyla yapıldığı, o COVID-19 pozitif hastanın yakınlarını da hasta etme ihtimalini belirliyor.

Bu nedenle, eğer bu şekilde eve gönderilecek olursanız, yapmanız gerekenleri tek tek anlatmak istedik. Aynı zamanda burada anlatacaklarımız, henüz COVID-19 testi yaptırmamış ama hastalığın semptomlarını gösteren kişilerin de uygulaması gereken kendi kendine karantina adımlarını kapsamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer henüz semptomları göstermiyorsanız veya COVID-19 testiniz pozitif gelip de eve gönderilmediyseniz, kendi kendine karantina uygulaması yapmanıza gerek yoktur. Sadece sosyal mesafelendirme ve temel hijyen kurallarına uymanız gerekmektedir.

Kendi Kendine Karantina

Eldeki verilerden yola çıkarak, kendi kendine karantina süresinin en az 14 gün olması gerekmektedir. Bu süreçteki amaç, kendisini sevdiklerinizden ve diğer insanlardan yeterince uzun bir süre izole ederek, hastalığı taşıdığınızdan emin olana veya tamamen iyileşene kadar onlara bulaşmasına engel olmaktır.

Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:

Mutlak Suretle Gereken Durumlar Haricinde Evden Çıkmayın!

Acil sağlık durumları, ölüm-kalım ile ilgili meseleler gibi gerçekten hayati öneme sahip olan durumlar haricinde kesinlikle evinizden çıkmayın. İşe, okula, halka açık alanlara gitmeyin. Hiçbir şekilde toplu taşıma araçlarına binmeyin. Kendi kendine karantina altındayken evden çıkmanın en makul nedeni, önceden anlaştığınız doktorunuzla görüşmektir. Ev alışverişlerinizi ve benzeri işleri başkalarına yaptırın.

Tüm Reklamları Kapat

Evinizdeki 1 Odayı "Karantina Odası" Yapın!

Eğer evinizde sizden başka birileri yaşıyorsa, bir odayı "karantina odası" olarak belirleyin ve temel gereksinimler (tuvalete gitmek gibi) haricinde bu odadan çıkmayın. Bu odaya giren ve çıkanları sıkı sıkıya denetleyin ve giriş-çıkış sayısını en aza indirin. Bunu sağlamak için, mümkünse odanıza bol miktarda su ve atıştırmalık besinler alın. Sizi gevşetecek ve oda içinde vakit geçirmenizi kolaylaştıracak bilgisayar, televizyon, radyo, cep telefonu, tablet, vb. araçları alın.

Ayrıca eviniz uygunsa ve birden fazla banyo/tuvalet varsa, bunlardan birini "karantina tuvaleti" yapın ve sadece siz kullanın. Mümkünse temizliğini de siz yapın. Bu mümkün değilse, ortak banyoyu ve tuvaleti her kullanımdan sonra dezenfekte edin (bu konuya aşağıda daha detaylı döneceğiz).

NBC News

Eve Dışarıdan Ziyaretçi Kabul Etmeyin!

Sadece karantina odasına değil, evinize giriş çıkışları da en aza indirmeniz gerekiyor. Yakın akrabalarınız, tanıdıklarınız, komşularınız sizi görmeye ve desteklemeye gelmek isteyebilirler. Kabul etmeyin! Bu onların sağlığı için önemli bir adım. İyileşince ve toplum genelindeki sosyal mesafelendirme gereksinimi ortadan kalkınca (salgın atlatılınca) birbirinizi bol bol görürsünüz.

Ellerinizi Sık Sık Yıkayın!

Karantina odasından çıkmanızın en temel nedeni tuvalete gitmek gibi ihtiyaçlar olacaktır. Bu tarz durumlarda, yüzeylere elinizle dokunmadığınızdan emin olmaya çalışın. Örneğin kapıların kapatılmamasını rica edin ve siz de kapatmayın, böylece kapı kollarına dokunmanıza gerek kalmayacaktır. Suyu açarken mümkünse avcunuz yerine dirseğinizi kullanın.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yüzeylere dokunurken mendil kullanmaya çalışın, bu mendilleri sonra çöpe atın, biriktirmeyin. Odanıza en az 1 adet çöp tenekesi koyun ve bu tenekenin poşetini günde en az 1 defa değiştirin.

Tuvalete her uğradığınızda, ellerinizi en az 20 saniye boyunca, sabunlu suyla yıkayın. Tuvalete gitmediğiniz zamanlarda ise yanınızda en az %60 (mümkünse %80) alkol içerikli dezenfektan bulundurun ve aralıklarla kullanın.

Elinizi yıkarken sıcak sudan kaçının. Sıcağın virüsü etkisiz hale getireceğini sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Dahası, sıcak su nedeniyle derinizdeki gözenekler genişleyerek virüsün daha kolay tutunma yüzeyi bulmasına neden olabilir. Bu nedenle soğuk suyu tercih edin.

Sık Dokunduğunuz Yüzeyleri Dezenfekte Edin!

SARS-CoV-2'nin çeşitli yüzeylerde günlerce yaşayabildiğini hatırlayın. Karantina odanız içinde (ve dışında) sık dokunulan yüzeyleri her gün en az 1 defa dezenfekte edin. Bu yüzeylerin başında gelenler şöyle:

  • Kapı kolları
  • Klozet kapakları, sifonlar, vb.
  • Musluk düğmeleri, tutacakları, vs.
  • Tezgahlar
  • Klavye ve fare
  • Cep telefonları, tabletler, diz üstü bilgisayarlar
  • Masalar
  • Sandalye arkalıkları
  • Işık düğmeleri
  • Uzaktan kumandalar
  • Cüzdanlar ve çantalar
  • Çamaşır ve bulaşık makinası düğmeleri ve kapak tutacakları
  • Yemek kesme tahtaları
  • Diğer tutacaklar

Dezenfektasyon için normalde kullandığınız temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Eğer bu ürünlere erişiminiz yoksa 4 litre suya 100 mililitre civarı beyazlatıcı katarak kendi dezenfektanınızı hazırlayabilirsiniz. Yüzeyleri temizlerken kullan-at eldivenler kullanabilirsiniz. Bu eldivenleri her kullanımdan sonra çöpe atmayı sakın unutmayın. Eğer temizlik bezi kullanıyorsanız, bu bezleri her kullanımdan sonra sabunlu suyla veya çamaşır makinasında yıkayınız.

Temizlik öncesinde ve sonrasında ellerinizi en az 20 saniye boyunca, sabunlu suyla yıkayınız.

Tüm Reklamları Kapat

CNN

Ortak Eşyalar Kullanmayın!

Bu süreçte elinizin, ağzınızın, burnunuzun, gözlerinizin ve yüzünüzün değeceği her şey diğer ev sakinlerinin eşyalarından ayrı tutulmalıdır. Bunların başında gelen eşyalar şöyle sıralanabilir:

  • Çarşaflar, yatak örtüleri, yastıklar, vb. yatak ile ilişkili eşyalar
  • Tabaklar
  • Bardaklar (özellikle de su bardaklarınızı net bir şekilde ayırmayı unutmayın)
  • Çatal, bıçak, kaşıklar ve yemek yeme ile ilgili diğer tüm eşyalar
  • Havlular (özellikle de banyo ve mutfaklardaki el havlularını ayırmayı unutmayın)

Bu süreçte ayrıca cep telefonu, uzaktan kumanda, vb. araçları ortak olarak kullanmadığınızdan emin olun.

Kıyafetlerinizi ve diğer eşyaları en az 60 derecede ve sık sık yıkayın.

Tüm Reklamları Kapat

Semptomlarınızı Takip Edin!

Bu süreçte semptom gidişatınızı takip etmeyi unutmayın. COVID-19 hastalığının en yaygın semptomları öksürük, ateş ve nefes darlığıdır. Bu nedenle, günde en az 2 defa ateşinizi ölçün. Ayrıca öksürmeye başlarsanız veya nefes almakta güçlük çektiğinizi hissederseniz, bunun saatini ve gününü dikkatlice not edin.

Unutmayın ki her hasta semptomları aynı şiddette göstermemektedir. Hatta hastaların önemli bir bölümünün hiçbir semptom göstermediği bilinmektedir.

Maske Takın ve Evinizdeki Diğer Kişilere Taktırın!

Normalde hastalık semptomları göstermeyen veya test sonucu pozitif çıkmayan birinin maske takması önerilmemektedir. Ancak sizin için durum bu değil: Semptomları gösterdiğiniz veya halihazırda testiniz pozitif çıktığı için, mümkünse N95, yoksa da cerrahi maske kullanmanız tavsiye edilmektedir. Aynı durum, sizinle temasa geçecek diğer herkes için de önerilmektedir.

Maskeyi karantina odanızda tek başınızayken takmanıza gerek yoktur. Özellikle de diğer insanlarla birlikteyken veya evin ortak alanlarına (karantina odası haricindeki herhangi bir yerine) gideceğiniz zaman takmanız önerilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Fizikokimya 1. Cilt
  • Boyut: 19.5 X 27.5
  • Sayfa Sayısı: 576
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9799758624934
Devamını Göster
₺390.00
Fizikokimya 1. Cilt
  • Dış Sitelerde Paylaş

Benzer şekilde, odanızda tek başınızayken, ayrı odalarda olan diğer kişilerin maske takmasına gerek yoktur. Sadece sizinle aynı odaya gelecekleri zaman takmaları önerilmektedir.

Ancak maske takmadığınız zamanlarda öksürmeniz veya hapşırmanız gerekirse mutlaka elinizi en azından dirseğinizin içiyle, mümkünse de bir mendil ile kapatın ve mendili hemen çöpe atın; ortalıkta bırakmayın, tekrar kullanmayın. SARS-CoV-2'nin çeşitli yüzeylerde günlerce yaşayabildiğini hatırlayın.

Northwell Health

Doktorunuzla Mümkün Olduğunca Telefon veya İnternet Yoluyla Görüşün!

Eğer semptomlarınız yeni başlıyorsa veya gidişat hakkında doktorunuza bilgi vermeniz (veya ondan bilgi almanız) gerekiyorsa, bunu mümkünse telefon veya görüntülü konuşma yoluyla yapın. Acil durumlar haricinde kesinlikle hastaneye gitmeyin; önceden hastaneyi veya doktorunuzu arayarak semptomlarınızdan ve durumdan haberdar edin, onlar sizi yönlendirecek veya uygun hazırlıkları yapacaktır.

Sağlıklı Beslenin ve Egzersiz Yapın!

Hiçbir tekil gıda, hiçbir tekil besin maddesi, hiçbir takviye, hiçbir tekil yiyecek sizi koronavirüse karşı tek başına koruyamaz. Sizi koruyacak olan, düzgün, dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Bu konudaki tavsiyelerimizi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

Ayrıca karantina odanıza kapanıp kaldığınızda, egzersiz yapmayı unutmayın. Çünkü yeterince hareket etmemeniz halinde savunma sisteminiz zayıflayacaktır. Hafif yerinde koşu, gerinme, esneme, sünme, şınav, mekik vb. hareketlerle her gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın.

Absürt Uygulama ve İddialardan Kaçının!

İnternette bol bol normalde yapmadığınız davranışın önerildiğini görebilirsiniz. Buna güzel bir örnek, "sirkeli suyla gargara yapmak" veya "suyla virüsü mideye göndermeye çalışmak" gibi anormal çabalardır. Bunlara kesinlikle itibar etmeyin. Örneğin sirkeli suyla gargara yapmak virüsü öldürmeyeceği gibi, savunma sisteminize zarar vererek sizi hastalığa daha açık hale getirir. Bilimi, bilim insanlarından öğrenin, sosyal medyada popüler olmaya çalışan kişiliklerden değil.

Sonuç

Bu adımlar ürkütücü geliyor, biliyoruz. Bu süreçte hem kendi psikolojik sağlığınızı korumanız, hem de salgının psikososyal etkilerinden haberdar olmanız büyük öneme sahip. Ancak bu salgını ve kendi kendine karantina sürecini kendinizi geliştirmek, daha önce yapamadığınız şeyleri yapmak, kendinize zaman ayırmak, burada sunduğumuz önerileri denemek için bir fırsat olarak görmeye çalışın.

GoalCast

Unutmayın ki Dünya'nın dört bir yanından bilim insanları ve uzmanlar bizi bu salgından sağ salim çıkarabilmek için gece gündüz demeden çalışıyorlar, en ön saflarda çarpışıyorlar. Hep birlikte atlatacağız!

Geçmiş olsun!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • K. McCallum. Coronavirus & Self-Quarantining: Who Should Do It And How To Do It. (16 Mart 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2020. Alındığı Yer: Houston Methodist Hospital | Arşiv Bağlantısı
  • CDC. Interim Us Guidance For Risk Assessment And Public Health Management Of Persons With Potential Coronavirus Disease 2019 (Covid-19) Exposures: Geographic Risk And Contacts Of Laboratory-Confirmed Cases. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2020. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 03:18:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8409

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?. (28 Mart 2020). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8409
Bakırcı, Ç. M. (2020, March 28). Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8409
Ç. M. Bakırcı. “Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8409.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kendi Kendine Karantina: Koronavirüs (COVID-19) Testiniz Pozitif Olup, Eve Gönderilirseniz, Kendinizi Sevdiklerinizden Nasıl İzole Etmelisiniz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/8409.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close