Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme

6 dakika
1,690
COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme Pixabay
Tüm Reklamları Kapat

SARS-CoV-2 salgını yayılmaya devam ettikçe, hastanelerde hastaları ve sağlık çalışanlarını virüse karşı korumak için alınan önlemler de arttırılmaya çalışılıyor. Artan sayıda aktif tedarikçi maske kullanımının da bu önlemler arasında olup olmayacağını merak ediyor. Maske kullanımı Hong Kong, Singapur ve Asya’nın diğer bölgelerinde standart bir uygulama haline gelmiş ve son zamanlarda birkaç ABD hastanesi tarafından da benimsenmiştir.

Sağlık kuruluşları dışında maske takmanın çok az koruma sağladığını biliyoruz. Halk sağlığı yetkilileri, COVID-19’a maruz kalmanın semptom gösteren enfekte olmuş bir kişi ile en az birkaç dakika süren (bazı sağlık yetkililerine göre 10 dakikadan fazla, hatta 30 dakika) ve 6 fit gibi bir mesafe (yaklaşık 1.8 metre) içinde yüz yüze temas ile gerçekleştiğini belirtiyorlar. Bundan dolayı, halka açık bir alanda gerçekleşen etkileşimden ötürü COVID-19’a maruz kalma şansı düşük. Birçok durumda, maske kullanımı arzusu salgın ile gelen anksiyeteye karşı bir tepki sonucu oluşuyor.

Fakat, bu hesaplamalar herhangi bir sağlık kuruluşunda farklı olabilir. Birincisi ve en önemlisi, maske, sağlık çalışanları için solunum yolu viral enfeksiyonu olan semptomatik hastaların bakımında kendilerini korumaları için ihtiyaç duydukları koruyucu kıyafet, eldiven ve göz koruması içeren kişisel koruyucu ekipmanın (İng: "personal protective equipment") temel bileşenidir. Bu bağlamda maske kullanımı çoğu hastane için rutin önlemlerin bir parçasıdır. Belirsiz olan şey, maskenin sağlık kuruluşlarında kişi semptomatik hastalarla doğrudan bir iletişim kurmadığı zaman ekstra bir koruma sağlayıp sağlamadığıdır. Maskenin fayda sağlayabileceği iki olası senaryo var.

Tüm Reklamları Kapat

Birincisi, COVID-19’a yakalanıp yakalanmadığı tespit edilmemiş bir hastanın bakımında. Buna rağmen, maske kullanımı tek başına riski sadece biraz azaltacaktır, çünkü maske göze girebilecek damlacıklardan ve ortamdan alınıp mukozaya taşınan (maske kullanıcılarının yüzlerine dokunma eğiliminde olabileceği göz önüne alındığında) veya hasta üstündeki fomitlerden (enfeksiyon etkenleri taşıyabilen cansız obje) koruma sağlamaz.

Maske takmanın COVID-19’lu asemptomatik veya hafif semptomlu sağlık çalışanlarından diğer çalışanlara veya hastalara bulaşma riskini azalttığı bir gerçek. Bu endişe COVID-19 toplumda yaygınlaştıkça artıyor. Hastalığın erken safhasında olan bir sağlık çalışanının virüsü sağlık tesislerine getirmesi ve başkalarına bulaştırması riskiyle karşı karşıyayız. Hastalığın asemptomatik enfeksiyonu olan kişilerden de bulaşabileceği belgelenmiş olsa da, bunun enfeksiyonun genel yayılımına ne ölçüde bir etkisi olduğu belirsizdir.1-3

Daha sinsi bir şekilde gerçekleşen şey ise, bitkinlik, kas ağrısı, boğaz kaşıntısı ve burun tıkanıklığı gibi hafif ve belirsiz semptomlarla işe gelen ve COVID-19’a yakalanıp hastalığı hafif atlattıkları veya hastalığın henüz erken safhasında olabileceklerini düşünmek yerine bu belirtileri uzun çalışma saatleri, stres veya mevsimsel alerji ile ilişkilendiren sağlık çalışanları. Hastanelerimizde işe sağlıklı bir şekilde gelip vardiyaları boyunca COVID-19 semptomları geliştiren veya hafif ve belirsiz semptomlarla gelip daha sonradan COVID-19 teşhisi konulan bazı personellerimiz oldu. Bu vakalar çok sayıda hasta ve personelimizin virüse maruz kalmasına ve sağlık çalışanlarında potansiyel olarak bağlantılı birkaç enfeksiyona yol açmıştır. Tüm çalışanların maske kullanması, asemptomatik ve hafif semptomlu çalışanların virüs yüklü oral ve nazal damlacıkları yaymasını durdurarak virüsün bulaşmasını sınırlandırabilir.

Tüm bunlara rağmen, maske kullanımının her derde deva olmadığı açıktır. Maske, el hijyeni titizliği, göz koruması, eldivenler ve koruyucu kıyafet ile tamamlanmazsa, aktif COVID-19’lu bir hasta ile ilgilenen çalışanları korumaz. Maske tek başına, COVID-19’un erken safhasındaki sağlık çalışanlarının ellerini kontamine edip virüsü hastalara ve meslektaşlarına yaymasını engellemez. Sadece maske kullanımına odaklanmak, paradoksal olarak, dikkati daha temel enfeksiyon kontrol önlemlerini almaktan saptırırsa hastalığın daha fazla bulaşmasına sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu önlemlerden bazıları: COVID-19 semptomları gösterdikleri için gelen hastalara tarama yapılıp, hemen maske verilip bir odaya yerleştirilmesi, tüm semptomatik hastalar için göz koruması dahil olmak üzere temas ve damlacık önlemlerinin erkenden uygulanması ve şüpheli vakalar konusunda da dikkatli olunması, enfeksiyon şüphesi ile başvuran tüm hastaların başvuru sırasında bir enfeksiyon geliştirmesi veya hastanede virüse maruz kalmaları durumunda COVID-19 semptomları ve belirtileri için günlük olarak yeniden taranmaları, hafif semptomlu dahi olsa, potansiyel olarak viral solunum enfeksiyonuna atfedilebilecek tüm hastaların test edilmesi (Buna zatürre vakaları da dahil, çünkü zatürre vakalarının üçte biri veya daha fazlası bakterilerden ziyade virüslerden kaynaklanıyor), çalışanların her gün işe başlamadan önce hiçbir semptomları olmadığını bildirmeleri, tüm ortamlarda personel arasındaki fiziksel mesafeye dikkat edilmesi (asansörler, hastane servis otobüsleri, viziteler ve çalışma odaları gibi ihmal edilen yerler dahil), ziyaretçilerin kısıtlanması ve taramadan geçirilmesi ve el hijyeninin arttılması.

Maske kullanımının bu temel tedbirlere ek olarak ne kadar fayda sağladığı tartışmalıdır. Bu, semptomatik ve hafif semptomlu enfeksiyonları olan sağlık çalışanlarının yaygınlığına ve bu popülasyonun enfeksiyonun yayılmasına olan etkisine bağlıdır. Salgın sırasında Wuhan’dan tahliye edilen asemptomatik vakalar arasında COVID-19 yaygınlığı sadece %1-3 arasındaydı.4-5 Wuhan’da enfeksiyonun yayılımını değerlendiren modelciler, COVID-19’un yayılmasını körükleyen tanı konulmamış enfeksiyonların, bulaşma riski semptomatik hastalara göre daha düşük olmasına rağmen, kayda değer bir etkisi olduğunu bildirdiler. Ayrıca maske kullanımının potansiyel yararlarının gelecekte maskelerin tükenme ihtimali ile dengelenmesi gerekir, çünkü sağlık çalışanlarının hastaların bakımını maskesiz bir şekilde gerçekleştirmeleri daha büyük bir risktir. Bununla birlikte, her sağlık çalışanına uzun süreli kullanım için günde bir maske vermek tek seferlik kullanımları azaltarak stok kontrolü sağlayabilir ve bireysel çalışan düzeyinde risk değerlendirmeleri olmadan maske tahsis etmek merkezi iş akışlarını kolaylaştırır.

Maske uygulamasının genişletilmesi patojen iletimini azaltması gibi teknik katkılarının yanı sıra bazı ek faydalar da sağlayabilir. Maskeler, görünmez fakat yaygın olan patojenlerin görünür hatırlatıcılarıdır ve insanlara sosyal mesafenin ve diğer enfeksiyon kontrol önlemlerinin önemini hatırlatabilir.

Maskelerin sembolik bir role de sahip olduğu açıktır. Onlar sadece somut bir nesne değil, aynı zamanda sağlık çalışanlarının hastanelerde koruma, refah ve güven duygularını arttırmaya yardımcı olacak tılsımlardır. Bu tepkiler mantıklı olmasa da, hepimiz özellikle kriz zamanında korku ve endişeye maruz kalıyoruz. Korku ve endişeye, maske yerine veri ve eğitim ile daha iyi karşı gelindiğini düşünenler olabilir (özellikle maske kıtlığı göz önünde bulundurulursa), fakat sağlık çalışanlarının şu anki kriz döneminde bu mesajı duymasını sağlamak zor. Genişletilmiş maske uygulamasının en büyük katkısı COVID-19’un yayılmasını azaltmasına ek olarak kaygının yayılmasını da azaltmasıdır. Aynı zamanda maske kullanımının sağlık çalışanlarına en büyük katkısı yukarıda açıklanan daha temel enfeksiyon önleme uygulamalarını benimseme ve yürürlüğe geçirme konusunda güven vermesidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The New England Journal of Medicine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/09/2024 12:56:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8488

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Biliş
Matematik
Hidrojen
Obezite
Embriyo
Dil
Yıldızlar
Mikrop
Radyasyon
Biyografi
Asteroid
Ateş
Kitap
Güneş
Beslenme Bilimi
Teşhis
Makroevrim
Sinir
Alzheimer
Kimyasal Bağ
Işık Yılı
Mavi
Boyut
Köpek
Deri
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Klompas, et al. COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8488
Klompas, M., Karadeniz, N., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 05). COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Evrim Ağacı. Retrieved September 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8488
M. Klompas, et al. “COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Naz Karadeniz, Evrim Ağacı, 05 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8488.
Klompas, Michael. Karadeniz, Naz. Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Salgını Döneminde Hastanelerdeki Maske Uygulaması Üzerine Genel Bir Değerlendirme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Naz Karadeniz. Evrim Ağacı, April 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/8488.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close