Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!

"Evdeyiz Ama Sıkıldık, Neler Yapabiliriz?" Diyenler İçin Hazırladığımız Bu Liste Size İlham Verebilir!

6 dakika
13,530
Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi! Unsplash
Tüm Reklamları Kapat

Bu Konu Neden Önemli?

SARS-CoV-2 nedeniyle birçoklarımız eve kapanmış durumda. Bazılarımız gerek evde çalışmaya uygun olmayan mesleklere sahip olduğumuz için, gerekse de geçim kaynağımızın kesilmesinin yıkıcı etkileri dolayısıyla işe gitmeye devam ediyoruz. Hatta bu tarz kriz durumlarında akıldan çıksa da, evsiz olan birçok insan olduğu da unutulmamalıdır.

Her ne kadar sosyal dayanışma ile (oturduğu apartmanda yaşlı bireyler adına alışverişe giden gençlerden, kira parasını geçici süreliğine istemeyen ev sahiplerine kadar) yardımcı olmaya çalışsak da, "Sosyal İzolasyon", küresel salgınların durdurulmasında çok önemli bir rol oynamaktadır.

Buna rağmen, ne yazık ki evde kalabilecek durumundayken dışarılarda gezinip "Ben gencim, bana bir şey olmaz" diyen genç bireylerden, "Biz neler atlattık, bu da geçer" diyen yaşlı bireylere kadar bu uyarılara uymayanları da görebiliyoruz. Bunu yapmayı hemen şimdi bırakmamız gerekiyor!

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle bu yazıdaki ana konumuz "Evdeyim, ama neler yapabilirim?" sorusuna tavsiyeler sunabilmek olacak.

Bazı bireyler sosyal izolasyon nedeniyle evlerinde sıkılan kişilere anlam veremediklerini dile getiriyor ve yaratıcı olmadıkları gerekçesiyle küçümsüyor. Ancak biz Homo sapiens türü, sosyal bir hayvan türüyüz. Sosyal izolasyon, yaşa bakmaksızın "Yalnızlık, güvensizlik, özgüvensizlik, dışlanma hissi, anksiyete ve intihara eğilim" gibi davranışlara neden olabilmektedir. Ailemizle, arkadaşlarımızla ve sevgi ilişkisinde bulunduğumuz insanlarla iletişim sıkıntılarından doğabilen sosyal problemlere de neden olabilmektedir. Hatta bu nedenle "sosyal izolasyon değil, fiziksel izolasyon" şeklinde bir düzeltme de yapılmaktadır. Çünkü gerek burada anlatacağımız yollarla, gerekse de diğer türlü yaratıcı çözümlerle sosyal olarak kendimizi yalıtmaksızın fiziksel olarak insanlardan uzak durmamız mümkündür.

Elbette kötü olaylar karşısında çeşitli şakalar üretip stresimizi yönetmeye çalıştığımız, bu gibi durumlarda kara mizaha başvurduğumuz bir durum da söz konusu. Bunu Corona markası bira ile resim çekip "Bakın bende Corona var!" diyenlerden tutun introvert (içe dönük bireyler) ile ilgili şu tarz memlere kadar:

  • Haberler: Herkes evde kalmalı!
  • İçe Dönük Kişi (Introvert): Bence de.
  • Haberler: Koronavirüs salgınına dikkat edin!
  • İçe Dönük Kişi: Ne salgını?

Bir epidemik ya da pandemik nedeniyle eve kapanma durumlarında da insanlar durumun kontrolü altında olduğu hissiyatı olması nedeniyle gereğinden fazla alışveriş (İng.: "Panic buying") yapma eğiliminde olabilir, ancak bu ihtiyaç sahibi olan başka insanların da zorluk çekmesine neden olacaktır. Özellikle maske gibi ürünlerde olan azalma hastanelerde bizler için yorulmak bilmeden çalışan sağlık ekiplerine de zorluk yaşattırmaktadır. İnsanlara tıp bilimiyle ilgili bilgilendirmeler yapan ve YouTube'da Doctor Mike olarak bilinen Dr. Mikhail Varshavski, birçok kez şu sözü bizlere hatırlatmaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

Tedbirli olun, endişeli değil.

Endişeli Olan Kişilere Öneriler

  1. Planlı Olun: Bir sonraki gün için yatmadan önce bir "Yapılacaklar Listesi" hazırlayın. Bu durum sizin daha rahat bir uyku çekmenize neden olacak ve bazı işlerin kontrolünüzde olduğunu hissettirecektir.
  2. Haberlere Ara Verin: Elbette güncel bilgilere sahip olmak da önemlidir, ancak durmadan haberleri takip etmeyin. Sosyal medyaya ve haberlere biraz ara verin ve kendinize vakit ayırın.
  3. Uyku Saatinize Dikkat Edin: 7 saatin altında olmamasına dikkat gösterin.
  4. Beslenmenize ve Hijyeninize Dikkat Edin: Bu ikisi, salgının yayılmasını önlemek konusundaki en büyük iki dostumuz. Beslenmenize dikkat ederek savunma sisteminizi güçlendirin, hijyene dikkat ederek virüsleri uzak tutun.
  5. Egzersiz Yapın: Tüm gün evde oturarak ve televizyonun/bilgisayarın başında vakit geçirerek bedeninizi tembelleştirmeyin, bu şekilde yeni rahatsızlıklara kapı açmayın. Evde spor yapmak kaslarınız, bağışıklığınız ve genel sağlığınız için çok önemlidir.

Bu konudaki tüm psikolojik tavsiyelerimizi buradaki salgın psikolojisi yazımızdan okuyabilirsiniz.

Tam Liste: Başka Neler Yapılabilir?

Bu durumda sizlere sadece "Film izleyin, kitap okuyun." klişesini dile getirmek istemiyoruz; bunları zaten biliyorsunuz. Buna rağmen, kitap okumak ve film izlemek sizi gevşetip, gündemden uzaklaştırarak psikolojik olarak rahatlatabilir. Ayrıca elbette Türkiye'de kitap okuyanların artmasını isteriz ve Evrim Ağacı olarak yazdığımız kitaplara Goodreads gibi kitap platformları üzerinden değerlendirme ve geri bildirimler almayı da dileriz:

  1. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları - Çağrı Mert Bakırcı
  2. Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı - Kolektif
  3. Şüphecinin El Kitabı - Arsel Berkat Acar, Çağrı Mert Bakırcı

Altta paylaştığımız liste sadece tam-zamanlı evde kalan insanlar için değildir, aynı zamanda işe gidip gelen, sağlık çalışanı olan, evde çocuklarıyla ilgilenen ve/veya sınava hazırlanan öğrenciler için de biraz moral vermek ve stresi azaltmak amacıyla önerilmektedir.

Listede önerdiğimiz bazı site ve programları da reklam amacıyla değil, "Ne kullanabilirim?" sorusunu sorabilecek okurlara fikir vermek amacıyla eklenmiştir (42 maddeyle Douglas Adams'ın Otostopçunun Galaksi Rehberi'ne göz kırpıyoruz).

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sizlerin de program tavsiyeleri varsa lütfen paylaşınız. En altta listenin görselleştirilmiş versiyonunu bulabilirsiniz.

  1. İşaret Dilini öğren
  2. Mors Alfabesini ezberle
  3. Satranç taktiklerini araştır
  4. Uzun zamandır görüşmediğin insanları yokla
  5. Yeni bir deste kart oyunu öğren, sihirbazlık numarası da olur
  6. Islık çalmayı öğren veya varsa evde enstrüman çalmayı öğren (komşuları pek rahatsız etmeden)
  7. Farklı yazarların şiirlerine göz at, hatta kendin bir tane yaz
  8. Oyun indir ve oyna (Platformlar: Steam, Epic Games, Origins)
  9. İlginç bir diziye ya da animeye başla (Platformlar: Netflix, Disney+)
  10. Evinin bir köşesini baştan dekore et
  11. Eskiz çizmeye çalış
  12. Kendi karikatürünü yarat
  13. Bir şarkı yaz
  14. Meditasyon yap
  15. Yoga videoları izle ve uygula
  16. Sevdiğin filmlerin bir listesini oluştur (Platform: IMDb)
  17. Bir çizim programında hayalindeki evi çiz (Programlar: Google Sketchup, AutoCAD, Lumion, Oyun: The Sims)
  18. Kodlama öğren
  19. O karmakarışık dolabını düzenle, buna bilgisayar ve cep dosyaların dahil!
  20. Yeni bir yemek tarifi öğren
  21. Haritadan pek tanımadığın bir ülkeyi seç, tarihini araştır, hatta ülke isim ve konumlarını ezberlemeye çalış (Program: Google Earth, Oyun: World Geography Games)
  22. Origami yap
  23. Stand-Up komedi videoları seyret
  24. Beatbox yapmayı öğren
  25. Bir müzik programında kendi elektronik şarkını oluştur (Programlar: Audiotool, FL Studio)
  26. Yapboz yap ya da Rubik küp çöz
  27. Yeni bir dilde temel şeyleri öğren (Uygulamalar: Duolingo, Busuu, Babbel)
  28. Bilgi içerikli siteleri gez, yeni bir şeyler öğren ve yorum bırak (Öneriler: Evrim Ağacı, Öncül Analitik Felsefe, Açık Bilim, Yalansavar, Bilimfili, Kozmik Anafor, Atlas Obscura, ThoughtCo.)
  29. Daha önce hiç araştırmadığın bir mühendislik ya da bilim dalına dair araştırma yap
  30. Uzun zamandır ertelediğin o kitabı alıp okumaya başla
  31. Basit bir programda kendi animasyonunu oluştur (Öneri: Powerpoint)
  32. Elementler tablosunu ezberlemeye çalış, bununla kendine bir ezbere dayalı oyun yarat
  33. Farklı egzersiz hareketleri öğren (kendini incitmeden tabii ki)
  34. Podcast dinle (Öneri: Evrim Ağacı, Yalansavar, Açık Bilinç, Popular Science Türkiye)
  35. Sesli kitap dinle
  36. En az üç topla jonglörlük yapmaya çalış
  37. Faydalı gördüğün videoları alt-yazılandır (Site: TED)
  38. Bir infografik hazırla (Site: Canva)
  39. Kendi bilimkurgu öykünü yaz (hatta bittiğinde Bilimkurgu Kulübü sayfasıyla paylaş)
  40. Güneş Sistemimizdeki diğer gezegenleri biraz daha yakından tanımaya çalış ve özelliklerini oku
  41. Pek tanımadığın bir Din ya da İdeoloji hakkında oku
  42. Daha önce hiç dinlemediğin bir dilde şarkılar aç (Uygulama: Spotify)
Yapılacaklar Listesinin görselleştirilmiş hali
Yapılacaklar Listesinin görselleştirilmiş hali
Tüm ekli görseller Pixabay sitesinden alınmıştır

Elbette listeye daha bir sürü şey eklenebilir, ama hayal gücünüze de güveniyoruz.

Bu süreçte lütfen kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin, sağlığınızı ve hijyeninizi ihmal etmeyin, uyarıları dikkate alın ve uymayanları uyarın, komplo teorilerine kulak vermeyin ve bilimden yana olun, fırsatçıların ceplerini doldurmalarına müsaade etmeyin ve panik alışverişi yapmayın, saygıyla ve sevgiyle kalın.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 30
  • Muhteşem! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Umut Verici! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Allison Aubrey. Pandemic Panic? These 5 Tips Can Help You Regain Your Calm. (3 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: npr | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 12:50:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8374

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. B. Acar, et al. Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!. (22 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8374
Acar, A. B., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 22). Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8374
A. B. Acar, et al. “Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8374.
Acar, Arsel Berkat. Bakırcı, Çağrı Mert. “Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 22, 2020. https://evrimagaci.org/s/8374.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close