Eve mi Kapandınız? COVID-19 Koronavirüs Salgını Sırasında Evde Yapılabilecekler Listesi!
"Evdeyiz Ama Sıkıldık, Neler Yapabiliriz?" Diyenler İçin Hazırladığımız Bu Liste Size İlham Verebilir!
Bu Konu Neden Önemli?
SARS-CoV-2 nedeniyle birçoklarımız eve kapanmış durumda. Bazılarımız gerek evde çalışmaya uygun olmayan mesleklere sahip olduğumuz için, gerekse de geçim kaynağımızın kesilmesinin yıkıcı etkileri dolayısıyla işe gitmeye devam ediyoruz. Hatta bu tarz kriz durumlarında akıldan çıksa da, evsiz olan birçok insan olduğu da unutulmamalıdır.
Her ne kadar sosyal dayanışma ile (oturduğu apartmanda yaşlı bireyler adına alışverişe giden gençlerden, kira parasını geçici süreliğine istemeyen ev sahiplerine kadar) yardımcı olmaya çalışsak da, "Sosyal İzolasyon", küresel salgınların durdurulmasında çok önemli bir rol oynamaktadır.
Buna rağmen, ne yazık ki evde kalabilecek durumundayken dışarılarda gezinip "Ben gencim, bana bir şey olmaz" diyen genç bireylerden, "Biz neler atlattık, bu da geçer" diyen yaşlı bireylere kadar bu uyarılara uymayanları da görebiliyoruz. Bunu yapmayı hemen şimdi bırakmamız gerekiyor!
Bu nedenle bu yazıdaki ana konumuz "Evdeyim, ama neler yapabilirim?" sorusuna tavsiyeler sunabilmek olacak.
Bazı bireyler sosyal izolasyon nedeniyle evlerinde sıkılan kişilere anlam veremediklerini dile getiriyor ve yaratıcı olmadıkları gerekçesiyle küçümsüyor. Ancak biz Homo sapiens türü, sosyal bir hayvan türüyüz. Sosyal izolasyon, yaşa bakmaksızın "Yalnızlık, güvensizlik, özgüvensizlik, dışlanma hissi, anksiyete ve intihara eğilim" gibi davranışlara neden olabilmektedir. Ailemizle, arkadaşlarımızla ve sevgi ilişkisinde bulunduğumuz insanlarla iletişim sıkıntılarından doğabilen sosyal problemlere de neden olabilmektedir. Hatta bu nedenle "sosyal izolasyon değil, fiziksel izolasyon" şeklinde bir düzeltme de yapılmaktadır. Çünkü gerek burada anlatacağımız yollarla, gerekse de diğer türlü yaratıcı çözümlerle sosyal olarak kendimizi yalıtmaksızın fiziksel olarak insanlardan uzak durmamız mümkündür.
Elbette kötü olaylar karşısında çeşitli şakalar üretip stresimizi yönetmeye çalıştığımız, bu gibi durumlarda kara mizaha başvurduğumuz bir durum da söz konusu. Bunu Corona markası bira ile resim çekip "Bakın bende Corona var!" diyenlerden tutun introvert (içe dönük bireyler) ile ilgili şu tarz memlere kadar:
- Haberler: Herkes evde kalmalı!
- İçe Dönük Kişi (Introvert): Bence de.
- Haberler: Koronavirüs salgınına dikkat edin!
- İçe Dönük Kişi: Ne salgını?
Bir epidemik ya da pandemik nedeniyle eve kapanma durumlarında da insanlar durumun kontrolü altında olduğu hissiyatı olması nedeniyle gereğinden fazla alışveriş (İng.: "Panic buying") yapma eğiliminde olabilir, ancak bu ihtiyaç sahibi olan başka insanların da zorluk çekmesine neden olacaktır. Özellikle maske gibi ürünlerde olan azalma hastanelerde bizler için yorulmak bilmeden çalışan sağlık ekiplerine de zorluk yaşattırmaktadır. İnsanlara tıp bilimiyle ilgili bilgilendirmeler yapan ve YouTube'da Doctor Mike olarak bilinen Dr. Mikhail Varshavski, birçok kez şu sözü bizlere hatırlatmaktadır:
Tedbirli olun, endişeli değil.
Endişeli Olan Kişilere Öneriler
- Planlı Olun: Bir sonraki gün için yatmadan önce bir "Yapılacaklar Listesi" hazırlayın. Bu durum sizin daha rahat bir uyku çekmenize neden olacak ve bazı işlerin kontrolünüzde olduğunu hissettirecektir.
- Haberlere Ara Verin: Elbette güncel bilgilere sahip olmak da önemlidir, ancak durmadan haberleri takip etmeyin. Sosyal medyaya ve haberlere biraz ara verin ve kendinize vakit ayırın.
- Uyku Saatinize Dikkat Edin: 7 saatin altında olmamasına dikkat gösterin.
- Beslenmenize ve Hijyeninize Dikkat Edin: Bu ikisi, salgının yayılmasını önlemek konusundaki en büyük iki dostumuz. Beslenmenize dikkat ederek savunma sisteminizi güçlendirin, hijyene dikkat ederek virüsleri uzak tutun.
- Egzersiz Yapın: Tüm gün evde oturarak ve televizyonun/bilgisayarın başında vakit geçirerek bedeninizi tembelleştirmeyin, bu şekilde yeni rahatsızlıklara kapı açmayın. Evde spor yapmak kaslarınız, bağışıklığınız ve genel sağlığınız için çok önemlidir.
Bu konudaki tüm psikolojik tavsiyelerimizi buradaki salgın psikolojisi yazımızdan okuyabilirsiniz.
Tam Liste: Başka Neler Yapılabilir?
Bu durumda sizlere sadece "Film izleyin, kitap okuyun." klişesini dile getirmek istemiyoruz; bunları zaten biliyorsunuz. Buna rağmen, kitap okumak ve film izlemek sizi gevşetip, gündemden uzaklaştırarak psikolojik olarak rahatlatabilir. Ayrıca elbette Türkiye'de kitap okuyanların artmasını isteriz ve Evrim Ağacı olarak yazdığımız kitaplara Goodreads gibi kitap platformları üzerinden değerlendirme ve geri bildirimler almayı da dileriz:
- Evrim Kuramı ve Mekanizmaları - Çağrı Mert Bakırcı
- Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı - Kolektif
- Şüphecinin El Kitabı - Arsel Berkat Acar, Çağrı Mert Bakırcı
Altta paylaştığımız liste sadece tam-zamanlı evde kalan insanlar için değildir, aynı zamanda işe gidip gelen, sağlık çalışanı olan, evde çocuklarıyla ilgilenen ve/veya sınava hazırlanan öğrenciler için de biraz moral vermek ve stresi azaltmak amacıyla önerilmektedir.
Listede önerdiğimiz bazı site ve programları da reklam amacıyla değil, "Ne kullanabilirim?" sorusunu sorabilecek okurlara fikir vermek amacıyla eklenmiştir (42 maddeyle Douglas Adams'ın Otostopçunun Galaksi Rehberi'ne göz kırpıyoruz).
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sizlerin de program tavsiyeleri varsa lütfen paylaşınız. En altta listenin görselleştirilmiş versiyonunu bulabilirsiniz.
- İşaret Dilini öğren
- Mors Alfabesini ezberle
- Satranç taktiklerini araştır
- Uzun zamandır görüşmediğin insanları yokla
- Yeni bir deste kart oyunu öğren, sihirbazlık numarası da olur
- Islık çalmayı öğren veya varsa evde enstrüman çalmayı öğren (komşuları pek rahatsız etmeden)
- Farklı yazarların şiirlerine göz at, hatta kendin bir tane yaz
- Oyun indir ve oyna (Platformlar: Steam, Epic Games, Origins)
- İlginç bir diziye ya da animeye başla (Platformlar: Netflix, Disney+)
- Evinin bir köşesini baştan dekore et
- Eskiz çizmeye çalış
- Kendi karikatürünü yarat
- Bir şarkı yaz
- Meditasyon yap
- Yoga videoları izle ve uygula
- Sevdiğin filmlerin bir listesini oluştur (Platform: IMDb)
- Bir çizim programında hayalindeki evi çiz (Programlar: Google Sketchup, AutoCAD, Lumion, Oyun: The Sims)
- Kodlama öğren
- O karmakarışık dolabını düzenle, buna bilgisayar ve cep dosyaların dahil!
- Yeni bir yemek tarifi öğren
- Haritadan pek tanımadığın bir ülkeyi seç, tarihini araştır, hatta ülke isim ve konumlarını ezberlemeye çalış (Program: Google Earth, Oyun: World Geography Games)
- Origami yap
- Stand-Up komedi videoları seyret
- Beatbox yapmayı öğren
- Bir müzik programında kendi elektronik şarkını oluştur (Programlar: Audiotool, FL Studio)
- Yapboz yap ya da Rubik küp çöz
- Yeni bir dilde temel şeyleri öğren (Uygulamalar: Duolingo, Busuu, Babbel)
- Bilgi içerikli siteleri gez, yeni bir şeyler öğren ve yorum bırak (Öneriler: Evrim Ağacı, Öncül Analitik Felsefe, Açık Bilim, Yalansavar, Bilimfili, Kozmik Anafor, Atlas Obscura, ThoughtCo.)
- Daha önce hiç araştırmadığın bir mühendislik ya da bilim dalına dair araştırma yap
- Uzun zamandır ertelediğin o kitabı alıp okumaya başla
- Basit bir programda kendi animasyonunu oluştur (Öneri: Powerpoint)
- Elementler tablosunu ezberlemeye çalış, bununla kendine bir ezbere dayalı oyun yarat
- Farklı egzersiz hareketleri öğren (kendini incitmeden tabii ki)
- Podcast dinle (Öneri: Evrim Ağacı, Yalansavar, Açık Bilinç, Popular Science Türkiye)
- Sesli kitap dinle
- En az üç topla jonglörlük yapmaya çalış
- Faydalı gördüğün videoları alt-yazılandır (Site: TED)
- Bir infografik hazırla (Site: Canva)
- Kendi bilimkurgu öykünü yaz (hatta bittiğinde Bilimkurgu Kulübü sayfasıyla paylaş)
- Güneş Sistemimizdeki diğer gezegenleri biraz daha yakından tanımaya çalış ve özelliklerini oku
- Pek tanımadığın bir Din ya da İdeoloji hakkında oku
- Daha önce hiç dinlemediğin bir dilde şarkılar aç (Uygulama: Spotify)
Elbette listeye daha bir sürü şey eklenebilir, ama hayal gücünüze de güveniyoruz.
Bu süreçte lütfen kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin, sağlığınızı ve hijyeninizi ihmal etmeyin, uyarıları dikkate alın ve uymayanları uyarın, komplo teorilerine kulak vermeyin ve bilimden yana olun, fırsatçıların ceplerini doldurmalarına müsaade etmeyin ve panik alışverişi yapmayın, saygıyla ve sevgiyle kalın.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 30
- 11
- 10
- 9
- 7
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- Allison Aubrey. Pandemic Panic? These 5 Tips Can Help You Regain Your Calm. (3 Mart 2020). Alındığı Tarih: 22 Mart 2020. Alındığı Yer: npr | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:36:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8374
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.