Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sibirya Özelinde Coğrafya ve İklim

Bir kez daha coğrafya ve iklim, bazı kararları alma konusunda insanoğluna yardım etmektedir.

Sibirya Özelinde Coğrafya ve İklim kayiprihtim.com
Ren geyiği çobanlığı.
6 dakika
185
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Daha önce hiç görülmeyen, duyusal olarak hiçbir etkileşimin olmadığı bir coğrafyayı tasvir etmek kolay bir iş değildir. Bu durum, açıklanmak istenen coğrafyanın yıllık sıcaklık ortalamasının, -40 ila -70 derece arasında gidip gelmesi herhangi bir şey değiştirmemiştir ve masa başında bu aşırı soğuğu hissetmek ziyadesiyle zordur. Bundan sonra söylenecekleri yukarıda bahsi geçen acizlik durumunu göz önüne alınarak okunmasını tavsiye ederiz.

Sözü edilen coğrafya, tahmin edileceği üzere Sibirya’dır. Sibirya teriminin tam olarak coğrafi bir terime karşılık gelip gelmediği kesin değildir. Sibirya’yı, kutup ikliminin peşi sıra gelen ancak belirli bir nüfusu barındırdığı için bu iklimden ayrılan ve kendine has özellikleri olan bir iklim çeşidi olarak da adlandırabiliriz. Biz bu yazımızda okuyucuyu akademik verilere ve araştırma sonuçlarına boğmadan Sibirya coğrafyası (!) ve bu coğrafya da yaşamış ve hala yaşamakta olan topluluklar hakkında birtakım çıkarımlarda bulunacağız.

2022 dünyasında yaşayan ortalama bir insan için Sibirya, çeşitli nedenlerle sürgüne gönderilmek istenenler için ideal bir yer, tecrübesiz insanlar için hayatta kalınması zor bir ortam ve soğuk bir iklim olarak tanımlanabilir. Hali hazırda bu tanımlar, dışarıdan bu bölgeye gidenler ya da gitmek zorunda bırakılanlar için doğrudur. Ancak zannımca gözden kaçan bir nokta vardır. Bu nokta, karanlık çağlardan beri bu soğuk ve öldürücü coğrafyanın bir halka sahip olduğu ve bu halkın ortama çok başarılı bir şekilde ayak uydurduğudur.

Tüm Reklamları Kapat

Tarih boyunca insanların geliştirdikleri barınma ve beslenme alışkanlıkları, gelenek-görenekler, adetler, çeşitli ritüeller, yaşanılan coğrafya ile yakın ilişki içerisinde olmuştur. İnsanın doğaya hükmedemediği, şimşek çakmaması, kuraklık olmaması, zamanından erken veya geç yağmur yağmaması için tanrılara kurbanlar sunulduğu, daha sonraki halklar tarafından sürdürülecek olan adetler oluşturulduğu bir dönem için coğrafya ve iklim neredeyse her şeydir. Geliştirilen çoğu alet-edevat bu iki unsur ile paralellik gösterir. Örneğin soğuk iklimlerde yaşayanlar için belirli hayvan kürklerinden yapılan giyecekler öncelik sırasında besin ile hemen hemen aynı yeri paylaşırken, görece daha sıcak bir iklimde yaşayanlar için kıyafet geri plana itilebilir.

Kaynakların kıt olduğu bir coğrafya avlanılan bir hayvanın kuyruğundan tırnağına kadar her yerinin belirli bir amaç için kullanılmasını gerektirir. Hal böyleyken “israf” teriminin bu bölgelerde yaşayan insanlar için bir karşılığının olmadığını düşünebiliriz. Sibirya coğrafyasında yaşayan halklar için çoğu kaynakta olduğu gibi evcil hayvan kaynağında da dar bir sınır vardır. Bu halklar için evcilleştirilmesi daha olası olan ren geyikleri ön plana çıkar. Av hayvanları (eğer av olmazlarsa) statüsüne koyabileceğimiz hayvan türü ise biraz daha fazladır.

Sibirya coğrafyasında ava çıkmış bir insan için şans faktörü çoğu durumda belirleyici olmaktadır. Avcı’nın yapması gereken şey ise, bu şans faktörünü olabildiğince kendi yanına çekmektir. Bunun için avcı, ava çıkmadan günler önce bazı ritüeller gerçekleştirir. Av sırasında yer-su ruhunu ve çeşitli ruhları kızdıracak işler yapmaktan kaçınır. Eğer başarılı bir av geçirirse teşekkür amaçlı tekrardan birtakım ritüeller gerçekleştirir. Bu ritüellerin avcının şansının yaver gidip gitmemesi ile bir bağlantısının olup olmaması bizim konumuz değildir. Eğer bir avcı, ava giderken yanında bir kurt dişi taşıyorsa ve avı başarılı geçiyorsa, o kurt dişini yanında taşımadan ava gitmemesi ya da kurt dişi olmaksızın ava gittiğinde başarısız olacağını düşünmesi gayet doğaldır.

Sibirya’yı etkileşime kapalı bir coğrafya olarak düşündüğümüzde çok eskilerden gelen adet ve gelenekler sonraki nesillere çok az değişikliğe uğrayarak kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çok eskilerden gelen geleneklerden birisi de doğada bulunan her şeyin bir ruhunun olduğu inancıdır. Bu insanlar için görülen ve bazen görülmeyen her şeyin bir ruhu vardır. İnsan-insan, insan-tabiat ilişkilerine insan-ruh ilişkisini de eklersek haksızlık etmiş olmayız. Bilinmeyen nesnelerin veya varlıkların varlığı, bu insanlar için bazen bir korku bazen bir ümit bazen de sadece uzak durulması gereken bir şey (?) olmuştur. Bu bilinmeyen nesne ve varlıklar üzerine hikâyeler anlatılmış, kimi yerlerde çocuklar korkutulmuş, bilinmeyenlerin kötü yönlerine kaşı yapılması ve yapılmaması gereken şeyler hakkında salıklar verilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Dışarı ve içeri kavramının silik olduğu, doğanın kendisinin bir ev olarak kabul edildiği bu ortam da insanlar bir nevi ruhlar arasında yürüyorlar, göç ediyorlar, avlanıyorlar ve kısaca hayatlarını idame ettiriyorlar. Kaynakların kıt olduğu toplumlar da paylaşma eylemi diğer toplumlara nazaran biraz daha belirgindir. Çünkü coğrafya ve iklimin kime ne şekilde davranacağının kestirilmesi mümkün değildir. Görece varlıklı olan birisinin ertesi sene aynı oranda malı mülkü olacağının garantisi yoktur.

Bu halkların tabiata yaklaşımları, bizim hayal etmekte zorlanacağımız türdendir. Gereksiz herhangi bir av yapılmadığı gibi avlanan hayvana karşı da birtakım saygı seremonileri vardır. Gerektiği yerlerde ise doğayı beslemektedirler. Bu beslemek ağaçları sulamaktan ibaret değildir. Genelleme yapmamakla birlikte bu insanlar, ölülerini gömmezler ya da yakmazlar. Ölü gömme törenleri de fazlaca karmaşık değildir. Bu insanlar ölülerini öylece olduğu gibi doğaya bırakırlar. Ölen insan hayatta olduğu süre boyunca doğadan faydalanmıştır. Gerek onun geyiğini avlamış gerekse de böğürtlenini toplamıştır. Şimdi besleme sırası ölen insandadır. Ölü bedeni doğada çeşitli hayvanlar tarafından yenilecek ve bu hayvanlar tekrardan avlanılacak ve bu döngü kesintisiz devam edecektir.

Sibirya toplumunun nüfus konusu, tespit edilmesi güç bir konudur. Gruplar halinde birbirlerinden uzak ve hareketli bir hayat sürdürdükleri ve kimi zamanlar da ortadan kayboldukları için doğru bir nüfus sayımının yapılması ziyadesiyle zordur. Ancak birtakım tahminler yapılabilir. En genel çıkarım ise, fazla kalabalık olmadıklarıdır. Fazla nüfusu besleyecek kaynaklardan yoksun olan bir coğrafya, üzerinde fazla insan ve hayvan barındırmayı sevmez. En azından canlı olarak sevmez. Ani nüfus artışları, ani kıtlıkları; ani kıtlıklar ise toplu ölümleri getirebilir. Nüfusu kontrol altında tutma süreci, toplumun evlilik kurumunu da bir şekilde etkilemektedir. Görüldüğü üzere bir kez daha coğrafya ve iklim, bazı kararları alma konusunda insanoğluna yardım etmektedir.

Coğrafyanın ve iklimin başrol olduğu böylesi toplumlar da insanlar bütün siyasi, sosyal, ekonomik ve dini hayat düzenlerini, kurallarını, adet ve geleneklerini yukarıdaki iki başrol oyuncusuna göre düzenlerler. Bu insanların dinlerinin (günümüz din tabirine uymasalar bile) bütün gereklilikleri doğadan bir parça alarak oluşturulması şaşırtıcı değildir. Veyahut sosyal ilişkilerinde, bir kimseden istenen bir şeyin (yiyecek, giyecek, vs.) her halükârda verilmesi, ister istemez paylaşma eylemini ortaya koymaktadır. Bunun sebebi ise, coğrafya ve iklimin kime ne şekilde davranacağı muammasının insanlar tarafından benimsenmesidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu toplumların bazı davranışlarını tabu olarak değerlendirebiliriz. Örneğin hasta olan bir kişiye dokunulmaması, uzak bir çadıra bırakılması ya da ava giderken yanında gerekli birtakım şeylerin taşınması, günümüz insanının tuttuğu takımın gol atması için normal olmayan davranışlarda bulunması gibi birer tabudur. Ancak başarılı bir av insanların doğrudan hayatlarına dokunuyorken tuttuğumuz takımın gol atması ise sadece bir lüksten ibarettir.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 05:18:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12475

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close