Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

LGBTQIA+

Lgbt veya eşcinsellik hastalık mıdır?

LGBTQIA+ Gay, pride, kadınlar
Anna Shvets
3 dakika
2,415
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

Lgbt ne demek diye sorulacak olursan şöyle söyleyeyim kendi cinsine veya her iki cinsiyete de çekim duyabilen kişilere denir. Kendi cinsine çekim duyan diğer karşı cinse çekim duymayan kişilere lezbiyen veya gey denir. Fakat her iki cinsi de çekim duyabilen kişileri ise biseksüel denir. Tabi ki de lgbt sadece lezbiyen gey ve biseksuelden oluşmuyor, aseksüel, panseksüel, trans, travesti, nonbinary gibi pek çok dallara ayrılıyor. Fakat bizim şu an konumuz bu değil. Şöyle söylemek gerekiyor ki lgbt ile bireylerin kendini lgbt bireyi olarak tanımlaması için herhangi bir deneyime ihtiyacı yoktur. Nasıl ki bir heteroseksüel birey kendini heteroseksüel olarak tanımlarken henüz bir deneyime sahip değilse, lgbt bireylerinin de böyle bir deneyime ihtiyacı yok. Ancak tarihin ilk dönemlerinden itibaren lgbt her kültürde ve her ülkede mevcuttur. Daha sonrasında ise bu yüzden tıbbın konusu olmaya başlamıştır. Tıbbın konusu olduğunda ise lgbt'ye homoseksüellik denmeye başlamıştır.

Lgbtqia veya eşcinsellik 3. cinsiyet midir?

Erkek ve kadın olarak sadece iki cins mevcuttur eşcinsel erkek ve kadınlar kendi cinslerini veya biyolojik durumlarından huzursuzluk duymazlar kadınsa kadın olduğunu erkekse erkek olduğunu kabul eder Tabi ki bu trans bireylerde değişebilir bu ayrı bir mevzudur.

Tüm Reklamları Kapat

Birinin lgbtqia bireyi olduğunu nasıl anlarız?

Gel gelelim İnsanların dış görünüşünden dolayı veya yaptıklarından ilgilendiklerinden dolayı onları lgbt bireyi kalıbına sokmak. Bu çok saçma bir şeydir. Bir insanın yaptığı şeylerden veya ilgilendiği şeylerden onun lgbt birey olduğu anlaşılamaz. Bu ancak o kişinin söylemleri ile anlaşılabilir. Ayrıca şöyle bir durumda var ki onların asla farklı olmaları gerekmiyor. Örneğin eşcinsel bir kadının hem cinsine ilgi duyduğu için erkeksi davranması gerekmez veya eşcinsel bir erkeğin kendi cinsine ilgi duyduğu için kadınsı davranması gerekmez nasıl ki heteroseksüel bireyler ister feminem ister maskülen takılabiliyorsa, bunun aynısı lgbt bireyler için de geçerlidir. Bu sadece bir tarzdır

Lgbtqia veya eşcinsellik tercih mıdır?

Tabi ki de bir tercih değildir. Cinsel yönelimin nasıl geliştiği tam olarak bilinmemekle herhangi bir tercih olarak yapılmadığı da bilinir. Kişilerde saptanan hormonal şeyler, beyin yapısı, işlevleri, bozuklukları, cinsel istismar veya aile bireyleriyle iletişimsizlik, ebeveynler, kendi karşı cinsi ile ilişkilerinde zorlanma, bağımlılık ile de açıklanamayacağı gözlemlenmiştir Ayrıca eşcinsellik özenerek arkadaş ortamından öğrenerek yapılacak olunacak bir şey değildir. Doğuştan gelmektedir veya eşcinsellikte çocuk anne babasının model alarak eşcinselliği örnek almaz.

Tüm Reklamları Kapat

Lgbtqia veya eşcinsellik hastalık mıdır?

Tabii ki de bir hastalık değildir psikoloji ve tıbbın ilk dönemlerinde cinsel pek çok etkinlik gibi lgbt da ruhsal bir bozukluk olarak kabul edilmiştir. Ancak cinsel araştırmalarında da elde edilen bulgular eşcinsel bireylerin ruhsal bozuklukta olmadığını diğer bireylerle aynı ruhsal sağlığa sahip olduğunu kanıtlamıştır. Fakat toplumun genel olarak eşcinselliği yadırgayan, hor gören, dışlayanları yüzünden kişi ve üzerindeki etkileri eşcinsel bireylerin ruhsal sorunlar yaşamasını ve hizmetlere başvurmalarına neden olabilmektedir.

Lgbtqia veya eşcinselliğin tedavisi var mıdır?

Tabi ki de yoktur. Fakat ruhsal bozukluk olarak kabul edildiği dönemlerde lgbt bireyleri onları düzeltmek için onların hasta olduğunu düşünen kişiler tarafından şu an işkence sayılabilecek, pek çok yönteme başvurulmuştur ilaç veya başka tedaviler gibi. Bu yöntemler tabi ki de kişinin cinsel yönelimini değiştirmemiştir. Fakat onda ruhsal bozukluklara yol açmıştır. Bir eşcinselin bir heteroseksüeli eşcinsel haline getirme gücü olmadığı gibi hiçbir heteroseksüelin de bir eşcinseli heteroseksüel hale getirmeye hakkı ve gücü yoktur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Fakat çevrelerini açılırken olumlu bir yaklaşım yararlı olur. Çevreden kötü tepki alana eşcinseller her zaman ruhsal bozukluk yaşarlar. Bu yüzden eğer sizinle çevrenizde lgbt bireyleri varsa onlara karşı olumlu bir tutum sergilemenizi tavsiye ederim. Eğer siz bir eşcinsel veya lgbt bireyseniz ve çevrenizden olumlu tepki almadıysanız ve ruhsal sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız tedaviye başvurabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir şeyler katabildiysem sizlere, ne mutlu bana.

Sevcan Hatun

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • İğrenç! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Adler. (2017). Eşcinsellik Üzerine. ISBN: 9786050205749. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 58, 59, 63.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 03:34:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12454

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close