Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Arduino Nedir, Neler Yapılabilir?

Arduino, C ve C++ yazılım dilini içeren ve bir geliştirme ortamından oluşan fiziksel programlama platformudur.

Arduino Nedir, Neler Yapılabilir? Dreamstime
Arduino UNO Board
2 dakika
433
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Arduino genç yada çocuk fark etmeksizin herkesin kolayca kullandığı bir geliştirme kartıdır. Kolay öğrenilmesi ve ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Arduino, Massimo Banzi ve Casey Reas öncülüğünde İtalya'da bulunan Ivrea Interaction Design Institu' de hızlı modelleme yapmak için bir araç olarak doğdu. Arduino kartlarının hepsi açık kaynaklıdır. Yani siz kurup ihtiyaçlarınıza göre ekleyebilirsiniz.[3]

Arduino UNO
Arduino UNO
WIKIMEDİA

Arduino Nedir ve Nasıl Çalışır?

Arduino, donanım yazılıma dayalı açık kaynak imkanlı bir geliştirme platformudur.[1] Donanım kısmı üzerinde analog ve dijital pin giriş çıkışları bulunur. İdeal 7.4 V ile çalışır. Gerekli fiziksel bağlantıları yapılan bir kart bilgisayara bağlanır ve donanıma uygun kütüphaneler kurulur.

Tüm Reklamları Kapat

Sonraki adım ise kodlamayı bitirip doğruluğunu kontrol etmek. İşte hepsi bu.

En Bilinen Arduino Çeşitleri

Arduino UNO

Arduino UNO, kodlamaya ilk defa başlayanlar için en iyi karttır. UNO, ailesinin en çok kullanılan kartıdır. Üzerinde Atmega 328p mikro denetleyici, güç regülatörü ve USB portu bulunur.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Arduino Mega

Arduino kartlarının en büyüğüdür. Büyük projeler için geliştirilen bu kartta 2560 mikro denetleyicisi ve 54 tane dijital 16 tane analog pin bulunur.[2]

Arduino Nano

Yaygın olarak kullanılan bu kart daha küçük projeler için geliştirilmiştir. Bizlere Atmega 328 veya Atmega 168 ile birlikte 13 tane dijital 7 tane analog pin sunar.[2]

Arduino ile Neler Yapılabilir?

Arduino bizlere yapay zeka konusunda birçok seçenek sunar. Örnek vermek gerekirse sosyal medya hasaplarının takipçi sayısı takip edilebilir, tarlalar uzaktan sulanabilir ve ürünlerin sağlığı anbean kontrol edilebilir. Aynı şekilde çizgi izleyen robotlar, uzaktan kumanda edilebilen araçlar, bilgisayarlara üst düzey güvenlik duvarları, şifre kırıcılar gibi pek çok proje vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Engele çarpmayan Araba
Engele çarpmayan Araba
Maker Portal

Yukarıdaki görselde üzerindeki 2 metre menzilli radar sayesinde engellere çarpmadan gidebilen bir araba.

Arduino ile Nem Sensörünün Birlikte Kullanımı
Arduino ile Nem Sensörünün Birlikte Kullanımı
Maker Portal

Bu görselde ise topraktaki nem ölçülmeye çalışılmış. Bu teknoloji sayesinde bitkilerin ihtiyaçları doğrultusunda sulama yapılabilir. Hem toprak hem bitki korunmuş olur.

Birazda Tarihçesi

Arduino projesi 2005 yılında İtalya'da bulunan Ivrea Etkileşim Tasarım Enstitüsü'ndeki öğrencilere daha hızlı modelleme yapmaları için tasarlandı. ilk aşamada 200 adet üretilen bu kartların 50 tanesi öğrencilere dağıtıldı. geriye kalanlarla ise Arduino şirketi kuruldu. Bugün ise dünyanın en büyük mikro denetleyici üreticilerinden biridir.[4]

Tartışma ve Sonuç

Bu yazıda aslında kodlamanın ne kadar önemli olduğunu ve hayatımızda nasıl yer tutacağını anlatmak istedim. Son görsel aslında geleceği bize oldukça yalın bir şekilde anlatıyor. Gelecekte bugünkü mesleklerin çoğu kaybolacak. Ama yazılım, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanların modasının hiç geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden kodlama küçük yaşlarda okullarda seçmeli ders olarak okutulmalı.

Okundu Olarak İşaretle
5
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/09/2023 06:35:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11816

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ses
Cinsellik
Kütle
Risk
Kan
Kedi
Kimya Tarihi
Paleontoloji
Nöron
Sinir Hücresi
Yüz
Yavru
Türlerin Kökeni
İspat
Hastalıkların Tedavisi
Şeker
Teyit
Sürüngen
Doku
Uterus
Ekonomi
Savunma
Doğa Yasaları
Karar Verme
Haber
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close