Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arduino Nedir, Neler Yapılabilir?

Arduino, C ve C++ yazılım dilini içeren ve bir geliştirme ortamından oluşan fiziksel programlama platformudur.

Arduino Nedir, Neler Yapılabilir? Dreamstime
Arduino UNO Board
2 dakika
538
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Arduino genç yada çocuk fark etmeksizin herkesin kolayca kullandığı bir geliştirme kartıdır. Kolay öğrenilmesi ve ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Arduino, Massimo Banzi ve Casey Reas öncülüğünde İtalya'da bulunan Ivrea Interaction Design Institu' de hızlı modelleme yapmak için bir araç olarak doğdu. Arduino kartlarının hepsi açık kaynaklıdır. Yani siz kurup ihtiyaçlarınıza göre ekleyebilirsiniz.[3]

Arduino UNO
Arduino UNO
WIKIMEDİA

Arduino Nedir ve Nasıl Çalışır?

Arduino, donanım yazılıma dayalı açık kaynak imkanlı bir geliştirme platformudur.[1] Donanım kısmı üzerinde analog ve dijital pin giriş çıkışları bulunur. İdeal 7.4 V ile çalışır. Gerekli fiziksel bağlantıları yapılan bir kart bilgisayara bağlanır ve donanıma uygun kütüphaneler kurulur.

Sonraki adım ise kodlamayı bitirip doğruluğunu kontrol etmek. İşte hepsi bu.

Tüm Reklamları Kapat

En Bilinen Arduino Çeşitleri

Arduino UNO

Arduino UNO, kodlamaya ilk defa başlayanlar için en iyi karttır. UNO, ailesinin en çok kullanılan kartıdır. Üzerinde Atmega 328p mikro denetleyici, güç regülatörü ve USB portu bulunur.[2]

Arduino Mega

Arduino kartlarının en büyüğüdür. Büyük projeler için geliştirilen bu kartta 2560 mikro denetleyicisi ve 54 tane dijital 16 tane analog pin bulunur.[2]

Arduino Nano

Yaygın olarak kullanılan bu kart daha küçük projeler için geliştirilmiştir. Bizlere Atmega 328 veya Atmega 168 ile birlikte 13 tane dijital 7 tane analog pin sunar.[2]

Arduino ile Neler Yapılabilir?

Arduino bizlere yapay zeka konusunda birçok seçenek sunar. Örnek vermek gerekirse sosyal medya hasaplarının takipçi sayısı takip edilebilir, tarlalar uzaktan sulanabilir ve ürünlerin sağlığı anbean kontrol edilebilir. Aynı şekilde çizgi izleyen robotlar, uzaktan kumanda edilebilen araçlar, bilgisayarlara üst düzey güvenlik duvarları, şifre kırıcılar gibi pek çok proje vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Engele çarpmayan Araba
Engele çarpmayan Araba
Maker Portal

Yukarıdaki görselde üzerindeki 2 metre menzilli radar sayesinde engellere çarpmadan gidebilen bir araba.

Arduino ile Nem Sensörünün Birlikte Kullanımı
Arduino ile Nem Sensörünün Birlikte Kullanımı
Maker Portal

Bu görselde ise topraktaki nem ölçülmeye çalışılmış. Bu teknoloji sayesinde bitkilerin ihtiyaçları doğrultusunda sulama yapılabilir. Hem toprak hem bitki korunmuş olur.

Birazda Tarihçesi

Arduino projesi 2005 yılında İtalya'da bulunan Ivrea Etkileşim Tasarım Enstitüsü'ndeki öğrencilere daha hızlı modelleme yapmaları için tasarlandı. ilk aşamada 200 adet üretilen bu kartların 50 tanesi öğrencilere dağıtıldı. geriye kalanlarla ise Arduino şirketi kuruldu. Bugün ise dünyanın en büyük mikro denetleyici üreticilerinden biridir.[4]

Tartışma ve Sonuç

Bu yazıda aslında kodlamanın ne kadar önemli olduğunu ve hayatımızda nasıl yer tutacağını anlatmak istedim. Son görsel aslında geleceği bize oldukça yalın bir şekilde anlatıyor. Gelecekte bugünkü mesleklerin çoğu kaybolacak. Ama yazılım, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanların modasının hiç geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden kodlama küçük yaşlarda okullarda seçmeli ders olarak okutulmalı.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 23:28:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11816

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Oyun Teorisi
Ana Bulaşma Mekanizması
Skeptisizm
Gezegen
Yıl
Kütle
Tümör
Göğüs Hastalığı
Göz
Farmakoloji
Makine
Nükleik Asit
Optik
Mantık
Stephen Hawking
Şizofreni
Çocuklar İçin Bilim
Kemik
Yapay Zeka
Asteroid
Teknoloji
Kuyruk
Elektrokimya
Besin Değeri
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close