Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Satürn'ün Halkaları Neden Kayboluyor?

5 dakika
75
Satürn'ün Halkaları Neden Kayboluyor?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Satürn, halkalarıyla ünlüdür. Gezegeni güneş sisteminin görünür olduğunda sayısız gözlemciyi merceğe çeken bu halkalardır. Satürn'ün astronominin en büyük ilgi odağı olduğunu, gezegeni gördükten sonra diğer gök cisimlerinden daha fazla insanın bu hobiye bağlandığını iddia edebiliriz.

Herhangi bir gece Satürn'e bir teleskopla bakın gezegeni ve tabii ki halkalarını göreceksiniz, ancak bu, görüntünün sonsuza kadar aynı kalacağı anlamına gelmez. Aydan aya, hem Dünya hem de Satürn yörüngelerinde hareket eder ve Satürn, iki dünya arasındaki mesafe arttıkça ve azaldıkça küçülüp büyür, sönükleşir ve parlaklaşır.

Ancak yıldan yıla başka bir şey daha belirginleşiyor. Ne zaman baktığınıza bağlı olarak, halkaların gezegeni çevreleyen geniş bantlar olarak göründüğünü fark edebilirsiniz. Bir yıl sonra tekrar baktığınızda, halkaların biraz daha ince göründüğünü fark edebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Tersine, halkalar bir yıl nispeten ince görünüp bir sonraki yıl daha geniş olabilir. Peki bunun nedeni nedir? Halkalar hareket ediyor mu? Yoksa gezegen üzerinde garip bir etkiye sahip başka bir şey mi var?

Her şey Satürn'ün eksen eğikliğine dayanıyor. Tüm gezegenler, bir dereceye kadar eğiktir, Merkür'ün neredeyse hiç olmayan 0,03 derecelik bir eğimi vardır ve Uranüs 82,23 derecelik bir eğimle yan yatmış şekilde döner.

Dünya'nın 23,44 derecelik bir eğimi olduğundan dolayı mevsimlerimiz vardır. Haziran ayında, kuzey yarımküre Güneş'e doğru yönelir ve bu nedenle o yarımkürenin daha sıcak bir iklim yaşanır. Aynı zamanda, güney yarımküre Güneş'ten uzağa yönelir ve bu nedenle iklim daha soğuktur ve orada kış yaşanır.

Satürn'ün ekseni 26,73 derece eğiktir ve mevsimleri de vardır. Aradaki fark, Satürn'ün Güneş'in etrafında dönmesinin neredeyse 30 yıl sürmesi ve bu nedenle her mevsimin yaklaşık 7,5 yıl sürmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bizim bakış açımıza göre, bu gezegenin halkalarını gördüğümüz açıyı değiştirir. Satürn'ün kuzey yarımküresinde yaz olduğunda, gezegenin kuzey kutup bölgesi bize doğru dönüktür ve halkaların üst tarafını görürüz. Güney yarımkürede yaz olduğunda, güney kutup bölgesi bize doğru dönüktür ve halkaların alt tarafını görürüz. Her iki zamanda da halkalar bize tamamen açık görünür.

Ancak gezegen yörüngesi boyunca hareket ettikçe, eğim açısı azalır ve halkalar daralır. Gezegen dik olduğunda, belirgin bir eğim olmadığında (Satürn'ün ilkbahar veya sonbaharına eşdeğer) Dünya halkaların düzlemini geçer ve halkalar bize yandan görünür. Bu, kısa bir süreliğine görüş alanından kayboldukları zamandır . Halkalar 0,6 milden (1 km) daha kalın olmadığından, o kadar incedirler ki, kilometrelerce öteden düz bir kağıt parçasını görmeye çalışmak gibidir. Esasen, bizim bakış açımıza göre, halkalar basitçe kaybolur.

Bu yeni bir keşif değil ve aslında yüzlerce yıldır biliniyor. İtalyan gökbilimci Galileo halkaları ilk olarak 1610'da fark etti, ancak teleskoplar o zamanlar nispeten yeni bir icat idi ve ev yapımı versiyonu halkaları oldukları gibi gösteremedi.

Bunun yerine, gezegene iki başka dünya eşlik ediyormuş gibi görünüyordu, gezegenin her iki yanında bir tane ve her biri Satürn'ün kendisinin yaklaşık üçte biri büyüklüğündeydi. Hatta onları kulaklar gibi tarif edecek kadar ileri gitti.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Üstteki çizim: Galileo'nun 1610'daki Satürn çizimi. Alttaki çizim: Galileo'nun 1616'daki Satürn çizimi
Üstteki çizim: Galileo'nun 1610'daki Satürn çizimi. Alttaki çizim: Galileo'nun 1616'daki Satürn çizimi

İki yıl sonra, Galileo teleskopunu tekrar gezegene doğru çevirdiğinde ve ona eşlik eden iki dünyanın görünüşte ortadan kaybolduğunu fark ettiğinde kafası karıştı. Daha sonra, Satürn halkalarının geri döndüğünü fark etti, ancak bu sefer, halkalar öncekinden daha dar göründüğü için, onları kollar olarak tanımladı.

1659 yılında Hollandalı astronom Christiaan Huygens, Satürn'ün "hiçbir yere bağlı olmayan ince, düz bir halka ile çevrili" olduğunu ve Satürn'ün eğimi sayesinde "aynı halkanın bize bir zamanlar oldukça geniş bir elips, başka bir zamanda daha dar bir elips ve hatta bazen düz bir çizgi gösterdiğini" ileri süren teorisini yayınladı.

Kaybolan halkalar fikri kulağa imkansız veya olanaksız gelebilir, ancak bu olguyu gözlemlemek yeterince kolaydır. Sadece sabırlı olmak gerekir, çünkü süreç geceden geceye değişir.

Satürn'ün Güneş etrafındaki yörüngesi 30 yıl sürdüğü ve halkalar yalnızca Satürn'ün ilkbahar veya sonbaharında bize yandan göründüğü için, her halka düzleminin geçişi arasında yaklaşık 15 yıllık bir boşluk vardır. Halkalar en geniş olduklarında, yıldan yıla çok fazla fark göremeyiz, ancak gezegen yörüngesi boyunca ve hareket ettikçe, halkaların kademeli olarak daraldığını fark edebiliriz. Gezegen halka düzlemi geçişine ne kadar yakınsa, halkalar o kadar hızlı daralmış gibi görünür ve değişiklikler aydan aya veya haftadan haftaya fark edilebilir hale gelebilir.

Sonunda, halka düzlemi geçişinden önceki haftalar ve günlerde halkalar kaybolacaktır. Halkaları ne kadar süre görebileceğimiz gerçekten birkaç faktöre bağlı olacaktır:

  • Gezegenin Güneş'e göre gökyüzündeki konumu.
  • Kullandığımız ekipman. Teleskobunuzun açıklığı ne kadar büyükse, o kadar fazla ışık toplayabilir ve halkalar daraldıkça onları görmek o kadar kolay olur.

2025'te, Satürn'ün Halkaları Birkaç Ay Boyunca Dünya'dan Görülemeyecek

Tüm Reklamları Kapat

Bir sonraki halka düzlemi geçişi 23 Mart 2025'te gerçekleşecek. Satürn sonbaharda en iyi şekilde görülebildiğinden Güneş'e çok yakın olacak. Halkalar o zaman dar olsalar bile fark edilir derecede açık olacaklardır. Bundan sonra halkalar kapanmaya devam edecek, ancak gezegen Güneş'e karşı zemin kaybettikçe onu gözlemlemek daha da zorlaşacaktır.

Satürn, halka düzlemi geçişinden 12 Mart'ta Güneş'le kavuşumda olacak ve gezegen yaklaşık üç veya dört hafta sonra şafak vakti alacakaranlığına çıkacak. O sırada doğu ufkunda, Venüs ve Merkür'e yakın, alçakta görünecek ancak çok alçak olma ihtimali var ve gökyüzü teleskopla gözlemlenmeyecek kadar parlak olacak.

Satürn'ün Gerçek Kaybolma Eylemi

Tüm Reklamları Kapat

Kısa bir süreliğine onları göremeyecek olsak da, Satürn'ün halkaları yakın gelecekte hiçbir yere gitmiyor. Ancak daha büyük, kozmik bir zaman ölçeğinde, gezegenin buz ve kaya bantları son çalışmalara göre gerçekten de yok olma yolunda olabilir. Mayıs ayında, Cassini uzay aracı tarafından toplanan eski verileri inceleyen araştırmacılar, Satürn'ün halkalarının düşünülenden çok daha genç olduğunu öne sürdüler. Sadece son 400 milyon yılda oluşmuş olabilirler. Satürn'ün 4,5 milyar yıllık tarihiyle karşılaştırıldığında, bu halkaları oldukça yeni kılıyor.

Neyse ki bu bir gezegen kıyametinin işareti değil. Aksine, basit bir fizik meselesi.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:42:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18743

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close