Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Trigonometride karşılaştığımız radyan aslında nedir?

Birim Çember

Trigonometride karşılaştığımız radyan aslında nedir? Birim Çember
Açı ölçüsünün radyana dönüşümü
1 dakika
12
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

Lise öğretimi görmekte olan veya görmüş arkadaşlarım trigonometride radyan diye bir terimle karşılaşmıştır. Aynı zamanda da çoğu kişinin de tam olarak anlayamadığı mesele 2π ifadesindeki π bizim bildiğimiz bir sayı mı yoksa burda açı ölçüsü olarak mı kullanılmış? Cevap: Evet, bu bildiğimiz 3,14... şeklinde devam eden sayı. Yoksa siz de mi bunlarca yıldır π'yi 180° mi zannediyordunuz? Aslında birim çemberde açı ölçüsünün gördüğü yay uzunluğunu fonksiyon grafiğinde ifade edebilmek için bir dönüşüm yapmaya ihtiyaç duyulmuş. Analitik düzlemde 30° diye bir ifade yok. Olsa olsa 30 diye bir ifade olabilir. Çok zekice bir dönüşüm yöntemi değil mi? Aklınıza şöyle bir sorular takılmış olabilir. Birim çemberde aynı çember üzerinde aynı uzunluğa sahip bir yay parçası aldığımızda farklı bir açı ölçüsü elde edebilir miyiz? Ya da birim çember nedir ki? Çemberin yarıçapı değiştikçe farklı çemberler elde edemez miyiz? Bunlar gayet mantıklı sorular. Ancak birim çemberin altında yatan fikri açıklığa kavuşturmaya çalışırsak sanırım bu sorularınıza yanıt bulacaksınızdır. Haklısınız, farklı yarıçaplara sahip milyonlarca çember oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda da çemberlerin yarıçap uzunluklarını birçok birimle ifade edebilirsiniz. Mesela 2 mil yarıçaplı bir çember oluşturabilirsiniz, 2 nanometre yarıçaplı bir çember de oluşturabilirsiniz ya da 9,87 cm yarıçaplı bir çember... Birim çember fikrini sezinleyebildiniz mi? Bu birimleri insanoğlu üretmiştir ve bir sürü yoldan da bir uzunluğu ifade edebilirsiniz. Sonuç olarak her biri kendi içinde bazı birimlerdir. İster buna mil diyin isterseniz de nanometre. Hepsi kendisine ad takılmış bir uzunluktur. Yani hepsi bir birimdir. Hangi birim cinsinden olduğunun bir önemi yoktur.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 20:42:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12504

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tutarlılık
Kan Hastalıkları
Köpekgil
Endokrin Sistemi
Kalori
Popülasyon
Hız
Charles Darwin
Nükleer
Google
Radyasyon
Toplumsal Cinsiyet
İngiltere
Covıd-19
Solunum
Fare
Bilinç
Psikiyatri
Kadın Sağlığı
Bilgi
Burun
Tüy
Evrim
Tüyler
Bilişsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close