Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kaslarımızda Bulunan Reseptörler Nelerdir?

Kas reseptörlerimizin görevleri nelerdir? Hareketteki görevleri nelerdir?

Kaslarımızda Bulunan Reseptörler Nelerdir? Histology-World
Sinir kas kavşağı
5 dakika
2,757
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İskelet kasları (veya kısaca "kaslar"), omurgalı hayvanların kas sisteminde bulunan organlardır ve iskeleti oluşturan kemiklere genellikle tendonlar aracılığıyla bağlanırlar. Kas hücreleri, kas dokusunu oluşturan diğer hücrelerden çok daha uzundur ve genellikle kas ipliği (fiberi) olarak bilinir. İskelet kaslarımızı oluşturan dokular, sarkomer adı verilen fonksiyonel birimlerin ince ve uzun olmasından ötürü çizgili bir görünüme sahiptir ve bu nedenle çizgili kaslar olarak da bilinirler.

Çevresel sinir sisteminin bir bölümü olan somatik sinir sistemi, iskelet kaslarımızı kontrol eder ve istemli olarak kasılıp gevşemelerini sağlar. Çevresel sinir sisteminin bir diğer bölümü olan otonom sinir sistemi ise çizgili olmayan (düz) kaslarımızı kontrol eder ve istemsiz olarak çalışmalarını sağlar. Çizgili kaslardan oluşmasına rağmen istem dışı kasılıp gevşeyen tek kas kalp kasımızdır.

Bir kasın kasılabilmesi ve ne kadar kasıldığının beynimiz tarafından anlaşılabilmesi için, kasın boy değişimine duyarlı olan ve işlevlerine göre kasın çeşitli bölgelerine yerleşmiş farklı reseptör çeşitleri bulunmaktadır. Temel olarak kas reseptörlerimiz; kas iğciği (İng:"muscle spindle") ve golgi tendon organıdır (İng:"golgi tendon organ"). Vücudumuzun uzaysal konumlanmasında görevli olan proprioseptörler de gerekli bilgiyi kas iğciği ve golgi tendon organı ile elde etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Reseptörlerimiz farklı görevler üstlendikleri için kas üzerinde yerleştikleri bölgeler de farklılık göstermektedir. Kas iğcikleri kasın orta bölümü boyunca ekstrafuzal kas liflerine (yani çizgili kas liflerimize) paralel şekilde yerleşim göstermekteyken, golgi tendon organı kasın kemiğe tutunduğu nokta olan kas tendonunda yer almaktadır.

Reseptörler ve Motor Nöronlar

Kas iğciklerimizin orta kısmında kontraktiliteden (kasılarak kısalmadan) sorumlu olan aktin ve miyozin proteinleri bulunmaz (veya çok az miktarda bulunur). Bu sebeple kasılma özelliği olmayan orta kısım, daha ziyade duyusal reseptör olarak işlev görmektedir. Kas iğciklerinin uç kısımları ise kontraktilite proteinleri içermektedir ve kas liflerinden farklı olarak omuriliğin ön kısmından çıkan gama motor nöronlar (γ-MN) ile innerve olmaktadır (bağlantı kurmaktadırlar).[1]

Alfa motor nöron (α-MN) ile innerve olan kaslarımızı istemli olarak hareket ettirebilmekteyiz. Hareketimiz sırasında kasların kasılmasına uyum sağlayabilmesi için kas iğciklerimizin uç kısımları, gama motor nöron (γ-MN) ile innerve olmaktadır. Kas iğciklerinin gama motor innervasyonunun amacı, kas kısaldığında gerilmeye karşı cevap olarak afferentlere (merkezi sinir sistemine doğru bilgi taşıyan sinirlere) izin vermektir.[1] Ekstrafuzal kas telleri kısaldıkça intrafuzal lifler (özel duyu organı olarak görev yapan iskelet kası lifleri) gerilir ve kasın boy değişimine karşı daha hassas hale gelmektedir. Alfa ve gama motor nöronların birlikte aktive edilmesi ile kas boyunun ölçülebilme özelliği devam ettirilmiş olur.

Alfa ve Gama motor nöron
Alfa ve Gama motor nöron
University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics Laboratory

Reseptörler arasındaki farklar nelerdir?

Kas iğciği, kasın gerginliğinden (İng: "stretch") yani sinir sistemimize kasın boyu ve boyundaki değişim hızı hakkında bilgi vermektedir. Kasın kasılması yani boyunun kısalması sırasında kas iğciği gevşer ve işlev göstermez. Bu durumda diğer reseptörümüz olan golgi tendon organı, kasın boyunun kısaldığı bilgisini iletmekten sorumludur.

Tüm Reklamları Kapat

Golgi tendon organı asıl olarak kasın geriliminden (İng: "tension") yani kasın boyundaki kısalma sonucunda tendonda oluşan gerimden ve gerimin değişme hızı ile ilgili bilgileri iletmekten sorumludur.

Kas iğciği intrafuzal liflerden oluşmaktadır. İntrafuzal liflerin 2 farklı tipi bulunmaktadır;

• çekirdek torbalı lif (statik ve dinamik olmak üzere iki farklı tipi bulunmaktadır)

• çekirdek zincirli lif

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu farklı birimler kas iğciğinden bilgi taşırken Grup-1a lifi ve Grup-2 lifi olarak bir araya gelmektedirler. Grup-1a, her iki intrafuzal lif birimini de içerirken; Grup-2, statik çekirdek torba ve çekirdek zincirli lif birimlerinden oluşmaktadır. Grup-1a’dan alınan kayıtlarda, aktif boy değişimi sırasında belirgin şekilde artış gözlemlenirken, kasın boyu uzatılıp sabit tutulurken temel olarak statik bilgiden sorumlu Grup-2’den bilgiler merkeze iletilmektedir.

Golgi tendon organı omurilik gri maddesinde (sinir hücrelerinin gövde kısımlarının oluşturduğu yapı) inhibitör ara nöronlar (iki nöron arasında iletim görevi gören nöron tipi[3]) ile sinaps yapan Grup-1b duyusal nöronlarının özelleşmiş sinir uçlarıdır.[1]

Kas iğciği (A) ve Golgi tendon organı (B)
Kas iğciği (A) ve Golgi tendon organı (B)
Wiley Online Library

Refleks davranışlarında kaslarımız nasıl çalışır?

Kaslarımızın boyundaki değişiklikler, refleksler ile farklı omurilik seviyelerinde düzenlenmektedir. Vücudumuzda monosinaptik reflekslere (iki sinir hücresi ve tek bağlantı içeren refleks) miyotatik refleks veya diğer adıyla gerim refleksi (İng:"stretch reflex") örnek olarak verilebilir. Refleks sırasında temel olarak kasın kemiğe tutunduğu nokta olan tendon kısmına vurularak kasın boyu uzatılır ve ilgili reseptör olan kas iğciği uyarılmış olur.

Klinikte farklı omurilik seviyelerini kontrol etmek amacıyla farklı gerim refleksleri incelenmektedir. Yaygın olarak aşil tendon refleksi (S1-S2), patella refleksi (L3-L4), biceps refleksi (C5-C6), triceps refleksi (C7-C8) seviyelerinde gerçekleşmektedir.

Patella refleksi (İng:"knee jerk reflex") veya diğer adı ile diz kapağı refleksi bu duruma örnektir. Tendonuna vurduğumuz musculus guadriceps femoris (İng:"quadriceps femoris muscle") kas iğciklerinden çıkan uyarılar sonucunda refleks olarak kasın kasılması ile diz ekstansiyonu (bir eklemi oluşturan iki parça arasındaki açının artması yani bacağın öne doğru tekme atar şekilde hareket etme durumu) gözlenmektedir. Bu refleks arkı sayesinde postürün (yani normal vücut duruşunun) ve dengenin korunması sağlanmaktadır.[2]

Patella refleksi
Patella refleksi
Britannica

Ters miyotatik refleks veya ters gerim refleksi (İng:"Inverse stretch reflex") ise reseptör olarak golgi tendon organını kullanmaktadır. Kasın kasılması sonucunda golgi tendon organında artan sinir deşarjı (yani uyarı çıkışı veya boşalması) sonucunda duyu nöronu uyarılır. Omuriliğin arka kısmından giren duyu nöronu, omurilik gri maddesinde inhibitör ara nöronla sinaps yapar. İnhibitör ara nöronlar ise omuriliğin ön kısmından çıkacak olan motor nöron ile sinaps yapmaktadır. Motor nöronun kası inhibe etmesi sayesinde kasın daha fazla kasılması engellenmiş olur. Ters miyotatik refleks sayesinde tendonumuzda meydana gelebilecek kas yırtılması veya tendonun kemikten kopması gibi olası hasarlar önlemektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Reseptör hasarında ne olmaktadır?

Kas refleksleri klinikte kontrol edilerek beynin omuriliğe gönderdiği uyarının ne miktarda olduğunu veya tonusunu (dinlenme durumunda kastaki gerilim miktarı) belirlemektedir. Refleks davranışlarında gözlenen zayıflama veya şiddetlenme durumları değerlendirilerek kas spastisitesinin (kasların şiddetli derecede kasılı kalma hali) olup olmadığı incelenmektedir. Genellikle beynin motor alanlarındaki geniş lezyonlar (bazı hastalıkların sebep olduğu doku ve organ hasarı) vücudun karşı tarafındaki kaslarda çok abartılı kas reflekslerine neden olmaktadır.[1]

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Kas iğciği, kasın gerginliğinden (İng: "stretch") yani sinir sistemimize kasın boyu ve boyundaki değişim hızı hakkında bilgi vermektedir. Kasın kasılması yani boyunun kısalması sırasında kas iğciği gevşer ve işlev göstermez.

Tendonuna vurduğumuz musculus guadriceps femoris (İng:"quadriceps femoris muscle") kas iğciklerinden çıkan uyarılar sonucunda refleks olarak kasın kasılması ile diz ekstansiyonu (bir eklemi oluşturan iki parça arasındaki açının artması yani bacağın öne doğru tekme atar şekilde hareket etme durumu) gözlenmektedir.

Çizgili kaslardan oluşmasına rağmen istem dışı kasılıp gevşeyen tek kas kalp kasımızdır.

Çevresel sinir sisteminin bir bölümü olan somatik sinir sistemi, iskelet kaslarımızı (çizgili kaslarımızı) kontrol eder ve istemli olarak kasılıp gevşemelerini sağlar.

Çevresel sinir sisteminin bir bölümü olan otonom sinir sistemi çizgili olmayan (düz) kaslarımızı kontrol eder ve istemsiz olarak çalışmalarını sağlar.

Ön-uyluk kısmında bulunarak dört farklı kas içeren (m. rectus femoris, m. vastus lateralis, m. vastus medialis ve m. vastus intermedius) kas grubudur. Tendonuna vurulan musculus guadriceps femoris, kas iğciklerinden çıkan uyarılar sonucunda refleks olarak kasın kasılması ile diz ekstansiyonu gözlenmektedir.

ekstansiyon, bir eklemi oluşturan iki parça arasındaki açının artması anlamına gelmektedir. Örnek olarak diz kapağı refleksinde (patella refleksi) bacağın öne doğru tekme atar şekilde hareket etme durumu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/05/2024 06:50:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12185

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ornitoloji
Yağ
İnsanlar
Antik
Acı
Yeni Koronavirüs
Maymun
Homo Sapiens
Protein
Komplo
Hominid
Mucize
Elektron
Taklit
Sars Mers
Patojen
Ağız
Element
Fobi
Sayı
Hematoloji
Uyku
Nanoteknoloji
Dinozor
Para
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close