Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Octave Chanute'nin, Michigan'da Çift Kanatlı Süzülme Deneylerine Başlaması

3 dakika
9
Octave Chanute'nin, Michigan'da Çift Kanatlı Süzülme Deneylerine Başlaması
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Havacılık tarihi kız kesmeden devam ederken listemize diğer havacılık öncüleri gibi çocuk yaşlarda havacılıktan etkilenen Octave Chanute ile devam ediyoruz. 16 yaşında inşaat mühendisi olarak eğitim almaya başlayan, mesleki olarak oldukça zeki ve yenilikçi olarak kabul edilen, sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nin en başarılı ve seçkin inşaat mühendislerinden biri haline gelmiştir. Fakat herkes tarafından tanınan ünlü ve deneyimli bir mühendis olmasına rağmen, havacılıkla ilgili çalışmalarını emekli olduktan sonra gerçekleştirmiştir. Çalışmalarına diğer havacılık kurumlarıyla yazışarak, işbirliği yaparak ve havacılık bilgilerini bir araya getirerek başlamıştır. Bunu yapmasının temel sebebi, havacılığın ilerlemesinin anlamsız rekabetten ziyade işbirliğiyle hızlandırılacağına inanarak bulgularını herkesle özgürce paylaşmaktan geçtiğine inanmasıdır.

1896'da, Michigan Gölü'nün güney kıyısında, çoğu kendi yapımı olan planörlerle deneyler yapmaya başlamıştır. Ancak kendisinin yaşı gereği, bu uçuşlar yanındaki asistanlar tarafından yapılmıştır. Deneyler sonucunda uzun yıllar uçak yapımına hakim olacak bir “köprü kafes” çift kanatlı uçak tasarımında karar kılmıştır. 1.000'den fazla uçuşu kontrol eden Octave, insanlı planör uçuşlarında küresel bir uzman olmuştur. Bunun sonucunda kendisiyle yazışan önde gelen havacılık araştırmacılarından biri de Wilbur Wright olmuştur. Wilbur, Chanute'ye yazdığı 13 Mayıs 1900 tarihli ilk mektubunda şöyle yazmıştır: “Birkaç yıldır, uçmanın insan için mümkün olduğuna dair bir inançla boğuşuyorum. Hastalığımın şiddeti arttı ve yakında bana hayatıma olmasa bile daha fazla paraya mal olacağını hissediyorum. ” Chanute, genç Wright kardeşlerin tutumundan ve insanlı uçuşa olan bağlılığından etkilenmiştir. Onların baş destekçisi olmuştur ve 400'den fazla mektup aracılığıyla onlara en güncel hava bilgilerini sağlamıştır. Uygulamalı deneylerine özel ilgi gösterip, uçuş denemelerinin yapıldığı yeri birden fazla kez ziyaret etmiştir. 23 Kasım 1903'te, öngörülü bir şekilde, “Wright'ların yeni makinesinin şimdiye kadar yapılmış en umut verici uçuş denemesi olduğuna inanıyorum.” demiştir. Bir aydan kısa bir süre sonra, 17 Aralık 1903'te, dünyanın ilk motorlu, kontrollü ve sürekli havadan ağır uçuşu, Orville Wright'ın Wright Flyer'ı kontrol ettiği Kitty Hawk'ta gerçekleşmiştir.

Ne yazık ki, yakın bir ömür boyu sürmesi gereken bu ilişki, temel bir görüş ayrılığı yüzünden bozulmuştur. Daha önce bahsettiğimiz gibiChanute şeffaflığa ve havacılık verilerinin özgürce paylaşılmasına inanırken, Wright'lar takıntılı bir şekilde projelerini gizli kalmasını, sonuçlarını kendilerine saklamak ve yaptıkları her şeyi patentlemek istemişlerdir. Hayatının çoğunu başkalarını cesaretlendirmeye ve işbirliği yapmaya adamış olan Chanute, uçuş teknolojisini kontrol etme girişimlerini kesinlikle onaylamamıştır. Uçmanın, yalnızca havacılık bilgisi özgürce yayılırsa, yeni bir barış ve refah çağını başlatabileceğine inanmıştır. Patent anlaşmazlıklarına karışmaktan kaçınmalarını ve bunun yerine pratik deneylere odaklanmalarını tavsiye etmiştir. Mektupları birkaç yıl boyunca kesilse de, Chanute'ye olan borçlarını her zaman kabul etmişlerdir. Şaşırtıcı bir şekilde, Chanute'nin Wright'larla yaptığı yazışmaların metodik kaydı, uçaklarının icadının tek kapsamlı belgesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Havacılık alanında “yaşlı devlet adamı” veya “vaftiz babası” olarak anılan Chanute, 23 Kasım 1910'da Chicago'da hayatını kaybetmiştir. Onun felsefesi en iyi şu sözleriyle özetlenebilir: “Şimdilik belirsiz bir şekilde öngörülen ve yine de mümkün olduğu düşünülen başarılı bir uçan makinenin gelişinin dünyaya sadece iyilik getireceğini; mesafeleri azaltacağını, dünyanın her yerini ulaşılabilir kılacağını, insanları birbirleriyle daha yakın ilişkilere sokacağını, medeniyeti ilerleteceğini ve tüm insanlar arasında sadece barış ve iyi niyetin olacağı vaat edilen dönemi hızlandıracağını umalım.”

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:35:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18322

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close