Bebekler Yiyeceklerin Tadına Daha Anne Karnındayken Tepki Veriyor
![Bebekler Yiyeceklerin Tadına Daha Anne Karnındayken Tepki Veriyor](https://thumbor.evrimagaci.org/R6Pbjkaljnx6dN0czD0I-O5qLww=/250x0/old%2Fcontent_media%2Fddb1799cb0acef7289d92428bcf1f551.jpeg)
- Blog Yazısı
Anne karnındaki bebeklerin yüz ifadelerini inceleyen bilim insanları, bebeklerin anne karnındayken çeşitli koku ve tatlara farklı tepkiler verdiğini gösteren ilk doğrudan bulgulara ulaşmışlar.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Labaotuvarının öncülüğünde bir çalışmada, 100 hamile kadında 4D ultrason taraması yapılmış ve doğmamış bebeklerin annelerinin yediği yiyeceklere maruz kaldıktan sonra nasıl tepki verdikleri incelenmiş.
Araştırmacılar, anneleri sindirim gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra fetüslerin havuç veya kıvırcık lahana tatlarına nasıl tepki verdiklerini incelemiş.
Havuca maruz kalan fetüsler daha 'gülümser' gibi gözükürken, kıvırcık lahanaya maruz kalan fetüsler yüzlerini daha fazla ekşitmiş.
Bilim insanları bulguları, insanda tat ve koku reseptörlerinin gelişimini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.
Araştırmacılar ayrıca hamile kadınların yediği besinlerin, bebeklerin doğumdan sonraki tat tercihlerini etkileyebileceğini ve sağlıklı yeme alışkanlıklarının oluşması bakımından muhtemel sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı’nda doktorası sonrası araştırma görevlisi olan Beyza Üstün'ün baş araştırmacılığını yaptığı çalışma, Psychological Science bülteninde yayımlandı.
Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetüs ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalışan baş araştırmacı Beyza Üstün, “Yaptığımız taramalar esnasında henüz doğmamış bebeklerin kıvırcık lahana ve havucun tadına karşı verdikleri tepkiyi görmek ve bunu ebeveynleriyle paylaşmak inanılmazdı” diyor.
Üstün şöyle devam ediyor: “Yapılan bir dizi çalışmada bebeklerin rahimde tat ve koku alabildikleri öne sürülmüştü fakat bu çalışmalar doğum sonrasındaki sonuçlara dayalıydı. Ancak bizim çalışmamız, bu tepkileri ilk defa doğum öncesinde gösteriyor. Sonuç olarak doğumdan önce bazı tatlara tekrarlı şekilde maruz kalmanın, doğum sonrasındaki besin tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz ki bu da, sağlıklı beslenmeyle ilişkili mesajları ve sütten kesilme döneminde yemek beğenmemekten kaçınma potansiyelini düşündüğümüzde önemli bir durum.”
Kontrol amacıyla annelerine tablet verilmeyen ve anneleri her iki tada da maruz bırakılmayan başka bir fetüs grubu, ufak bile olsa havuç veya kıvırcık lahana tadına maruz kalmanın tepkime meydana getirmeye yettiğini göstermiş.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinde çalışan makale eş yazarı Benoist Schaal, “Fetüslerin yüz ifadelerine bakarak, annenin yediği şeylerden fetüs ortamına bir dizi kimyasal uyaran geçtiğini varsayabiliriz” diyor. Bu durum, tat ve koku reseptörlerimizin gelişimi ve bununla ilişkili algılayış ve hafızayı anlamak yönünden önemli sonuçlar doğurabilir.”
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Araştırma takımı, aynı bebeklerle doğum sonrası için bir takip çalışmasına başlamış. Kıvırcık lahananın rahimden sonra yüz ekşitmeye sebep olup olmadığını ve doğum öncesi günlerde yenilen atıştırmalıkların bebeklerin farklı besinlere yönelik tercihlerini etkileyip etkilemediğini araştıracaklar.
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Ozan Zaloğlu.. Bebekler Yiyeceklerin Tadına Daha Anne Karnındayken Tepki Veriyor. (24 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 25 Eylül 2022. Alındığı Yer: Popular Science Türkiye | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/02/2025 23:07:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12508
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.