Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hemen hemen hepimiz yıllardan beridir duyarız: “İlk uygarlıklar Mezopotamya’da doğdu.” cümlesini. Bunun yerine, yazımızın konusu olan, “İlk medeniyetler” demem yanlış olurdu elbet. Çünkü kanımca bunlar medeniyetten çok uzak idiler. Bir kere özgürlük yoktu, belirli kurallar henüz yeni yeni ortaya çıkıyordu. Kuralları uygulamak için ise “Tanrı”yı kullanıyorlardı. Örneğin yine o civarlarda kurulmuş Babil. Babil’in meşhur kralı Hammurabi ne diyordu? “Tanrı Şamaş’tan aldım bu yasaları.” diyordu.

Peki, ilk “Medeniyetler” nerede kuruldu? Bunun için “Medeniyet” derken ne anladığımıza bakmamız gerekecektir. Bu yazının başlığını koyduğum Will Durant’ın “Medeniyetin Temelleri” kitabında medeniyetin nerede doğduğunun tanımı yazar:”Medeniyet, kaosun ve güvensizliğin sonu erdiği yerde başlar.[1]

Eğer biz medeniyeti, insanların fikirlerini özgürce, öldürülmeden beyan etmesi olarak tanımlarsak “Antik Yunan”da doğmuştur. Medeniyeti “Akıl” ile eşleştirecek olursak, yine “Antik Yunan”da doğmuştur. Medeniyeti, “Demokrasi” ile eşleştirecek olursak ise yine “Antik Yunan”da doğmuştur... Yani ipin ucu her halükarda “Antik Yunan”dır.

Tüm Reklamları Kapat

Medeniyetin olduğu yerde sorunlar ortaya çıkar. İnsanlar, özgürlüğü bir kez tattımı bir daha bırakmak istemezler. Ama doğuluların, özgürlük vaat eden bir yöneticileri olmadığı gibi, almışlardır.

Peki, sadece Antik Yunan’da mı vardı medeniyet? Hayır, elbette. Her ne kadar ilk olarak Yunan’da çıkmış olsa da Floransa, Venedik vb. Yerlerde de çiçek verdiği görülür. İşte yazımın konusu da budur: Neden buralarda çiçek verirken Doğu’da bugün dahi eksiktir? Bunun sebebi nedir?

Öncelikle medeniyetin gelişmesi için bazı (Doğu’da haylen olmayan) şartlara ihtiyaç vardır. Bunlar: Bilgi, eleştiri, özgüven ve özgürlüktür -Ki ben daha sonra bunda “Utangaçlık” da olması gerektiğine kanaat getirdim. Will Durant, medeniyetin geliştiği yerleri şöyle açıklar: “Yiyecek ve tabii kaynaklar bakmından toprak verimli ise, eğer nehirler geliş-gidişi kolaylaştırıyorsa, eğer sahiller tabii limanlarla işlenmişse ve eğer hepsinin üstünde, bir millet Atina, Kartaca, Floransa veya Venedik gibi, dünya ticaretinin ana yolu üzerindeyse, o zaman coğrafya tek başına hiçbir şey yaratmazsa da medeniyete gülümser ve onu besler.[2]” Burada Will Durant limanlardan bahseder. Elbette limanlar, dolayısıyla ticaret, çok önemlidir. Ticareti her insan beceremez. Uyanık ve akıllı olmak gerekir. Bunun dışında ise, dünyada ne olup bittiğinden haberdar olurlar deniz ticaret yapanlar. Nitekim Anaximandros, yaptığı dünya haritasını limana asarak kaptanlardan onları doğrulamasını istemişti. Böylelikle bilimsel düşüncenin ürünü olan “Teyit etmek” de gerçekleşmiş bulunuyordu (Gerçi ondan önce Thales gerçekleştirmişti bunu).

Anaximandros'un Limana Astığı Dünya Haritası
Anaximandros'un Limana Astığı Dünya Haritası

Peki doğulular? Aslına bakılırsa bugün doğulular da “Batı medeniyetine” ayak uydurur vaziyetteler sanırım. O halde doğuluların, bugün geri kalmışlıklarındansa, neden bu kadar geç “Medeniyet” ile tanıştıklarına bakmak gerek. Sn. Ahmet Arslan’ın çok güzel bir örneği vardır, kısaca: “Yunanlılar, değişime her daim hazırlardır ama doğulular, değişime kapalı kalmışlardır.” der. Nietzsche ise daha güzel bir şey söyler: "Doğuluların peygamberleri, Yunanların bilgeleri vardı."

Kısacası; medeniyet her toprakta yeşermez, yeşermemiştir. Ama eğer o “Antik Yunan” deyip durduğumuz yer bizim memleketimizde ise, bu topraklarda da medeniyet yeşerir, yeşermiştir de. Yani sorun coğrafyada değil, “Coğrafya kaderdir.” deyip durmayın. Sorun “Biz”de. Sorun bizde olduğu için “Coğrafya kaderdir” deyip yerimizde sayıyoruz. Sorun bizde olduğu için "Evrim" düşüncesinin ilk defa ortaya çıktığı topraklarda evrimi reddediyoruz!

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Will Durant. (2012). Medeniyetin Temelleri. Yayınevi: Erguvan. sf: 15.
  • ^ Will Durant. (2012). Medeniyetin Temeller. Yayınevi: Erguvan. sf: 16.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2025 23:15:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16550

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close