Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Timurhan Çakır
Üye 15 saat önce 2 Cevap
3

Ödüllü Soru Matematik bir insanın zekasını ve kariyerini belirler mi?

Bir insanın zekalı olup olmadığı matematiğinden mi belli olur? Matematik yapamayıp Biyoloji,Kimya ve Fizik yapabilen insanlar mühendis veyahut bir Einstein,Edison ve Nikola tesla gibi bir insanlar olamazlar mi? Astronot olamaz mı? Bir mühendislik veyahut BİLİM İNSANI olmak için matematik şart mı?
162 görüntülenme
Cevap Ver 15K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ömür Selvi
Ömür Selvi
58K UP
öğrenciyim ve bilime hayranım 14 saat önce

1. Zeka sadece matematikten ibaret değildir

Zeka dediğimiz şey aslında sandığımızdan çok daha geniş bir kavram. Howard Gardner diye bir eğitim bilimci, insanların tek bir tür zekaya sahip olmadığını, farklı alanlarda farklı şekillerde zeki olabileceklerini söylüyor. Bu kurama göre sadece matematikte değil; sözel yeteneklerde, müzikte, görsel algıda, beden kullanımında, insan ilişkilerinde ya da doğayla olan bağda da zekâ gösterebiliriz.

Yani biri matematikte zorlanıyor diye “zeka eksikliği” yaşıyor demek çok haksız bir yaklaşım olur. Belki de o kişi inanılmaz yaratıcıdır, olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşır ya da insanlarla çok iyi iletişim kurar. Bunlar da zekanın çok değerli parçalarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta Einstein’ın bir sözü var: “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.” Yani mesele sadece ne kadar bildiğin değil, bildiklerini nasıl kullandığın ve neler hayal edebildiğin.

2. Bilim insanı ya da mühendis olmak için matematik şart mı?

Evet, belli bir düzeye kadar matematik bilmek gerekiyor çünkü bilimsel düşünme ve mühendislik dediğimiz şeylerde matematik bir araç gibi kullanılıyor. Ama bu, herkesin ileri düzey teorik matematik bilmesi gerektiği anlamına gelmez.

Mesela biyolojiyle ilgilenen bir bilim insanı için temel matematik yeterli olabilirken, teorik fizik çalışan birisi için daha ileri seviye matematik gerekebilir. Yani çalışacağın alana göre ihtiyacın olan matematik düzeyi değişir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Einstein, Tesla, Edison örneği

Bu üç isim sadece matematikle değil, aynı zamanda merakları, hayal güçleri, gözlem yetenekleri ve problem çözme becerileriyle öne çıktılar. Sadece formüllerle değil; yeni şeyler düşünerek, deneyerek ve sınırları zorlayarak başarıya ulaştılar.

Özellikle Thomas Edison’un matematikle arası pek iyi değildi. Ama bu, onun dünyayı değiştiren bir mucit olmasını engellemedi. Çünkü o başka yönlerden çok güçlüydü: pratik zekası, inatçılığı ve deneme-yanılma yöntemine olan inancı sayesinde başardı.

4. Astronot olabilir mi?

Kesinlikle olabilir. Astronot olmak sadece matematik bilgisiyle alakalı değil. Fiziksel dayanıklılık, stresle başa çıkabilme, iletişim kurma yeteneği, teknik bilgi, problem çözme becerisi gibi birçok farklı özelliği bir arada taşıman gerekiyor. Matematik bu becerilerden sadece biri. Yani iyi bir astronot olmak için sadece sayılarla aran iyi olmak yetmez; birçok farklı yeteneğe ve güçlü kişilik özelliklerine de sahip olmalısın.

Kısacası: Matematik önemli olabilir ama tek başına ne zekayı belirler ne de bir insanın hayattaki başarısını. Herkesin güçlü olduğu farklı alanlar var ve önemli olan kendi yolunu bulmak. Kimi matematikte parlar, kimi sanatta, kimi insan ilişkilerinde… Hepsi değerli.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ecrin Güvenaltın
Ben bir sayısal okuyan bir öğrenciyim. 9 saat önce

Bu soru oldukça derin bir soru bu yüzden cevaplamaktan zevk alacağım . Matematik, bilim ve teknoloji alanlarında çok önemli bir araçtır ama bir insanın zekâsını ya da değerini sadece matematikle ölçmek doğru değildir. Zekâ; dil, sanat, müzik, mantık, duygular, beden, doğa gibi birçok farklı alanda kendini gösterebilir. Bazı insanlar matematikte zorlanabilir ama buna rağmen biyoloji, kimya, fizik, sanat ya da mühendislik gibi alanlarda çok başarılı olabilirler. Örneğin Einstein’ın sözel zekâsı da yüksekti, Tesla doğaya ve keşfetmeye çok ilgiliydi, Edison da deneme-yanılma yoluyla çalışmayı severdi. Hepsi farklı düşünme yollarına sahipti. Bir bilim insanı olmak için sadece matematik değil; merak, sabır, hayal gücü ve problem çözme isteği de gerekir. Astronotlar da sadece matematik bilmez; fiziksel dayanıklılık, takım çalışması ve bilimsel düşünme de çok önemlidir. Yani, matematik önemli olabilir ama tek ve kesin yol değildir. Her insan farklı bir alanda parlayabilir, önemli olan kendi güçlü yanını keşfetmek ve geliştirmektir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close