Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Leonardo da Vinci'nin Uçan Makineler ve Paraşüt Tasarlaması

3 dakika
86
Leonardo da Vinci'nin Uçan Makineler ve Paraşüt Tasarlaması
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Artık havacılık tarihi günümüze yakınlaşırken, daha somut kanıtların olduğunu görüyoruz. Bunlardan bir tanesi ve en ünlüsü Leonardo da Vinci'nin uçan makineleri ve paraşütü tasarlamasıdır.

Leonardo, İtalyan Rönesans'ının Floransalı bir bilgesidir ve çeşitli farklı alanlardaki birçok eseriyle ünlüdür. Onu çoğunlukla ressam olarak ve Mona Lisa'yla ya da Son Akşam Yemeği eseriyle tanıyoruz. Ancak heykel ve özellikle mühendislik çalışmalarını bilen çok az insan vardır.

Leonardo'nun incelediği pek çok konu arasında, insanın mekanik uçuş olasılığı özellikle ilgi çekiciydi. Yani kendisinin havacılığa olan ilgisi epey kuvvetliydi ve bu son derece önemliydi. Çünkü Leonardo uçan makineler, havanın doğası ve kuşların uçuşuyla ilgili 35.000'den fazla kelime ve 500'den fazla eskiz üretti. Bunlardan en bilineni “Codice sul volo degli uccelli” adlı kodekstir.

Tüm Reklamları Kapat

Havacılığa bu denli ilgisinin sebebi askeri bir mühendis olarak, Milano sarayında askeri teknoloji üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalardan kaynaklı olduğu söyleniyor. Özellikle bu çalışmaların, eski yıllarda mucitlerin yaptığı gibi ilk olarak doğadan örnek alındığını biliyoruz. Bu konuyla alakalı verebileceğimiz en iyi örnek Leonardo'nun kendisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü kuşları taklit eden bu tasarımların çoğu, Leonardo'nun 1505'te başlayan Kuşların Uçuşu Kodeksi'nde bulduğumuz kuş uçuşuyla ilgili ciddi çalışmasından öncesine dayanır. Hatta Mona Lisa'nın boyandığı dönemde derlenen bu çalışmada, şunu görüyoruz: Leonardo'nun uçuşla ilgili bazı fikirleri ve gözlemleri, onun daha iyi bilinen önceki ornithopter çizimlerinden daha ileriye dönüktür.

Kodeks'te da Vinci, bir kuşun kanadı üzerindeki ağırlık merkezi ile kaldırma kuvveti merkezi arasındaki ilişkinin can alıcı kavramını anlatmıştır. Özellikle rüzgara karşı yükselen kuşların davranışlarını açıklayarak kavisli kanat bölümü ile kaldırma kuvveti arasındaki ilişkinin temel düzeyde anladığını görüyoruz. Yani aerodinamik biliminin temeli olan havanın akışkan olduğunu kavramıştır. Dahası kuşların süzülerek uçuşlarına ve kanatları ile kuyruklarıyla kendilerini nasıl dengede tuttuklarına dair anlayışlı gözlemler yapmıştır. Böylelikle kuşlar örnek alınarak ilk planör pilotlarının yapacağı gibi, vücut ağırlığının kaydırılmasıyla kontrolün nasıl sağlanabileceği hakkında yorum yapmıştır. Hatta Newton'un daha sonra yerçekimi olarak tanımlayacağı kuvvete dair ipuçları bile veriyor.

Bahsettiğimiz Kuşların Uçuşu Kodeksi, 20 sayfadan az not ve çizimle, yirminci yüzyılın başlarında başarılı bir uçağın geliştirilmesinde yer alacak bir dizi gözlemin ve başlangıç ​​kavramlarının ana hatlarını çizmiştir. Kısacası havacılığın filizlerini yaptığı çalışmalarla attığını söyleyebiliriz. Örneğin bahsettiğimiz kanat tasarımlarının bir özetini yapmıştır ve anlattığımız gibi bunu yaparken tıpkı bir kuş gibi eklemli kanatlar vermiştir. Bunun sebebinin kuş ve yarasa kanatlarının anatomik araştırmalarına dayanmasını söylemiştik. Ancak insanların ornithopterleri kullanmak için sürekli kollarını açıp kapayamayacağını bildiği için, insan gücüyle çalıştırılan bir mekanizmanın yokluğunda, teknolojik olarak en uygun uçuş seçeneğinin kanat çırpmadan süzülmek olduğu sonucuna varmıştır. Böylece çalışmalarında sabit kanat konseptini tercih etmiştir ve bu da planöre yol açmıştır.

Hava direncinin, akıntıların ve atmosferin önemini analiz ettikten sonra Leonardo, hava torbalarından yapılan paraşütün öncüsünün ana hatlarını çizmiştir. Üstelik bir kişinin paraşütle kendini belirli bir yükseklikten atabileceğini ve yaralanmayacağını tahmin etmiştir.

Leonardo'nun çalışmaları, artık havacılığa somut adımların atılmasının öncüsü olmuştur. Böylelikle ilerideki her bir havacılık çalışmasında kendisinin parmak izlerinin görüldüğünü söyleyebiliriz.

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 08:58:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17062

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close