Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Euler Formülü ve Euler Özdeşliği

Shakespeare'in Bir Sonesine Benzetilen Denklem

4 dakika
277
Euler Formülü ve Euler Özdeşliği
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Euler'in özdeşliği, Shakespeare'in bir sonesine benzetilen ve " en güzel denklem " olarak tanımlanan, matematikte bulunan bir eşitliktir. Karmaşık aritmetikte Euler Formülü adı verilen temel bir denklemin özel bir durumudur. Büyük fizikçi Richard Feynman derslerinde buna "mücevherimiz" ve "matematikteki en dikkat çekici formül" adını vermiştir.

Euler'in Özdeşliği basitçe şöyle yazılır: e iπ + 1 = 0

0 sayısı .

Tüm Reklamları Kapat

1 numara.

π sayısı , bir dairenin çevresinin çapına oranı olan irrasyonel bir sayıdır (sonsuz basamaklı). Yaklaşık olarak 3.14159 …

e sayısı , aynı zamanda irrasyonel bir sayıdır. Bileşik faiz ve kalkülüs çalışmasıyla doğal olarak ortaya çıkan doğal logaritmaların temelidir . e sayısı matematiğe nüfuz eder ve çok sayıda önemli denklemde kullanılır. Yaklaşık olarak 2,71828….

i sayısı , negatif birin karekökü olarak tanımlanır: √(-1). Hayali sayıların en temeli, böyle adlandırılması, gerçekte hiçbir sayının kendisiyle çarpılarak negatif bir sayı üretilememesinden kaynaklanır (ve bu nedenle negatif sayıların gerçek karekökleri yoktur). Ancak matematikte, negatif bir sayının karekökünü almaya zorlanan birçok durum vardır. Bu nedenle i harfi , bunun yapıldığı yerleri işaretlemek için bir tür vekil olarak kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Leonhard Euler, modern matematiğin ayrılmaz bir parçası olan birçok kavramı geliştiren 18. yüzyılda İsviçre doğumlu bir matematikçiydi. Kariyerinin çoğunu Rusya'nın St. Petersburg kentinde geçirdi. ABD Deniz Akademisi'ne (USNA) göre, 886 makale ve kitap yayınlayarak tüm zamanların en üretken matematikçilerinden biriydi. Ürettiği eserlerin çoğu, tamamen kör olduğu hayatının son yirmi yılında geldi. O kadar çok eser vardı ki St. Petersburg Akademisi, ölümünden sonra 30 yıldan fazla bir süre çalışmalarını yayınlamaya devam etti.

Euler'in önemli katkıları arasında, her ikisi de bağlı olarak farklı şeyler ifade edebilen Euler Formülü ve Euler Teoremi yer alır. USNA'ya göre, mekanikte "Euler açıları (katı bir cismin yönelimini belirtmek için), Euler teoremi (her dönüşün bir ekseni olduğu), Euler'in sıvıların hareketi için denklemleri ve Euler-Lagrange denklemi (varyasyonlar hesabından gelir)" vardır.

Karmaşık Sayıların Çarpılması

Euler'in Özdeşliği, iki parçadan oluşan karmaşık sayıların etkileşimlerinden doğal olarak ortaya çıkar. Bir gerçek sayı ve bir sanal sayı ; bir örnek 4+3 i'dir . Karmaşık sayılar, dalga mekaniği ( kuantum mekaniği içinde bir çalışma ) ve alternatif akım kullanan devrelerin tasarımı ( elektrik mühendisliğinde yaygın bir uygulama) gibi çok sayıda uygulamada görülür . Ayrıca, karmaşık sayılar (ve kuzenleri olan hiper karmaşık sayılar ) onları bilgisayar grafikleri, robotik, navigasyon, uçuş dinamikleri ve yörünge mekaniği çalışmalarında özellikle yararlı kılan bir özelliğe sahiptir: bunları birbiriyle çarpmak dönmelerine neden olur. Bu özellik, Euler'in Özdeşliğinin ardındaki mantığı anlamamıza yardımcı olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kutupsal Formun Türetilmesi

Euler'in Özdeşliği karmaşık sayıların kutupsal formundan kaynaklansa da, kutupsal formu (özellikle e sayısının kendiliğinden ortaya çıkışı ) kalkülüs olmadan elde etmek imkansızdır.

Karmaşık sayının dikdörtgensel biçimi:

a + bi

Diyagramdan ve trigonometriden aşağıdaki ikameleri yapabiliriz:

( r ·cos φ ) + ( r ·sin φ ) i

Tüm Reklamları Kapat

Buradan r'yi çarpanlarına ayırabiliriz :

r ·(cos φ + i ·sin φ )

Bazen “cos φ + i ·sin φ ” ifadesi cis φ olarak adlandırılır ; bu, “ c osine plus i virtual sinus ” ifadesinin kısaltmasıdır .

Tüm Reklamları Kapat

r ·sis φ

cis φ fonksiyonu e iφ'ye eşit çıkıyor . Bu, hesaplama olmadan gösterilmesi imkansız olan kısımdır.

En Güzel Denklemin Ardında Ne Var?

Denklemi bir an düşünürseniz, basit ve anlaşılır görünüyor. i , herhangi bir sayıya eklenebilecek başka bir değişkendir, değil mi? İlk bakışta bu doğru gibi görünebilir ancak dikkatli bir şekilde düşünüldüğünde burada daha ilginç bir şeylerin olması gerektiği görülebilir. Euler'in özdeşliğinin arkasında, onu matematik tarihinin en güzel denklemlerinden biri yapan birçok gizli hazine olduğu ortaya çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Histoloji ve Hücre Biyolojisi

Histolojiye hücre biyolojisi ve patoloji açısından yaklaşmak isteyenlerin mutlaka edinmesini tavsiye ettiğimiz bir eser. Çünkü doku biyolojisini anlamak yetmez; onu hücreler bazında ve hücre hastalıkları açısından da anlayabilmek gerekir…

Notlar:

  1. Bu kampanya, Palme Yayıncılık tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺1,164.00
Histoloji ve Hücre Biyolojisi

Fazörler (vektörlerin dönüşleri)

Görsel bir bakış açısıyla Euler formülünü karmaşık bir sayı veya geometrik bir vektör olarak görebiliriz. Euler sayısının sanal bir sayının kuvvetinin karmaşık düzlemde bir dönüş sağladığı ortaya çıktı. Euler formülünün kosinüs ve sinüs ile açıkça ifade ettiği şey budur.

De Moivre'nin Kökleri

İleriye dönük olarak, rotasyonlar Euler formülünün dışında değildir, herhangi bir karmaşık sayı için uygulanabilir. Ancak vektörün büyüklüğünün farkında olmalısınız. Başka bir deyişle, bu karmaşık sayıları büyüklük ve yönün ayrıldığı şekilde yeniden yazmalısınız. Karmaşık sayıları kartezyenden polar'a eşlemenin en hızlı süreci doğal logaritmayı uygulamaktır.

Çözüm

Peki Euler'in özdeşliğinin güzelliğini nasıl açıklayabiliriz? Bunu şu soruyla açıklamak daha iyi olabilir: Bu güzel denklemin ardında ne var?

Cevap, rotasyonun derinlik kavramında yatmaktadır. Rotasyonlar genellikle anlaşılması kolaydır çünkü bunları salınımlar olarak hayal edebilirsiniz.

Matematikte cebir ve geometrik arasındaki bağlantı olarak önemli bir rol oynar, topoloji gibi daha karmaşık konular bu bağlantıyla birleştirilebilir. Ayrıca diferansiyel denklemlerin çözümlerinin çoğu e^(lambda*t) gibidir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:06:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18381

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close