Artemis Misyonu
NASA'nın Yeni Ay Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Artemis nedir?
Artemis görevleriyle NASA, ay yüzeyini her zamankinden daha fazla keşfetmek için yenilikçi teknolojileri kullanarak Ay'a ilk kadını ve ilk siyahi insanı indirecek. Sadece Ay'a geri dönmek için değil oraya yerleşmek için de gidiliyor. Orion kapsülünü Ay'ın yaklaşık 65 bin kilometre ardına gönderecek olan Artemis 1 görevi, NASA'nın daha büyük Artemis programının ilk aşaması. Artemis 1'i sırasıyla 2025/2026 yıllarında Artemis 2 ve Artemis 3 görevleri takip edecek. Artemis 2, Artemis 1'in rotasını takip edecek ancak bunu rokette dört kişilik bir mürettebatla yapacak. Ve Artemis 3, Ay'a ayak basacak olan ilk kadını gönderecek. Nelson, Artemis 1 gecikmelerinin programın geri kalanını etkilemeyeceğini söyledi. Her Artemis görevi, en azından erken dönemde, yaklaşık 4 milyar dolara mal olacak. Bu görev, insanlığı Mars'a yapılacak uzun yolculuğa hazırlayacak ve sürdürülebilir bir ay ekonomisi kurmamıza yardımcı olacak. NASA, görevi gerçekleştirmek için uluslararası ve ticari ortaklarla çalışıyor.
Artemis 1 Nedir?
Artemis 1 mürettebatsız görev olup, 50 yıl sonra Ay'a yapılacak ilk insanlı seferler için kritik teknolojiyi test edecek(birkaç kez ertelendi). Artemis 1 görevi NASA'nın Ay'a dönüşünü işaret eden bir dizi planlı görevin ilki. Bu görev Apollo'nun sona ermesinden bu yana uzaya insan göndermeye yönelik ilk çabadır.
Uzayı keşfetmenin en zor yanı, her şeyden önce uzaya çıkmak. İnsanoğlu 50 yılı aşkın süredir uzay görevleri yapıyor ama Dünya‘nın etkisinden kurtulmak için kullandığımız itki yöntemleri çok az değişti. Gezegenimizin yerçekimini aşma sorunu hala karşımızda duruyor.
Roketle yolculuk yapmanın başlıca sorunlarından biri, tek bir kilogramı bile uzaya çıkarmanın çok pahalı olması. Günümüzde fırlatılan roketlerin büyük kısmı yeniden kullanılamıyor: Roket yükseldikçe ayrılan iticiler atmosferde yanıyor veya bazen düştükten sonra denizden kurtarılıyor ama kurtarılsalar bile roketlerin tekrar tekrar uçmak üzere tasarlanmış olanları çok az.[1] Gelecek nesle ilham vermeye gelince, uzay araştırmalarının gençleri bilim okumaya teşvik ettiğine dair kesinlikle kanıtlar var. Bu hedef aynı zamanda NASA'nın neden aya ilk kadını ve ilk beyaz olmayan insanı göndermeye kararlı olduğunu da açıklıyor.
Ama neden Ay'a geri dönüyoruz?
Bugünkü Ay anlayışımız, Apollon çağındakinden çok farklı. İnsanlar alçak Dünya yörüngesinin ötesinde (ISS'nin bulunduğu yer) daha uzun vadeli bir varlık kurmak istiyorsa, bir sonraki mantıklı adım aya geri dönmektir.NASA, aya dönerek, uzun vadeli uzay araştırmalarını destekleyecek su ve diğer kaynakları bulmayı amaçlıyor. Yol boyunca ajans ay, Dünya ve evren hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor. Nihayetinde, Ay'da bir varlık oluşturmak, NASA ve ortaklarına Mars'a gitmek için gerekli bilgi ve operasyonel güveni verecektir.
Artemis ile şunları yapacağız:
1)Mars da dahil olmak üzere gelecekteki keşifler için gerekli olan yeni teknolojileri, yetenekleri ve iş yaklaşımlarını göstermek.
2)Dünya, Ay ve güneş sistemimizin kökeni ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ay'ı incelemek.
3)ABD'nin küresel ekonomik etkisini genişletirken, Ay'da Amerikan liderliği ve stratejik bir varlık oluşturmak.
4)Ticari ve uluslararası ortaklıklarımızı genişletmek.
5)Yeni bir nesle ilham verin ve STEM'de kariyerleri teşvik etmek.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Orada Ne Yapacağız?
Mars ufuk hedefimiz olmaya devam ederken, ilk olarak insan ve robot kaşiflerle Ay'ın yüzeyini keşfetmeye odaklandık. Astronotları Ay'ın Güney Kutbu'ndan başlayarak yeni yerlere göndereceğiz . Ay'da şunları yapacağız:
Uzun vadeli keşif için gerekli olan su ve diğer kritik kaynakları bulun ve kullanın
Ay'ın gizemlerini araştırın ve ana gezegenimiz ve evren hakkında daha fazla bilgi edinin Astronotların evlerinden sadece üç gün uzakta olduğu başka bir gök cisminin yüzeyinde nasıl yaşayacağınızı ve çalışacağınızı öğrenin üç yıla kadar gidiş-dönüş almak.
Artemis Adı Nereden Gelmiştir?
Artemis, Yunan mitolojisinde Apollon'un ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçasıdır. Şimdi, Ay'a giden yolumuzu NASA'nın astronotları ve yeni bir bilim yükleri ve teknoloji gösterilerini ay yüzeyine döndürme çabalarının adı olarak kişileştiriyor. Amerikalı astronotlar indiklerinde daha önce hiçbir insanın bulunmadığı bir yere adım atacaklar: Ay'ın Güney Kutbu.[2]
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Christopher Cokinos. Explained: How Artemis 1 Will Kickstart Humanity’s Return To The Moon. (1 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2022. Alındığı Yer: astronomy | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Dunbar. What Is Artemis?. (23 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 11:35:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13365
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.