Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Artemis Misyonu

NASA'nın Yeni Ay Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

4 dakika
297
Artemis Misyonu https://shiftdelete.net/nasa-artemis-1-gorevi-ne-zaman
  • Blog Yazısı
ARTEMİS
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Artemis nedir?

Artemis görevleriyle NASA, ay yüzeyini her zamankinden daha fazla keşfetmek için yenilikçi teknolojileri kullanarak Ay'a ilk kadını ve ilk siyahi insanı indirecek. Sadece Ay'a geri dönmek için değil oraya yerleşmek için de gidiliyor. Orion kapsülünü Ay'ın yaklaşık 65 bin kilometre ardına gönderecek olan Artemis 1 görevi, NASA'nın daha büyük Artemis programının ilk aşaması. Artemis 1'i sırasıyla 2025/2026 yıllarında Artemis 2 ve Artemis 3 görevleri takip edecek. Artemis 2, Artemis 1'in rotasını takip edecek ancak bunu rokette dört kişilik bir mürettebatla yapacak. Ve Artemis 3, Ay'a ayak basacak olan ilk kadını gönderecek. Nelson, Artemis 1 gecikmelerinin programın geri kalanını etkilemeyeceğini söyledi. Her Artemis görevi, en azından erken dönemde, yaklaşık 4 milyar dolara mal olacak. Bu görev, insanlığı Mars'a yapılacak uzun yolculuğa hazırlayacak ve sürdürülebilir bir ay ekonomisi kurmamıza yardımcı olacak. NASA, görevi gerçekleştirmek için uluslararası ve ticari ortaklarla çalışıyor.

ARTEMİS MİSYONU
ARTEMİS MİSYONU
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.nasa.gov%2Fspecials%2Fartemis%2F&psig=AOvVaw0GURd9574sIqI525hT-ckR&ust=1668961512736000&source=images&cd=vfe&ved=0CBAQjRxqFwoTCOD79aLUuvsCFQAAAAAdAAAAABA3

Artemis 1 Nedir?

Artemis 1 mürettebatsız görev olup, 50 yıl sonra Ay'a yapılacak ilk insanlı seferler için kritik teknolojiyi test edecek(birkaç kez ertelendi). Artemis 1 görevi NASA'nın Ay'a dönüşünü işaret eden bir dizi planlı görevin ilki. Bu görev Apollo'nun sona ermesinden bu yana uzaya insan göndermeye yönelik ilk çabadır.

Uzayı keşfetmenin en zor yanı, her şeyden önce uzaya çıkmak. İnsanoğlu 50 yılı aşkın süredir uzay görevleri yapıyor ama Dünya‘nın etkisinden kurtulmak için kullandığımız itki yöntemleri çok az değişti. Gezegenimizin yerçekimini aşma sorunu hala karşımızda duruyor.

Tüm Reklamları Kapat

Roketle yolculuk yapmanın başlıca sorunlarından biri, tek bir kilogramı bile uzaya çıkarmanın çok pahalı olması. Günümüzde fırlatılan roketlerin büyük kısmı yeniden kullanılamıyor: Roket yükseldikçe ayrılan iticiler atmosferde yanıyor veya bazen düştükten sonra denizden kurtarılıyor ama kurtarılsalar bile roketlerin tekrar tekrar uçmak üzere tasarlanmış olanları çok az.[1] Gelecek nesle ilham vermeye gelince, uzay araştırmalarının gençleri bilim okumaya teşvik ettiğine dair kesinlikle kanıtlar var. Bu hedef aynı zamanda NASA'nın neden aya ilk kadını ve ilk beyaz olmayan insanı göndermeye kararlı olduğunu da açıklıyor.

Artemis 1'in kullandığı roket.
Artemis 1'in kullandığı roket.
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fteknomers.com%2F2022%2F11%2F13%2Fmega-ay-roketi-firlatmaya-hazir%2F&psig=AOvVaw3jep8N4kiMwhNsYDWaQcDc&ust=1668959997744000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCNCO1dDOuvsCFQAAAAAdAAAAABAE

Ama neden Ay'a geri dönüyoruz?

Bugünkü Ay anlayışımız, Apollon çağındakinden çok farklı. İnsanlar alçak Dünya yörüngesinin ötesinde (ISS'nin bulunduğu yer) daha uzun vadeli bir varlık kurmak istiyorsa, bir sonraki mantıklı adım aya geri dönmektir.NASA, aya dönerek, uzun vadeli uzay araştırmalarını destekleyecek su ve diğer kaynakları bulmayı amaçlıyor. Yol boyunca ajans ay, Dünya ve evren hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor. Nihayetinde, Ay'da bir varlık oluşturmak, NASA ve ortaklarına Mars'a gitmek için gerekli bilgi ve operasyonel güveni verecektir.

Artemis ile şunları yapacağız:

1)Mars da dahil olmak üzere gelecekteki keşifler için gerekli olan yeni teknolojileri, yetenekleri ve iş yaklaşımlarını göstermek.

Tüm Reklamları Kapat

2)Dünya, Ay ve güneş sistemimizin kökeni ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ay'ı incelemek.

3)ABD'nin küresel ekonomik etkisini genişletirken, Ay'da Amerikan liderliği ve stratejik bir varlık oluşturmak.

4)Ticari ve uluslararası ortaklıklarımızı genişletmek.

5)Yeni bir nesle ilham verin ve STEM'de kariyerleri teşvik etmek.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Orada Ne Yapacağız?

Mars ufuk hedefimiz olmaya devam ederken, ilk olarak insan ve robot kaşiflerle Ay'ın yüzeyini keşfetmeye odaklandık. Astronotları Ay'ın Güney Kutbu'ndan başlayarak yeni yerlere göndereceğiz . Ay'da şunları yapacağız:

Uzun vadeli keşif için gerekli olan su ve diğer kritik kaynakları bulun ve kullanın

Ay'ın gizemlerini araştırın ve ana gezegenimiz ve evren hakkında daha fazla bilgi edinin Astronotların evlerinden sadece üç gün uzakta olduğu başka bir gök cisminin yüzeyinde nasıl yaşayacağınızı ve çalışacağınızı öğrenin üç yıla kadar gidiş-dönüş almak.

Artemis Adı Nereden Gelmiştir?

Artemis, Yunan mitolojisinde Apollon'un ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçasıdır. Şimdi, Ay'a giden yolumuzu NASA'nın astronotları ve yeni bir bilim yükleri ve teknoloji gösterilerini ay yüzeyine döndürme çabalarının adı olarak kişileştiriyor. Amerikalı astronotlar indiklerinde daha önce hiçbir insanın bulunmadığı bir yere adım atacaklar: Ay'ın Güney Kutbu.[2]

ARTEMİS
ARTEMİS
https://www.tarihlisanat.com/artemis/
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Christopher Cokinos. Explained: How Artemis 1 Will Kickstart Humanity’s Return To The Moon. (1 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2022. Alındığı Yer: astronomy | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. Dunbar. What Is Artemis?. (23 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2022. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 00:59:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13365

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrimsel Psikoloji
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Su Ayısı
Hasta
Modern
Risk
Bilim Felsefesi
Dışkı
Kütleçekimi
Ecza
Bağırsak
Epistemoloji
Çocuklar İçin Bilim
Tüy
Kalori
Kitlesel Yok Oluş
Obezite
Nöron Hücresi
Bilinç
Albert Einstein
Odontoloji
Etimoloji
Jeoloji
Gezegen
Doktor
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close