Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Reddit'i Bir Bilim Platformu Olarak Kullanmak ve Birkaç Subreddit Önerileri

Reddit, son zamanlarda en çok indirilen popüler medya uygulamaları arasında kendine yer buldu. Peki, Reddit'i nasıl kullanmalı? Reddit'i kullanarak bilimsel sorulara cevaplar bulabilir miyiz?

Reddit'i  Bir Bilim Platformu Olarak Kullanmak ve Birkaç Subreddit Önerileri
6 dakika
2,858
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Giriş

1 Nisan 2022 tarihinde faaliyete geçen r/place etkinliğiyle birlikte Reddit, Türkiye dahil dünyanın dört bir köşesinden kendisine kitle çekmeyi başardı. Dünyanın dört köşesinden herkes piksellerle ülkelerine ait bayraklarını korudular, sanat eserleri oluşturdular. Yeni yeni popüler olan metaverse kavramının da hakkını verdi diyebiliriz. Yakın gelecekteki fiziksel mücadeleler belki de r/place'te olduğu gibi ekranlar arası bir hale bürünecek

Geçen sene itibariyle 6.6 milyon indirmeye ulaşan Reddit, bu 4 günlük etkinlik sayesinde üye sayısında epey bir artış yakaladı.[1]Bu vasıtayla yeni kullanmaya başlayanlar Reddit'i sadece beyaz tuvali boyamaktan ibaret sanmasınlar. Kendi içerisinde popülasyonlarını barındıran derya deniz bir yer, sadece zaman ayırıp keşfedilmeyi bekliyorlar.

Bu yazıyı Reddit platformunu başlangıç seviyesinde kullananlar için yazmaya karar verdim. Bilim konusunda olsun, diğer ilgi alanlarımda yaptığım araştırmalar olsun Reddit'i kullandığım 2 yılı aşkın tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle Reddit'in Türkçe dili desteğinin olmamasıyla başlayayım. Gerek de yok, biz aramalarımızı Türkçe yapmayacağız. Çünkü Reddit'te Türkler tarafından oluşturulan subredditlerin birçoğu mizahi içerik odaklı. Fakat en sonda oluşturduğum listeye azımsanmayacak Türkiye konumlu birkaç subredditi de koymuş olacağım.

Ne bu r/ takısı? ...ve subreddit meselesi.

Facebook platformundaki grupları birçoğumuz biliyordur ve bazılarımız da oradaki gruplarda etkileşimde bulunmuşlardır. Aslında aynı mentalite Reddit'te de işlemekte. Fakat gruplar Reddit'te daha halka açık bir şekilde ve sadece yok sayılabilecek kadar kısmı özel grup.

Subreddit de bunlara verilen genel bir isim.

r/ takısı Reddit'teki toplulukların başına koyulan bir takı. Reddit'te buna benzer takılarla çok karşılaşacaksınız. Örneğin user kelimesinin baş harfi olan u harfi ile u/ takısı oluşturulmuş ve bu takıyla da kullanıcıların kullanıcı isimlerini aratınca hesaplarına erişebiliyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Subredditlere genel olarak hakim olduğumuza göre sıra onları keşfetmekte. Şimdi size sorularınıza cevap bulabileceğiniz ve ilgi alanlarınıza sahip subredditleri bulma konusunda kullanılabilecek birkaç alternatif yöntemden bahsedeceğim.

Subredditleri kolayca nasıl keşfedebilirim?

Platform İçerisinde Bulunan Explore/Leaderboard Seçeneği ile Keşfetmek

Reddit'in kendi içerisinde explore/leaderboard seçeneği bulunmaktadır. Bu sayede dünya içerisinde yükselişte olan subredditlere çabucak erişebileceksiniz.

Hesap oluşturduğunuzda haber akışının hemen sağında beliriyor. View All butonu ile de daha geniş listeye ulaşabilirsiniz. Sports, Gaming, News, TV, Aww, Memes gibi birbirinden farklı ilgi alanlarınıza göre aramanızı kolaylaştıracak kategoriler karşınıza çıkıyor. Fakat yine de mükemmel bir seçenek sunmuyor, bize daha spesifik bir arama gerekli.

Aww kategorisine ait yükselişte olan subredditler listesi. 26 Nisan 2022 tarihinde alınan bir ekran görüntüsü.
Aww kategorisine ait yükselişte olan subredditler listesi. 26 Nisan 2022 tarihinde alınan bir ekran görüntüsü.

Google Aramaları Kullanarak Keşfetmek

Reddit yıllarca varlığını sürdüren bir platform ve Google aramaları sonucunda da kendine yer ayırmış bulunmakta.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Google'da bir arama yapacağınız zaman aramanızın sonuna reddit yazısını da eklemeniz Reddit'te açılan gönderilere erişmenizi sağlayacaktır.

Sorularınızı ingilizce aratmanız ve sonuna reddit eklemeniz tam isabet sonuçlara yaklaştıracaktır sizi.
Sorularınızı ingilizce aratmanız ve sonuna reddit eklemeniz tam isabet sonuçlara yaklaştıracaktır sizi.

Zaman Geçirerek Keşfetmek

Reddit'te normal bir kullanıcı olarak zaman geçirmeniz de tesadüfen size lazım olan subredditlerin önünüze çıkmasını sağlayacaktır. Şahsen ben birçoğunu öyle keşfetmiştim. Günaşırı gönderileri takip etmem ve sıklıkla yorumları okumamla birlikte belirli bir bilgi birikimine eriştim. Reddit search barından da aramalar yaparak bir ihtimal farklı subredditleri keşfetmeniz mümkün.

Evrim Ağacı S&C (Soru & Cevap) Platformunu Reddit ile Daha Efektif Kullanmak Mümkün!

Evrim Ağacı S&C platformunda verdiğim cevaplardan bir çoğunda Reddit'ten faydalandığımı söyleyebilirim. Reddit, akademik makalelere ulaşma yolunda yolunuzu kısaltmakta ve nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında size bilgiler vermekte.

Hemen şimdi Evrim Ağacı S&C platformuna geçiş yapıp cevaplanmamış soruları Reddit aracılığı ile cevaplamanız mümkün! Hem hızlı hem güvenirliği yüksek.

Subreddit Önerileri

Astronomi

Bilim

Sanat

Edebiyat

Eğlence

Teknoloji

Film

Tarih

Fotoğrafçılık

Ayrı Olarak İncelemek İstediğim Subredditler

r/coolguides

Havalı infografiklerin bulunduğu, eğlenceli ve bir yandan da eğitici bir yer.

r/dataisbeautiful

Aralarında en çok beğendiğim subredditlerden bir tanesi. Biliyoruz ki verilerin önemi âşikar ve yakın gelecekte de artacağı muhtemel. Eğer gelecekte kendimize yer bulmak istiyorsak direksiyonu ele almamız elzemdir. Metaverse ismini verdiğimiz kavram da veriler üzerine inşa edilmiş bir yer değil mi? Ne kadar çok veri bilimine hakim olabilirsek o kadar gelecekte kendimize pay ediniriz.

Tüm Reklamları Kapat

Birbirinden farklı veri infografiklerini bulabileceğiniz bir yer burası da.

r/dataisbeutiful'da paylaşılmış örnek bir infografik.
r/dataisbeutiful'da paylaşılmış örnek bir infografik.

r/explainlikeimfive

İsminden de anlaşılacağı gibi sorduğunuz sorulara 5 yaşındaymışsınız gibi cevapların verildiği bir oluşum. Kuantum fiziği gibi hala sırrı çözülememiş konularda aklınıza takılan sorularınıza pratik bir cevap almak için ideal.

r/MovieDetails

Film izleme keyfinizi daha da arttıracağına eminim buranın. Usta yapımların içerisinde saklanan ufak detayları fark edenlerin, bunları gönderi olarak paylaştıkları yer.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Reddit kullanıcısının The Batman filminde yakaladığı bir detay.
Bir Reddit kullanıcısının The Batman filminde yakaladığı bir detay.

r/savedyouaclick

Tıklama tuzaklarına karşı alınmış bir önlem. Siz tıklamadan birileri öncesinde tıklamış oluyor. Daha güvenilir, objektif habercilik için verilen mücadelerden bir tanesi.

r/InternetIsBeautiful

Genellikle minimal ve tek amaçlı web sitelerini ve web araçlarını paylaşmaya dayanan bir alt dizin. İnternette popüler içerik üreticilerinin sürekli "KESİNLİKLE TIKLAMANIZ GEREKEN 10 SİTE" isimli paylaşımlarının kaynağı burası. Girin ve internetin diplerinde gezinmenin zevkini yaşayın.

r/todayilearned

Bir başka tebrik ettiğim bir oluşum. Herkes her gün öğrendiği en ilginç bilgileri birileriyle paylaşsa çok interaktif bir bilgi akışı olurdu kesinlikle. Bunun vücut bulmuş hali. Çok beğendiğim bir yerlerden bir tanesi burası da.

r/MapPorn

Çok eğlenceli bulduğum bir yer. Birbirinden ilginç haritaların paylaşıldığı bir yer. Eminim hoşunuza gidecektir burada gezinmek.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Bilim İletişimi

Bilimi halka iletme çabalarının izi 16. yüzyıla dek sürülebilir. O yıllardan bu yana bilim iletişimi gelişerek gittikçe daha karmaşık bir hal almıştır ve günümüzün en önemli meselelerinden birçoğunun temelini oluşturmaktadır.

Bilim İletişimi bilim hakkında konuşmaktan halkla etkileşime geçmeye, bilim eğitiminden bilim haberciliğine, bilim iletişiminin son dönemlerdeki eğilimleriyle değişimlerine değiniyor.

Teorik bilgiyi pratikle birleştiren, konunun özüne odaklanan, tutarlı ve anlaşılır bir inceleme sunan Bilim İletişimi bu alanda çalışan profesyonellere ve alanın öğrencilerine ihtiyaç duyacakları temel bilgi, strateji ve bakış açılarıyla donatılmış güncel bir rehber sunuyor.

Devamını Göster
₺85.00
Bilim İletişimi
  • Dış Sitelerde Paylaş

Son Sözler

Bahsetmediğim ve benim de fark edemediğim bolca subreddit hazinesinin olduğunun farkındayım. Hepsinden bahsetsem, yazıyı bitirmem epey zor olurdu.

Bu yazıyı yazmamdaki amaçlarımdan bir tanesi de Reddit'in önemini arttırmak ve perspektif kazandırmak. Faydalı gördüğüm için sizle de paylaşmak istedim, ne de olsa bilgiler paylaşıldıkça değerlenir. Paylaşılmayan bilginin bence bir değeri yoktur. Reddit gibi sosyal medya araçları da tam olarak bu noktaya adımlarını atmakta ve insanların özgürce bilgi paylaşımı yapabilecekleri ortamlar sunmakta.

Carl Sagan'ın popüler bilim anlatıcılığında attığı adımları Evrim Ağacı gibi köklü oluşumlar nesillerden nesile aktarmakta ve kalıcılığı sağlamakta. Medyadaki popüler bilim anlatıcılarının değeri sandığımızdan da fazla ve hepsi paylaşılıp tavsiye edilmeyi hak ediyorlar.

Zamanımız çok kıymetli. Zamanı maalesef geri alamıyoruz, yapabileceğimiz en makul şey de her saniyesini verimli hâle getirmek olacaktır. Boşa geçen vakitlerimiz yerine Reddit gibi oluşumlarda vakitlerimizi hem verimli hem eğlenceli hale getirmek mümkün. Bu tür yerleri molaları etkin bir hâle getirmek için kullanmak da en makulu, yoksa saatlerinizi harcadığınız ve size yararından çok zararının dokunacağı bir hâle bürünebilir.

Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Brian Dean. Reddit Kullanıcıları Verileri. (12 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2022. Alındığı Yer: Backlinko | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2024 05:21:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11705

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Oyun Teorisi
Ana Bulaşma Mekanizması
Skeptisizm
Gezegen
Yıl
Kütle
Tümör
Göğüs Hastalığı
Göz
Farmakoloji
Makine
Nükleik Asit
Optik
Mantık
Stephen Hawking
Şizofreni
Çocuklar İçin Bilim
Kemik
Yapay Zeka
Asteroid
Teknoloji
Kuyruk
Elektrokimya
Besin Değeri
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close