Sosyal ağlarda "sürü psikolojisi"
Sosyal Trendin Kaynağı - Sürü Psikolojisine Örnek
Herkes internette paylaştığı materyalin çok kişi tarafından beğenilmesini ve okunmasını ister. İster sosyal ağlarda olsun ister haber sitelerinde olsun rekabet her geçen gün artıyor. Herkes birinci olmak ister. Herkes daha çok yorum, daha çok beğeni istiyor.
Bu yüzden herkes en iyisi, en ilginç olanı için uğraşır... Ancak yapılan araştırmalar, malzemenin içeriği iyi ya da kötü olsun, "beğeni" toplamanın "beğeni" artışına yol açtığını gösteriyor. Sanki cümle biraz karışık oldu. Kısaca söyleyelim: "Beğenmek", "beğenmek" getirir.
"Sürü psikolojisi" burada belli bir rol oynar. Sürü yönünü değiştirirse diğerleri de o yönü takip eder. Bazen neden ve nereye gittiklerini bilmeden... Hadi araştırmaya başlayalım.
Bilim adamları, sosyal ağlardaki beğeni gönderilerinin, materyalin kötü ya da iyi olmasına bakılmaksızın daha fazla beğeniye yol açtığını ortaya koydu. Yani insanlar bilinçaltında sosyal ağlarda ve haber sitelerinde yayınlanan haberleri, makaleleri ve diğer materyalleri diğer arkadaşlarının beğenisine göre beğenme eğilimindedir. Yani arkadaşım beğeniyorsa sorun yok ben de beğeneyim.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, İbrani Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü araştırma, "sürü psikolojisinin" sosyal medya için de geçerli olduğunu gösteriyor. İnternette bir materyali, bir ürünü, bir gönderiyi ne kadar çok kişi beğenirse, diğer insanları kişisel olarak değerlendirmeden o gönderiyi beğenmeye teşvik eder.
"Bir şey iyi olduğu için mi popülerdir, yoksa popüler olduğu için mi popülerdir?" - sorunun cevabını bulmak için internetteki okuyucuların yorumlarını incelemeye karar verdiler. Adı açıklanmayan bir sitede incelemeler yapıldı. Sitede yer alan haberlere yapılan tüm yorumlar tek tek rafine edilmiştir. Ve garip bir sonuca vardılar. Örneğin bir habere yapılan ilk yorum olumlu ise diğer okuyucular da ilk yorumu yazan kişinin etkisiyle habere olumlu tepki verirler.
Araştırmacılar, ilk yorum olumluysa, diğer kullanıcıların bu haberi beğenme olasılığının yüzde 32 daha fazla olduğunu ve aynı durumun olumsuz yorumlar için de geçerli olduğunu keşfettiler.
Araştırma grubu haberi tarafsız değerlendirirken, olumlu bir yorumun etkisiyle paylaşımı beğenenlerin sayısının bu gruba göre yüzde 25 daha fazla olduğu belirlendi.
Yani bir kişinin görüşü ve tavrı onlarca kişiyi etkileyebilir. Bu gerçek hayatta da geçerlidir.
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 08:36:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14110
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.