BİTKİLER: EVRİM TEORİSİNİN CANLI TANIKLARI- DARWİN'İN GİZLİ DOSTLARI
Bitkiler çevrelerini değiştirecek şekilde evrimleşir mi?

- Blog Yazısı
Charles Darwin'i özetlemek için yalnızca birkaç kelimelik fırsatımız olsa;
"Ne en zeki olan hayatta kalır, ne en güçlü olan; hayatta kalan, değişime adapte olabilen ve içinde bulunduğu çevredeki değişime en iyi uyum sağlayandır.", demek en doğrusu olacaktır. Bu birkaç cümle bize hem evrim fikrini kısaca ifade ederken; aynı zamanda doğal seçilime yaptığı vurguyla birlikte ek olarak adaptasyon kavramına da kapı aralıyor.

Nedense evrim teorisindeki boşlukları doldurmak ve onu daha iyi analiz edebilmek için genelde biyolojik örneklemlere ihtiyaç duyuyoruz. Bu süreçte her teori olmasa bile; bilimin köşetaşları olarak kabul gören bazı konular bizi pratik yapmaya ve laboratuvarlara itiyor.
Hayvansal organizmaların evrimsel sürece etkisi ve bu süredeki kullanılış şekilleri daha fazla göz önünde olsa da; bitkilerin bize evrimsel boyutta özellikle toprağı ve toprağın çalışma prensibini anlamada ki katkısını asla yadsıyamayız. Bunu destekleyecek olursak "genetik devrim" olarak kabul edilen Gregor Mendel'in genetik yasalarının birkaç bezelye sayesinde temellendirildiğini hatırlatmak isterim. Bu örneği belki de bu konuyla çok alakalı bulmasanız da en azından bitkilerin bilim yolunda önümüzü ne kadar açabileceğini gösteriyor.

Bu sebeple özellikle evrim teorisinin daha iyi anlaşılmasında bitkilerin rolü küçümsenmemeli, Charles Darwin'in botanikçi kimliği de göz ardı edilmemelidir. Darwin'in "The Origin of Species" eserini yazarken bitkilerle yapılan deneylerden yararlandığı pek bilinmeyen bir gerçektir. Ayrıca Darwin'in bitki temelli pek çok eserinin bulunduğu, öyle ki yazdığı son kitabın "The Power of Movement in Plants olduğu da gözden kaçırılmamalıdır.
Darwin'in biyolog Fritz Müller ile arasındaki bazı yazışmalar daha sonrasında "Nature" dergisinde yayımlanmıştır. Bu yazışmalarda özellikle ikilinin bazı bitkiler ve onları tozlaştıran birtakım böcekler üzerindeki hipotez ve gözlemleri bulunmaktadır.
Darwin'in bitkiler üzerine yaptığı çalışmalar, bitkilerin çeşitliliği, adaptasyonları ve üreme stratejileri üzerine derinlemesine bir anlayış geliştirmesine olanak tanımıştır. Özellikle "Bitkilerin Cinsel Evrimi" adlı eseri, bitkilerin çiçeklenme ve üreme süreçlerindeki karmaşıklığı ve çeşitliliği açıklamak için önemli bir kaynak olarak kabul edilir.
Darwin'in gözlemleri, bitkilerin çevreleriyle etkileşimlerinin, doğal seçilim sürecinde nasıl bir avantaj sağladığını anlamamıza yardımcı olmuştur. Ayrıca, bitkilerin farklı ortamlara uyum sağlamak için nasıl çeşitli adaptasyonlar geliştirdiğini de ortaya koymuştur.

Ken Thompson'ın yazarı olduğu, Türkçe'ye ise kıymetli hocam İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı hocalarından Prof. Dr. Mehmet Bona sayesinde kazandırılan "Darwin'in En Güzel Bitkileri" adlı eser de bize bu konu hakkında fikirler veriyor.
Beş bölümden oluşan bu kitabın ilk bölümünde sarılıcı ve tırmanıcı bitkilerle birlikte (ek olarak sarılma, tırmanmaya geçişteki evrimsel sürecin ilk adımı olarak kabul edilir), Darwin'in metodolojisi ve deneylerini nasıl kurguladığı, ikinci kısımda bitkilerin hareketleri küstümotu ve ayçiçeği üzerinden ele alınıyor. Üçüncü bölümle birlikte böcekkapan bitkiler ve etçil bitkilerin evrimi (ki Darwin bitkilerde etoburluğu keşfeden ve bundan bahseden ilk kişidir), dördüncü bölümde çiçeklerde cinsiyet ve tozlaşma üzerine çalışmalarla birlikte bitki ve arı ilişkisine vurgu yapılmaktadır.
Kitabın son bölümünde ise Darwin'in yapay seçilim üzerine çalışmaları yer almaktadır. Buna ek olarak Darwin'in bitki zekası fikri ve buna getirdiği yorum da kaçırılmaması gereken önemli noktalardan biridir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Uzunca bir giriş yaptıktan ve birazcık perspektif oluşturduktan sonra, gelelim bugün bahsedeceğim çalışmaya.
Zürih Üniversitesi Sistematik ve Evrimsel Botanik bölümünden biyolog Florian Schiestl ve ekibindeki araştırmacılar böcekler ve bitkiler arasındaki sürecin evrim hızını nasıl etkilediği ve toprakla birlikte geçirdiği adaptasyon sayesinde toprak verimliliğini artırabileceği fikrini öne sürdüler.

Temel amaçları toprak tiplerine bağlı olarak bu adaptasyona etki eden biyotik ve abiyotik faktörlerin şiddetini ölçmekti. Ekip yalnızca bunu başarmakla kalmadı, buna ek olarak bu adaptasyon sürecinde kritik rol oynayabilecek birkaç geni de tanımlamayı başardılar.
Sonuçlar, biyotik etkileşimlerin abiyotik faktörlere uyum sağlama üzerinde bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Toprak burada kilit ekolojik faktördü. Grup, 2 yıl boyunca yaklaşık 800 İsveç yerel bitkisini 10 nesil boyunca böcek kullanarak ve böcek kullanmadan farklı toprak tiplerinde büyümeye maruz bıraktı. Sonucunda; bombus arıları tarafından tozlaşan ve toprak türleri arasındaki farklar göz önüne alınan bitkilerde daha hızlı ve gözlemlenebilir bir değişiklik keşfettiler. Elle tozlaştırılan bitkiler ise büyük ölçüde aynı kalmıştır.
Bu deney sonucunda bombus arılarının yalnızca evrimsel süreçte değil, biyolojik çeşitliliğin dünya çapında artmasıyla ilgili de ne kadar etkili olduğu bir kez daha gözlemlenmiş oldu.
Ayrıca Darwin'den beri konuşulan tozlaştırıcı etken olarak böcekler ve verimlilik konusu da tekrardan mercek altına alınmış oldu.

Beste ZORLU
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
2024, Tekirdağ, Türkiye
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Ken Thompson. (2019). Darwin’in En Güzel Bitkileri. sf: 176.
- ^ Muhyettin Şentürk. Botanikçi Yönüyle Charles Darwin. Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2024. Alındığı Yer: biomedya | Arşiv Bağlantısı
- ^ Mehmet Bona. Darwin’in En Güzel Btikileri. (4 Mart 2020). Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2024. Alındığı Yer: yeni e | Arşiv Bağlantısı
- ^ Florian P. Schiestl, et al. (2024). Bee-Pollination Promotes Rapid Divergent Evolution In Plants Growing In Different Soils. Nature Communications. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Thomas Dorey, et al. (2024). Biotic Interactions Promote Local Adaptation To Soil In Plants. Nature Communications. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 05:47:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18114
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.