37 Nobel Fizik Ödüllü Bilim İnsanıyla Bilim ve Eğlence Dolu Bir Hafta: 73. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı Başlıyor!
2025 yazında "Kimya" üzerine gerçekleştirilecek olan 74. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı için kayıtlar başlamışken, bu yazıda sizlere 73. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı'ndan, bu toplantıya nasıl katıldığımdan ve kendi hikayemden yola çıkarak sonraki toplantılara siz genç bilim meraklılarının nasıl katılabileceğinden bahsedeceğim.
Yıllar yıllar önce henüz bir Fizik lisans öğrencisi olarak vizelerle ve finallerle boğuşurken, bir gün Almanya-İsviçre sınırındaki küçük bir şehir Lindau'da, Nobel Ödüllü Anton Zeilinger ve Serge Haroche ile kuantum fiziğini derinlemesine tartıştığımız bir panele panelist olarak davet edilip Kuantum Dalga Denklemini tartışacağım; akşamında ise bir başka Nobel Ödüllü fizikçi Duncan Haldane ile bira tokuşturup, 37 Nobel Ödüllü fizikçiyle bilim ve eğlence ve dans dolu bir hafta geçireceğimi, ayrıca 1955 yılından sonra ilk defa tekrar imzalanan nükleer silahlanma karşıtı Mainau Deklarasyonu'nu imzalayacağımı tahmin edemezdim.
Orijinal adıyla 'Lindau Nobel Laureate Meeting', yılda bir kez gerçekleşen ve Nobel Ödüllü bilim insanlarıyla, dünya genelinden sıkı bir eleme sürecinden geçerek seçilen 650 genç bilim insanını bir araya getiren bir toplantıdır. Bu toplantı, ilk kez 1951 yılında, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'nın bilimsel izolasyonunu sonlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlamıştır. İki Lindau'lu doktor, Franz Karl Hein ve Gustav Wilhelm Parade, bu fikri geliştirmiş ve İsveç kraliyet ailesinden Kont Lennart Bernadotte'nin desteğiyle hayata geçirmiştir..[1]
Bu sene gerçekleşen toplantının detaylarına çok girmeden önce kısaca Lindau toplantılarının geçmişine bi göz atalım.
1951: İlk Toplantı
İlk toplantı, tıp alanında yedi Nobel Ödülü sahibinin ve yaklaşık 400 bilim insanının katılımıyla gerçekleşti.
1953: Fizik ve Genç Bilim İnsanlarının Katılımı
1953 yılında ilk defa fizik alanında düzenlenen toplantıya genç bilim insanları da davet edildi. Bu, toplantıların yapısını ve amacını genişleterek daha fazla katılımcı çekmeye başladı.
1954: Albert Schweitzer
Nobel Barış Ödülü sahibi Albert Schweitzer, 1954 yılında toplantıya katılarak barışa katkıda bulunan ilk Nobel Ödülü sahibi oldu (Lindau Nobel Laureate Meetings).
1955: Mainau Deklarasyonu
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
1955 yılında, nükleer silahların geliştirilmesini ve kullanılmasını kınayan Mainau Deklarasyonu kabul edildi. Bu deklarasyon, nükleer araştırma alanında çalışan Nobel Ödülü sahipleri tarafından imzalandı ve dünya liderlerine bir uyarı niteliği taşıyordu (Lindau Nobel Laureate Meetings).
Geçmiş Lindau Nobel toplantılarıyla ilgili daha fazla bilgi için buradaki bağlantıya bakabilirsiniz:
Link: https://www.lindau-nobel.org/history/
Şimdi lafı daha fazla uzatmadan, bu yıl düzenlenen 73. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı'na gelelim. 30 Haziran - 5 Temmuz 2024 tarihleri arasında Almanya'nın Lindau kentinde, 37 Nobel Ödüllü fizikçi (bazıları aynı zamanda kimyacı), dünya çapında sıkı bir eleme sürecinden geçerek seçilen 600 genç bilim insanı ile bir araya geldi. Bu yıl fizik üzerine odaklanan toplantıda, kuantum fiziği, yapay zeka ve sürdürülebilir enerji çözümleri gibi çeşitli konular üzerine çalışıldı.
Toplantının odaklandığı disiplin her yıl dönüşümlü olarak değişiyor. Bu yıl 73. Lindau toplantısının odağı fizikti. Gelecek yıl düzenlenecek olan 74. Lindau toplantısı kimya üzerine olacak. Bir sonraki fizik toplantısı ise 2028 yılında, 77. Lindau toplantısında gerçekleşecek.
Toplantıya seçilip davet edilen kişilere, akademik düzeyleri ne olursa olsun 'Young Scientist' deniliyor. Toplantıya lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi veya doktora sonrası araştırmacı olarak katılmak mümkün. Oranlara dair net bir bilgim yok, ancak gözlemlerime göre doktora öğrencisi ve doktora sonrası araştırmacı sayısı biraz daha fazlaydı.
Toplantıda neler yapılıyor?
Toplantının amacı, bu olağanüstü bilim insanlarıyla genç bilim insanları arasında köprüler kurmak. Bu nedenle, toplantı hem bilimsel hem de kültürel açıdan yoğun bir programa sahip. Sabah erken saatlerde kahvaltıyla başlayıp, gün boyu süren seminerler ve derslerle devam ediyor, gece yarısına kadar süren akşam yemekleri ve eğlencelerle sona eriyor. İşin en güzel yanı, bu sürecin her anında Nobel Ödüllü bilim insanlarıyla birlikte olmanız.
Bu inanılmaz beyinlerle sadece bilim konuşmakla kalmıyor, doğa yürüyüşlerine çıkıyor, ikindi çayları içiyor, tekne gezileri yapıyor ve hatta Avusturya-Türkiye maçını bile izleyebiliyorsunuz :)
Toplantının tüm programına buradaki bağlantıdan göz atabilirsiniz.
https://www.mediatheque.lindau-nobel.org/meetings/2024/programme
Nasıl başvurabilirim?
Lindau Toplantılarına başvurmanın iki yolu vardır: Akademik ortaklar tarafından aday gösterilmek (nomine edilmek) veya web sitesi üzerinden açık başvuru yapmak.
Eğer Lindau Toplantıları'nın akademik ortaklarının bulunduğu bir ülkede yaşıyorsanız, başvurunuzu o akademik ortak üzerinden gerçekleştirirsiniz. Bu akademik ortaklar genellikle o ülkenin bilimler akademisidir. Örneğin, Türkiye için akademik ortak TÜBİTAK, Avusturya için Avusturya Bilimler Akademisi, İngiltere için ise Royal Society'dir.
Yani kısaca, öncelikle yaşadığınız veya okuduğunuz ülkedeki akademik ortak tarafından 'nomine' edilmeniz gerekir. Daha sonra Lindau Toplantısı’nın organizasyon komitesi, akademik ortaklardan gelen adaylar arasından bir seçim yapar.
Örnek:
- TÜBİTAK tarafından başvurular açılır. Başvuru yaparsınız ve TÜBİTAK başvuranlar arasından bir eleme yapar, belirli bir kotadaki kişiyi toplantıya aday gösterir.
- TÜBİTAK tarafından gönderilen adaylar, dünya genelinden gelen adaylarla birlikte Lindau toplantı komitesi tarafından ikinci bir elemeden geçirilir.
- Eğer 650 genç bilim insanından biri olarak seçilirseniz, Lindau tarafından resmi bir e-posta ile davet edilirsiniz.
Not: Toplantı ve konaklama için cebinizden ekstra bir ücret çıkmaz.
Not: Eğer bulunduğunuz ülkede akademik ortak yoksa veya o ülkenin vatandaşı olmadığınız için başvuru yapamıyorsanız, doğrudan açık başvuru da yapabilirsiniz.
Benim sürecim kısaca şöyle işledi: Öncelikle, 2023 Ekim ayında Avusturya Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen 11 kişiden biri olarak seçildim ve ardından Mart 2024'te Lindau tarafından toplantıya seçildiğim ve davet edildiğime dair bir mail aldım. Bir süre sonra da "From Quantum Foundations To Emerging Quantum Technologies" paneline seçilen genç bilim insanı olduğuma dair ayrı bir davet maili aldım.
Kimler seçiliyor?
Bu sorunun cevabı, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmanıza göre değişiyor. Tabi ki başvurduğunuz akademik ortakların şartlarını da iyi okumanız gerekli, çünkü ilk olarak oradan seçilmeniz gerekiyor. Farklılıklar olsa da genelde doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar için yayınlanmış makaleler ve akademik çalışmalar çok önemliyken, lisans öğrencileri için derslerde alınan yüksek notlar, akademik stajlar ve yaz çalışmaları daha önemlidir. Hangi seviyede olursanız olun, referans mektupları ve niyet mektubunuz büyük önem taşıyor.
Seçilme kriterleriyle ilgili daha detaylı bilgi için: https://www.lindau-nobel.org/young-scientists/
Bazı unutulamayacak anılar...
Manaiu Deklarasyonu
73. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı'nın son gününde 'Nükleer Silahlar Üzerine Mainau Bildirisi' imzalandı. Tarihi önemi oldukça yüksek olan bu bildiriyi, Nobel Ödüllü bilim insanlarıyla birlikte imzalayan genç bilim insanlarından biri olabilmek, benim için toplantının en heyecan verici anlarından biriydi.
Bildirinin çevirisi için ChatGPT 4o modeli kullanarak şöyle aktarabilirim, siz yine de orijinal metin için Lindau'nun sitesindeki İngilizce yazıyı da okuyun.
Temmuz 1955'te, Lindau'da toplanan on sekiz Nobel Ödüllü bilim insanı, insanlığa kendini yok etme imkânı veren nükleer silahların gelişiminin doğurduğu büyük tehlike konusunda dünyayı uyaran bir bildiri yayımladı. Takip eden on yıllarda, nükleer silaha sahip olan ülkelerin sayısı, savaş başlıklarının sayısı ve yıkıcı güçleri on kat arttı. Şu ana kadar bir nükleer savaştan kaçınmayı başardığımız için çok şanslıyız, ancak şu anda durum son derece vahim. Nükleer silahlar hızla yayılıyor; silahlanma kontrolü anlaşmaları iptal ediliyor; ve hızlanmış bir silahlanma yarışı sürüyor. Bugünün parçalanmış ve kutuplaşmış dünyasında, ya kazara ya da kasıtlı bir eylemle bu korkunç silahların kullanılması ve bunun insan medeniyetinin sonunu getirmesi ihtimali önemli ölçüde artmış durumda. Biz, farklı ülkelerden, farklı inançlardan ve farklı siyasi görüşlerden gelen bilim insanları olarak, dünya halklarını ve liderlerini bu uyarımıza kulak vermeye ve bu felaketi önlemek için harekete geçmeye çağırıyoruz.
Tüm uluslar, nükleer silahların bir daha asla kullanılmamasını sağlama konusunda taahhütte bulunmalıdır. Temmuz 1955'te, Lindau'da toplanan on sekiz Nobel Ödüllü bilim insanı, insanlığa kendini yok etme imkânı veren nükleer silahların gelişiminin doğurduğu büyük tehlike konusunda dünyayı uyaran bir bildiri yayımladı. Takip eden on yıllarda, nükleer silaha sahip olan ülkelerin sayısı, savaş başlıklarının sayısı ve yıkıcı güçleri on kat arttı. Şu ana kadar bir nükleer savaştan kaçınmayı başardığımız için çok şanslıyız, ancak şu anda durum son derece vahim. Nükleer silahlar hızla yayılıyor; silahlanma kontrolü anlaşmaları iptal ediliyor; ve hızlanmış bir silahlanma yarışı sürüyor. Bugünün parçalanmış ve kutuplaşmış dünyasında, ya kazara ya da kasıtlı bir eylemle bu korkunç silahların kullanılması ve bunun insan medeniyetinin sonunu getirmesi ihtimali önemli ölçüde artmış durumda.
Biz, farklı ülkelerden, farklı inançlardan ve farklı siyasi görüşlerden gelen bilim insanları olarak, dünya halklarını ve liderlerini bu uyarımıza kulak vermeye ve bu felaketi önlemek için harekete geçmeye çağırıyoruz.
Tüm uluslar, nükleer silahların bir daha asla kullanılmamasını sağlama konusunda taahhütte bulunmalıdır.
Eğer bunu yapmaya hazır değillerse, varlıklarını sürdüremeyecekler.[2]
Bilim insanları sıkıcı değildir...
Yazıyı yüzlerce fotoğraf arasından en çok hoşuma gidenlerden bir galeriyle bitirmek istiyorum.
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Lindau Nobel Laureate Meetings. History. (21 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Lindau Nobel Laureate Meetings | Arşiv Bağlantısı
- ^ Lindau Nobel Laureate Meetings. Mainau Declaration 2024 On Nuclear Weapons. (26 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: Lindau Nobel Laureate Meetings | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 07:29:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18052
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.