Adli Antropoloji, Adli Yüz Kimliklendirme, Paleo Rekonstrüksiyon ve Biyolojik Heykeltıraşlık

- Blog Yazısı
Özellikle evrimsel biyoloji, adli bilimler, antropoloji ve arkeoloji gibi doğa bilimlerinin beraberce çalıştığı ve modern insanın ilkel atalarının yaşam şekilleri ve toplumun bir parçası olan bireyler hakkında bilgi sağlayan önemli bir alt disiplin: Adli Antropoloji, Adli Yüz Kimliklendirme, Paleo Rekonstrüksiyon ve Biyolojik Heykeltıraşlık.
İnsanlık artık arkeoloji, evrimsel biyoloji, adli bilimler, paleontoloji, antropoloji gibi pekçok bilim sayesinde ilkel atalarının nasıl yaşadıklarını ve nasıl gözüktüklerini profesyonel bir şekilde gözlemleyebiliyor. Dünya için yaklaşık 15 ila 20 yıllık bir süredir konuşulmakta olan ancak ülkemiz için oldukça yeni bir konu olan ve akademik çevrelerde konuşulması gerektiğine inandığım bir konudan söz edeceğim. En basit tanımıyla adli yüz kimliklendirme yalnızca polis ya ya da kriminal amaçla değil pekçok projede daha iyi gözlem yapabilmek ve insanın tarihine dokunabilmek açısından önem taşıyor.
Adli Yüz Kimliklendirme ve Rekonstrüksiyon genelde iki alt başlık altında inceleniyor:
İki boyutlu rekonstrüksiyon
Üç boyutlu rekonstrüksiyon.
Aynı şekilde üç boyutlu rekonstrüksiyon da iki alt başlığa ayrılıyor ve heykel ile fotoğraf sanatı işin içine girmeye başlıyor.
Öncelikle biyolojik heykeltraşlık ve rekonstrüksiyon işlemlerinden bahsetmeden önce size adli antropoloji, adli patoloji, adli diş hekimliği ve kriminal antropolojiden bahsetmek istiyorum. Bu adını saymış olduğum pekçok bilim dalı ölmüş insanların yaş, cinsiyet, statü ve ırk gibi kavramlarını tanımlama da hayati önem taşıyor.
Hatta ve hatta cinsiyetin tanımlanması gibi bulgulara ek olarak kişinin potansiyel ölüm sebebi, geçmişteki travmaları hatta sağlık durumu, çocuk doğurup doğurmadığı, hangi elini kullanıp kullanmadığı ve hatta bazen mesleği bile tahmin edilebiliyor.
Bu çalışmaların biyoloji için önemi insanlık tarihine ışık tuttuğu için hayli önemli.
Bu çalışmalar sayesinde yapılan biyolojik bir çalışmanın sanatla birleşerek daha görünür olmasını sağlıyor.
Bu konunun öneminden bahsettikten sonra paleo rekonstrüksiyon’un aşamaları ve bu alanda öncü isimlerle birlikte rekonstrüksiyon çalışmalarının kullanıldığı projeler ve popüler kültürde ve popüler bilimde nasıl yer ettiğinden söz edeceğim.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Öncelikle iskelet tekrardan yapılandırılıyor, bunu yapabilmek için bazen fosiller farklı tekniklerle, farklı bilgisayar taramalarıyla ve 3D yazıcılarla özellikle iskeletteki eksik parçalar tamamlanıyor. Bu aşamadan sonra çeşitli kablo ve esnek silikonlar kullanılarak basit bir taslak ve omurga oluşturuluyor. Bu çalışmalar yapılırken genelde balmumu, parafin mumu ya da kil kullanılıyor.
Yüze rekonstrüksiyon yapan paleontologlar genelde yüzü katmanlarken beş farklı katman kullanıyorlar çünkü bu beş farklı katman onlara doğru yüz rengini veriyor bunu yapmalarındaki amacı ; yüzün bazı katmanlarının inceliklerinin birbirlerinden farklı olmasına bağlıyorlar.
Bu çalışmayı yapan insanlar yalnızca güzel sanatlar ya da doğa bilimleri gibi konularda eğitim almıyor. İnsan anatomisi, evrim, DNA testleri ve kitleri ya da ellerine ulaşan genetik bilgilerden saç tipi ya da göz rengi gibi genetik bilgileri nasıl analiz edebileceklerini öğreniyorlar. Ayrıca tüm bu bilimsel süreç içerisinde çalıştıkları dönemdeki insanların yani ilkel atalarımızın oluşturdukları ilk topluluklar ve ilkel insanların bu topluluklardaki rolleri, toplumun içindeki hiyerarşi, o dönemdeki toplumsal cinsiyet rolleri gibi pekçok sosyolojik konuda da tahminde bulunuyor ve incelemeler yapıyorlar.
Örneğin bu konuyla ilgili verebileceğim şu örnekte sizin için yeterli olacaktır diye düşünüyorum: dövme ya da vücudun farklı yerlerini boyama gibi ya da saçları renklendirme, onları örme ya da çeşitli şekillerde toplamanın insanlığın farklı dönemlerinde farklı hiyerarşilere, farklı etnik kökenlere, farklı toplumsal rollere ve hatta mesleklere göre bile şekillendiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu insanlar o dönemde vücutlarındaki belli izler ya da değişikliklerle hayatlarını kaybediyorlar. Ve paleo rekonstrüksiyon sanatçıları insanları benzersiz kılan bu noktaları da atlamıyor. Tüm bu süreçler içerisinde bazen bir konstrüksiyon yılları alırken yalnızca yüz bile aylarca zaman alabiliyor.
Bu çalışmalarda physiognomi ya da phrenoloji gibi yani yüz okuma ya da beyin tanımlama gibi pekçok alt disiplin işin içine giriyor. Örneğin cinsiyetlerini tanımlanmasında en çok eşeysel dimorfizm örnekleri ele alınıyor. Pelvis kemiğinin anatomisi, şekli bize üzerinde çalışılan örneğin bir kadın mı yoksa bir erkek mi olduğu, eğer bir kadınsa bir doğum yapıp yapmadığı hakkında bilgiler sunabiliyor.
Tüm bunlara ek olarak cinsiyet kimliklendirilmesinde göz boşlukları, temporal lob‘un şekli ve konumu bize yardım eden diğer bulgular olabiliyor.
Ayrıca genellikle erkek cesetlerin kemiklerinin kadınlara göre daha uzun ve ince olduğu kaydedilmiştir.
Bilim insanlarının eline ulaşan kafatası buluntuları sayesinde öncelikle kafatası kemikleri arasındaki kas bağlantısı, alt çenenin profilinin çıkarılması, kemik patolojisinin yapılması, burun kemiğinin simetrisinin çıkarılması ve son olarak da diş yapısının çalışılması ile birlikte bir yüzün tam olarak rekonstrüksiyonu tamamlanmış oluyor.
İlk olarak çene, sonrasında burun, sonrasında gözler ve kulaklarla birlikte yüzdeki diğer detaylara geçiliyor. Cinsiyet, ırk ve yaşa bağlı olarak ortalama yüz dokusu çıkartılıyor.
Kaslar; temporalis, masseter, buccinator, occopito franteller ve yumuşak burun dokusu olarak yerleştiriliyor.
Burun oldukça öznel ve detaylı bir organ olduğundan üzerinde çalışılması en zor organdır ayrıca yüz kasları ve göz çevresi içinde detaylı hesaplamalar yapılmaktadır, yine araştırmalarıma ek olarak Asya ırklarındaki insanlar için ek hesaplamalar yapıldığı söylenmektedir.
Tıpkı burun gibi kulaklar da yapılması oldukça zor organlardır. Ta ki burun ve kulak yapısı da tamamlandıktan sonra yüz genel anlamıyla hatlarına kavuşur ve cilt kırışıklıkları gibi detaylar eklenir. Örneğin Mozart’ın kafatası bu şekilde rekonstrükte edilmiştir.
Kennis Brothers olarak bilinen Hollandalı ikiz kardeşler Adrie ve Alfons Kennis bu alanın duayenleri olarak görünüyorlar. Kardeşler yaklaşık olarak 2000’li yıllardan beri paleo rekonstrüksiyon alanında pek çok ilke imza attılar.

Son olarak Shanidar mağarasında keşfedilen neandartel iskeletlerinin biyolojik heykeltıraşlığını da onlar üstlendiler.
Bizim ülkemizde ise Konya’da bulunan Selçuklu Müzesi’nde yıllar sonra Selçuklu sultanların DNA analizlerinden elde edilen buluntularla onların nasıl gözüktüğü belirlendi. Bu çalışmalar sonucunda buradaki buluntuların da heykelleri yapıldı ve yakın zamanda müze ziyarete açıldı.
Ayrıca Tutankhamun’un yüzünün bir çalışması da 2005 yılında, National Geographic dergisinin kapağında yer aldı.
Beste ZORLU
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi
Biyoloji
Temmuz 2024,Tekirdağ
İletişim: [email protected]
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Kit Buchan. Meet The Ancestors… The Two Brothers Creating Lifelike Figures Of Early Man. (5 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2024. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
- Charlotte Roberts, et al. (1996). Studies In Crime: An Introduction To Forensic Archaeology. sf: 129.
- Adrie Kennis, Alfons Kennis. Kennis&Kennis. Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Kennis&Kennis | Arşiv Bağlantısı
- Erman Ertuğrul. Irak’taki Mağarada Bulunan Neandertalin Yüzü Canlandırıldı.. (2 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 06:31:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18043
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.